לא מדוייק.
את המילה ערס, שפירושה סרסור, הדביקו האשכנזים למזרחיים בימים עברו.
כמו גם את המילה פרחה.
את העובדה שהם התיחסו בצורה מתנשאת ומזלזלת כלפי תרבות שהיתה שונה משלהם, זה משהו שעד היום מזרחיים סובלים ממנו.
אבל בסופו של דבר הם באו לומר דבר פשוט: אתה מתנהג כמו סרסור.
אתה מתלבש בצורה גסה (לטעמם... ברור שלבוש בכלל לא אמור להיות מדד לאישיות של אדם, אבל בחברה האשכנזית המתורבתת, יש גם קוד לבוש ברור והוא כמובן שונה ב-180 מעלות מהלבוש במקובל בארצות הערביות.), אתה חסר השכלה (מה לעשות, זו המציאות בשטח. רוב האשכנזים שהגיעו לכאן היו משכילים ורוב המזרחיים לא. זו כמובן לא סיבה להנציח את האפליה הזו, לזרוק אותם אי שם הרחק מהעין בסוף העולם שמאלה ולא רק שלא לראות אותם, אלה גם לא לתת להם שום סיכוי להתפתחות, אבל זה כבר נושא אחר...), מדבר בשפה גסה/לא ראויה/תוקפנית וכמובן - אתה אלים.
כל הדברים האלה היו נכונים בצורה כזו או אחרת כלפי אותה אוכלוסיה מזרחית.
מה שלא נכון, הוא היחס המתנשא כלפי התרבות שלהם, הדחיקה שלהם מהמרחב הציבורי והחמרה של כל התסמינים השליליים כמו אלימות ופשע.
כי מי שאין לו מה להפסיד ואין לו כלום, יגיע לפשע בקלות.
אז תבדיל בין הדמות המזרחית לבין המשמעות התרבות הישראלית האשכנזית נתנה לה.
או כמו ששרה עפרה חזה:
אני פרחה
אז מה? אין לי כוח למילים הארוכות והמתנשאות שלך.
אני אוהבת אודם וקבקבים
ואני הכי מצויירת שיש.
לא טוב לך? - בעיה שלך.
וזו הנקודה.
איך אתה מתייחס לתרבות מסויימת, לא האם באמת מזרחיים התנהגו ככה.
כי הם כן.
ואני אומרת את זה כתמניה גאה.
וזה בדיוק כמו שאתה יכול לומר שרוסים לא אוהבים אלכוהול. זו סתם סטיגמה שהדביקו להם כאן.
אז זה לא.
התרבות הרוסית שתיית אלכוהול היא משהו מאוד עמוק ורווח. הם שותים המון!
אז ברור שתמיד אפשר למצוא רוסי שלא שותה וברור שזה לא אומר אוטומטית שכולם שיכורים, אבל זה חלק מהתרבות שלהם לא כי אני אמרתי.
פשוט כי זה חלק ממנה.
כמו גם החינוך הנוקשה וחתירה למצויינות בכל מחיר.
וכמו עוד דברים מן הסתם שכרגע לא עולים לי בראש.
והאשכנזים? הם המציאו את הסנוביות הלבנה והמתנשאת...
אני משכיל, אני 'תרבותי', אני לבן, אני אוכל בסכין ומזלג = אני טוב יותר.
הטעות היא אך ורק במשמעות שאנחנו נותנים לכל דבר ובעובדה שאנחנו מייחסים תכונות קבוצתיות לכל אדם פרטי שאנחנו פוגשים מבלי שנכיר אותו בכלל.
המזרחיים סובלים מזה שיורדים לחייהם כאילו התרבות שלהם היא זבל מרוכז בכל מקרה.
חבורה של בורים (דבר בהחלט יחסי וזמני, אבל בתודעה שלנו נצרב כחלק מהמוצא גם כמה דורות אחרי קום המדינה), פושעים ואלימים (תוצאה במקורה בעיקר ביחס שקיבלו כאן ולא בתרבות שלהם)
לא יודעת אם הצלחתי להבהיר את ההבדל, מקווה שכן. אחרת שההודעה הזו עלולה להתפרש כסופר גזענית/סטראוטיפית