לוחמה בעזרת מקבל.

לוחמה בעזרת מקבל.

שלום. איך קוראים לאמנות הלחימה שבה נלחמים בעזרת מקל (מקל 1 ארוך ולא שניים קצרים)? האם למקל יש שם מיוחד? איכן אני יכול ללמוד להילחם במקל כזה? האם חש הבדל משמעותי בין להילחם עם המקל המיוחד או מקל רגיל שמצאתי ברחוב (לדוגמא מקל של מטאטא)? B.B

eladי

New member
תלוי מאיפה אתה בא

ביפן אני חושב שזה חלק מהקובודו, בסין זה חלק מהרבה סגנונות של גונג פו (שבהם מתורגלים גם כלי נשק בנוסף למיומנות יד ריקה). למקל הארוך היפני קוראים "בו" - הוא כבר יותר, עבה יותר וארוך יותר ממקל מטאטא, וגם חזק באופן משמעותי. בסינית אצלנו קוראים לזה "גון" (Gun) והוא גמיש יותר מהבו (הטכניקה קצת שונה). אם אתה רוצה ללמוד מקל - תצטרף למועדון שמלמדים בו קובודו (תשאל את הסנסאי שלך היכן יש, ואם הוא יכול ללמד אותך מקל). לחלופין תמצא קבוצת קונג פו באיזור שלומדים מקל כחלק מהשיטה. חוץ מזה, יש עוד מקומות שמתעסקים במקלות.

amir_aikido

New member
קובודו = אמנות עתיקה (ביפנית)

בעת שהרבה מקומות שמלמדים אמנויות יפניות אכן משתמשים במונח "קובודו" כמינוח ללימוד כלי-נשק. המינוח הזה מעט מטעה. "קובודו" ביפנית משמעותו - "אמנויות לחימה עתיקות" (ראה גם קוריו ~ "שיטות עתיקות"). באמנויות העתיקות אכן היה דגש רב בהרבה על לימוד כלי-נשק, ולכן, מקומות רבים משתמשים במינוח זה. בגישה היפנית יש מספר סוגי מקלות והנפוצים ביותר הם: ג'ו (Jo) ובו (Bo). מהם הג'ו הוא הקצר יותר והקל יותר (אורך של כ-124 ס"מ לעומת כ 186 ס"מ לבו). אחד או שני כלים אלו, נלמדים במגוון גדול של אמנויות לחימה, כולל סגנונות מודרניים שאימצו לעצמם שיטת-עבודה ממקורות עתיקים יותר. אמיר

aikidoka1

New member
הלחימה בג'ו היא אמנות

מרתקת לטעמי אם אתה מאיזור המרכז או אשדוד או כפר סבא אתה יכול לראות ולטעום אצל יורם ויסברוד או יוסי במכונים שלהם אני מפנה אותך לאתר שלהם www.jodo.co.il

amir_aikido

New member
הם אכן מומלצים אך יש עוד מקומות

יורם ויוסי אכן מצויינים, ומשתבחים בכך שהם מתמקדים בג'ודו (JoDo) כאמנות נפרדת. אך הם אינם היחידים שמלמדים לחימה עם ג'ו. הג'ו נלמד גם בעוד מקומות כדוגמאת קורינדו-אייקידו (שהח"מ לומד) ואחרים. אמיר

LazyMonk

New member
הבדל גדול בין מקל "סתם" למקל אימון

נסה להכות עם מקל מטאטא פעם אחת בעוצמה בינונית בחפץ נוקשה או במקל אחר ותראה מה יקרה. (רמז- אל תעשה את זה בתוך הבית). מקלות אימון הקלים/גמישים הם בדר"כ סוג של במבוק מלא (רטן או דומיו). הכבדים הם מעץ (עץ בו ...לא מכיר אחרים). אלו חומרים שיכולים לספוג הרבה מכות וגם כשהם נשברים הסיבים שלהם לא נקרעים כך שאין חתיכות עץ מתעופפות.

א1ט1

New member
בוודאי שמקל אימון יותר חזק,אבל

בהנחה שאתה לא תסתובב עם ג'ו בתיק,גם מקל מטאטא או מקל הליכה זה מצוין ואפשר לבצע איתם טכניקות הגנה עצמית של ג'ו.

ashigara

New member
העץ, ממנו עשוי ג'ו (מקל) טוב

באמנויות הלחימה היפנית, עד כמה שידיעתי המוגבלת מגיעה, ג'ו טוב עשוי מעץ אלון יפני (מה שנקרא בלע"ז Japanese white oak). ראה למשל האתר של Tozando מיפן: http://aikido.tozando.com/aikidobokuto.html . אגב שמעתי שיש כאלה המאלתרים ג'ו ממקל עץ שמיועד לתליית וילונות, אבל מהדוגמאות שראיתי, הם נוטים להוריד שבבים (מה שנקרא splinters) וזה מאוד לא נעים שחודר לך אחד כזה ליד במהלך אימון.

