לחברי הפרום תודה

לחברי הפרום תודה

ראשית ברצוני להודות לכם מקרב לב על המחמאות והברכות שבהם אתם מזכים אותי, למען האמת, אני מרגיש נבוך לעיתים, למרות שאני מוכרח לציין שזה גם נעים מאוד לדעת שיש הערכה למה שעושים. אני מבקש אם אפשר שתאזנו קצת, ומידי פעם גם תבקרו ואפילו בחריפות, רק בכדי לא להרגיש שאני יושב על זרי הדפנה. בשבוע האחרון הייתי עסוק בהכנות לפתיחה באשדוד (וגם מבחני סוף סמסטר)ולכן רק עכשיו נכנסתי לפורום. בעניין הפתיחה באשדוד אוכל רק לומר, שאם הייתה לי צפיה לרמת פתיחה 10, היא הייתה 12. נדהמתי מהכמות, מהאוכלוסייה הצעירה הרוקדת, ומהאוירה הנפלאה והתוססת שהייתה. וזה ממלא את הלב בשמחה וגאווה שיש תמורה בעד האגרה. בעניין ציון שמו של היוצר, אני מסכים מכל לב עם מירי שצריך וחשוב לומר את שמו של היוצר, הוא השקיע רבות בריקוד, ואם כולנו רוקדים ונהנים מפרי יצירתו, המינימום הוא לציין את שמו. זו פעם ראשונה שאני שומע שלא ציינתי את שמו של אלי רונן בהרקדה ביום שלישי ואני מעריך את העובדה שמירי כן שמה לב. זה מוכיח שיש לה רגישות מופלאה לפרטים חשובים ומשמעותיים. ואם כבר מדברים על פתיחות של הרקדות, אז החודש אני בשוונגגגג ולאחר פניות אלי החלטתי לקבל את ההצעה ולהתחיל להרקיד ב....... החל מתחילת חודש פברואר. ביום שני אני אוציא הודעה מסודרת לגבי היום, השעה והמקום. ושוב תודה על כל הפירגונים.

אז הנה - בקורת כבקשתך !

שמעון יקר. כמובן למחמאות שקיבלת אתה בהחלט ראוי, ועונג הוא לי לתת אותן למי שמגיע. גם רציתי להודות לך שלקחת בנועם רב את בקורתי על השכחה שלך לגבי "עמנואל", ואין לי ספק שזה נעשה בתום לב, ויתוקן כבר בשבוע הבא. מכל מקום, ידעת להבחין ביו "הערה" ידידותית לבין "צליבה". אתה כותב שמעון : "אני מבקש אם אפשר שתאזנו קצת, ומידי פעם גם תבקרו ואפילו בחריפות, רק בכדי לא להרגיש שאני יושב על זרי הדפנה" אז הנה, אני אבקר אותך, כבקשתך. לפי המידע שברשותי אתה יצרת נכון להיום שבעה ריקודים, והם : אוריאנה (מ), אם רק תבואי בחמש (ז), סיבה טובה (ז), סתיו ישראלי (ז), עד הנקודה (ז) עדן (ז), תני לי להחליט (ז). אין ספק שריקוד הדגל שלך הוא ריקודך "סתיו ישראלי" משנת 1991 שאהוב ונרקד עד היום כמעט בכל מקום בארץ. ואכן, גם עלי (במיוחד הלחץ שבסוף). יצרת כמובן ריקודים פחות טובים, או פחות מוכרים ממנו. אני מבקשת ממך להתמקד בריקוד הזוגות "עדן". סלח לי שמעון ידידי - הריקוד הזה "על הפנים", לטעמי ח.. של ריקוד. את הריקוד הזה ראיתי לראשונה בהשתלמות מישאל מספר 80 בתאריך 1/6/96. לא אהבתי אותו מהרגע הראשון, מה שנקרא "דחייה ממבט ראשון", ניסיתי פעם נוספת למצוא בו משהו טוב בצפייה בקלטת 40 ב"רוקדים" - מצטערת, לא מצאתי. ופה מתחילה בקורתי. אחר שנתיים נסיונות אין ספור שלך ללמד ולשנן את הריקוד, וראית שהריקוד לא "נתפס", פשוט היית צריך לרדת מהעניין. הפריע לי מאד, במוצאי שבת קודש חורף 98, בזמן שעוד היה לך חוג במערב ראשון, ולאחר שנתיים שהריקוד קיים, עצרת את מהלך ריקודי הזוגות והכרזת על רצונך ללמד ריקוד. ומה חשבתי לעצמי, יופי, שמעון מלמד משהו חדש, היה שווה לבוא עד ראשון. ומה קיבלתי, קדחת, שוב שמעון מנסה "לדחוף" את הריקוד עדן, ברחנו מהר לטריבונה. שמעון, ריקוד לא טוב, מתפוגג מאליו, אין צורך לעשות לו "הנשמה מלאכותית", אפילו שהוא רשום על שמך. ושוב, ביקשת בקורת, קיבלת, ואני מעריכה שתקבל אותה בחביבות כפי שאתה יודע לקבל. בברכה ובהערכה. מירי.

