לילה לבן

לילה לבן

העיניים שלי נעצמות, אבל אני לא מצליח לישון. חשבתי קודם כשהתהפכתי במיטה שאני חוזר מחר לאישפוז יום - אני לא יכול לסבול יותר - אבל לא זכור לי שהמסגרת הזאת עזרה לי בשעתו. התנסתי בטיפול פסיכולוגי במסגרת ההיא ועם מטפל אחר באופן פרטי במשך כמה שנים (לא באופן רציף אלא בא והולך כשבעיקר היה "הולך") - וזה ממש לא עזר לי (במקרה של המטפל הפרטי, זה רק עשה לי חור בכיס שגם ככה לא ממש עמוק). אני מאוד בודד - בשביל שתבינו אין לי א פ י ל ו חבר/ה אחד, לא עובד ולא מתפקד בכלל וזה ככה כבר שנים (להוציא כמה חודשים לפני שנה+ וזה הצליח כי הייתי קצת ב-high ולא כ"כ מודע למציאות). לרוב, אם כבר אני מצליח שיקראו לי לראיון עבודה, אני לא מצליח - יש לי הערכה עצמית בים המלח. בכמה מקרים ב-10 השנים האחרונות שכן הצלחתי להתקבל לעבודה, לא החזקתי מעמד יותר מכמה שבועות. טוב כמה פרטים ביוגרפיים שכדאי לציין, אני בן 35, גרוש, גר מאז הגירושין אצל ההורים, מאובחן כחולה במאניה דיפרסיה ולוקח תרופה אנטי-פסיכוטית שאומרים לי שגם מייצבת מצב-רוח. הצלחתי להוציא תואר ראשון ממוסד מאוד נחשב בארץ ובתחום מאוד קשה - (רמז - אומרים על המקצוע הזה שהוא/היא מלכת המדעים). מאז גיל 22-23 הייתי יותר סטודנט מאשר לא-סטודנט. אהבתי את הלימודים, למרות שהיה לי קשה ואפילו התחלתי תואר שני שאותו כבר לא הצלחתי לסיים. אני כל הזמן מתנדנד מלא לעשות כלום לסטודנט. ברמות של אמצע תואר שני אני כבר לא עומד, אז התחלתי ללמוד קורסים של תואר ראשון במחשבים באונ' הפתוחה לאחרונה. כרגע יש חופש, אבל במהלך הלימודים זה החזיק אותי קצת - התחלתי עם קורס אחד שגם לא היה קשה בכלל. בסמסטר הבא עלינו לטובה (שיגיע כבר) לקחתי כבר שלושה קורסים. הבעיה היא שקשה לי מאוד בבית - ההורים לא מבינים אותי והסביבה מאוד לא סימפטית - במיוחד עכשיו שאבא שלי יצא לפנסיה - הוא אדם מאוד שלילי ועל אמא שלי אומרים שהיא טובת לב, אך קשה לי איתה מכיוון אחר (עוד פרט שאולי יענין אתכם - אני בן יחיד). בקיצור אמא שלי מאוד מתוסבכת. השאירו לי הודעה לפני החג ממקום עבודה כדי לזמן אותי לראיון. זה מקום מצויין והגדרת התפקיד (אמנם משרת סטודנט), אבל לא יכולה להתאים יותר למצב שאני נמצא בו כעת. אני לא תולה יותר מידי תקוות כי תהליך הקבלה לשם ארוך ומייגע. לא יודע כמה זמן עבר מאז שהתחלתי לכתוב, אבל נראה לי שדיי הרבה ואני מרגיש טיפ'לה (ראיתי שמישהי פה בחרה בניק הזה והוא חמוד) יותר טוב. העייפות עדיין קיימת ומאוד מציקה, אבל כשהקשב עובר לכתיבה היא פחות מורגשת. אני לא רוצה להפסיק לכתוב, אבל לא באות לי יותר מילים. האמת גם בהתחלה לא האמנתי שאצליח לכתוב משהו. אני מרגיש כאילו סיפרתי את כ ל מה שיש לספר על עצמי ואפילו אם הצלחתי לעניין מישהו לרגע, הכל מהר חוזר למצב הרגיל - אי-יכולת לבטא את עצמי וריקנות מה שגורר גם חוסר עניין של הסביבה בי. אני מקווה שפניתי למקום הנכון כי נראה לי שיצא לי משהו שיותר דומה לפוסט בבלוג. הינה האסוציאציה הבאה, בשבוע האחרון הכרתי בפעם הראשונה באמת מה זה בלוג וכמה נחמד לפעמים להכנס לחיים של אדם אחר (במיוחד כשיש לו חיים) ואני כבר קצת מכור גם לכמה פורומים - באופן פאסיבי בעיקר כי לרוב אין לי מה לומר. בתקופה האחרונה אני הולך לישון שכבר אור בחוץ וזה ממש דפק לי את כל המערכת. איך אסיים? מה צריך לקרות כדי שאתחיל לחיות חיים נורמאליים? איך מחזיקים מעמד עד לשלב שבו הכל כבר רגיל ושיגרתי? אומרים שצריך סבלנות ושהשקעה בסוף משתלמת.

