לחץ נפשי על היריב....

aiki-freak

New member
המבט באייקידו..

זה מה שאו סנסאיי אומר על המבט: "אל תביט בעיני היריב, הוא עלול להפנט אותך. אל תקבע את מבטך על חרבו, הוא עלול להפחיד אותך. אל תתמקד ביריבך כלל, הוא עלול לשאוב את האנרגיה שלך. הדרך להתאמן היא להביא את יריבך במלואו לתוך הספירה שלך. אזי תוכל לעמוד בכל מקום שתחפוץ." ועוד: " אפילו אם נקראת על ידי אויב יחיד, השאר על משמרך, משום שאתה מוקף תמיד קבוצת יריבים." עוד: " יש להיות מוכנים לקבל תשעים ותשעה אחוזים מהתקפת היריב ולהביט למוות ישירות בפרצוף על מנת להאיר את הנתיב." ואולי הכי חשוב: " אם לבך רחב מספיק כדי לעטוף את יריביך, תוכל לראות ישירות דרכם ולהמנע מהתקפותיהם. ברגע שתעטוף אותם, תהיה מסוגל להדריך אותם לאורך הנתיב שיראו לך שמיים וארץ."

עוד על המבט באיקידו.

כשסנסיי בוב נדאו היה בארץ הוא נזף בנו שאנחנו לא מסתכלים על היריב בזמן ביצוע הטכניקה. הוא הסביר שאמנם בקרב אמיתי לא כדאי להסתכל בעיניים של היריב, אבל בזמן תרגול זה מאד חשוב. באייקידו אנחנו מתרגלים יצירת קשר הרמוני עם היריב, והכי קל ליצור קשר כזה דרך מבט העיניים. אייקידוקא מיומן יכול ליצור קשר גם בלי להצליב מבט, אבל למתחילים זה קשה. אני מצאתי (באופן בלתי מפתיע) שהרבה יותר קל לשמור על קשר עין עם אנשים שמחבבים. שמירה על קשר עין עם מי שמחבבים פחות כרוכה במאמץ ניכר, שלדעתי דומה למאמץ הדרוש במלחמת מבטים.

Zeev Foux

New member
באותו עניין... לאן להסתכל

גם ממני - בתקופת אימוני בשוטוקאן - ביקשו להסתכל ליריב בעינים, או יותר נכון, ביקשו לשמור על רצף של מגע בעזרת העיניים. כפי שאני רואה זאת, זה לא קשור דווקא ללחימה פסיכולוגית או לנסיון להקרין עצמה, אל בעיקר לנושא של רצף מגע - וכתוצאה מכך רצף מוכנות וכוונה - שהלוחם נדרש לה. באומנויות לחימה בטווח קרוב יותר (ג´ודו, אייקידו, בה גווה, טאי צ´י) קיים רצף מגע דרך איברים אחרים ולכן המבט לא חשוב כל כך, מעבר לעובדה שבטווח קצר (טווח יד או מרפק), בו מטרתך כלוחם הוא להגיע לצד היריב או אפילו מאחוריו, קשה לשמור על מיקוד בעיני היריב. עם זאת, יש למבט משקל כשבאים לבחון את מרכיבי הלחימה הפסיכולוגית בקרב, כשם שלקיאיי יש משקל וכשם שליציבתך ולתגובתך לגירויים הראשונים של הקרב (קללות או דחיפות ברחוב?) יש משקל. ולסיום: יצא לי פעם להשתתף ב"תחקיר" של קרב פול קונטקט, המפסיד היה בטוח שהשני מנסה למסמר אותו ולהשפיע עליו באמצעות מבטו בתחילת הקרב. מתברר שזה ממש לא היה כך והשני היה פשוט מסונוור במקצת (הקרב היה בחוץ). המפסיד פשוט שיכנע את עצמו (בהצלחה רבה, כך מסתבר) שליריב יש יכולת "להפנט" אותו....

למעלה