דחיפת ריקוד מחריד

לדעתי, ביקורת זו מופנית לא רק לשמעון (אשר מוכן לקבל ביקורת) אלא גם לכל היוצרים אשר דוחפים ריקודים מחרידים שלא נקלטו בפעם הראשונה. יתרה מזאת, יוצר צריך למחוק את הריקוד שלא נקלט. אין שום סיבה שיוצר שיצר ריקוד שלא נקלט במשך שנים, ימשיך "להחזיק" בשיר של אותו הריקוד. עדיף שהיוצר יוותר על השיר, יודיע על כך בפרהסיה, ויאפשר למישהו אחר לחבר ריקוד לאותו השיר (אם אכן מישהו רוצה) ו/או יוריד אותו מהרשימות בעולם. אולי צריך מנגנון מסודר למחיקת ריקוד. ידוע לי שתמיד יישאר אחד שיאהב את אותו ריקוד מחריד, אז צריך לתת לכל אחד להביע את דעתו לפני מחיקת ריקוד, ולבסוף לתת ליוצר יכולת להחליט. יוצר צריך להימדד גם על יכולתו להודות על כישלון. אולי אני חי באשליות (כרגיל). נ.ב. אינני מכיר את הריקוד "עדן" ולכן אינני אומר שריקוד זה מחריד. אני מדבר על כל הריקודים המחרידים שאני כן מכיר ושלא נקלטו (אין סיבה שאציג רשימה).

לא כל ריקוד שלא נקלט הוא מחריד

אני מסכימה שאם ריקוד נלמד בהרבה חוגים ונרקד במשך תקופה קצרה בלבד ואז יורד, כנראה שניתן לוותר עליו ו"למחוק" אותו, אך לצערי יש ריקודים טובים שאינם נקלטים, כיוון שמחברם פחות פופולרי, והמרקידים כלל לא נותנים להם הזדמנות, אלא מעדיפים ללמד ריקודים מחרידים של יוצרים פופולריים יותר, שברור שיילמדו בכל החוגים. דוגמא לריקוד מאוד יפה ומיוחד שיצא השנה הוא הריקוד "לא לקחתי ללב" של זאב מולוך(שיר של שלמה ארצי), שהוא מעט מורכב אך באמת ריקוד מקסים שאינו עוד ריקוד כמו כל הריקודים. אולם משום מה, בחרו רוב המרקידים שלא ללמדו, והריקוד נדון מראש לנפילה, כיוון שהרוקדים מתקשים לזכור ריקודים שאינם נרקדים בכל החוגים, ולכן גם מרקיד שלימד את הריקוד, נאלץ לוותר עליו ולהורידו מהרפרטואר, וחבל!

ושוב אנחנו חלוקים בדעתנו...

