ליעל

gdisrael

New member
ליעל

אמרת באחת מהודעתייך, שרולינג אמרה (בעיקיפין) שעניין "תורת" הגזע של היטלר ימח שמו וזכרו שם רשעים ירקב, מזכירה את "תורת" הגזע של וולדמורט, של טוהר הדם (כי למעשה וולדמורט לא המציא זאת). ענו לך, שהיא אמרה זאת לאחר כתיבת הספר השלישי (כך אני זוכר) ויתכן ולאחר מכן הוסיפה *בזדון* מוטיבים מ"תורת" הגזע של היטלר ימח שמו וזכרו שם רשעים ירקב, ענית שזה לא מסתבר, לאור העובדה שרולינג תכננה את העלילה וכיוצא בכך. אולם, זה לא מדוייק, אנו יודעים שלרולינג היה קו כללי של עלילה - אך איננו יודעים עד כמה פרטני ועד כמה כוללני שהיה. שהרי, רק בכתיבת הספר השביעי היא הודיעה שהחליטה לספק חנינה ל - 2 דמויות ולהרוג אחד נוספות - בתמימות, אדם היה מניח ש"איזה דמות שורדת" זה פיסת מידע די עיקרית וחשובה, ואולם, מסתבר שרולינג כן ראתה לנכון לחדש פיסות מידע מסוגים אלו, על אף שהיה לה "קו מאוד כללי". זאת אומרת, ששום דבר לא מחייב. אם דמות מקבלת חנינה ו - 2 נהרגות, משהו שלכשעצמו נראה מאוד עיקרי וחשוב, אזי גם מוטיבים נוסח תורת גזע ארורה יכולים להיכנס. את לא חושבת, מה דעתך ? נ.ב מה ההבדל בין כשלעלצמו, לבין לכשעצמו, אם בכלל יש הבדל ?

ToryMaster

New member
מן הסתם יש פרטים נוספים

ליטושים שונים וכן הלאה, אבל העקרונות של תורת הגזע, עד לרמה של מי נחשב טהור דם ומי לא ואיך זה נקבע - זה הבסיס של וולדמורט, ולפיכך הבסיס של כל הספר. אני מניחה שסביר להניח שבהמשך הכתיבה התווספו פרטים קטנים, אבל אני בספק אם זה יותר מזה.

gdisrael

New member
תגובה :

"אבל העקרונות של תורת הגזע" אני לא חושב שהוא ידבר על עקרונות תורת הגזע, במיוחד לאור העובדה שהעקרונות נזכרו עד לספר השלישי, ולא אחריו. הכוונה שלו הייתה לסממנים נאציים, כמדומני. "התווספו פרטים קטנים" וזה בדיוק ההבדל הקטן שציינתי שלא ניתן לעמוד עליו. האם מות שני דמויות, הוא "פרט קטן" ? אבל ובכן, את צודקת במקום זו או אחר, שכנראה הקו הכללי שאותו תכננה רולינג הוא באמת עניין הבסיס, ואמנם מות 2 דמויות זהו לא פרט שולי, אמנם הוא גם לא פרט שמהווה בסיס. ובאמת כנראה כל עניין לגופו.

מצטערת אם זה נשמע קצת בוטה

אבל לדעתי את לא ממש עונה לעניין... אף אחד לא אמר שרולינג שינתה את "תורת הגזע" של וולדמורט- רולינג כתבה אותה עוד בספר השני, והיא בעצמה הודתה שהיא כתבה אותו לפני שהיא גילתה על הדמיון לשואה... אבל מה שכן התווסף לספרים זה דברים אחרים שקרו בשואה שהוכנסו לספרים.. למה שלא תסבירי למה לדעתך ההשוואה בין השואה והדברים האחרים בספרי הארי פוטר שיצאו לאור אחרי הספר השני לא נכונה?

ToryMaster

New member
מה לא לעניין בזה?

זה לא שהיא לא נכונה כמו שבעיני היא בלתי אפשרית, כי יש "תוכנית פעולה" ויש את "הבסיס לספר". זה להשוות בין שני דברים שלא נמצאים באותה קטגוריה בעיני, מבחינת פיתוח הספר והעלילה.

הממ... שמת לב למילה שהשתמשת בה?...

"בעיני"?... בעיניך יכול להיות שההשוואה לא נכונה. אבל אין בינתיים שום הוכחה חד משמעית שמוכיחה שרולינג לא התכוונה להשוות את המלחמה בספרים לשואה, חוץ מדעתך האישית... אם אני טועה, תקני אותי...

ToryMaster

New member
נו באמת, ברור שבעיני!

תגדירי השוואה? כשרולינג בנתה את השלד של הסיפור, וזה כולל את וולדמורט ותורת הגזע שלו, היא לא תיכננה את זה במודע כהשוואהל שואה, את זה היא אומרת באופן וודאי באתר שלה. אני בספק אם גם אחרי שהיא קלטה את ההקבלה, היא הכניסה במודע ובמתכוון דברים נוספים שלקוחים מזה, אבל אני אגיד את זה שוב - הגיוני שפרטים קטנים, ובזה אני מתכוונת לפרטים שוליים יחסית, נכנסו לה בהמשך הכתיבה, שהושפעו ממה שהיא ראתה. שכחתי משהו?

אחלה. אז המסקנה היא שזו רק דיעה

שלך, ולא עובדה מוגמרת כמו שהצגת את זה בפעם שעברה שהנושא הזה עלה לדיון- כשאמרת על ההשוואה הזו שרולינג "פשוט אמרה שזה לא נכון"... אנשים שקוראים את מה שאת רושמת חושבים שזה אמיתי ועובדתי, ולא רק דיעה שלך, וככה הם מקבלים דיעה שיכולה להיות מוטעית ולא נכונה. ומה הקשר "תגדירי השוואה"?

