לימודי חקר המוח

שירן 201

New member
לימודי חקר המוח

חקר המוח משתייך לרפואה?
יש מישהו שיודע להסביר על המסלול לימודים ועל עבודה לאחר מכן?

herb321

New member
חקר המוח משתייך להכל

אין מסלול בתוך לימודי רפואה MD לחקר המוח אבל
חוגים למדעי המוח מאשרים דו חוגי יחד עם:
בלשנות, פסיכולוגיה, ביולוגיה, כלכלה (!!!), מתמטיקה, פיסיקה, מדעי הרפואה (תואר ראשון,
ולא מסלול רפואה המוציא רופא), כימיה, מוסיקה (!!!)...
המון דברים היום נחשבים כדברים שאפשר לחקור ולשייך למדעי המוח.
שפה, מוסיקה, התנהגות וכו'.
אז יש את "לימודי המוח" שמורכבים קצת מכל הדברים אשר מניתי מעל וניתן לבחור מהן התמקדות.
כמו כן, ניתן להגיע לתואר שני במדעי המוח מתואר ראשון ברוב הדברים שמניתי לעיל (בהנחה והציונים מספקים).

איני יכול להסביר על מסלולי לימודים באקדמיות בישראל,
אולם דוגמאות לעבודה בתחום (ולא להמשך אקדמי): תכנון ממשקים (בניית ממשק בין מכונה לאדם בתוכנות,
מכונות ועוד - בכל תחום בעצם), מחקרים לטובת פיתוחים של מכשירים רפואיים, מכשור צבאי, מכשור אופטי.

בעיקרון - מכיוון שיש כ"כ תחומים שנושקים למדעי המוח אפשר לעבוד במה שרוצים (דרך הדו-חוגי שציינתי לעיל).
במדעי המוח עצמו, פר סה, אין משהו מוגדר שאיתו עובדים בשוק...
המון מחקר, המון אקדמיה.
כפי שכתבתי שוב ושוב, זה תחום שהינו מעט פיקציה - כל מסלול קורא לעצמו מדעי המוח. המון אינטר-דיסיפלינרי.
המון דברים שונים שמאוגדים תחת השם הזה.

אני כמעט והתחלתי מדעי המוח בירושלים שמתמקדים בביולוגיה ופיסיולוגיה.
אחותה של אשתי למדה זאת בדגש פיסיקה וחישוביות עצבית (תואר שני).
אח שלה בדגש על ביולוגיה (במקום אחר)
והיא עצמה עשתה תואר שני בדגש על למידה.
שלושתם קוראים לעצמם מדעי המוח.

אדם קרוב אחר הלך לקבלת החלטות בתואר שני, מתעסק במשפטים וקורא לעצמו "מדען מוח".
אדם קרוב אחר הלך לקוגניטיבי קליני - טיפול קליני באנשים ע"י שיטות קוגניטיביות (בניגוד לפסיכולוג קליני. איני בטוח מהן
אותן שיטות...)

עלייך לבחור את התחום המעניין ביותר לך. איני מזלזל בתחום (כמעט והתחלתי ללמוד במסלול "קוגניציה" בירושלים)
אולם אין באמת כזה דבר "מדעי המוח".

אחת מחוקרות המוח והמרצות בישראל גילתה לי כי המסלול הראשון הוקם כתוכנית מצטיינים לביולוגים שמישהו מחו"ל
רצה להקים. כדי לתת את ההילה הוא כינה זאת "מדעי המוח" ומשם התגלגלו הדברים בישראל.

הבינג סייד דאט, אני מאוד מקנא באלה שהולכים למסלול מדעי המוח (במידה והאונ' בה בחרו משקיעה בחוג זה) כיוון שיש כ"כ הרבה דברים מדהימים ללמוד בנושא זה. זאת אהבתי שנזנחה בעקבות לימודי הרפואה.

herb321

New member
בלבלתי, אה?

