לחיות כאומן

לחיות כאומן

שלום יש לי ויכוח עם לא מעט אנשים בנושא אומנות, ציור וכל מה שקשור בזה אני מאמין שיש אנשים שיכולים לחיות ולהרוויח מאומנות, לא הרבה אנשים, מעטים, אבל יש כאלה. הצד השני טוען שאי אפשר לחיות מזה, בטח לא להחזיק משפחה ושכדאי לשכוח לעשות מזה עסק. למרות זאת אני בכיוון האומנות והעיצוב לא בתחילת הדרך אבל כן מתכוון להגשים את עצמי עיסקית. מה דעתכם? אשמח לתגובות, הערות וכל מיני.

grayart

New member
רוב האמנים הישראלים...

לא מתפרנסים מאמנות... גם כמה הדינוזאורים המפורסמים שבכל זאת מצליחים לחיות מהאומנות לא מגיעים לרמת חיים גבוהה. אם אתה מלמד , ועושה גם עבודות בהזמנה כמו איורים ועיצובים וכל מני חלטורות אחרות, וגם יש לך תמיכה ועידוד(שזה מאוד חשוב) אז אתה תצליח לפחות לשרוד כאמן. אפשר לחיות כאמן וגם להחזיק משפחה, אבל אז גם אתה וגם המשפחה שלך תצטרכו לחיות בצימצום רב. הרבה כסף ורמת חיים גבוהה לא משיגים בקרירה אומנותית. פעם נעשה סקר ששאל אנשים מרמות חיים שונות, לכמה כסף הם זקוקים רק בשביל לשרוד. תוצאות הסקר הראו שאנשים שמורגלים ברמת חיים גבוהה, חושבים שהם זקוקים (רק בשביל לשרוד) לסכום כסף שהוא גדול בהרבה מאנשים שהורגלו לרמת חיים נמוכה. להרבה אנשים יש דעה שצריך סכומים דיי גבוהים בשביל לחיות ולגדל משפחה כמו שצריך. חיים של אמנים הם לא לא פשוטים, לא בהתמודדות שלהם עם עצמם, או עם הסביבה,או עם האמנות שלהם, ובנוסף לכך חיים של אמנים הם קשים מאוד גם כלכלית, מה לעשות, עובדה. לאומנים בנשמה, אין ממש ברירה, זה לא משהו שהם מסוגלים לבחור. תמצא לעצמך אנשים שמבינים את זה, ושיודעים לעודד אותך בדרך, במקום לעודד אותך לנטוש את הדרך.

grayary אמרת את מה שאני חושב ולא מודה...

שאני אדם מאמין בנשמה וגם ביצירה, לעשות משהו במו ידיך ואחרים מזדהים עם עם העבודה- אז הם קונים, איזה סיפוק אדיר. כיום מאוד קשה כפי שאמרת להתמודד עם הסביבה וזה אומר משפחה וכסף... כשאני חושב על כסף אז זה אומר משאבים, כשאין משאבים אין כלום, לא יצירתיות והראש לא פתוח לרעיונות אין כמו המטרה, כשיש מטרה אז מתמקדים עד כדי טירוף, כשמה שעשית מצליח ואתה מוכר אז אתה חושב איזו דרך ארוכה עברת עד שהגעת הלום. הצלחתי לחשוב מחוץ לקופסא ויצרתי דבר מעניין סוריאליסטי פיגורטיבי עם ניחוח ריאליסטי ואני מרוצה מן התוצאות, עוד קצת ואני מצרף תמונות של עבודותיי

grayart

New member
יש משהו באמנות שיותר מתאים לו...