אני מסכים, כמובן, שלא כל ריקוד שנלמד ב"השתלמות" או בחוג כלשהו יש להמשיך ולשמור עליו כי "כל חובר" ואין מה לעשות, אך ה"לעשות" שאני מציע הוא פשוט לעבור הלאה ולשכוח אותו, אך לא לומר שכעת אפשר לחבר ללחן זה ריקוד אחר... לדעתי, שיר, לחן, ריקוד ודומיהם הינם "רכושו" של המחבר, כל זמן שהם במגירתו. ברגע שהריקוד יצא לאוויר העולם, ז"א נלמד בפומבי בפני קהל, במטרה להפיץ אותו לעם - המחבר כבר אינו בעל הבית על מה שיצא ברמה של להסכים/לא להסכים שאחר יחבר ללחן זה ריקוד וגם לא ברמה של להסכים/לא להסכים מי ילמד את הריקוד, מתי והיכן. הריקוד/שיר/לחן ודומיהם, מרגע שיצאו לאוויר העולם, הינם לשימושם של כולם בכל מקום ופינה בעולם. ואיש אינו יודע באיזה מקום יאהבו וירקוד או ישירו את הריקוד/השיר האמור. המחבר הינו "בעל הבית" לצורך עניין אחד בלבד - "קבת תמלוגים על שימוש בפומבי" נקודה. ד"א זהו גם החוק לגבי שירים/לחנים ולכן, לדעתי, גם לגבי ריקודי עם. אשר לתשלומי תמלוגים למחברי הריקודים כן/לא כבר דובר על כך כאן בפורום.

מסכים איתך, אבל

ראשית אני מתפעל מרמת ידענותך, מפתיע אותי שאת יודעת על הריקוד "תני לי להחליט", למען האמת שכחתי ממנו לחלוטין ותודה שהזכרת לי. שנית, עם עובדות לא מתווכחים, הריקוד באמת לא נרקד בהרקדות, ויכול להיות שלגבי אותו חלק קטן של רוקדים שעשו מאמץ וגם למדו את הריקוד הוא באמת ח. של ריקוד, למרות שדעתי האישית היא שהריקוד הוא באמת ח..(חבל) על הזמן של ריקוד. כידוע לך הצלחתו של ריקוד היא לא תמיד פונקציה ישירה של איכותו ורמתו, אלא תוצאה של גורמים ומשתנים רבים, שאחד מהם הוא רמת הדחיפה שהריקוד מקבל. בנוסף לכך, (וכאן אני אומר משהו שעשוי לסתור את התיאוריה הקודמת) אני סבור שריקוד מצויין יקבל מיד את התהודה הראויה, ויעבור מפה לאוזן וכולם ירצו ללמוד אותו, וזו לדעתי התיאוריה היותר נכונה והיותר משמעותית. הדברים הם פשוטים הרבה יותר, ריקוד טוב נקלט, ריקוד לא טוב מושלך, אין חוכמות. אבל.. וכאן האבל..צריך לקחת בחשבון שלעיתים לא רק איכותו של הריקוד קובעת את רמת קליטתו בהרקדות, כי אם אלמנטים אחרים נוספים. ואני מציע לשקול ולחשוב, מה הם הגורמים הנוספים שעשויים למנוע את קליטתו של ריקוד וגם אם הוא ריקוד טוב. באם יש התייחסויות לעניין אני מבקש שהם לא יתמקדו דווקא בריקוד "עדן", כי אם ברמת העיקרון של העניין. ושוב, תודה לך מירי על הביקורת שהיא עניינית וממצה ואני מקווה שתמשיכי לבקר אותי בכל דבר שעולה בדעתך, אני מעוניין להשתמש בכישורייך לראות את הדברים המשמעותיים שבסופו של דבר יתרמו לי ולרוקדים להרקדות טובות יותר. הרי זו המטרה של כולנו.

תודה שמעון יקר !../images/Emo51.gif

תודה לך על תשובתך המפורטת העניינית והיפה. תודה לך על המחמאות שאתה מרעיף עלי. תודה לך וכל הכבוד שאתה יודע לקבל בקורת ברוח טובה ובחוש הומור. הערכתי שהייתה גדולה עוד מקודם..............עוברת להערצה. אשתדל תמיד לכתוב לך רק את האמת, גם אם היא לא תמיד נוחה לשומע. כל טוב לך ולמשפחתך. מירי.

שמעון בינינו - ../images/Emo8.gif

יאללה הכנס את "עדן" לבוידעם, או שתעשה מישאל עדן בין רוקדיך ואז תראה מה תגובה. דעתי גם מירי וגם דני צודקים קבל זאת ברוח טובה.

למעלה