ליל הסדר

מה שמשתנה כי התוכן הקיים לא מתאים לערכים

ולהשקפת עולמו אינו מסלף אלא שומר את הדבר שהשתנה בתור דבר חי. אחרת הוא הופך לסתם אות מתה. כל היהדות בנויה על העקרון הזה.

deathcaster

New member
תשובה

"למה להמשיך לנופף בעקרון העם הנבחר שמייחל להשמדת \\ הכנעת כל האחרים ? ?"- כי זה העיקרון המוביל ביהדות..

אם לא תנופף בו, אתה למעשה מנסה להמציא דת חדשה. ואז במהירה תהפוך למיסיונר לאותה דת.
זה התוכן הפורמלי של היהדות, אדם דתי לא מנסה לשנות אותו כי זה בניגוד למצוות שליו לקיים.
אתאיסט גם לא ינסה לשנות אותו, כי זה בניגוד לאג'נדה שלו שחלקה הוא להציג את הדברים השליליים באותה דת.

dry red wine

New member
לא מסיונר

נראה לי שחגים זה דבר חשוב לחברה שלנו.
אנחנו ממשיכים לחגוג את חגי היהדות כי אין אלטרנטיבה.
לא נראה לי הגיוני שבגלל ההשוואה למסיונריות אנחנו נמנע מעצמנו דברים בסיסיים, או לחילופין נזרום עם תכנים מזעזעים.

Sophalin

New member
זו גזענות לשמה.

זה לא שום עיקרון מוביל ביהדות.

deathcaster

New member
תגובה

זה עיקרון מוביל ביהדות, זה כתוב במפורש בתנ"כ ובכל ספר קודש יהודי אחר.

אתה אולי לא מסכים עם העיקרון הזה (ובצדק!) אבל זה לא סותר את היותו עיקרון מוביל ביהדות.

וכמובן שזו גזענות לשמה.

Sophalin

New member
אבל זה לא נכון

זה שהוא מוזכר במלא מקומות לא הופך אותו לעיקרון מוביל.

dry red wine

New member
נשמע שאתה אומר את הדברים בתום לב.

המסר התמציתי של התורה הוא שישנו עם שנבחר להיות עם של אלוהים.
זה חורז את הכל, מיציאת מצרים, דרך מתן תורה, ועד הקריאה לשמור את חוקי אלוהים כדי להביא לגאולה. הכל מתרכז ביהודים הנבחרים.

כשקוראים את יחס ההלכה לגויים אפשר באמת להזדעזע. זה לא מתפרש לשתי פנים. כבר הבאתי לינק בהודעה לעיל, מאמר מאוד ארוך שבסופו המסקנה חד משמעית שגויים מוערכים כבהמות יותר מאשר כבני אדם. (אם אתה רוצה לראות את הדברים בהקשרם כנס ללינק).

כמובן אתה יכול להחליט מה עקרון מוביל בעיניך ומה לא, אבל לפעמים הנסיון להחליק ולזרום לא משכנע. היה יותר משכנע אותי אם הייתה קריאה לשינוי.

Sophalin

New member
אוקיי,

זוכר שאמרתי שיש להפריד דת ותרבות?
ההלכה היהודית אינה חלק מהתרבות היהודית.

deathcaster

New member
זה אתה טוען

חבל שאין הרבה שיסכימו איתך, כנ"ל לגבי עיקרון "העם הנבחר".

Sophalin

New member
הא אבל

זה שאין הרבה שיסכימו איתי לא הופך את זה ללא נכון בשטח.
בשטח יש הרבה יותר יהודים חילוניים מדתיים. והחילוניים לא ממש מכירים את ההלכה אפילו כזית.
אז התרבות היהודית מורכבת מאנשים (משכילים ברובם) שרובם לא מכירים בהלכה.
איך אתה יכול להגיד שההלכה היא חלק מהותי ביהדות? אולי היא חלק מהותי בזרם מאוד מסוים וספציפי ביהדות. אבל ההלכה אינה חלק מהיהדות אלא ממה שאני מכנה התייוונות...

dry red wine

New member
זה לא רק הלכה... זה הכל

אתה לא יכול לחגוג את פסח עם הטקסט המקורי בלי להיתקל באלוהים שהוציא את אבותיך בניסים ובקיצור להתגאות שאלוהים שלך יותר גדול מהאלילים של כל שאר העמים. האם זה נראה לך מתאים לתפיסות העולם שלנו היום?

אז היות שהשתננו באופן מהותי במהלך 2000 השנה האחרונות, היה נחמד אם היו מעדכנים את הטקסטים שבמרכז החגים, ובכלל.
חשבתי לתומי שיש גבול כמה אפשר לדבוק בטקסטים קיימים בצורה עיוורת. במיוחד שאני יודע את הכוונה המקורית שלהם.

