לך תנשוב עם הרוח

melancholy man

New member
לך תנשוב עם הרוח

ב 1963, היה רוג'ר הצעיר, בדיוק מאותם נערים שבנות, מחטיבת הבניים ועד בית אבות מחבבות במיוחד, הוא היה אומנותי, מיסתורי, אפל עם מגע קל של טירוף ומלאנכוליה, אבל מספיק יפה בשביל שזה יהיה סקסי ולא מעיק, חוץ מזה, הוא ניגן גיטרה, והסתובב עם חבר שלו דיוויד, גם הוא, יפה מיסתורי וסקסי, מה כבר בחורה יכולה לבקש יותר? אז נכון, הבחורות אהבו אותו, אבל הוא חיי בתחושה חמוצה של זרות והחמצה, הוא רצה להיות צייר גדול, משורר, מה זה משורר, הוא רצה להיות בוב דילן הגדול! (ביננו, מי לא רוצה?) בנתיים, הוא ישב בהפסקות וניגן גיטרה עם דיוויד והחבר המכוער שלהם עם העיניים המשונות ולסת ה ג'י לנו שלו (שגם לו, תאמינו או לא קראו רוג'ר...). יש משהו אירוני בזה שבאותה שנה בה בריטניה שילחה לעבר חופי ארה"ב גדודים שלמים של נערים בני 20 בראשות ארבעת המופלאים, כשהם חמושים ברוק אנד רול פופי וסוער, לכבוש את הקולוניה לשעבר, אמריקה מצידה, שהתיחסה תמיד הרבה יותר בחשדנות ובכבוד למולדת הישנה, שלחה לעברה את הרציני והמוכשר שבאמני הפופ שלה, רוברט צימרמן, שהמילים שלו נודעו ביכולתם להניע אנשים, להתחיל מהפכות ובעיקר לגרום לחשוב, הביטלס הרקידו את אמריקה, דילן מצידו גרם לבריטים (ולכל האירופאים) לחשוב על דברים מחדש. כמה שנים אחר כך, דילן יפגוש את הביטלס ואחרי עוד שנה שנתיים, חבורות חדשות של ילדים, משני צידי האוקינוס יכניסו את השינויים שעשו הביטלס באמריקה ודילן באנגליה לתוך מהפיכה מוסיקלית מדילקה, בראשם אגב, יעמדו, רוג'ר (שהעולם לפחות זה שמתעניין, מכיר בתור סיד) דיוויד (גילמור) ורוג'ר (ווטארס, למה למי עוד יש לסת כזאת?). אבל נחזור קצת אחורה חזרה ל 1963, רוג'ר "סיד" ודיוויד, שמעו שדילן מופיע בלונדון ולא יכלו שלא ללכת, יום אחרי הדילן show כשהם ישבו בהפסקה (או כמה ימים אחר כך) השמיעה סיד לגילמור שיר בדיחה חדש שכתב על דילן ועל ההופעה, bob dylan blues קראו לשיר, אני בספק אם גילמור ובארט הבינו עד כמה שונה השיר הזה מכל מה שסיד עשה לפני או אחרי ובעיקר עד כמה השיר הזה שנשמע כמו בדיחה של תיכוניסטים על חשבון המשורר הרציני מידיי, הוא בעצם מחווה ענקית ושיר מצויין, שיר שנדמה לי, יותר מכל הררי המילים שנשפכו על דילן מ ועד אז מתקרבים למה שרוברט צימרמן חושב על המיתוס של בוב דילן. מה שקרה אחרי 63 לבארט וגילמור כבר נכתב בכל ספר סוג ג' על רוק אנד רול, אז נחזור לאחד מנקודות השיא או אולי השפל שלו, זה היה בפברואר 1970, בארט כבר שנתיים בערך מחוץ לפינק פלויד, נאבק בשדים האישיים שלו בשביל להמשיך וליצור את המוסיקה, מנער יפה עם נטיות מלנכוליות סקסיות, הוא הפך לגבר מלאנכולי עם נטיות מוזרות, חבריו ברובם כבר עזבו אותו, חברת התקליטים רק התעקשה שייסים סוף סוף את שני האלבומים שהוא חייב להם אולי ימכור כמה עותקים בזכות השם ויעלם מהשטח, לתמונה חוזר דיוויד גילמור, ומנסה לסייע לסיד לסיים את הקלטות האלבומים. במהלך אותם סאשנים, מזכיר גילמור לבארט את השיר ההוא מהתיכון, שבארט כתב על דילן, סיד מוציא את הגיטרה ושר את השיר, יוצא לו יופי של ביצוע, עד כדי כך טוב (וכאן בא החלק התמוה באמת) שגילמור לוקח את ההקלטה ושומר אותה אצלו במשך 31 שנה. אם הייתי ציני, הייתי אומר שהוא הבין את התרומה הכלכלית שתיהיה לשיר לא מוכר של בארט על דילן לאוסף שיצא, אבל האמת היא, שזה כנראה רק אחד מתוך הרבה מאוד שירים, שבארט הקליט אז ברמות שונות ונמצאים עדיין בכל מיני מרתפים. והשיר כנראה לא התאים לקו המוסיקאלי המבולבל של גילמור לאותם אלבומים. השיר עצמו נשמע כמו חיקוי של בארט לדילן הצעיר, עם ה talkin' blues שלו וסיגנון נגינת הגיטרה, המילים מפוצצים את הרצינות הדילנית בסיכה ממוקמת הייטב בישבנו של המשורר הגדול, הבית הראשון: "Got the Bob Dylan blues/And the Bob Dylan shoes/And my clothes and my hair's in a mess/But you know/I just couldn't care less." אולי מסביר את התיסכול של בארט בימיו ככוכב רוק, הוא כאילו יורד על דילן, שהשיער והבגדים שלו מבולגנים, אבל נדמה לי שהעניין כאן הוא I just couldn't care less כילד בארט ראה אצל דילן הגדול שמופיע על הבמה, את מה שהוא הכי רצה אח"כ בעצמו, חוסר איכפתיות ממה שחושבים עליו, תחושה פנימית של שייכות והתאמה אפילו שבעצם אתה איזה בחור מוזר עם בגדים לא מתאימים ושיער משונה. הוא משתמש בציטוט של דילן And the wind, you can blow it ובסגנון שלו בשביל ללעוג לחשיבות שמייחסים לדילן ושדילן ייחס אז לעצמו, אחרי הכל באלבום שהוציא דילן באותה שנה The Freewheelin' Bob Dylan , יש שני שירים שהשם בוב דילן מופיעה בשמם, שלא לדבר על שם האלבום כולו, לאחד מהם אגב, קוראים גם Bob Dylan's Blues, אם כי אצל כמו אצל דילן וכמו שנדמה לי שבארט הבין טוב מכולם, מדובר בהומור עצמי. השיר בוב דילן, שהוא סוג של בעיטה באחוריו של דילן, כמו אותם בדיחות דילניות עם קריצה, הוא בעצם מחווה ענקית, של ילד גאון שעתיד ליצור בעצמו כמה מהשירים הכי יפה שנכתבו, לענק, וכמו הענק ההוא, הוא בדיחה חכמה, מתוכמת עם כמה רבדים, מה שבאמת מרגיז בבארט זה שהוא רק ביא' שהוא כתב את זה... Syd Barrett- Bob Dylan Blues Wouldn't You Miss Me: The Best of Syd Barrett 2001 מילים ולחן: ריג'ר קית' (סיד) בארט.

