תשובה ארוכה מדי
יש לי בעיה מהותית עם ההשוואה שלך לכיסא. אמנות היא לא כיסא. יש הבדל משמעותי בין קניין רוחני לקניין חומרי גם בהיבט הפורמלי-משפטי, וקל וחומר שיש הבדל כזה בהיבט המוסרי. ההבדל העיקרי הוא שאמנות פועלת במישור הרבה יותר עמוק מרהיטים, ולמעשה יצירת אמנות שייכת לא רק לאמן שיצר אותה אלא גם לאנושות. לכן היה לי חשוב לשמוע את דעתך בנושא בוטלגים: הרי קנייה של בוטלג או הורדה של בוטלג מהאינטרנט, לשיטתך, שקולה לגניבת הרהיט מהבית של הנגר - רהיט שהוא החליט לא למכור!!! אתה מתייחס בהרחבה לעניין ההבדל באיכות ההקלטה, אבל זה נראה לי פרט לא משמעותי. האם ה"גנב", כהגדרתך, פטור בגלל שהאיכות של ההקלטה שלו נמוכה יותר מהאיכות המקורית? ואז מה דעתך על אנשים שמורידים mp3ים באיכות של עד 128k, שהיא איכות שלא מתקרבת לדיסק? יותר מזה, יש טכנולוגיה להקלטה דיגיטלית: האם אדם שמקליט דיגיטלית מהרדיו הוא לא בסדר, ואדם שמקליט מהרדיו בטייפ רגיל הוא בסדר? זה הרי אבסורד. כמו כן לגבי הקלטת סרטים בוידאו: אני מכיר הרבה מאוד אנשים שמקליטים סרטים מהוידאו ושומרים אותם אצלם. צריך גם לומר שהאיכות של הקלטת סרטים מהוידאו לא נופלת בהכרח מהאיכות של קלטות וידאו קנויות (אני לא מדבר על דיוידי). בארץ אפילו האיכות של קלטות קנויות לעתים קרובות מאוד ירודה כי אנחנו חיים ברפובליקת בננות. כמו כן יש מכשירי וידאו שמקליטים בסטריאו ואיכות התמונה בהם טובה. יש גם מכשירי וידאו דיגיטלים וצורבי דיוידי. הנקודה היא שאני לא חושב שעניין האיכות הוא מהותי, אני חושב שהוא טכני בלבד. אני גם לא מסכים איתך שהקלטת שירים מהרדיו נכללת בשימוש הסביר, ויש לי הרגשה שחברות התקליטים גם לא יסכימו איתך. "הזכרת שיש יותר ויותר אלבומים שאי אפשר להשיג בארץ, הסיבה לכך ידידי, היא שפחות ופחות אנשים קונים דיסקים ותקליטים ומסתפקים בקבצי MP3, " - זה לא נכון, ככל הידוע לי. הסיבה לכך שקשה להשיג דיסקים בארץ היא שכל מיני חברות נמצאות בקשיים. הסיבות לכך רבות: 1. דיסקים פירטיים (
לא mp3ים) 2. המצב הכלכלי הקשה בארץ 3. ניהול כושל של החברות האלה. למשל, אולי שמתם לב לזה שאי אפשר יותר להשיג דיסקים של לו ריד, ג'ורג' האריסון, לאב, הראמונס ואפילו אמנים מוכרים (אם כי גרועים) כמו מדונה. הסיבה לכך היא שוורנר ברד'רס לא מייצאת יותר דיסקים לארץ. היא הייתה קשורה בחוזה עם הד ארצי והד ארצי לא יכלה לחדש את החוזה הזה, כי היא בקשיים. ולא בגלל mp3ים. זו רק דוגמא. בעולם זה נכון שאמני מיינסטרים וחברות הענק - שמאז ומתמיד השתינו בקשת על הציבור - נפגעות, אבל דווקא כל האמנים המוכשרים אך ה"לא מסחריים" - אלה שבאמת צריכים שיקנו קצת יותר דיסקים שלהם - מרוויחים., בזכות החשיפה האדירה שהם מקבלים באינטרנט. לא אכפת לי שמטאליקה ימכרו קצת פחות אם זה אומר שהרבה אמנים אלטרנטיביים ימכרו יותר. והסיבה היא שיש שני סוגים של צרכני מוזיקה: יש את הנאמנים שאוהבים מוזיקה, ואלה בד"כ כן יקנו את הדיסק. ויש את הבוגדניים, והם אלו שהחברות הגדולות פנו אליהם כל השנים. הם הקהל של מטאליקה ומדונה, והם יורידו מהאינטרנט את הדיסק. אני רואה את מה שקורה לחברות התקליטים הגדולות כקארמה. אבל זה כבר דיון אחר. "אלא שירידה שכזאת משותפת לכל מדינות המערב גם אלו הנהנות מצמיחה כלכלית." - אילו מדינות למשל נהנות כיום מצמיחה כלכלית?! המצב הכלכלי קשה בכל העולם. אני רוצה להפנות אותך לכתבה מאוד