אגב לדעתי ההלכה האורתודוקסית מקובלת כמייצגת את אותה כוונה מקורית של המשוררים.
ומה שבטוח שכלפי חוץ (בקרב שאר עמי העולם) התורה ידועה בעקרון העם הנבחר, שהעמים האחרים נחותים ואינם ראויים להיכלל בעם של אלוהים. אני חושב שזה גם אחד המקורות הכי גדולים לאנטישמיות.
אני לא מבין למה אתה מנסה לטשטש את זה, או לאמר שזה לא עקרון מוביל, בסדר, אז הוא עקרון מספר שלוש או חמש, מה זה משנה?
איזו סיבה יש לנו להמשיך לדבוק בעקרונות האלו, (לפחות מבחינת הטקסטים).?
למה לא לבטל אותו לגמרי מכל הטקסטים?
למה לא לערוך מחדש את התורה וכל הטקסטים של החגים?
הדתיים לא מרשים ???
בסדר, אבל אני לא דתי. זה כל הרעיון.

dry red wine

New member
במילים אחרות

לא מספיק לי שאתה ואני באופן פרטי מפרשים לעצמנו בשמחה באווירת חג משפחתית כיפית.
היה יותר נורמלי אם הטקסט מלכתחילה היה מתאים יותר לאמונות והערכים שלנו כיום.
לא רוצה שיהיו סיפורי ניסים שאני צריך להתייחס בצורה ספרותית, לא איסור הבערת אש בשבת, לא הבדלה בין גויים ליהודים, לא קורבנות, לא קריאה להשמדת עמים אחרים, (וכו' יש עוד המון).
יש דברים שאין טעם לדבוק בהם.

אני מתכוון מבחינת התוכן הפורמלי של החגים שלנו.
אני לא חושב שזה אומר להמציא דת ולהיות מסיונר.
אני חושב שזה לעדכן את הקיים.
ואני גם חושב שזו זכותי כאדם חופשי, ושזה גם יותר קרוב לערכים של רוב החילוניים היום. (ובכלל של רוב אנשי העולם, במיוחד לגבי הגזענות ועקרון העם הנבחר).

Sophalin

New member
בוא נשאל ככה

נניח שאתה מחליט לשנות את זה. האם תוכל לתת לי כרגע פורמט כלשהו לאיך היית:
מצד אחד משנה את הסדר שיתאים לתכני התרבות והמוסר של היום ומצד שני שישמור על התכנים הספרותיים וההיסטוריים של אותה התקופה

dry red wine

New member
תכנים ספרותיים והסטוריים

כמו למשל גם המיתולוגיה היוונית, הם דברים שצריכים להשתמר כמובן, אלה נכסים תרבותיים חשובים מאוד, אבל חשבתי שזה יכול להישאר ברמה של הסטוריה.
היות שהיום זה סותר את הערכים שלנו אז לא הייתי ממשיך לדבוק בזה כתוכן הטקסטואלי של החגים.
למשל אם השורשים שלנו היו אפילו יותר אליליים והיינו חוגגים לכל אל בנפרד, וגם היו קורבנות אדם, אז מה, היינו ממשיכים לדבוק גם בזה ומתאימים רק את הפרשנות?
כלומר ברור שיש גבול איפשהו, וחשבתי שהיום אנחנו יכולים כבר לשנות.

Sophalin

New member
בסדר

אז את זה עושה תנועת החילוניות.
החילוני חוגג ומקיים את הטקסים התרבותיים שלו מתוך שמירה וכבוד למסורת ולהסטוריה של מוצאו אבל חי את אורח חייו באופן שונה מאלו שחיו לפני 2000 שנה.
כמו שכבר אמרתי - כמה פעמים - הרוב במדינה הוא חילוני ורוב החילוניים אינם חושבים בצורה הגזענית שמוצגת באגדה.

dry red wine

New member
ולכן

הייתי שמח שגם ישנו את הטקסטים.
לא רק של ההגדה, אלא של כל החגים, כולל שבת.
יש חשיבות פורמלית לטקסטים, גם כלפי חוץ (ברמה בינ"ל, אנטישמיות, וכו').
וגם מבחינת היחס שלנו לעצמנו, מה שנקרא, "שיהיה תוכו כברו".

Sophalin

New member
נראה לי קצת מגוחך

כלומר מי יהיה זה שיחליט אילו תכנים ראוי להשאיר ומה צריך להוציא וכו'?
צר לי, לשנות את התכנים זה להמציא זרם חדש ביהדות ואני חושב שיש לנו כבר מספיק זרמים.
ניסינו את זה בעבר וזה פשוט לא עובד.

dry red wine

New member
וואי אני חייב לעצור שניה

איזה דיון ענק נהיה כאן, אני מרגיש פיספוס של השאלה שלי, לגופו של עניין:
למה לדבוק בטקסטים הקיימים? (בהנחה שאינם משקפים את הנורמות שלנו). מה סיבת ההיצמדות לטקסטים?

בבקשה בבקשה ... אל תלכו מסביב רק תענו על עצם השאלה. למה הטקסטים האלה. למה לא לשנות לפי הנורמות של היום.
יש לכאורה סיבות טובות להתאים אותם לנורמות של היום.

אז עכשיו אני שואל על הסיבות ההפוכות, למה בעצן שאנחנו נמשיך לשמור אותם כמו שהם.
תודה...

למעלה