melancholy man

New member
אה כן

הלינק
הקליפ היפיפה נוצר על ידי Jimmy Lee הרבה שנים אחרי, אבל שווה לראות (במיוחד לחובבי סיד).

Barmelai

New member
../images/Emo97.gif באחורי המלך

שיר מושחז מאוד, ולחשוב שסיד היה כמעט עולל אז
לגבי הלחן, מה שיפה בו הוא שתמצית הסיד בארט הגולמית כבר נמצאת שם. היא לאו דווקא התעדנה בימי החלילן, שם בארט היה עסוק מדי בלהפוך את עולם הרוק על ראשו, אלא חיכתה לשלב שאחרי. השירים בשני אלבומי הסולו של בארט מותחים קו של הבשלה אמנותית הישר מהפארודיה על דילן. לדעתי הוא לא ברמת השירים של המדקאפ או בארט, לכן אני חושב שגילמור עשה החלטה אמנותית כשגנז אותו. אבל יפה לו להזדנב כבונוס באחד משני האלבומים הנ"ל.

melancholy man

New member
לא יודע מי החליט ולמה

נדמה לי שאף אחד לא יודע, אבל בטח ציף תדע להוסיף פרטים לפחות אם לא לספר את כל הסיפור.. מה שכן, שני האלבומים של בארט חסרי אחידות במידת הקומונקטיביות שלהם (בלשון המעטה), אלבום שלו שהיה מכיל יותר חומרים כאלה היה עושה לקרירה שלו לפחות שרות טוב יותר. נדמה לי שמי שהחליט איזה שירים יוכנסו ואיפה, עשה איזה צעד מודע שהשירים באלבום ישקפו את המצב הנפשי של יוצרו (ואולי עידן את זה קצת בקצוות). מה שכן, מפחיד לחשוב מה עוד מסתתר בכספות של גילמור, ווטארס ומשפחת בארט מאותם שנים.