מעניינת על העלייה במכירות המוזיקה האלטרנטיבית והעצמאית בשנים האחרונות. והנה גם דעתה של גאניס
איאן על העניין. מומלץ גם מאמר ההמשך. "ניתן לשמוע היום כמעט כל שיר שעולה על דעתך באמצעות שידורי רדיו אינטרנט" - אז מה זה משנה? נגיד שאני קורא ביקורת על דיסק. אני רוצה לשמוע שיר. אני מחליט שאם אני אוהב אותו אני אקנה את הדיסק ואם לא אז לא, ואני מוריד אותו מקאזה. מה רע בזה? עדיף שלא הייתי קונה את הדיסק בכלל? ואגב יש הרבה מאוד שירים שאני לא יכול למצוא ברדיו אינטרנט וכמובן לא בחנויות תקליטים. "היכולת להוריד שיר ולמחוק אותו בכזאת מהירות, היא חלק מהזילות בה מתיחסים למוסיקה בשנים האחרונות, הזילות הזו בעיני היא הסיבה שלא מתיחסים למוסיקה פופלרית כאל סוג של אומנות אלא כדרך להעביר את הזמן ומין רעש רקע בשעה שאתה עושה דברים אחרים " אתה באמת חושב ככה? אתה באמת חושב שהיחס למוזיקה היום כאומנות שונה מהיחס לפני כמה שנים, לפני נאפסטר? יותר מזה, בשנת 1966, השנה הטובה ביותר לרוק לדעתי (אני יודע שהרבה לא יסכימו איתי) אלו שהתייחסו למוזיקה פופולרית כאומנות היו מיעוט מבוטל. אני לא חושב שאיכות המוזיקה שנוצרת נקבעת ע"פ ההתייחסות האינטלקטואלית אליה בחוגים כלשהם. אני גם לא מסכים איתך שאין מוזיקה טובה היום - יש המון מוזיקה טובה ולהקות לא פחות טובות משהיו אז, רק שהן בשוליים ואז הן זכו ליותר הצלחה. כמו כן יתכן שיש פחות כאלה. יש לכך הרבה סיבות אבל זה כבר דיון אחר (ומעניין.... הנה זרקתי את הכפפה). די לומר שאין לי ספק ש mp3ים היא לא אחת הסיבות. ולגבי העניין הרגשי של מחיקת קובץ מההארד דיסק - ואם אתה סוגר את הרדיו באמצע שיר, מה ההבדל?... מאז ומתמיד היו אלו שהתייחסו למוזיקה פופולרית כרעש רקע ודרך להעביר את הזמן. אני לא חושב שמספרם עלה בשנים האחרונות. אני פיתחתי לעצמי כמה כללי אצבע לגבי הורדת שירים ואני שלם עם עצמי לחלוטין: 1. זה בסדר להוריד שירים ספציפיים מתוך אלבומים מסוימים - יכול להיות מקרה שאני אוהב שיר אחד ואין לי כוונה לקנות את כל האלבום, ואז אני מוריד שיר. אין שום הבדל בין זה לבין להקליט שירים מהרדיו, דבר שהייתי עושה שנים לפני שהמציאו את כל הקאזות למיניהם, למעט בזה שאת רוב השירים שאני מוריד לא משמיעים ברדיו. (כאשר תהיה האפשרות לקנות את השיר באינטרנט - עוד לא הרבה זמן - אני אעשה את זה כמובן). 2. אם מדובר כבר ביותר משיר אחד מאותו אלבום, זה כבר משהו אחר. אני לעולם לא מוריד אלבומים שלמים כתחליף לקניית האלבום. 3. יש כמובן בעיה שיש יותר ויותר אלבומים שאי אפשר להשיג בארץ (וזה הולך ונעשה יותר גרוע עם הזמן. אלבומים שאי אפשר להשיג בארץ, מבחינתי אין שום פסול בלהוריד אותם מהאינטרנט בתנאי שאם אח"כ אתה נתקל בהם בחנות ישראלית אתה קונה אותם. אני אגב אף פעם לא עשיתי את זה כי אני תמיד מזמין מאמזון, ואני אוהב שיש לי את הדיסק האמיתי. 4. אם מדובר בבוטלגים, או בהקלטות לא חוקיות שאי אפשר להשיג בצורה רשמית (הופעות, הקלטות אולפן נדירות וכו') אין שום בעיה להוריד אותם, כי ממילא אין אפשרות להשיגם באופן חוקי. כמובן שאין שום מקום להשוואה בין הורדת קבצים (בפרט לפי הכללים לעיל) לבין קניית דיסקים מזויפים, שהיא פרוצדורה מגונה ובזויה (ועוד הנבלים שמוכרים אותם מתעשרים מזה). בלי קשר, בגלל שהזכרת את זה - מאמר נהדר לגבי התייחסות למוזיקה
כאמנות.