זה בגלל שהמקצוע עצמו כ"כ אינטר-דיסיפלינרי שאין ממש משהו שאפשר להגיד שהולכים לעבוד בשוק איתו.
אתה יותר פיסיקה? תהיה פיסיקאי.
יותר כימאי? בלשן? כלכלן? (וכו'...).

לא כמו רואה חשבון או עו"ד או מהנדס מכונות שדי ברור מה עושים עם העבודה הזאת כעת בשוק.
לכן גם האפשרויות לתואר שני ודוקטורט כ"כ כ"כ מגוונות (ועדיין יפלו תחת "מדעי המוח").

שירן 201

New member
האמת שקצת הצלחתי להתבלבל...

הגעתי להתעניינות במקצוע הזה מאחר ואני מתעניינת בפסיכולוגיה וביולוגיה אז התואר שהייתי רוצה לעשות הוא בדגש על שניהם... אני מאוד מבולבלת ומאוד קשה להחליט על דבר שאינו מובן כל כך..

ושאלה נוספת לגבי מסלול הרפואה.. לאחר 7 שנים זה כולל התמחות מסויימת ( למשל גינקולוג, אורתופד וכו') ? איך עובד מסלול הרפואה?

herb321

New member
.

פסיכולוגיה-ביולוגיה הם שילוב קלאסי למדעי המוח.
בת"א בעבר (או בהווה, כבר איני בטוח) קראו לשילוב זה מדעי המוח.
בי_ם יש מסלול "מדעי הקוגניציה" שהוא דו חוגי:
חוג אחד קוגניציה והשני את בוחרת (מהרשימה שציינתי בהודעה הקודמת).
חוג שמפומפם כיוקרתי כיוון שצריך ציונים גבוהים מאוד להגיע אליו.

כלומר, כל אונ' בוחרת את המסלול שלה.
לכן, כדאי שתעייני בחוברת המידע בנושא "מדעי המוח" של האוניברסיטה(אות) שאת מעוניינת בה(ן).
ראי מה מציעים.

בסוף - הכל יתנקז יחסית לאותו מקום:
לתואר ראשון שאינו נחשב כ"כ בעולם בחוץ.
אבל זה משותף להמון תארים ראשונים שאינם נותנים מקצוע ביד (כמו עו"ד, הנדסה וראיית חשבון שכן נותנים מקצוע).
תואר ראשון במדעי המוח (וביולוגיה, מתמטיקה, הסטוריה, ספרות, בלשנות, כימיה אולי..., פסיכולוגיה, מדעי המדינה,
ניהול, כלכלה ועוד רבים) כבר לא עושה כ"כ רושם על מעסיקים.
המסלול הטבעי הוא לתואר שני/מחקרים, או לעבודה שלא כ"כ קשורה לתואר שהוצאנו...

נשמע אכזרי, אבל במדינה בה המסלול הטבעי של הצעירים הוא ללכת להשכלה גבוהה (שזה דבר טוב!) - יש כבר זילות
של התואר הראשון (שזה לא טוב. בבחינת "לכולם כבר יש...".)

אם חוזרים לנושא מדעי המוח - קראי מה האונ' אומרת על המסלולים שלה ואולי תקבעי פגישה עם רכזת המגמה/חוג.
חפשי אם בסביבה שלך או של ההורים יש מישהו שעשה מסלול דומה.

רפואה:
3 שנים לומדים באונ' לתואר ראשון (מדעי הרפואה). שזה בעקרון ביולוגיה על בני אדם (לא מתעכבים על חולייתנים וצמחים ושיט שכזה...).
3 שנים לאחר מכן (נקרא שנים קליניות) עוברים במחלקות בבתי חולים ולומדים קצת יותר מעשי מאשר ממצגות בכיתה.
עושים מבחני גמר
עושים שנה אחת (זו כבר השנה השביעית) סטאז'.
מקבלים תעודת ד"ר לרפואה ורשיון קבועה. הופכים לרופא כללי.
כאן יש אפשרות (שהרוב מנצל אותה) להמשיך להתמחות של בין 4-7 שנים, תלוי מה ההתמחות (כפי שציינת - גניקולוג, אורתופד...).