"חוסר מטרה". חשיבה מערבית מודרנית היא לא הכי בריאה לתהליכים אומנותיים. לאמנות יותר מתאים התמקדות בהווה (לעשות באמנות מה שמתחשק לך בדיוק עכשיו כשמתחשק לך) ועתיד מעורפל, כביש שלא סלול וגם לא מתוכנן. (שמירה על החופש היצירתי, וגמישות לפעול לפי הרצון) לאמנים יותר מתאים ללמוד איך לתפקד בהווה, ואיך להפיג חרדות ושאלות לגבי העתיד (חרדות ושאלות שמאוד מפריעות לתפקד עכשיו בדיוק כשמתחשק לנו (לצייר איזה משהו)). אני יגיד משהו קצת יומרני, אבל אני חושב שהיום (ובעתיד אפילו יותר), אומנות מקבלת מקום הרבה יותר מתפרס בתוך התרבות. לאנשים בתרבות המודרנית יש המון זמן פנוי , והם מרגישים צורך למלא את הפנאי. יותר ויותר אנשים מחפשים דרכים להעשיר את חייהם, יצירה באמנות היא אחת הדרכים, והמקום שלה אצל הרבה אנשים הוא בסך הכול קצת לתבל את הנשמה. כמו שמומחה לקרטה או לתורת לחימה אחרת, לא ממש מסוגל להתפרנס מהמומחיות שלו באופן ישיר כך גם רוב האמנים. אבל המסטר שהשקיע את עצמו בתחום, יכול לחיות ממנו על ידי כך שהוא נותן מעצמו ומהתחום לאחרים שרוצים קצת פילפל וטעמים נוספים בחיים שלהם. רוב האנשים לא רוצים להיות זמרים או ציירים או שחקנים או סופרים, אבל עדיין הם רוצים (בשביל הנשמה) לצייר , לשיר , לשחק , ולכתוב. וכאן למסטר יש תפקיד , בלעזור להם "כמורה דרך".

אפשר עוד להגיע רחוק...

אחד הדברים שאני רואה וחוקר כבר כמה זמן זה שאומנים שרוצים להצליח ולהתפרסם עושים זאת באמצעות פה לאוזן ופחות חשיפה פרסומית או תיקשורתית, וכאן נכנס הגורם הכלכלי לא כל אחד יכול להרשות לעצמו יחסי ציבור, זה המון כסף. שיווק יכול לעזור מאוד כי הדבר הכי יפה בעולם לא ימכר אם לא ידעו שהוא קיים, אני בעד להשתמש בכל הכלים שאומן יכול להרשות לעצמו, נכון שאומנות זה לא מצרך יסוד וקשה מאוד לשווק, אבל כמו שאמרת יש תרבות זמן פנוי אז אנשים אמידים קונים יצירות אומנות ולא רק גם כאלה שיש להם סדר עדיפויות לרכוש יצירות.

grayart

New member
כמעט בכל תחומי האמנות..

בעצם למה כמעט? בכל תחומי האמנות, אם זה במוסיקה באומנות פלסטית בספרות בתאטרון ובקולנוע במחול וכולי... את התפקיד של היוצר והתפקיד של המשווק תופסים אנשים שונים... באמנות פלסטית לדוגמא אתה בדרך כלל לא עומד ישירות מול הקונה, אלה מול בעל גלריה מסחרית, וגם בעל הגלריה לא פועל ישירות מולך , אלה בתיווך של אוצר. אני לא מכיר אף אמן רציני שמוכר את עצמו... אמנים שמוכרים את עצמם הם בדרך כלל האמנים הקטנים , שהם יותר בסיגנון של אלה שעוברים מדלת לדלת בעבור כמה גרושים ליצירה. לצערי יש כללי משחק בעולם המסחר האמנותי, ואחד הכללים הוא המקום של כל חולייה בשרשרת. בתור אמן אתה אמור לחשוב על איך לעשות אמנות, וכלפי הצד המסחרי אתה צריך למצוא אוצר שיואב את האומנות שלך. בשביל חשיפה (אם אתה מרגיש מוכן ורוצה להיחשף) תתחיל להציג עבודות שלך בכל הזדמנות. אני כמעט ולא מכיר אמנים שמתפרנסים מאמנות... אני מכיר אנשים שעושים "ציורים יפים" ומוכרים אותם "כדקורציה של בתים" אבל הם לא עושים את האמנות שבנשמה שלהם ולא מתפרנסים ממה שבאמת יושב להם בנפש עמוד בפנים. יש כמה בודדים שאני מתאר לעצמי שמסוגלים לחיות מהאמנות , אבל הם מסוגלים לזה רק אחרי המון שנים של התפרנסות כמורים לאומנות וחלטוריסטיים. (כך לדוגמא את יאן ראוכוורגר, שרציתי ללמוד אצלו אבל הבנתי שהוא הפסיק ללמד, היום בגיל יחסית מופלג הוא אולי יכול להרשות לעצמו את הלוקסוס הזה). אבל אני לא מכיר ולא שמעתי על אמנים ישראלים(בתחום האמנות הפלסטית) שבגיל צעיר הצליחו להקים ולפרנס משפחה מהאומנות עצמה. קשה לי לחשוב על דרך "אפשרית" בלי שיש לי אפילו דוגמא אחת ללמוד ממנה. בזה אותם אנשים רבים, אומרים לך את האמת... להיות אומן זו הקרבה עצומה.

