לכל ה"חכמים"

לכל ה"חכמים"

לפני שבוע שאלתי שאלה והיא היתה מי קבע את המספר 613 מצוות? וקיבלתי פה הרבה תשובות וכולכם הייתם בטוחים שאתם יודעים כמו למשל: רמב"ם \ רמב"ן , חז"ל וכו' ולידע כללי התשובה היא: שרבי שמלאי הוא זה שקבע את המספר 613 (תשכילו קצת) שאלה קצת יותר קלה נראה מי יודע ... מי חיבר את תפילת 18 ? (שוב לא לענות סתם תשובות שאתם לא בטוחים בתשובה שלכם) תודה ויום טוב

gdisrael

New member
ובכל זאת,

"פגוש בדב שכול איש ואל כסיל באולתו" משלי יז' יב'

gdisrael

New member
תשובה מה"חכמים"

"לפני שבוע שאלתי שאלה והיא היתה מי קבע את המספר 613 מצוות? וקיבלתי פה הרבה תשובות וכולכם הייתם בטוחים שאתם יודעים כמו למשל: רמב"ם \ רמב"ן , חז"ל וכו'" רקדן גרוע מאשים את הרצפה שעקומה היא. נתנו לך מספר תשובות, ולמעשה כל התשובות חד הוא (תשכיל קצת). אף אחד לא אמר לך מי טבע את המושג, כתבו לך שהרמב"ן והרמב"ם מנו את 613 המצוות. ובכל מקרה, כרגע חשפת את בורותך, "שרבי שמלאי הוא זה שקבע את המספר 613". 1) במקרה (מקרי בהחלט) כתבו לך חז"ל (ואף ציטטת את זה) ובמקרה עוד יותר מקרי בהחלט, רבי שמלאי הוא מחכמינו זכרונם לברכה (חז"ל), אזי נתנו לך את התשובה הנכונה. 2) מסתמא שהמקור בתלמוד הבבלי, מכיוון שלא בכדי כיוונו גם הרמב"ן וגם הרמב"ם למספר 613. 3) לא רבי שמלאי הוא שקבע את המספר 613, הוא אשר דרש זאת,המספר 613 הוא מספר המצוות האמורות בתורה, נקודה, סוף. הנה האמור : "דרש רבי שמלאי שש מאות ושלש עשרה מצות נאמרו לו למשה שלש מאות וששים וחמש לאוין כמנין ימות החמה ומאתים וארבעים ושמונה עשה כנגד איבריו של אדם אמר רב המנונא מאי קרא תורה צוה לנו משה מורשה תורה בגימטריא שית מאה וחד סרי הוי אנכי ולא יהיה לך מפי הגבורה שמענום (סימן דמשמ"ק ס"ק):" מסכת מכות דף כג' עמוד ב' – דף כד' עמוד א' "(תשכילו קצת)" הפוסל במומו פוסל
ואוף דה רקורד, אם היית קורא בעיון, הייתי רואה שכתבו לך באותו דיון, שבפירוש המקור הוא מדרשת רבי שמלאי, ואם תרצה אף אוכל להביא קישור. וכאשר אמרו לך חז"ל, חשבת שבאחרים עסקינן. "שאלה קצת יותר קלה נראה מי יודע ... מי חיבר את תפילת 18 ? (שוב לא לענות סתם תשובות שאתם לא בטוחים בתשובה שלכם)" איני זוכר, כמדומני שהיה זה עזרא הסופר, ולאחר מכן חכמים הוסיפו את הברכה ה - 19. אם זו שאלה נצרכת אפשר לבדוק. נ.ב מחילה שכתבתי את ההודעה בגאווה ומעט נימת התקוממות, פשוט חרה לי שמפאת אי-הבנה וכיוצא בכך שלך, ביזית פה חברי-פורום יקרים שבאמת ותום לב ענו לך, מה שברבות הימים מסתבר שהיה מיותר.

gdisrael

New member
תיקונים :

"אף אחד לא אמר לך מי טבע את המושג" למעשה, אמרו לך. טעיתי. כתבתי לך בפירוש שהיה זה רבי שמלאי, ואף חז"ל. וכאשר הזכרתי את הרמב"ן והרמב"ם, אמרתי שהם היו אלו שמנו את המצוות. בקריאה שניה, אני מבין שאתה יודע את התשובה לשאלה, ורק באת לעשות לנו "בוחן פתע" ומסתבר שהבחור החמוד למעלה שכתב "מי שעיניו בראשו לא יענה וגו'" צדק.

