לימוד קריאה

• פותח הנושא ypog
  • פורסם בתאריך

ypog

New member
לימוד קריאה

שלום לכן אני חדשה ואשמח לשמוע הצעות ללימוד קריאה ילד בן 5.7, הוא ילד נבון ומקסים שהצד הריאלי שלו הרבה יותר חזק (בניגוד אלי), הוא יודע לפתור תרגילי חשבון עד 20 אבל ללמוד אותיות או לקרוא??? הוא טוען שמשעמם לו.... ניסינו את התוכנה של "יש לי סוד" - הבחור משועמם
. יש למישהי רעיון איך לחבב עליו את הנושא? דרכים מרתקות ללימוד הקריאה?

galit31

New member
מגנטים על המקרר

וגם משחקי קריאת שלטי רחוב, תויות על מוצרים שונים, להמציא ביחד סיפורים ונסות לכתוב אותם ואם לא הולך? לחכות! זה יבוא לבד, או שילמד ביחד עם כולם בכתה א´

הייתי עוזבת אותו במנוחה

וממתינה שהעניין יגיע ממנו. וזה יקרה. הרי כבר ברור לך שהוא ילד נבון.

zimes

New member
../images/Emo45.gif

זה באמת משעמם (כי צריך לתרגל), אבל כשהוא באמת ירצה - הוא יצליח. תני בו אמון - הוא יהיה בסדר.

קריאה זה כיף

אני רוצה לחזק את המסר של צימעס. "ללמוד לקרוא" נשמע מייגע ודוחה. ממילא עוד מעט הילד הולך לבית-ספר, ושם, לצערי, יש סיכויים טובים שכבר יימצא מי שיצליח להמאיס עליו את הלמידה.... מה שכן הייתי עושה, זה חיזוק הקשר החיובי עם הקריאה. בלי ללחוץ ובלי לבוא ממקום "מלמד". פשוט לגלות יחד את חדוות הקריאה. לקרוא לו סיפורים שהוא אוהב. (תוך כדי קריאה, להעביר אצבע על המילה המתאימה, לא על הציור. כך ילמד את הקשר שבין המילה הכתובה למילה מדוברת) אם לא אוהב סיפורים - קראו אינציקלופדיות! ילדים עם חשיבה מתימטית מפותחת נוטים ליהנות ממילונים ומאצקלופדיות מצויירות, ללא עלילה. הבן שלי אהב לקרוא ספרי טלפונים... בקניות - קראי בקול (עם ליווי אצכע, כאמור) את הכתוב על האריזות. כל פעולות הקריאה שאנו עושים אוטומטית, בראש - עשו בקול. שתפו אותו. הוא ילמד מכך על חשיבות הסימנים הכתובים, ובקצב שלו יתחיל לנסות לפענח אותם בעצמו. גם קריאת תמרורי תנועה היא סוג של קריאה. באתר "גלים" ראיתי פעם כמה מאמרים נהדרים של צביה ולדן על התפתחות הקריאה. אם אמצא אחזור לכאן עם קישור. ליאת

השאלה היא

האם הוא כבר הספיק לצבור אנטי לעניין. אם כן- הכי טוב זה לעזוב אותו במנוחה כמו שכתבו. עד שיעבור לו. אם לא- יש ה-מ-ו-ן שיטות. אנחנו עשינו כמה דברים (בתי בת 4 וחצי אז אולי חלק לא מתאים לו): - קנינו בחנות של ציוד לגן שלט ענקי עם אל´´ף בי´´ת ןתלינו מעל מיטתה - המצאנו בשבילה חפץ או סימן לכל אות (אל´´ף אוהל בי´´ת זה בית...לא חייבים להיצמד לשיר. כיד הדמיון שלו ושלכם.) את האותיות לקחנו ממשחק כזה שבו כל אות כתובה על לוחית קטנה מעץ- לטובת כל החושים. - קנינו בייגלה בצורת האותיות ואכלנו אותו ביחד תוך כדי שביקשנו אחד משני :"תעביר לי את המ´´ם!" - אחיה משחק איתה המון משחקים עם אותיות- זכרון, תופסת, מחבואים- כיד הדמיון הטובה עליו...הוא בן 6 וכבר קורא היטב אז זה היה כיף בשבילו, זו הייתה יוזמתו. - ורק עכשיו כשהיא כבר מכירה ואוהבת את הנושא, קנינו תוכנת מחשב של גורדי ללימוד האותיות, כדי שתתאמן ותחזק את ידיעותיה. בהתחלה היה לה קצת קשה אבל לא לחצנו מצד אחד ולא ויתרנו מצד שני - לא רוצה להיכנס לעניין למה זה היה חשוב לנו- אז היום היא אוהבת את זה ומכירה את רוב האותיות. בהצלחה.

ypog

New member
תודה לכן

הוא בהחלט לא פיתח אנטי הוא פשוט טוען שזה משעמם אותו, אם זה חוברות עבודה או תוכנות במחשב וכד´. נתתן לי הרבה רעיונות מקוריים ואני אתחיל ליישם כי באמת חשוב לי שיגיע לכיתה א´ עם ידע בסיסי בקריאה.

ypog

New member
ליאת

אחלה אתר, לפי התמונות רואים שהחבר´ה אצלך בגן עושים חיים ונהנים מכל רגע. כל הכבוד.

