ליקוטי מוהר"ן בעיון

פראזניק

New member
ליקוטי מוהר"ן בעיון

מה דעתכם לנצל את הפורום כדי ללמוד ליקוטי מוהר"ן בעיון? דהיינו: בכל פעם מישהו יעלה תורה, יקשה עליה קושיות ויציע את הבנתו באותה תורה, ונפתח מזה דיון? רבינו רצה שנעסוק בתורתו, הן בעיון והן בבקיאות.

שאלה ראשונה...

על התורה הראשונה: 1. מה ההבדל בין תפילות לבקשות? 2. ולמה בהתחלה רבינו ז"ל התחיל עם תפילות ובקשות ואח"כ שינה את הסדר למבקשים ומתפללים? 3. מה ההבדל בין חו לחשיבות? 4. ומה ההבדל בין נתעלה לנתרומם?

כול השאלות שלך לא מבנות

מה יצא לנו מזה בעבודת השם אם נבין את ההבדל המילולי בין: תפילות- לבקשות ובין חן- לחשיבות ובין נתעלה לנתרומם. אני יגיד לך מה יצא לנו: כלום ואני לא מוכיח אני לומד איתך ליקוטי מוהר"ן.

פראזניק

New member
אייזיק ../images/Emo123.gif

אם זה לא מוצא חן בעיניך, אל תגיב. מה יצא לו מזה? להבין טוב יותר את דברי רבינו. כנראה אינך מאמין שאם רבינו כותב פעם כך ופעם כך, יש הבדל ויש משדמעות לשינוי! הרשה לי לצטט לך מתוך ח"י כללים בליקו"מ לראבר"נ: כלל השני: הוא אשר בפלס ומשקל חכמתו ורוח קדשו, מנה וספר כל דיבור ודיבור, הן בפה והן בכתב, מה לקצר ומה להאריך מה לחסר ומה לייתר, וכמובן מזה בסוף המאמר "שאלו את ר' יוסי בן קסמא" בסי' נ"ז (ליקו"מ ח"א), שגם במסירת כתב ידו להמעתיק מחק כמה פעמים באמצע איזה תיבות, ולא חש ולא הביט אל הכרחם להענין. כל מילה ומילה בפלס. כל שינוי ושינוי בא לומר משהו. מי שאינו יודע את זה, יכול לקרא ליקוטי מוהר"ן. לא ללמוד ליקוטי מוהר"ן!

פראזניק

בזמן שאני קראתי את ספרי רבנו לא ראיתי את רבי נתן מתפלצף על הליקוטי מוהר"ן מה זה תפילות ומה זה בקשות. רבנו רוצה שנדבר אם השם יתברך ושלא נהיה עסוקים עכשיו אני מתפלל, ועכשיו אני מבקש, והמילה הזאת זה נקרא תחינה, והמילה הזאת נקראת תשובה. איפה שמעתה אותי אומר אחרת שעוד הדגשת את זה. כמובן מה שכתבתי לא מדוגש עניתי לך על הלא מודגש שלך. ומה שכן מודגש עניתי לך על המודגש שלך.

פראזניק

New member
ידידי

אם זה לא מקובל עליך - אל תעשה את זה. מקובלנו (אבל עליך לא, זו רק תורה שבעל פה, זה הרי שטויות...) שבכל הדורות נהגו לעיין בליקוטי מוהר"ן. אם בעיניך זו "התפלספות", אל תשתתף. רבי נחמן מטשערין, תלמידו של רבי נתן, כתב את הספר "פרפראות לחכמה" ש"מתפלסף" (ח"ו) בליקוטי מוהר"ן. בנו של שמשו של רבי נתן - רבי אברהם בן רבי נחמן מטולטשין - כתב את הספר השני "ביאור הליקוטים". רבי נתן עצמו, כתב את ליקוטי הלכות, שהיא "התפלספות" אחת גדולה על ליקוטי מוהר"ן.

פראזניק

New member
ועוד...

בעיניך, אם רבינו כתב פעם אחת "תפילות ובקשות" ופעם אחרת "בקשות ותפילות" זה לא משנה. אולי אתה חושב שרבינו לא דייק בלשונו. לי זה כן משנה, משנה מאד. עי אם רבינו כתב פעם כך ופעם כך, אני רוצה להבין מה הוא רצה לומר לי בזה. כי הוא לא כתב סתם, הוא לא שינה סתם. כל מילה מדודה, בדוקה, מדויקת ואין כלום שלא התכוונו לומר בו משהו! תורה היא - וללמוד אני צריך!

אחרי מחשבה איך להגיד את דברי

כונתי היתה שעדיף לעסוק בליקוטי תפילות מאשר להבין מה ההבדל בין תפילה לבקשה. ולמה רבנו אמר את זה בסדר זה או אחר. יותר יועיל לנשמה שלי להתחזקות שלי ליהדות שלי לתשובה שלי להתקרבות שלי לרבנו לעסוק בליקוטי תפילות מאשר למצוא את ההבדלים בין תפלה לבקשה.

חס ושלום

אבל אם אמרת שהליקוטי הלכות זה ללמוד בעיון את הליקוטי מוהר"ן דהינו לימוד ליקוטי הלכות שווה ללימוד ליקוטי מוהרן בעיון אני בעד. ומה שכתבתי למעלה אולי טעיתי בלשוני ואני מתחרט על זה חרטה גמורה.

גדול לימוד המביא לידי מעשה.

זה מה שאייזיק מתכוון לעניות דעתי. בכל אופן פראזניק יקר, עם כל החזות המגודרת בכללים שלך, עוד לא שמענו תשובות לשאלות שהעלה הבחורצ'יק. רבנו אמר: אתם לא מבינים את התורות שלי, לכן אספר לכם סיפורי מעשיות. במקום מסכת ההתנצחויות המאפינת את מה שאני רואה בזמן הקצר שאני כאן, אנא נסו לבדוק את הצעתי במועט המחזיק את המרובה.

הנה הקטע בשביל הבנת השאלות...

אשרי תמימי דרך ההולכים בתורת ה' )תהלים קיט:) דע כי על ידי התורה נתקבלים כל התפלות וכל הבקשות שאנו מבקשים ומתפללים. והחן והחשיבות של ישראל נתעלה ונתרומם בפני כל מי שצריכין הן ברוחני הן בגשמי. כי עכשו בעוונותינו הרבים חן וחשיבות האמיתי של ישראל נפל כי עכשיו עקר החשיבות והחן הוא אצלם. אבל על-ידי התורה נתעלה החן והחשיבות של ישראל כי התורה נקראת )משלי ה:) אילת אהבים ויעלת חן שמעלה חן על לומדיה )ערובין נתד:(. ועל-ידי-זה נתקבלין כל התפלות והבקשות:

למעלה