בטוח שוויקיפדיה עברית תוכל לספר יותר ממה שכתבתי כאן

yeledshamen88

New member
רפואה בקצרה

בשלושת השנים הראשונות (פרה - קליניות) לומדים בסיס תיאורטי שישמש (לפחות בחלקו) בעתיד, השנים האלה הם הרבה מאוד הרצאות, מעבדות, מקצועות מדעיים בדגש על גוף האדם, אנטומיה ובסופם מקבלים תואר ראשון במדעי הרפואה.
שלושת השנים הבאות הן קליניות בהם עוברים בין מחלקות שונות בבתי החולים הקשורים לאוניברסיטה ורוכשים ידע פרקטי יותר.
בסוף השנה השישית מקבלים תואר ד"ר לרפואה ורשיון זמני לעסוק ברפואה, על מנת לקבל רשיון קבוע דרושה שנה שביעית שהיא שנת סטאז' - התמחות פרקטית באחד מבתי החולים בארץ. לאחר כל אלה מקבלים רשיון קבוע לעסוק ברפואה כרופא כללי.
אם רוצים (לא חובה למרות שאני מניח שהרוב עושים את זה אחרת אפשרויות התעסוקה מצטמצמות) ניתן לבחור לעבור התמחות-על שאורכה לרוב בין 4-6 שנים (תלוי בתחום) בסופה אתה רופא מומחה (לגניקולוגיה, אורטופדיה, כירורגיה כללית, כירורגיה פלסטית וכו') אחרי שעברת התמחות על ניתן לעבור תת-התמחות בחלק מהתחומים שנמשכת בד"כ עד כמה שזכור לי כשנתיים (דוגמה: אם למדת כירורגיה פלסטית או כירורגיה אורתופדית ניתן לעבור תת התמחות בכירורגיית כף יד)
יש גם השתלמויות שבהם אתה רק צופה או לוקח חלק בטיפול רק בליווי רופא מקומי (בד"כ כשאתה כבר מומחה בתחום מסויים ומעוניין להחשף לטכניקות חדשות בחו"ל)

פסיכולוגיה וביולוגיה מאוד מאוד קשורים לרפואה אבל אלו שני תחומים שלא בהכרח מחייבים מגע עם בני אדם. ברפואה הדגש לרוב הוא בני אדם לכן רצוי שהשיקול, האם את רואה את עצמך מטפלת בבני אדם באופן ישיר יכנס למשוואה.

בהצלחה

שירן 201

New member
תודה על התשובות..

לגבי לימודי רפואה, הבנתי שיש גם אפשרות לעשות תואר רק במדעי הרפואה ( לפי הבנתי תואר של 4 שנים). מה התעסוקה לאחר תואר במדעי הרפואה?

waxLion

New member
בתור אחד שבדק מקרוב את האפשרות לשנה הקרובה

זה באמת תחום מחקר ממש מעניין והוא היה האופציה ב' שלי השנה אז עשיתי בדיקה רצינית לגביו.
בבר אילן יש מסלול ייעודי של חקר המוח, בעוד שבאוניברסיטת תל אביב מדעי המוח הוא תואר דו חוגי ביולוגיה-פסיכולוגיה (יש גם שילוב של חקר התודעה שזה ביולוגיה פילוספיה).
במקומות האחרים לא בדקתי לעומק אבל 90 אחוז שבבאר שבע זה כמו בתל אביב, ונראה לי גם שבירושלים זה ככה.

