לוסק- שאלה לורדית

לוסק- שאלה לורדית

שלום ורדית אני רושמת כאן מספר שאלות שעולות בשיחות שלי עם נוטלי התרופה. אם יש לך הערות/הארות נוספות, אשמח אם תכתבי אותן. 1. כיצד נקבע המינון הנכון לנטילת התכשיר? 2. מתי המועד המתאים ביותר לקחת אותו? האם יש מספר אפשרויות? 3. האם נכונה ה"שמועה" שלוסק מוריד את רמת הסידן ואם כן מה הפתרון? 4. האם לוסק מסרטן? 5. ואולי זו היתה צריכה להיות השאלה הראשונה- האם מומלץ לכל חולי CF ליטול לוסק? אם לא, למי כן? מה תועלתו ומה הסיכון באי נטילתו? תודה וסוף שבוע נעים

ותוספת לשאלות

האם יש אלטרנטיבות אחרות ללוסק (חות מאומפרדקס שזה אותו דבר אם אני מבינה נכון) בהנחה שאם לא לוקחים אז סובלים נורא מצרבות.... והכוונה גם לא לט'אמס

chakiv

New member
לשאלה ארוכה- מגיעה תשובה ארוכה, אבל התאזרו

בסבלנות...יקח לי קצת זמן לענות באופן מלא על כל השאלות ורדית

היי ורדית

מכיוון שאני לא אהיה בפורום עד ה- 21.1, אני מודה לך מראש על התשובות...
ובהזדמנות זו שבוע נפלא לכולם ולהתראות בכיף בתאריך הנ"ל

chakiv

New member
לוסק, PPI's - הקדמה (קצת ארוכה..) ../images/Emo22.gif

Omeprazole, אומפרזול (לוסק, אומפרדקס, Losec, Omepradex) - היא תרופה אשר שייכת למשפחת ה- PPI's (Proton Pump Inhibitors). משפחת התרופות הזו מורידה את החומציות בקיבה ע"י חסימה בלתי הפיכה של משאבות מימן הנמצאות בקיבה.משפחה זו של תרופות נחשבת ליעילה ביותר עבור מטרה זו מבין התרופות המורידות חומציות קיבתית. Lansoprazole (Lanton, לנטון, Zoton, זוטון) - היא תרופה ששייכת לאותה המשפחה ופועלת עפ"י המנגנון המתואר. תרופות אלה ניתנות כאשר יש מצבים של כיב קיבה, ריפלוקס (Gastro Esophageal Reflux Disease – GERD) ועוד מצבים נוספים. ב- CF, לרוב, התרופה ניתנת בגלל מצב ריפלוקס (GERD), אשר הרבה יותר נפוץ מאשר באוכלוסיה הכללית (השכיחות ב- CF יכולה להגיע אף ל- 81% לפי המדווח בספרות). הצורה הכי נפוצה של ריפלוקס זו צרבת, אבל יכולות להיות תחושת בעירה באיזור החזה, קושי לבלוע ואף הקאות (סימן נפוץ יותר בילדים). לא כל חולה CF מקבל PPI’s - התרופות ניתנות על סמך ממצאים קלינים (צרבות, הקאות וכן הלאה) ו/או בדיקת pH-metry אשר בודקת את החומציות בקיבה. ב- CF יש למשפחת התרופות הללו ערך מוסף: עבור חולי CF עם אי ספיקת לבלב (pancreatic insufficiency) אשר נוטלים קריאון, PPI’s משפרים את פעילות האנזימים בקריאון, מעלים את ספיגת השומן (מפחיתים צואה שומנית) ובכך את מסת השומן – כלומר: גורמים לעליה במשקל. כמו כן, נצפתה עליה גם במסת העצם בטיפול עם משפחת תרופות זו. תופעות לוואי: תרופות אלה נסבלות בד"כ ולא נפוץ שיגרמו לתופעות לוואי משמעותיות. תופעות הלוואי הנפוצות הן: כאבי ראש, בחילות, עייפות, שלשולים. 1. ישנם דיווחים כי תרופות המורידות את החומציות הקיבתית (ביניהן PPI’s ) מעלות את שכיחות דלקות הריאה. כנראה שהדבר קשור לדיכוי מתמשך של החומציות ולחוסר יכולת של הגוף להילחם בחיידקים מסוימים בעקבות זאת. הדיווחים נפוצים באוכלוסיה המאוד מבוגרת שמאושפזת בבתי חולים לתקופות ארוכות ומטופלים במינונים גבוהים של PPI’s. 2. במחקר מ- 2006 נבדקו 135000 חולים (לא CF) בני 50 ומעלה אשר נוטלים מינונים גבוהים של PPI’s ונמצא כי בטיפול מתמשך של יותר משנה יש סיכוי של פי 2.6 לשבר פרק ירך לעומת האוכלוסיה הכללית. כמו שכתבתי קודם, כנראה שבחולי CF הדבר אינו רלוונטי ודווקא מתרחש התהליך ההפוך – עליה במסת העצם בגלל ספיגה טובה יותר של מינרלים מהמזון. 3. לאחרונה, עלה החשש כי טיפול ממושך ב- PPI’s מעלה את שכיחות הופעת מחלת הסרטן הקולורקטלי (במעי וברקטום). במאמר שפורסם ממש לאחרונה, 2007, נבדקה שכיחות הופעת מחלת הסרטן הקולורקטלי בהולנד ב- 457,024 אנשים המטופלים ב- PPI’s למשך תקופה של עד 5 שנים ולא נמצאה עליה בשכיחות לעומת השכיחות באוכלוסיה הכללית. החוקרים מסכמים שיש לבצע עוד מחקרים לטווח ארוך כפולי סמיות, אבל לעת עתה, החשש לעליה בסיכוי לסרטן מהסוג הזה ירד. חשוב לי לציין שללוסק יש השפעות בין תרופתיות עם תרופות אחרות. נא ליידע את הרופא בנטילת התרופות הבאות: Voriconzole, Itraconazole, Warfarin, Clarithromycin, , תוספי ברזל. מצרפת קובץ וורד עם התשובות וההקדמה לגבי לוסק ומשפחת התרופות PPI’s. ורדית