אשריך בזה ובבא

כמובן שעיני שכל לך וזיכית אותנו לחידושים מתוקים מדבש ונופת צופים!

gdisrael

New member
השם ירחם,

הכוונה, "כתבו לך בפירוש שהיה וגו'", ולא "כתבתי לך", לאור העובדה שאני בעצמי לא ידעתי זאת

אלי ו.

New member
ראשית אם היית קורא את התשובות

היית נתקל בתשובה הזאת http://www.tapuz.co.il/forums/main/Viewmsg.asp?forum=681&msgid=95808402 שנית, שאלת שאלה מורכבת מכיון שהמסורת היא שאת תפילת 18 תיקנו אנשי כנסת הגדולה אבל בגמרא כתוב שתיקן אותם שמעון הפיקולי ויש דיון שלם מה בדיוק תיקן שמעון הפיקולי. את ברכת המינים תיקן שמואל הקטן לבקשת רבן גמליאל מיבנה אבל הברכה נשתכחה תוקנה מחדש ועברה גילגולים שונים במהלך הדורות.

uuuaaa

New member
רבי שמלאי הוא חז"ל

כמו שכתבנו לך בפעם הקודמת. הוא דרש שישנם 613 מצוות אך לא פרט בדיוק מהם. הרמב"ם, הרמב"ן ועוד פרטו בדיוק מהם כל המצוות. את תפילת 18 חיברו 120 אנשי כנסת הגדולה (מגילה י"ז,ב) אמנם כיום יש בה 19 ברכות כי שמואל הקטן הוסיף את ברכת המינים. .

אופירA

New member
מנהל
למה "חכמים"?

החבר'ה פה חכמים מאוד. אולי לא כל דבר יודעים, אולי חסר פה ושם ידע, אבל את הדברים החשובים הם יודעים היטב: לקיים את מה שיודעים, לציית לבורא העולם. את החוכמות העקרוניות - הם יודעים היטב. לעומת זאת, הפרופסור בעל הידיעות שלך, הוא חכמולוג, לא חכם. אדם חכם, מבין שצריך לציית לבוראו, ולא להתעלם ממנו "כאילו הוא יכול לעשות מה שבא לו". אז הוא יודע הרבה דברים. ביג דיל. מה הוא עושה עם הידע הזה? מתגאה בידע שלו ומטפח סטודנטים שבאים לפורום כדי להתגרות באנשים שרוצים לעזור לזולתם בתשובות הלכה, וללעוג להם? על מה? על זה שהם מקדישים את זמנם כדי לעזור לזולת? פירוש יפה לבן החכם של ההגדה: חכם מה הוא אומר? מה העדות והחוקים והמשפטים אשר צווה ה' אלקינו אתכם. ואף אתה אמור לו כהלכות הפסח: אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן. ולכאורה, החכם אמר משהו מאוד דומה למה שאמר הרשע - מה העבודה הזאת לכם. מדוע מבדילים ביניהם? אלא שהחכם פירט את העניינים, והתייחס אליהם אחד אחד - יש עדות, ויש חוקים ויש משפטים, והוא רוצה לדעת הכל, על מנת לקיים. וברור לו שהקב"ה ציווה, והוא מדגיש בדבריו שהוא נכלל בכלל עובדי ה', אף שאינו יודע את המצוות, אבל עול מלכות שמים - עולו של המצַוֵוה - קיבל על עצמו. אי לכך, התשובה הראויה לו היא שיסבירו לו היטב כל הלכה והלכה וכל עניין לפרטי פרטים, עד ההלכה האחרונה (שאין אוכלים דבר לאחר האפיקומן או קרבן הפסח, כדי שיישאר טעמו). ואילו הרשע כלל הכל במילה עבודה, כעין טרחה מאוסה, שכח לחלוטין את המצַוֵוה, ולא הכניס עצמו כלל בתוך העניין. וכיוון שהוציא את עצמו מן הכלל - כפר בעיקר! והנמשל - מובן...

uuuaaa

New member
שכוייח

הבדל נוסף בין החכם לרשע הוא שהחכם מזכיר את שם ה' והרשע לא. גם במעשה בראשית נאמר "ויקרא אלוקים לאור יום ולחושך קרא לילה" ועל זה אמר שלמה בחכמתו "וראיתי אני שיש יתרון לחכמה מן הסכלות כיתרון האור מן החושך" שעל האור מוזכר שם ה' ועל החושך לא, וכך גם אצל הבן החכם מול הסכל.