מה הקאץ'? האוניברסיטאות מאוד דחפו את המקצוע, אבל כשדיברתי עם כמה דוקטורנטים וחוקרים הם די הוציאו את האוויר מהעניין.
את נכנסת ממש לעומק של חקר המוח רק בתואר השני, כשבתואר הראשון (גם במסלול של בר אילן וגם בשיטה הדו-חוגית), זה בעיקר מבואות ובסיסים - הם הגדירו את זה כלהכיר שפה חדשה.
לתואר שני במדע המוח אפשר להתקבל גם מלימודי ביולוגיה בלבד נגיד, וככה גם קל להוציא ציון גבוה יותר. ולתואר שני הציון חשוב מאוד (לדוג' דוקטורנטית אחת שדיברתי איתה עשתה דו חוגי בביו-כימיה ועבדה ממש קשה לשפר ציונים בשביל לעשות דוקטורט בחקר המוח, וגם אותו היא בחרה לעשות בגלל מנחה ספציפי שאיתגר אותה).

בקיצור המלצה שלי, בגלל שאת מתעניינת גם בביולוגיה וגם בפסיכולוגיה - אם את בנוייה ללמוד קשה, לכי על המסלול הדו חוגי. זו עבודה קשה - שני תארים לא קלים.
אבל ככה יהיו לך אופציות פתוחות אם להמשיך בחקר ביולוגי, פסיכולוגי או שילוב (חקר המוח).

proteasome

New member
עוד

קצת סדר
יש לי תואר ראשון במדעי המוח ועכשיו מתחיל ללמוד רפואה ב 4 שנתי.
בתכלס : מדעי המוח הולך טוב עם
1. פיזיקה , מתמטיקה ומחשבים - המון מתמטיקה ופיזיקה כדי לחקור את הפיסיולוגיה של המוח. גם המון תכנות. לדעתי זהו התחום החזק במדעי המוח. אם אתה לא אוהב מתמטיקה וכו' לא הייתי בוחר בתחום הזה.
2. ביולוגיה- די מובן מאליו. המוח מורכב מתאי עצב ושאר תאים. חוקרים תהליכים במוח, מחלות וכו'.יש המון המון מחקרים ביולוגים וזה מסלול שדורש מינימום של תואר שני כדי למצוא עבודה.
3. פסיכולוגיה ובלשנות - החל מקוגניציה ועד מחקרי מוח שקשורים אפילו לפסיכולוגיה חברתית. גם כאן יש צורך במינימום תואר שני.
4. בלשנות.

המסלול של מדעי המוח בבר אילן הוא מצוין.
אני למדתי במסלול ביולוגי ופסיכולוגי (תואר של 3 שנים). המסלול ממש מושקע בבר אילן, אבל מצד שני אתה יוצא לא פסיכולוג ולא ביולוג. ח'ברה שלמדו ביולוגיה בבר אילן אכלו אותנו בלי מלח. בקורסים משותפים איתם חוסר הידע שלנו בביולוגיה היה די מורגש. הייתי צריך לעבוד ממש קשה כדי להצליח ה GRE (יותר מאלו שלמדו ביולוגיה , להם היה יותר קל).
מצד שני , הצלחתי להשלים את הפערים האלו בכמה חודשים אינטנסיבים ואני ממש ממש שמח שלמדתי דווקא מדעי המוח ולא ביולוגיה.

המסלול החישובי בבר אילן הוא למעשה דו חוגי של מדעי המוח ומדעי המחשב (4 שנים). זה מסלול חדש שנחשב לקשה מאוד אבל הבנתי שהוא ממש אחלה.

לגבי עבודה : עם תואר ראשון בביולוגיה\פסיכולוגיה\מדעי המוח בדגש על ביולוגיה או פסיכולוגיה - אין ממש מה לעשות. זה רק להמשיך לתואר שני ומשם לצאת לתעשיה.

במסלול החישובי אתה יוצא עם תואר גם במדעי המחשב ולפי הבנתי חוטפים אותם להייטק

לגבי המסלול הבלשני אין לי ממש מושג

למעלה