Barmelai

New member
אין לי ספק שמה שמסתתר שם הרבה

יותר מרתק ועם עניין לציבור ממה שמעלה עובש בכספות של יוקו.

psychodoodle

New member
בהחלט יציאה משעשעת

למר בארט ז"ל .אני מכיר את השיר דווקא מאיזה קובץ שנקרא DAYS WITH SYD, שאני לא זוכר מהיכן הוא הגיע אלי , אבל נזכרתי בו בעקבות השיר הנ"ל .יש שם כל מיני דברים מענינים ביותר.

אכן תעלומה.

קודם כל יש לזכור שגילמור (ואח"כ ווטרס) הגיעו להפקת Madcap בשלב מאוחר, לאחר שמלקולם ג'ונס עבד על האלבום במשך כמה חודשים. יש גרסאות שונות למה בדיוק קרה: לג'ונס, גילמור, פיטר ג'נר ול-EMI יש לכל אחד גרסה משלו: ג'ונס הודח/פוטר/עזב/קודם בתפקיד ו-EMI רצו מאוד להמשיך את העבודה/לא רצו בכלל לשמוע מזה, אז הם בקשו מהפלויד לעזור/סיד ביקש מהפלויד לעזור/פיט ג'נר ביקש שיתערבו/פיטר ג'נר לא היה מעורב בכלל. נניח ש-EMI הסכימו בקושי שהעבודה על האלבום תסתיים. הם נתנו לפלוידים אולטימטום לסיום ההקלטות. גילמור ו-ווטרס הקליטו את סיד במשך שלושה ימים, ברוטו; יום אחד הם היו צריכים להופיע באיזו אוניברסיטה, וחצי יום הלך. במהלך אוגוסט וספטמבר הם עשו את המיקס. נניח גם שמעורבותו של ווטרס היתה משנית כאן, מסיבות נפשיות או מעשיות דייויד פארקר מצא שעל הטייפים שבארכיון EMI כתוב שההפקה היא של גילמור ובארט, מלבד הסשן האחרון, בו ווטרס רשום כמפיק. למרות זאת, ווטרס קיבל קרדיט כמפיק באלבום, וסיד לא. גילמור לא היה מפיק מקצועי. הגישה שלו היתה פשוטה: לנסות להוציא מסיד כל מה שיש בו, ואפילו בכוח. בהתאם, הוא שם באלבום את מה שנשמע לו הכי טוב באותו רגע. ניתן בהחלט להתווכח על החלטותיו כאן: מדוע כלל שירים עם טעויות (בעיקר האחרונים), ולא את Opel, שהוקלט ע"י מלקולם ג'ונס, והיה באיכות הקלטה סבירה? גם את Opel גילמור החזיק מתחת לבלטות עד 1988. לאחר יציאת האלבום ההחלטה בקרב חבריו של סיד היתה להחזיר אותו לאולפן מיד. התפישה השלטת באותם ימים היתה שמשטר עבודה קבוע ישמור על האיזון הנפשי של סיד. (הד לכך אפשר למצוא עד היום בדבריו של דאגי פילדס, מי שהיה שותפו-לדירה של סיד באותם ימים). פיטר ג'נר ומלקולם ג'ונס ניסו להקליט את סיד בסוף 1969 ללא הצלחה, וגילמור חזר להפיק בתחילת 1970. הוא הביא אתו את ידידו, ג'רי שירלי, מתופף Humble Pie, ואת ריק רייט. ווטרס סרב להשתתף בהפקה, בתירוץ שהוא עסוק בעבודה על The Body. לדברי ג'רי שירלי, ווטרס אמר לו שהוא פשוט לא מסוגל "לעבור את זה שוב". העבודה על Barrett היתה קשה עוד יותר. בעקרון, גילמור דחק בסיד לנגן כל מה שיש לו, ואפילו להמציא דברים על המקום. אח"כ גילמור הוסיף את הליווי וניסה להפוך את הקטעים למשהו שמיע. "בוב דילן בלוז" הוקלט ב-27 בפברואר, יחד עם עוד כמה שירים נוספים, במה שנקרא "סשן בדלתיים סגורות". למה דלתיים סגורות? לא ברור. על דף העבודה של הטכנאים רשום שמדובר ב"דמו", היינו היתה כוונה לעבוד על השיר אח"כ שוב, אבל שום עבודה כזו לא נעשתה מאוחר יותר. יתרה מזאת, על פי העדויות גילמור לקח את המאסטרים של ההקלטות אליו הביתה. רק ב-2001 EMI הצליחו לשכנע את גילמור לפתוח את הבלטות, ולתת להם את השיר. מן הסתם הקטעים האלו אינם היחידים שמוחזקים במרתפים של הפלויד. לדוגמא, הפלויד הקליטו 4 שירים כדמו לפני שהוחתמו ב-EMI. שניים מהם "זלגו" החוצה בתחילת העשור הנוכחי - Lucy Leave ו-King Bee - וגם זה רק בגלל שלבוב קלוז היתה הקלטה שלהם, והוא מסר אותה לג'ון אדג'ינטון (שביים את הסרט הדוקומנטרי על סיד) מתוך חשש כנה שאם הם לא יפורסמו, הם "ייעלמו בתהום הנשיה". איפה השניים האחרים? לדברי קלוז, ניק מייסון מחזיק אותם בכספת שלו. למה? ככה.