לא ללמד לקרוא, כן להכין לקריאה../images/Emo22.gif

לדעתי, השאירי את הוראת הכתיבה למורה בכתה א´, ואת היי פשוט אמא ולא מורה. דווקא בתור אמא את יכולה להעניק לו בסיס מעולה ללימוד קריאה מוצלח בעתיד. 1.מחקרים הראו כי הגישה של ההורה משפיעה על הגישה של הילד לגבי למידת הקריאה. הורים שמאמינים שקריאה היא מקור להנאה, לילדיהם גישה חיובית לקריאה מאשר לילדים להורים שמדגישים את ההיבט הלימודי/הכישורי של הקריאה. האחרונים הם עם פחות מוטיבציה להשקיע זמן ומאמץ בלימוד הקריאה. 2. קריאה משותפת של הילד עם ההורה- התלהבות והנאה מקריאת סיפורים (שמענינים את הילד, והילד בוחר) תעודדנה את הילד ליזום ולהמשיך להשתתף באופן פעיל. המטרה היא יצירת כיף! להתרכז בחלק של התוכן ומשמעות הסיפור ולא בפענוח כתב! לשאול ולענות על שאלות שקשורות לטקסטים, לעודד הומור. פעילויות נוספות עם כתב: הילד מעמיד פנים שהוא קורא, מנסה לזהות מילים ואותיות על טי-שירט וקופסאות קורנפלקס, משחק עם משחקים דידקטיים. 3. קריאה משותפת מגרה אינטראקציה מילולית, וכך בעצם מחזקת את התפתחות השפה (במיוחד אוצר מילים), וידע על כתב. להעביר את האצבע על פני הכתוב. מלבד ההכרות עם האותיות, הילד לומד להכיר עקרונות של כתב כמו כיווניות, רווחים בין אותיות ובין מילים וכד´. 4. ליצור סביבה מועשרת בכתב- אותיות מגנטיות על המקרר, פזלים של אותיות (למשל שטיח פזל), פוסטרים, כלי כתיבה ודפים שיהיו נגישים לילד, עיתונים וספרים. במקביל, להפנות גם את תשומת ליבו של הילד לכל אלה למשל ע"י קריאה משותפת ל/ועם הילד, לשתף אותו בהכנת רשימת קניות או רשימת זיכרון של דברים שרוצים לעשות. כך גם הילד למד על השימושים של קריאה וכתיבה. 5. לימוד הקריאה מתבסס על שתי יכולות חשובות: א. יכולת שפתית ובעיקר יכולת הבנה . השפה הכתובה בעצם נשענת על השפה הדבורה. לא מספיק שנדע לפענח את האותיות לצלילים ומילים צריך גם להבין מה שקוראים. ולכן כל פעילות (ואני מאמינה שרב הפעילויות של ילדך עמך בחיי היומיום) יכולה לקדם את יכולת ההבנה. הרחבת הידע הכללי בתחומים שונים, פיתוח אוצר מילים (לא רק מילים חדשות, גם הרחבת הידע של כלל המשמעויות שמילה אחת נושאת בחובה), פיתוח הבנה של הומור, אירוניה, הסקת מסקנות (למשל קריאה בין השורות). זמני הארוחות בבית הם הזדמנות נהדרת לרכוש ידע על מבנה של סיפור, כשכל אחד מספר על אירועי היום שלו. אפשר לעודד משחק דרמטי המצריך גם הוא שימוש עשיר ומגוון בשפה. ב. ההבנה שכל אות בעצם מייצגת צליל. את יכולה לכוון את קשב הילד למבנה הצלילי של שפה דבורה ואחר הילד ילמד לקשר בין צלילים אלו לאיות שלהם. היכולת הזאת נקראת מודעות פונולוגית .כיום מאמינים שזוהי דרך מצוינת להפחתת סיכוי הילד לפתח בעיות קריאה. * משחקים עם שירים ודקלומים מתחרזים אפילו דקלומים לפעוטות ושאר משחקי חריזה, בדיחות ומשחקי מילים הנשענים על החלפת הצלילים במילים. חוברות עבודה בתמונות המלוות במילים כתובות בסיגנון של: איזו מילה לא שייכת: חלון, שעון, בלון, סירה ואז הילד צובע את המילה יוצאת הדופן. * זיהוי צלילים: האם יש ba במילה בלון? (כן) במילה אבא? (כן) במילה ביצה? (לא). * אילו מילים מתחילות אותו דבר? (להבדיל למשל מחרוזים שמסתיימים אותו דבר) * להפריד בין חלקי המילה למשל: האם אתה יכול להגיד רכבת בלי ra? * למצוא מילה בתוך מילה- אם נגיד מספרה בלי מס, איזו מילה נקבל? (פרה) ושוב, חשוב לי להדגיש שהמטרה הראשונית בכל הפעילויות המוצעות היא כיף והנאה. שהילד חס וחלילה לא ירגיש שהוא במבחן או שאנו מצפים ממנו להישגים/ידע מסוים. אנחנו קודם כל אמא ולא מורה. נירית (קלינאית תקשורת)

למעלה