Ryuusuke

New member
לגבי שבבים

מהנסיון שלי, כל ג'ו משאיר שבבים אם לא מטפלים בו כהלכה. זה בהחלט לא נעים, אבל נסבל, ביחוד אם עומד מולך אדם עם חרב

broadaxe

New member
לחימת מקל

אחת מאמנויות הלחימה הטהורות שכמעט ולא השתנתה- הלחימה ב- QUARTERSTAFF. אמנות לחימה ייחודית לאנגליה, קיימת בצורה מוסדרת מאות שנים. המקל נחשב לכלי הנשק הבסיסי של האדם הפשוט, אבל גם אצילים ומלכים ראו לעצמם חובה להתאמן בו. מידות המקל אידיבידואליות, כל לוחם מכין לעצמו את המקל שלו שארכו כגובה האיש/ה + 3". קוטר מינימלי 2.5". לא ממש נפוץ בארץ...

amir_aikido

New member
איפה אפשר לראות?

לא ממש נפוץ זו לשון המעטה. אשמח אם תוכל לכתוב על מקום בו ניתן לראות אימון שכזה. מודה ומתוודה שאני בעיקר מתעניין מתוך סקרנות להשוות בין הגישה האנגלית לבין הגישה היפנית ולפחות כרגע, אין לי כוונות להתאמן. אמיר

broadaxe

New member
זה היה באנדרסטייטמנט ספרותי...

פשוט לא קיים בארץ, אני בספק אם מלמדים את זה מחוץ לגבולות אנגליה. עד כמה שאני יודע, אין בארץ אף נציגות רשמית של א"ל מערבית. בא"ל מזרחיות אנחנו מעצמה. הדגמה קולנועית יפה אפשר לראות בסרט "רובין הוד נסיך הגנבים".

אף נציגות רשמית?

אם אני לא טועה, נח גרוס מלמד בארץ חומר של ARMA, והוא ואלכס (שמלמד לחימה "מערבית" ברכבת בימי שישי), אף הביאו לכאן את ג'ון קלמנס (ואפילו נדמה לי שהיית שם, לפי הסיפורים, לא?)

broadaxe

New member
נכון, הייתי, וזו לא נציגות רשמית

אני מתאמן עם נח לעת מצוא, אבל קשה לקרוא לזה נציגות. אין מועדון ונח לא חבר ב- ARMA כרגע. יש רצון מסויים לפתוח סניף ARMA ישראל אבל לא שמעתי על תזוזה בכיוון. אלכס וקבוצתו מתאמנים בלחימה בחרב שתי-ידים בעלת צורה מערבית, אבל זה FREE-STYLE, מיקס מודרני יעיל, לא אסכולה עתיקה מגובשת כמו טאלהופר או פיורי-די-ליברי.

Tonjin

New member
שתי שאלות, אם אפשר...

ראשית, מה פירוש "מיקס מודרני" כשמדובר בחרב? ושנית, הועלתה כאן הטענה ש"חרב הנבט" הסינית הושפעה מהקאטאנה היפנית - האם זה נכון? אתה יכול בבקשה להתייחס או להרחיב? תודה..

broadaxe

New member
לחימה מודרנית בחרב

החבר'ה של אלכס (ועוד קבוצות דומות בארץ) עושים משהו אקלקטי, לוקחים אלמנטים יעילים לכאורה מכל מיני זרמים ואסכולות ומשלבים לכלל קרב זורם אחד. עובד מצויין בספארינג עם נשק מרופד, אבל לא ישים בספארינג עם נשק דמוי אמיתי (חרבות עץ כבדות, חרבות פלדה קהות) בגלל הבדלי איזון ומשקל. טוב ל- RD&D לשריפת קלוריות ולהופעות, אבל זו לא "אמנות לחימה". לי, בתור חוקר של נשק אירופי מיה"ב חשובים מאד הניואנסים של האמנות המקורית. רק כשהתאמנתי בעצמי הבנתי פתאום כל מיני נקודות שלא מוסברות בספרות, כמו למשל סיבה לתמרון זה או אחר וסיבות לעיצוב מבנה הנשק. אני לא ממש בקיא בנשק סיני והמושג "חרב נבט" מוכר לי רק במעומעם, אבל אני יודע שיש טיפוס מסויים של חרבות סיניות שבהחלט מחקה את הקטאנה. יותר מכך, להבים יפניים איכותיים ויקרים מאד יובאו לסין להתקנה באיבזור סיני ונועדו לחימוש בני אצולה. וסתם כתוספת, בסין הייתה מטלורגיה מצויינת, לא פחות טובה מאשר ביפן ונוצרו שם להבים ברמה מאד גבוהה. העניין הוא שביפן רמת המטלורגיה של להבי חרבות הייתה דומה פחות או יותר, מעין סטנדרטיזציה, בעוד בסין, ארץ ענק בה כל אדם היה זכאי לשאת נשק, הייתה שונות גדולה במטלורגיה ובייצור בגלל נושא התמחור והיכולת הכלכלית.

למעלה