ליל הסדר אצל סבתי

ליל הסדר אצל סבתי

סבתי עליה השלום גרה בחדר קטן בכרם התימנים החדר היה חלק ממבנה עם חצר פנימית מטבחון מיני-מלי (באמת מיני) בקצה החצר שרותים וטוש בחדרון נפרד, אבל משותף לכל הדיירים במעלה המדרגות אל הדירה שלמעלה היה ניצב תנור משונה תנור חימר, לדעתי, שבו היתה אופה מדי כמה ימים את הסלופה הרי היא הפיתה התימנית כבר אמרתי פעם שאשוב ואנבור בזכרונותי אבל כשאחותי היתה בארץ לא ממש הספקנו ואני צריכה עזרה בזכרונות אבל כיוון שפסח בפתח נזכרתי בליל הסדר אצל סבתא: היינו מגיעים בני המשפחה בהמוניהם גודשים את החדרון הצר מתיישבים מסביב לשולחן שהיה מכוסה במפה לבנה. מתחת למפה היו אוצרות: ביצים קשות חתיכות בשר מטובלות ואפויות (לא זוכרת את השם) חרוסת טעימה בצורה מדהימה חריפה במקצת אבל טעם גן עדן בשבילי מרור וערימות של חסות ערימות, מסודרות מסביב לשולחן את כל זה מכסה המפה הלבנה מניחה שהיו עוד דברים על השולחן אבל לא זוכרת היינו מתיישבים כאוות נפשנו אני השתדלתי להתרחק עד כמה שניתן מסבתי כיוון שהייתי משתעממת מאד ולא הייתי ממש מקשיבה אך לא רציתי לפגוע בה כל השנים ישבתי והתייבשתי בזמן קריאת ההגדה ההגדה היתה נקראת בניב תימני מקורי לא הבנתי ולו מילה אבל אהבתי את הצליל יום אחד ראיתי את דודתי יושבת עם עיניים מושפלות עם פרצוף מלא עניין הדבר נראה לי תמוה הצצתי מתחת לשולחן וראיתי אותה קוראת ספר עב כרס אם לדודה מותר אז גם לי מותר בשנה הבאה הצטיידתי בספר מעניין כשסבתא נתנה לי את ההגדה לקחתי עם חיוך ומילות תודה בתוך רגע היתה ההגדה על ברכי והספר נשלף מהתיק הוצב על ההגדה חיכיתי עד שכולם יהיו שקועים וקראתי להנאתי ומאז כך בכל פסח אני הייתי מאושרת הורי שתקו ולא העירו לי מניחה שרצו לעשות כמוני אחותי - מה איתך? לא זוכרת מה עשית, הייתי שקועה מדי בספר

magy

New member
ניסיתי להקפיץ

נפל לי האקס-פלורר
PPPPPPPPP

טרה10

New member
קראתי ´מעריב´ בליל הסדר בקיבוץ

ממש לא ענין אותי הקטעים..עכשיו אני דוקא תוהה קצת..על שפוך חמתך!

זהבוש

New member
דווקה את ליל הסדר מאד אהבתי../images/Emo141.gif../images/Emo142.gif

במיוחד שסבי עוד היה בחיים, עד גיל 9 אני זוכרת שהיינו מגיעים אליו ומאחר והיינו משפחה מאד קטנה, הוא כבר חיכה תמיד עם כלי הנגינה כשהוא מנגן בכינור ואני מנסה כמובן את החליל ואבי שורק וכל השאר שרים אלה היו חגים מקסימים, גם לאחר מותו הינו נפגשים עם חברים של הורי מקרית מוצקין שגם הם היו משפחה מאד מוזיקלית ולאם המשפחה היה קול משגע והיו שם עוד כמה אנשים עם קול אדיר ואלה היו ערבי סדר הכי יפים שהיו לי גם היום כשאני מנסה לעשות באותה מתכונת אני מאד מתקשה כי כבר יש אנשים אחרים שלא כל כך אוהבים את השירה אלה רק מבקשים לגמור מהר את ה ההגדה ולאכול בזה נגמר הסדר לשמחתי השנה אנחנו עושים את הסדר בביתי ומנסים ללמד את נכדתי את כל התהליך דבר שמביא אותי לשיחות ארוכות איתה איך לשיר את הקושיות וזה פשוט כייף בקיצור ליל סדר בשבילי זהו ממש חג שאהוב עלי ואני כמעט ולא זוכרת אי פעם שוויתרתי עליו. והכי נקווה שיהי שקט ורגוע שנוכל באמת להנות מליל הסדר.