chakiv

New member
ועכשיו התשובות לשאלות - אחת אחת....../images/Emo8.gif

ועכשיו, אחרי ההקדמה הארוכה, להלן התשובות לשאלות שנשאלתי: 1. המינון של לוסק (ושל משפחת התרופות הזו) נקבע על סמך ממצאים קלינים (צרבות, הקאות וכן הלאה) ו/או בדיקת pH-metry אשר בודקת את החומציות בקיבה. החלטה של הרופא והחולה, כמובן. מינון לוסק יכול לנוע בין 10 מ"ג לבין 60 מ"ג. 2. המועד היעיל ביותר ליטול לוסק (או את ה- PPI’s באופן כללי) זה בבוקר, חצי שעה לפני הארוחה. בבוקר – בגלל שבזמן זה, באופן פזיולוגי תאי הפרשת החומצה בקיבה הם פעילים ביותר ולכן יותר קל לתרופה לחסום את כולם. חצי שעה לפני הארוחה – הכוונה היא ליטול לפני כיוון שמזון מעלה חומציות והתרופה מורידה את החומציות לפני שהמזון הראשון של הבוקר נכנס. לא חובה ליטול בבוקר! לא חובה ליטול לפני הארוחה, אפשר בכל זמן אחר, וגם אז התרופה תעשה את העבודה ! (פשוט היעילות קצת תקטן...). 3. ישנם דיווחים על עליה בשכיחות שבר פרק ירך בשימוש ממושך עם התרופה בחולים מבוגרים מאוד. כנראה שבחולי CF הדבר אינו רלוונטי ודווקא מתרחש התהליך ההפוך – עליה במסת העצם בגלל ספיגה טובה יותר של מינרלים מהמזון. 4. עפ"י הנתונים כיום, אין עדויות לעליה בשכיחות הסרטן (הקולורקטלי) בעקבות טיפול ממושך בלוסק. 5. לא כל חולה CF מקבל לוסק. עבור חולי CF עם אי ספיקת לבלב (pancreatic insufficiency) אשר נוטלים קריאון, PPI’s משפרים את פעילות האנזימים בקריאון, מעלים את ספיגת השומן (מפחיתים צואה שומנית) ובכך את מסת השומן – כלומר: גורמים לעליה במשקל. כמו כן, נצפתה עליה גם במסת העצם בטיפול עם משפחת תרופות זו. מי שצריך לקבל את התרופות האלה ולא לוקח פשוט יסבול מיותר בחילות/צרבות/הקאות ויותר צואה שומנית. ספיגת השומנים אצלו תהיה פחות טובה. 6. אלטרנטיבות ללוסק (ואומפרדקס זה אותו דבר): לנטון/זוטון שייך לאותה משפחת תרופות של PPI’s). תרופות ממשפחת חסמי H2 – ranitidine (זנטק, זנידקס), cimetidine (סימדין, טגאמט) – גם הן אלטרנטיבות, אבל יעילותן בהורדת החומציות הקיבתית לעומת PPI’s היא פחותה. מי שמסתדר תחת הטיפול הזה, אין סיבה להחליף לתרופה מסוג PPI’s. מקווה שהחכמתם מעט... ורדית

orii

New member
ורדית, תודה על התשובות המפורטות

ועל ההקדמה הבהירה. זה ממש עוזר, העובדה שנתת את כל הסיפור. כך גם זוכרים יותר טוב את מה שחשוב - כי יש לו הקשר. ושוב תודה, אורי

chakiv

New member
אני שמחה שזה מועיל. בשביל זה אני פה

נראה לכם שזה יתאים לעיתון? לכתוב על omeprazole כתרופה נפוצה ב- CF ? ורדית

orii

New member
כן זה נראה לי מתאים לעיתון וגם לאתר של האיגוד

orii

New member
ורדית

נראה לי שאת יכולה לקבץ את התשובות הארוכות שנתת בפורום. אני חושב שיש להם מקום באתר של האידוג וגם כאן בפורום ניתן לשים אותם תחת "מאמרים". חבל שילכו לאיבוד במעבי הפורום...

chakiv

New member
אני הייתי מאוד רוצה להכניס את כל החומר בצורה

מסודרת לאתר של האיגוד ובצורה כתובה. ה"חלום" שלי הוא להכין באמת דף של התרופות ועל כל תרופה הסבר מתאים ושגם יהיה את זה בצורה של קלסר. פשוט, בפורום זה לא מספיק וכל העבודה שלי בשלב כלשהו נעלמת... אבל עד שאצליח לעשות כזה דבר...יקח זמן.

orii

New member
ורדית

עד שהחלום יתגשם בואי לא נאבד את ה שכבר כתבת. יש לך עותקים? אפשר מקסימום לעשות חיפוש ולרכז את ההודעות הארוכות שלך. ניתן לשים אותם בפורום תחת הקטגטריה מאמרים (בתפריט העליון ליד ה"סקר"). אני בטוח שגם באתר של האיגוד אפשר לארגן להם מקום.

למעלה