Gentelman3

New member
לא הכסף קובע כאן, מבחינתי.

פעם היתה לי פנטזיה לעבוד בסטודיו כל היום ולמכור עבודות בהרבה כסף. כיום ברור לי שזה לא מתאים לי, שאני רוצה חוץ מזה לעבוד במקצוע שיאפשר לי מגע עם אנשים. אני לומד תראפיה באמנות (את התואר הראשון עשיתי בבצלאל), בתקווה להצליח לחיות מהמקצוע הזה. מבחינתי, הצלחה כאמן זה לפנות לעצמי זמן סדיר לצייר, ולזכות להכרה, שמה שאני עושה יצא החוצה ויעורר איזשהו דיון. על פינוי הזמן אני באמת עובד, וההכרה תגיע, כך אני מקווה, מתישהו. אם כן יהיה כסף או לא יהיה- זה פחות חשוב לי.

lily kane

New member
בארץ זה יותר קשה

בחול אני רואה את זה במיוחד באמריקה מתחיל ההבנה של חשיבות העיצוב והאומנות ולאט לאט זה מתחיל לתפוס מספיק מקום בחיי האנשים כדי שזה יהיה ריווחי. זה מגיע גם לארץ אבל בארץ זה עדיין בגלים כמובן זה לא אומר שאם אתה באמריקה מאה אחוז שתצליח אבל גם יש לך יותר קהל לקוחות עם יותר סוגי טעם וסגננות. זה לא אומר שמחר אתה צריך לארוז מזוודה וללכת אפשר להרוויח גם בארץ השאלה היא לכמה כסף אתה מצפה אתה תמיד צריך שיהיה לך עוד איזה משהו בכיס כיוון שאמנות זה משהו מאוד קשה אומנות זהו עסק מאוד הפכפך הרבה אנשים הגיעו להכרה והצלחה בו רק בגיל מבוגר מאוד אם זה עמוק בתוך הלב שלך לדעתי חפש עבודה מסוימת כדי שיהיה לך שכר מנמלי וביתר הזמן תעבוד על האומנות שלך השלב הראשון בהצלחה הוא הרצון לרצות אותה בכל הכוח

grayart

New member
לאורך כל ההיסטוריה....

לאמנוים היה מקום חשוב ויום יומי בתוך התרבות... זה לא היה כמו היום, קומץ כוכבים, אלה לאמנים היה תפקיד בתרבות בדיוק כמו לכל בעל מקצוע אחר... צריך לזכור שבתרבות היהודית לא היה מקום חשוב לאמנות מראש, ובתרבות הנוצרית היה המון... מה עוד שאנחנו בישראל הרי "אמריקה", וכמו באמריקה גם כאן, מודדים איכות והצלחה בצורה שלא מתאימה לאף סוג של אמנות. דווקא השאיפה להצלחה מעל הכול היא גישה לא נכונה ולא בריאה לתהליך היצירתי. לצערי בדרך כלל, אומנים מצליחים הם לא אמנים מפורסמים או מוכרים. אבל כשמודדים הצלחה אומנותית בפרסום, כבוד, וכסף, אז מראש השאיפה להצלחה פועלת נגד הצחלה אומנותית. לדעתי הכי חשוב לאומנים זה לאהוב להנות ולהתמלא מהעבודה שלהם על האומנות, זו הצלחה אומנותית. בשביל כולם מבחוץ אומנות זה שם-עצם, (חפץ, מוצר, תוצר), אבל בשביל אומנים אומנות זה קודם כל שם-פועל , תהליך.