בעיקר

אתה צריך ללמוד לנהל את המחלה שלך בתוך תהליך ההחלמה שלך. ללמוד לקרוא את הסימנים המקדימים ליציאה מאיזון ולעשות כל מה שצריך לעשות כדי שמור על איזון מצב הרוח, לא לחפש את המאניות, להבין שמצב רוח טוב זה מצב רוח אפור/בינוני/לא רוגש.

בעיקר מה שאני צריך זה תעסוקה

אני בדר"כ מכיר את עצמי במצב רוח אפל/בינוני/לא רוגש שאת מתארת - הבעיה שאני לא אוהב את עצמי במצב "הרגיל" הזה. בכלל נראה לי שעיקר הבעיה שלי זה אינסומניה ובטחון עצמי נמוך. אני יודע, תגידו שאני מתכחש למחלה, אבל אפשר לספור על כף יד אחת את הפעמים שהייתי בסוג של פסיכוזה בחיים שלי (התקפי מאניה) - זה לא החלק העיקרי בחיים שלי.

משפטים

ישר מהספר. אין אף אדם בי פולארי שאוהב עצמו במצבי אפור. אינסומניה למרות תרופות מרגיעות (כל התרופות האנטי פסיכוטיות הן תרופות מרגיעות - tranquilizers) רק מסמן לך שאתה עדיין לא מאוזן. בנוסף לתרופות מרגיעות יש לקחת מייצבי מצב רוח שאני מאמינה שנתנו לך (ליתיום? תחליפיו?) קודם יש לאזן רמה ראשונה: מחזורי שינה ערות, רעב ושובע, וויסות חום קור. אם אחד משלושתם לא מאוזן, קשה מאוד לאזן רמות גבוהות יותר. מעגלי תעסוקה פנאי, או דברים כמו ביטחון עצמי נמצאים ברמות שניוניות ושלישוניות.

שנאתי את עצמי לפני שידעתי שבכלל שיש מחלה כזאת

הייתי מקבל פעם ליתיום ואח"כ תחליף שנקרא דפאלפט. שנים הייתי על מינון נמוך יחסית של דפאלפט וכדורי שינה. תראי ברגע שאין לי תעסוקה ישר מחזורי השינה/ערות ורעב ושובע מושפעים כי אין לי מסגרת. לפני חודש-חודשיים התחלתי עבודה - ישנתי מעולה כי כל בוקר הייתי צריך לקום ב-8 בבוקר. ברחתי משם רק בגלל בעיות חברתיות. הספרים שלכם לא מצליחים "לרפא" אותי. כמעט שנה הייתי באשפוז יום במצב "האפור" ולא הצליחו "לייצב" אותי - אולי כי זו לא הבעיה ודוקא הרמות שאת קוראת נמוכות יותר הם הבעיה?

קשה לי להגיד

מכיוון שכל מקרה לגופו ואיני מכירה אותך. אני מבינה מההסבר שלך שמסגרת עוזרת לך לשמור על איזה שהוא איזון, עד שאינך מצליח לווסת איזה מרכיב אחד בתוך המסגרת, ואז אתה מוציא את עצמך משם. להגיד על מסגרת שבסך הכל הטיבה, שיצאת ממנה כי לא הסתדרת חברתית... זה קצת כמו להשליך את כל הפרי בגלל הקליפה, למרות שרעבים. אפשר להישאר במקום תעסוקה גם אם לא כל האנשים שם כוס התה שלך. מוצאים אחד או שניים שעמם אפשר להחליף מילה, לומדים להסתדר עם האחראי הישיר ונהנים ממה שהמסגרת מאפשרת. חברים מוצאים כבר בשעות הפנאי ובמקומות אחרים.

למעלה