לחרב או להרוס?

oksan

New member
לחרב או להרוס?

א. האם מותר לעשות שימוש במילה לחרב? למשל לחרב את העסק שלך במו ידיך? או שיש צורך לעשות שימוש בפועל להרוס? מתי מותר להשתמש בלחרב?

ב. מה ההבדל בין קודם לכול לבין קודם כול?

ג. מתי נהוג להציב את הפועל לפני הנושא? לדוגמה: נובע הדבר.... / הדבר נובע.... ?

sailor

New member
עדיף להחריב

לחרב במובן להחריב נחשב שפה נמוכה ויכול להטעות עם ליבש (ליצור חרבה)

תשובה

כשמתחילים את המשפט בתיאור, מוסיפים את הפועל לפני הנושא. למשל: במקרה האלה נובע הדבר, בזמנים אלה נובע הדבר.

דומני שטעות קלה בידיך. למיטב ידיעתי, קביעתך

נכונה לגבי פעלים בזמן עבר ועתיד. בזמן הווה לעומת זאת, ההעדפה היא דווקא להקדמת הנושא לפועל.

דוגמה:
אתמול, עם הערב שחר, הזיז ראש הממשלה את מחוגי השעון (איני זוכר אם שעון קיץ היה זה אם חורף) של עמישראל, משל היו עשויים גוטפרשה.

מיכי 10

Member
מה פירוש

"עם הערב שחר"?
אולי אני עייפה מדי, אך לא ברור לי:
מילא הפצעת השחר או עלוֹת השחר.
אבל הערב שחר?? זה ב-02:00?

sailor

New member
ה'רהוט קבע, מי לא ירא

לא היה זה בחצות הליל בחולות ...

הרהוט

New member
וסימנך:

בראשית *ברא אלוהים* את השמים ואת הארץ.

על שלושה דברים *העולם עומד*...

1) לגבי בראשית

יש דוגמאות אחרות טובות, אבל לגבי 'בראשית ברא' איני משוכנע שהדוגמא מתאימה, כי ייתכן שמדובר בצירוף סמיכות שבו "בראשית" היא הנסמך ואילו "ברא...ואת הארץ" סומך.
כידוע ,יש סמיכויות כאלה בתנ"ך כמו "תחילת דִּבֵּר ה' בהושע", "שנות ראינו רעה", "קרית חנה דוד" ועוד.

2) לגבי "זה היה" לעומת "היה זה", לא ברור לי על סמך מה את קובע תקן כזה. לא על סמך המקורות הקדומים: במקורות יש משפטים המתחילים ב"היה" ("ויאמר ירמיהו: היה דבר ה' אלי לאמֹר"), ובוודאי שלא על סמך הנהוג והרווח (ראה גוגל).
לכן נראה ששני המשפטים שהצגת אפשריים (מבחינת סדר המילים. מבחינת השימוש בנושא הסתמי "זה" בשני המשפטים הנזכרים, יש להעיר שהוא על דרך השפות האירופאיות ואינו מתאים לעברית הקלסית).
אנא באר דבריך.

הרהוט

New member
לעניין "בראשית ברא"

הדעת נותנת שאמנם מדובר בצירוף סמיכות, וזו דעתו של רש"י, ואברהם אהוביה, ה"מתרגם" של התנ"ך לעברית בת ימינו (תנ"ך רם*), מחרה מחזיק אחריו ו"מתרגם": "בתחילת הבריאה, כשברא אלוהים את העולם".
ועדיין כסימן לזכירת סדר הנושא והנשוא - טוב הוא.

ולעניין "זה היה" - אבא בנדויד חסך לי (ממני?) את הטורח לחפש, ואני - קל לי להיתלות באילן גדול.

_________
* גילוי נאות: אני המו"ל והיוזם של מיזם תנ"ך רם.

sailor

New member
אוי, הצחקת אותי

אבא בנדויד? זה שניסה לאנגלז את העברית וקבע איסורים חסרי שחר שעל רובם ככולם נמצאו גדולים מהדקטטור הקטן הזה שחלקו עליו?

הרהוט

New member
אני מקווה שאין מדובר בצחוק מפיסטו.

מכל מקום, יש הטוענים כי צחוק יפה לבריאות. ואני מאחל לך כמובן בריאות טובה ושלמה. גם נפשית.

sailor

New member
כרגיל, אין קשר בין המקור לתגובה

אבל עאת ה"לוגיקה" שלך כבר הבנתי, אז אתה יכול לחסוך הקלדות.

oksan

New member
בכל זאת לחרב.... ????

חזרתי ובדקתי תוך התלות באילנות גבוהים:
ירמיהו פרק לג-י': ... אֲשֶׁר אַתֶּם אֹמְרִים חָרֵב הוּא מֵאֵין אָדָם וּמֵאֵין בְּהֵמָה ...
נחמיה פרק ב-יז': ... אֲשֶׁר יְרוּשָׁלַם חֲרֵבָה וּשְׁעָרֶיהָ נִצְּתוּ בָאֵשׁ ...
חז"ל, ברכות ח' ע"א:... משחרב בית המקדש אין לקב"ה בעולמו אלא 4 אמות של הלכה ...
וכך גם ביחזקאל, בחגי, ואף אצל רש"י.

משמעות השימוש בבניין פיעל היא, בין השאר לצורך חיזוק הפעולה כמו שיבר לעומת שבר. לציון מהלך גורם כמו שיתק, חיזק, גידל. לצורך תיאור פעולה מתמשכת או חוזרת על עצמה, או מתייחסת להרבה נושאים או מושאים כמו כיבד. כך גם משמעותו של חירב, ואין זו עברית שגויה.

לכן, נדמה שהשימוש ב- לחרב, בדומה לשימוש ב- לחבר, הוא עברית מדויקת, והשורש ח.ר.ב. מגדיר באופן מתאים את הצירוף שאיננו רק הרוס, אלא גם הרוס, שומם ועזוב.
יש לכך תימוכין רבים, ולא מצאתי כי זהו שימוש פסול.

אם כך, מדוע 'לחרב' נתפס כעברית ירודה במיוחד ושימוש של 'סלנג' נחות....???

למעלה