melancholy man

New member
הסיפור שאינו נגמר

קודם תודה על המיידע, שהתאים למה שידעתי בערך. זה רק מעצים את התעלומה, זה לא כאילו שלגילמור, או מי שהחליט בסופו על אופי האלבום, היו טונות של חומרים טובים מוקלטים הייטב להשתמש בהם. בקשר לחומרים האבודים האלה, מצד אחד כבר יצא הרבה פעמים לשמוע רימאסטרים של אלבומים או אוספי קטעים נדירים ולהיות נבוך מהבונוסים, שלא נכנסו לאלבום המקורי ובצדק ופתאום מופיעים בגירסא מחודשת ויקרה יותר. מצד שני, יש בסיפור כל כך הרבה חורים להשלים שהסקרנות הורגת אותי, שלא לדבר על הקלטות באיכות מעולה של הופעות מסוף שנות השישים ותחילת/אמצע שנות השבעים שפשוט עצוב שלא מוציאים אותם בצורה מסודרת. אבל מה, אני מתנחם בזה שאני צעיר בשלושים שנה ויותר לפעמים מהחברה האלה, יש לי סבלנות, בסוף מישהו ישבר או ימות ואני אהיה שם, עם המאתיים שקל האחרונים של ביטוח לאומי והקטטר בשביל לקנות עוד רימאסטר של פינק פלויד

ההפך... הם רצו שהוא יעבוד

כי הם האמינו שעבודה תהיה טובה לו, מבחינה נפשית. ל-EMI, לדעתי, לא היה אכפת לכאן או לכאן, משום שהפלוידים הצליחו מבחינתם, גם ללא סיד. אבל חבריו של סיד ופיטר ג'נר האמינו בכנות שאם הוא יהיה במסגרת "נורמלית", הוא יתנהג נורמלי. אלו היו התפישות הרווחות בקרב תרבות-הנגד באותם ימים, בהשפעת הוגים אנטי-פסיכיאטריים. החשש הגדול של חבריו היה שהוא ישקע, ואז יאושפז בבית חולים לחולי נפש. באותם ימים אלו היו מקומות לא סימפטיים (גם היום לא, אבל אז יותר), והסיכוי לצאת משם בסדר - או לצאת בכלל - היה קטן. תקשיב ל-IF של הפלויד, למשל, שיר שנכתב בדיוק באותם ימים, בהם עבדו עם סיד על אלבומי הסולו שלו.

melancholy man

New member
ההוויה מכונת את התודעה../images/Emo13.gif

האמת, שבמצב הפסיכטאריה בשנות השישים, סביר להניח שהם לא טעו בהרבה, מה שכן, חוסר היכולת להבין את מצבו והרצון הזה לגרום לו "להתעשת" ולהיות חלק יצרני ומתפקד מהחברה, זה באמת מה שהרג את הנפש העדינה והמסויטת שלו.

Liorking

New member
לא נעים להרוס

אבל הפזמון הזה גנוב כולו מבחינת הלחן מהשיר A Hard Rain's A-Gonna Fall.

melancholy man

New member
זה בסדר

האמת לא שמתי לב לזה, אבל זה שיר שמראש מחקה את דילן, זה כל הרעיון, בספרות קוראים לזה פאסטיש.

melancholy man

New member
לא באמת השוותי

אבל זה לא פלאגיט בכל מקרה. יש לזה הקשר אומנותי. כשאתה משתמש במשהו (מצטט) באומנות בשביל לעורר אסוציאציה, זה נקרא פאסטיש, זה כלי אומנותי ביצירה. אם בא לך לקרוא לזה פלאגיט, תבלה.

למעלה