ליל סדר בכיתה ב /2

ערכנו ליל סדר באולם ההתעמלות של בית ספר לכל ילדי הכיתה כמו הצגה כזו ישבנו על כסאות ליד השולחן הארוך אחד שיחק את תפקיד האבא ,אחרת הייתה אימא וכול ההורים על ספסלי ההתעמלות מסביב מתמוגגים מנחת איך הילדים שרים יפה או קוראים יפה מילים קשות(הא לחמא עניא בכיתה ב זה כמו סינית ). ואז ,טבלנו חסה במי מלח וכול הילדים אכלו. ובבת אחת נהיה שקט באולם ההתעמלות הארוך ושומעים רק את אחותי הקטנה אומרת לאבא שלי, "הם נשמעים כמו חמורים". נהייתי אדומה כמו עגבניה רציתי להיקבר שם מתחת למפה הלבנה הארוכה. דווקא שהיא דיברה-היה צריך להיות כזה הס???

Michelle1

New member
לשאול תולעת ספרים

שכמוני, מה הייתי עושה בליל הסדר זו שאלה מצחיקה. הרי ברור שהייתי שקועה בספר משלי. אפילו לא חשבתי שניתן אחרת מה גם שהדרך כבר הייתה סלולה. (קלים חייה של האחות הצעירה). מה, זה לא מה שעושים כולם בליל הסדר???? עכשיו, אחרי כל השנים האלה את באה לרמוז שאפשר גם אחרת??? האמת. לא תודה, לא רוצה את זה אחרת כבוד לבני המשפחה שרוצים קצת מסורת, זה דבר אחד. אבל קבלת המסורת זה ענין אחר של בחירה חפשית ואני בוחרת שלא, תודה.

מישל פנטזיה - שאני אבין

כמה שעות נמשך אצלכם הסדר? אבי ז"ל ערך את הסדר "בסדר דין מקוצר"... קרא את ההגדה במהירות - אבל לא ויתר על השירה. ויש המון שירים בהגדה: מה נשתנה, דיינו, אחד מי יודע, בצאת ישראל ממצרים, חד גדיא.. לנו, ארבעת הילדים נתנו לקרוא את הקטע של "כנגד ארבעה בנים דברה תורה". ולי תמיד יצא לקרוא את: "רשע מה הוא אומר:....."

ליל הסדר נמשך

יותר מדי זמן לטעמי ומרוב שעמום אפילו סיפרתי לבנות דודי באחת השנים שאליהו הנביא זה אגדה ואין סיכוי שהוא יגיע וכמה כעסו עלי על ששברתי את האגדה כמעט כאילו הרגתי אותו במו ידי

../images/Emo48.gif בעניין אליהו הנביא

אחותי הצעירה התעקשה לחכות לו כשהיתה בת 4 בערך, לא עזרו הפצרות והבטחות למתנות, היא לא הסכימה לעזוב את השולחן.. וכן נרדמה התינוקת כשראשה על השולחן... בבוקר אמרנו לה שאליהו הנביא נתן לה נשיקה.

שקדי

New member
כוס לאליהו הנביא..............

בכל בית ילדים בקיבוצנו באותם הימים היו משאירים אחרי הסדר כוס יין לאליהו הנביא וובקר הפלא ופלא הכוס היתה חצי ריקה ותמיד נשבענו שאחרי הסדר הבא נישאר ערים ונראה אותו בבואו ובאחד הלילות באמת שני ילדים התעוררו לעשות פיפי וראו את שומר הלילה מגיח בשקט שותה חצי כוס........והולך לבית הילדים הבא..........

אליהו המביא ../images/Emo121.gif

החלה בכך אחותי הבכורה. משהחלו להוולד ילדיה. היינו מחביאים, שקית הפתעות, מתחת לכריות של הילדים. לוגמים קצת מן היין. לארשת הספקנות של הזאטוטים. היינו נשבעים, בכל הקדוש לנו. שזה היה "אליהו המביא !"

אליהו המביא והלחמניה (הא לחמא עניה

אבל השיא היה משה בקיבה. ככה הבן הגדול שלי, בזמנו הבין את המינוח כי מה זה תיבה? מילה לא מוכרת. קיבה הוא מבין! ואליהו הנביא-פתחנו את הדלת, ואחיו הצעיר,הריאליסט בן השלוש, אומר לו "אל תחכה-אליהו הנביא זה רק רוח".

למעלה