שניהם עברו שטיפת מוח רצינית ביותר
ובזאת אני מסכים איתך. מצד שני, לפחות רוב האנשים החושבים בארץ מבינים ששטפו להם את המוח. אני בכל מקרה מבין, וגם אני זכיתי לטעום מ"מקראות ישראל", ובכל זאת נשארתי ציוני גאה עם יכולת מחשבה עצמאית והחלטה אובייקטיבית בין טוב ורע. כמובן, אחרי שבנוסף לקריאת "הארץ" אני קופץ גם לאתרי חדשות רוסיים, אמריקאים, בריטים וערבים, ומרכיב מזה תמונה יחסית אובייקטיבית. לפעמים אני אפילו מציץ לאתר סיני חביב באנגלית. ומצד שני, הייתי מצפה מבני אדם מבוגרים, שתפסו ברובם משרות די בכירות בארץ מולדתם, ומחזיקים בתארים אקדמיים די מכובדים, שיבינו היכן קבור הכלב בעיתונות המכורה שהם נאלצים לקרוא. ועם זאת, לצערי הרב מאוד, רובם עדיין לא התגברו על תסמונת "פראבדה", ומתיחסים לכל שקר שכתוב בעיתון כאילו הוא אמת צרופה ואובייקטיבית, וכל מי שמנסה להכניס להם דעה שונה לראש הוא במקרה הטוב משת"פ של הKGB. ההבדל הוא, שבפראבדה פרסמו דברי הלל לשלטון הקומוניסטי כי לא הייתה ברירה, ובכל מיני "וסטי" ו"נובוסטי" משבחים את ליברמן כי יש ברירה, שנמצאת בידי העורכים המשוחדים. מה לעשות - שפות זרות לא הרבה רוסים יודעים, גם בעברית ברמה של קריאת עיתונים רציניים לא כולם שולטים, ולכן הם בולעים את הבולשיט שכתוב בעיתונות שלהם. והבולשיט בוקע מכל פינה, וחוסר ההשקעה בהגהה פשוטה אפילו גם היא ניכרת. בעיתון רוסי עוסקים רוב הזמן בהעתקה עילגת של ידיעות מהעיתונות העברית, תוך שיבוש כל השמות האפשריים, וללא שמירה על זכויות יוצרים. תחת תמונה של הרב מרדכי אליהו הם יכולים לכתוב שזה עובדיה יוסף (לא שאכפת לי משניהם!). בין הידיעות האלה שזורים מאמרים בארבעה נושאים/סוגים עיקריים: 1. "חדשות הצרכנות" שהם בעצם פרסומות בלי יותר מדי הסוואה עיתונאית. 2. ראיון עם איש השבוע איווט ליברמן/כתבה על איווט ליברמן/עוד דעות מפי איווט ליברמן. 3. נבואה אסטרולוגית - אם ביבי לא יחליף את שרון עד סוף יוני, סוף העולם יגיע באמצע יולי. 4. מחיי ה"מרוקאים" - כל ישראלי, לא משנה מאיפה הוריו הגיעו, ייקרא מרוקאי אם הוא לא שולט ברוסית. לאחר קריאה בעיתונים כאלה קשה מאוד לקבל זווית אובייקטיבית על המתרחש. אפילו העיתון של נמרודי יותר אובייקטיבי מזה. לכן, הצעתי היא שקודם ילמדו עברית, ואם לא אז לפחות שיתעדכנו במה שמתרחש כאן ולאן כל אחד מושך, ואחר-כך מצדי, אחרי כמה שנים, שיצביעו עבור ליברמן או כל אחד אחר. ומי שלא מוצא חן בעיניו - שיעוף לקנדה, ממילא הם עושים את זה בכמויות די גדולות, לאחר שכילו את "סל הקליטה" והבינו שהעתיד שלהם כנראה לא כאן. חבל, אגב, מאוד חבל... אז להפריד בין אזרחות למתן זכות בחירה נשמע רעיון די טוב. או לחילופין להנהיג איזה "גרין קארד" ורק לאחר תקופת זמן כלשהי לתת אזרחות. משום שאני יודע, מהדוגמא האישית שלי, שחודש אחרי שהגענו לארץ היו הבחירות של 1992, והמשפחה שלי הלכה והצביעה עבור מפלגת "התחיה", רק משום שנציגי המפלגה המנוחה הזו זיינו להם קצת את השכל באולפן. ולדי