אז ככה..

אולי לא הייתי צריך לרשום "לכל החכמים " אני מתנצל על כך פשוט הייתם בטוחים שזאת התשובה והיא לא עכשיו לגבי רבי שמלאי שאכן הוא מחז"ל אך שאלתי היתה מי ? משמעות הדבר שם של מישהו וגם רשמתי את זה אלי סליחה כי לא ראיתי את ההודעה שלך ואכן פאשלה שלי שלא שמתי לב אליה...כל הכבוד ותודה על התשובה ובקשר לשאלה של תפילת 18 קצת איבדתי אותכם כי אני לא דתי אני חילוני ואני מקבל פה תשובות שונות והייתי רוצה לדעת איזו מדויקת מבין התשובות מי יכול לעזור לי בבקשה ?

gdisrael

New member
תגובה :

"אולי וכו'" לא אולי, ודאיח. בכל אופן ההתנצלות, לפחות מבחינתי, מתקבלת. "פשוט הייתם בטוחים שזאת התשובה והיא לא" התכוונת, והיא כן. נתנו לך תשובה נכונה, אתה לא הבנת אותה. התשובה הייתה חז"ל - ואכן רבי שמלאי הוא חז"ל. אמרו לך רבי שמאלי - ורבי שמלאי הוא אכן רבי שמלאי. אמרו לך שהרמב"ן והרמב"ם מנו את 613 המצוות האמורות בתורה - והם אכן אלו שמנו אותם. לא קיבלת תשובות שונות, קיבלת את התשובה שלי, שלא הייתה תשובה, אלא מזיכרון (והתברר שהתשובה שלי שגויה), וקיבלת את התשובה - רבי שמעון פיקולי הוא שתיקן את 18 הברכות ושמואל הקטן הוא שהוסיף את הברכה ה - 19, כפי שאמר לך אלי. והנה המקור : ברכות : כח'ב : "ת"ר שמעון הפקולי הסדיר י"ח ברכות לפני רבן גמליאל על הסדר ביבנה אמר להם ר"ג לחכמים כלום יש אדם שיודע לתקן ברכת הצדוקים עמד שמואל הקטן ותקנה לשנה אחרת" כמדמוני שזה הסיום (לא ידעתי כיצד לחלק את אשר כתוב). אתה יכול לעיין כאן, על מדרש אגדה בנוגע לתפילת 18, מאוצר המדרשים של י. ד. אייזנשטיין. http://www.daat.ac.il/daat/tfila/tfilat-2.htm

סליחה על החפירות...

gdisrael אחי אז שאני באמת אצליח בזה הפעם הוא שאל אותי "מי חיבר את תפילת 18?" ואני עונה: רבי שמעון פיקלי הוא שתיקן את ה- 18 ושמואל הקטן הוסיף את הברכה ה-19 ?

uuuaaa

New member
לא מדויק

את תפילת 18 תיקנו 120 אנשי כנסת הגדולה, אבל אחר כך זה נשכח ושמעון הפקולי החזיר את זה, ואחר כך שמואל הקטן הוסיף עוד ברכה.

אלי ו.

New member
את העיקר אתה והפרופסור פספסתם

רבי שמלאי לא קבע שיש 613 מצוות. הוא אמנם המקור הראשון שידוע לנו עליו שמדבר על המספר הזה אבל מצורת ההתנסחות שלו ניתן להבין שהוא בסה"כ מנסה להסביר את המספר דרך דרש, תרי"ג כנראה קדם בהרבה לרבי שמלאי. ועוד דבר קטן, יש לך דרך מוזרה לבקש עזרה בשיעורי בית אבל בהצלחה.

למעלה