לטארו

uuuaaa

New member
לטארו

מה תגיד על פסיקת השולחן-ערוך שכאשר אומרים "אלוקים" בברכות או בתפילות - צריך לכוון "תקיף, בעל היכולת ובעל הכוחות כולם" ? (שו"ע סימן ה´) ידוע גם הפסוק "במסתרים תבכה נפשי" בתהילים נראה לי. אך אנו לא יודעים ולא מוסמכים לפרש את הפסוקים האלה. וברור שאין ללמוד מכאן דברים על ה´ כי אנחנו לא מבינים אותם. ולא משנה כמה ספרי פילוסופיה ומדע או יהדות בנאדם קרא. זה לא נותן לו ידע יותר טוב על מהותו של אלוקים.

taro

New member
כמו שאמרתי

ראה למשל את עמדת הגאונים - לפחות האי גאון - שנתנו לספר שיעור קומה מקום של ספר קודש, והרי בספר זה ניתן תיאור מראהו של אלוהים. הרמב"ם אומנם פרש זאת כמטאפורה או דימוי, אבל גם קביעותיו של הרמב"ם אינן חסינות מפני פרשנות שכזו. למשל, שכאשר הרמב"ם אומר "דמות", הוא מתכוון לחומר. אני לא מספיק מכיר אותו או את יוסף קארו (כך מאייתים את שמו?) אז אני לא יכול להתחיל לפרש למה הם מתכוונים כשהם אומרים כך וכך, מה גם שאינני רב; אבל תיאורטית, אם באמת רוצים אפשר להתחכם, וגם אם לא - כל אחד רשאי להבין בעצמו.

taro

New member
ושים לב אגב

שרוב הפוסקים החשובים לא נכנסו לתחום האמונה, אלא רק לתחום המעשה (אפילו התפילה, עד כמה שאולי זה ישמע מוזר, לא מחייבת אדם להאמין, אלא רק לאמר כך וכך. להבדיל מהרמב"ם למשל, שמחייב אדם להאמין ב-13 העקרונות שלו למען יהיה לו מקום בעולם הבא). ניתן ללמוד מכך, שרוב האנשים, לא מעוניינים שיחליטו עבורם במה להאמין ובמה לא. בנוסף, נא לזכור שלא כל ההלכות של הרמב"ם הן הלכיות מעשיות בימינו, ראה למשל הלכות בית המקדש.

uuuaaa

New member
ובכן

דבר ראשון, אם אתה חוזר בתשובה, אז כדאי להתחיל לרשום תוארי כבוד לפני שמות רבנים מקובלים. כמו למשל רבי יוסף קארו. (רבי, זה מי שהוסמך לרבנות, בד"כ בא"י. אך נהוג לציין "רב" לפני כל פוסק או רב ) גם בספר יחזקאל פרק א´ יש תיאור של כל מיני דברים - אז מה ? אנחנו לא מבינים מזה כלום. אסור לנו להסיק מזה שיש לה´ כנפיים או דברים כאלה. מי שמבין מבין. יש גם מקום מסויים שבו הרמב"ם אומר שלא מספיק לקיים את כל המצוות - אלא גם ההשקפה של האדם חשובה. אתה לא צריך להתחיל לפרש מה פסק כל פוסק. פסקי השו"ע והרמב"ם התקבלו בכל קהילות ישראל. מה יש להבין לא נכון ? רבנים אחרים כבר פירשו לנו את הכוונה שלהם ועל פי אנו נוהגים. "רוב האנשים, לא מעוניינים שיחליטו עבורם במה להאמין ובמה לא" אני ממש לא מבין. אף אחד לא מכריח אותך להאמין. אבל אם אתה בוחר כן להאמין, אז אל תתחיל לפרש אחרת את האמונה. יש דברים שמרוב שהם ברורים אף אחד לא טרח לכתוב עליהם. נכון שחלק מההלכות לא נוהגות היום, אבל הלכות האמונה נוהגות תמיד.

taro

New member
תשובה

והרמב"ם גם כתב במשנה תורה (או במבוא לה) ש"בדברי סברת-אמונה אין קובעים הלכה כפלוני" (בציטוט מ sandchiken). אין דבר כזה "ברור מאיליו". לך ברור מאיליו דבר אחד ולי דבר אחר. רוב האנשים המאמינים לא בקשו מעולם שמישהו יתערב בקביעת אמונתם, אלא רק בהלכה (ובל נשכח ששו"ע הוא ספר ההלכה המחייב, עם הרמב"ם היו המון בעיות בימי הביניים [שמעתי שספרי הפילוסופיה שלו נשרפו], וגם כיום זרמים כבדים מהאורתודוכסיה מתייחסים אליו כאל בסיס, אבל ממש לא כאל הלכה מחייבת). למה אסור שלה´ אין כנפיים? כי הרמב"ם אמר? אני לא יודע אם יש לו או אין לו, אני לא מכיר מספיק מקורות, אבל אם אני מוצא לכך סימוכין בשו"תים למשל, ואני יכול לפרש את הרמב"ם בהתאם, אני לא רואה את הבעיה. אני לא שמעתי שהלכות אמונה נהוגות תמיד. הלכות אמונה הן חידוש של הרמב"ם עד כמה שידוע לי, חידוש שנדחה בבוז ע"י חלק נכבד מהעם היהודי והוגדר אף לפיו כ"ידיעת תורה", מעשה שנבדל מ"ידיעת הלכות".

uuuaaa

New member
נדחה בבוז ?

אם אני לא טועה י"ג העיקרים מקובלים על כל האורתודוקסיה. מי בדיוק דחה אותם בבוז ?? ניכר לי מהודעתך שאתה לא מסמפט את הרמב"ם.

israelberger

New member
י"ג העיקרים הם הלכה יהודית

טארו הוא היחידי שחולק עליהם מכיוון שהוא כופר

uuuaaa

New member
ובכן

צריך ללמד עליו זכות. המצב שלו לא קל ולכן אסור לנו לשפוט אותו. כאשר הוא יתקרב יותר ליהדות וילמד יותר - הוא כמובן יקבל אותם.

taro

New member
וישראל, כמו רוב הדתיים הציונים,

הוא ככל הנראה בין היחידים שלא טרחו ללמוד הסטוריה כמו שצריך, ולפיכך לדעת את מה שאני, וכמוני גם סאנדצ´יקן, אומרים.

sandchicken

New member
לפי מה שאמר לי לייבלה בזמנו

היו השגות של אלבו, ראב"ד וקרשקש על י"ג העיקרים. החת"ם סופר טען שאין להכליל את ביאת המשיח בתור אחד מהעיקרים. ואני בספק עד כמה הקבלה עולה בקנה אחד עם העיקרים השני והשלישי.. עוד משהו - עד כמה שאני מעריץ את הרמב"ם, אני חייב להגיד שמבחינה היסטורית טארו צודק - ספריו של הרמב"ם (בעיקר ספר המדע, ומורה נבוכים) נשרפו וכתביו נאסרו באופן חלקי ללימוד. אפילו את משנה תורה כמעט אף אחד לא מקבל כיום כספר הלכה מחייב ללא עוררין. ההתנפלות שלכם על טארו חורה לי מאוד, במקום לעזור לו להתקרב ליהדות אתם מתעקשים להערים עליו קשיים בשם תיאולוגיה שכמעט אף אחד לא מאמין בה.

taro

New member
גם ר´ עזרא, ר´ יוסף ג´יקטיליה,

ר´ בחיי בן אשר, ועוד רבים.

למעלה