צריך גם להתפרנס גם הכרה, גם וגם

אפשר ליצור אומנות למגירה, לדעתי צריך להוציא את זה החוצה, לקבל הכרה ולמכור. זאת הדרך של הקונים להודות לך על יצירתך, כאשר אתה עובד בעבודה כלשהיא ועושה עבודה טובה הבוס שלך מכיר לך תודה לא רק במילים יפות אלא גם בכסף, אני לא אומר שצריך ליצור בשביל כסף, קודם בשביל עצמך. וכאשר אתה מוכר משהו מיצירותיך אז לא תהיה לך מוטיבציה? בטח שכן ליצור עוד ועוד. למשל ebay אתר מכירות כלל עולמי, הקהל נחשף ליצירות-קונה אותם ומתגמל אותך בפידבק ואתה יכול להתבסס כאומן, מה גם שאנשים רוצים מאוד להצליח מוכרים עבודות בפרוטות בשביל לקבל איזשהו הכרה.

grayart

New member
כתבתי תגובה ארוכה ומפורטת...

אבל מחקתי אותה... בסוף התגובה נזכרתי בכל הפעמים שפגשתי אומנים מסויימים , ובמקום לדבר על אומנות , השיחות גלשו לענייני כסף, פרנסה, פירסום, וכל מה שמסביב לדבר החשוב. וזה סתם עושה לי נאחס... אז מחקתי... אין לי חשק להמשיך את הנושא... אני הולך לצייר קצת...

אני לא מתכוון להשארבחיבוק ידיים...

שמחתי על תגובתך והבנתי שאתה אומן בנפשך. גם אני כך אבל אני לוקח את הדברים קדימה למחוזות כלכליים, טבע האדם זה גם לשתף, לקבל הכרה על מעשיו (יצירותיו, עזרה לזולת, תרומה מעשית לעולם) והנה אני כאן יוצר תבליטי תמונה בסגנון סוריאליסטי פיגורטיבי עם גוון ריאליסטי. כמה זה עלה לי מהרגע שעלה הרעיון ועד התוצאה הסופית? אלפי שקלים. למה כל כך הרבה? כי כדי להגיע לתוצאה משביעה רצון צריך להשקיע!, חבל שאני לא יכול להציג לכם הרבה מהיצירות, פשוט כי אני יזם בהתהוות. בהזדמנות זאת אני מציע שיתוף פעולה עם צייר צבעי שמן להצטרף אלי. יש גם תוכנית עיסקית

simon5570

New member
בישראל לא ניתן להתפרנס מאמנות. נקודה.

הסיבות הם מגוונות. ארץ קטנה אין מספיק מודעות מספר האספנים מצומצם אין תמיכה ציבורית באמנות וכיוב. גם בחו"ל לא קלים חייו של אמן, אבל בגלל המרחב התרבותי הפיננסי וכיוב עדיין יש סיכוי להתפרנס מאמנות. בהצלחה.

eliUSA

New member
קשה בכל מקום

אלא אם מתפשרים ויורדים לטעם ההמון. פז מסרבת לצייר מה שימצא חן בעיניי ההמונים ולא מוכנה למכור הדפסי ג'יקלה שאין בהם טקסטורה לכן המכירות שלה לא משהו. אין הרבה קונים אפילו בארה"ב שמוכנים לשים כמה אלפים על ציור של צייר לא מוכר. מה לעשות. היא הייתה בביקור בזק של שבועיים בארץ וחזרה לעבוד. עד סוף השנה האזרחית יש לה יריד או תערוכה כל שבוע. היא מציירת עכשיו סדרה של 3 ציורים קצת מזעזעים אם תשאלו אותי. keep tune שנה טובה לכולכם.

למעלה