ToryMaster

New member
תסבירי למה את מכתוונת בהשוואה

העובדה - רולינג לא ביססה את וולדמורט על היטלר והשואה. מעבר לזה הכל הוא דעה שלי וטרחתי לציין את זה כמעט בכל פעם.

אני מתכוונת לדברים שרולינג כתבה

בספרים שאחרי הספר השני כמו מה שכתב פה מישהו- "כל עוד הרעיון של הנאציזם נמצא בעולם היטלר עדיין לא מת ועדיין צריך ללמוד על זה ולהזהיר מזה, כמו וולדמורט כל עוד תומכיו עדיין קימים הוא תמיד יוכל לחזור, כפי שקרה (בעזרת תומכיו). זה לא משהו שאפשר להסתיר לטייח לשכוח כפי שאולי יש מדינות שהיו רוצות, ויש אנשים שהיו רוצים (מכחישי ומשכיחי שואה) וכפי שקורנליוס פאדג' היה רוצה להשתיק כדי שאנשים לא יחיו בפחד, ולא יערערו על שלטונו." "היטלר היה ממורמר כל החיים שלו כי לא קיבלו אותו לבית ספר לציור את וולדמורט לא קיבלו להוגוורטס"

gdisrael

New member
את וודלמורט לא קיבלו להוגוורטס ?

הכוונה בתור מורה, נכון ?

gdisrael

New member
ולא התכוונתי להשתיק אותך ../images/Emo13.gif

לא שזה אפשרי (על אף שזה יכול להתפרש למספר כיוונים, הכוונה שלי, שאנחנו כבר לאחר מעשה
)

תיראי...

קורה בלא מעט ספרים שסופרים כתבו שנתגלה בהם לאחר מכן, כמה דברים שמתיחסים בצורה כזאת או אחרת, למקרים שונים בהיסטוריה ואפילו בתנ"ך. וזה מבלי שהסופר בכלל התכוון לכך. כמו לדוגמא קטנה, בהארי פוטר יש הרבה מן הפתגם- "ואהבת לרעך כמוך." ואני לא יודע אם היא התכוונה לכך הוא לא. ויש מיקרים שהדברים הוכנסו בכוונה. לצורך עניננו, ונניח ורולינג הכניסה את עניין השואה בכוונה. אז מה? היא לא הראשונה ובטח שלא האחרונה. דווקא אותי מדאיג המחשבה, שאם אכן זאת האמת, אז כל אלא שמזדהים כביכול עם וולדמורט ותומכיו. מזדהים גם לא עלינו גם עם היטלר הצורר ושליחיו. לכן אני מאד רוצה לחשוב, שכוונתה הייתה תמימה ולצרך העלילה, ואין לה קשר לעניין השואה. וזה גם סיבה שברוב המיקרים, אני בעד הטוב שבסיפור. (גם הפעם)

השאלה היא לא אם רולינג פרצה כאן דרך

עם ההשוואה שלה לשואה- זו לא הנקודה אם היא לא הראשונה שעשתה את זה: הנקודה היא קודם כל להגיע למסקנה שזה הגיוני ואפשרי שהיא עשתה את זה... (משהו שעדיין אף אחד לא הצליח לסתור...) וממש לא הבנתי למה אתה מודאג... אם רולינג באמת השוותה במכוון את אוכלי המוות לנאצים, זה דבר טוב- כי המסר מהספרים הוא בעצם כנגד הנאצים. אני גם לא שמעתי על אנשים שמזדהים עם אוכלי המוות ברצינות... וגם אם יש כאלה- זה לא מה שרולינג רצתה להעביר למי שקורא את הספרים. ולגבי "ואהבת לרעך כמוך"- זה פשוט משהו שרולינג הכניסה לספרים בלי קשר- ההתחשבות של הארי רון והרמיוני אחד בשני ובחברים נוספים שלהם לא ממש קשורה ליהדות, אלא בדפוסים החברתיים שרולינג כותבת לפיהם- דפוסים שנהוגים בכל העולם...

כמה דברים

כמו שאמרתי, ומה זה משנה אם היא התכוונה לשואה או לא? אז מה אם אף אחד לא סתר. גם את הטענה שהיא לא השוותה את ה"פ לשואה, אין סתירה. זה יכול להיות כך ויכול גם אחרת. לגבי מה שאמרתי לאוכלי-המוות ולמה שאני מודאג: בין אם התכוונה או לא. (ואם לא זה גם מפריך את טענתך שהיא השוותה את הסיפור לשואה), זה שיש כאלו שממש "בעד" וולדמורט ואוכלי-המוות (ויש כאלו ידוע לי אישית, יש גם קומונה בנושא כאן בתפוז) שוב, הדאגה שלי היא רק במקרה וצדקת ואכן, רולינג השוותה בכוונה תחילה לשואה. ואם עדיין לא הבנת למה זה אמור להיות קשור. אני ממליץ לך לראות את הסרט "נחשול" שמבוסס על מקרה אמיתי שהתרחש בארה"ב. ולגבי "ואהבת לרעך כמוך," עד כמה שידוע לי, זה אהבה של כל רעה. אומנם הדגש הוא על עם ישראל אך ידוע לי שמצווה לאהוב גם את הגוי, כי גם הוא יציר כפיו של ה'. יש מיצווה לשנוא את שונא ה', אבל זה גם מקרב היהודים ולאו דווקא רק מהגויים.

למעלה