להיות COOL – יומן צפיה

להיות COOL – יומן צפיה

צפיה חוזרת בסרטו המשובח של קמרון קרואו - "כמעט מפורסמים", ובעיקר בדיסק התוספות עם הערות הבמאי, מעלה כמה מחשבות, ומותירה רצון שאין לעמוד בפניו לכתוב את עצמך לדעת ולשתף את כל העולם בעניין... - אוטוביוגרפיה כמשל הסרט עוקב אחר מסע הופעות של להקת STILLWATER (אתם יכולים לחפש אותם ב-AMG, אבל מילה של אזהרה – למרות שהיתה להקת רוק דרומית בשם זה – הסרט מתייחס ללהקה אמיתית בערך כמו "ספיינל טאפ") מנקודת ראותו של כתב צעיר של מגזין "הרולינג סטונס". בדומה לגיבור הסרט - כך גם קמרון קרואו (במאי ותסריטאי) שימש בנעוריו (בגיל 15) ככתב של מגזין המוזיקה הנחשב, ואף הוא עוצב ועיצב את אישיותו והעדפותיו המוזיקליות במסעי הופעות בלתי נגמר ברחבי היבשת (אמריקה). הסרט מציג אלמנטים ביוגרפיים רבים נוספים - הנוגעים בעיקר לחיי המשפחה של קמרון קרואו הצעיר - חשיבותם העיקרית של אלה, מלבד רצונו של הבמאי לראות את חייו פרושים על המסך הגדול, היא בעיצוב האוירה והרקע, ובעיקר ביסוס הבדלי הדורות ביחס לרוק'נ'רול. האם (בכיכובה של פרנסס מקדרמונד הנפלאה כתמיד) - מציגה גישה מעט מפתיעה. מצד אחד מדובר באישה ליברלית ומשכילה, הרחוקה מרחק שנות אור מהגישה האמריקנית "המבוגרת" והפוריטנית של שנות ה-50 שראתה ברוק'נ'רול מוזיקה מבית מדרשו של השטן. ועדיין - היא בזה למוזיקת הרוק הפופולארית - בעיקר בשל שלושה גורמים: * סקס * סמים * תפיסתה את הרוק כ"תרבות נמוכה", להבדיל למשל משירתו של גתה. עם זאת, היא מקבלת את מוזיקת הרוק כתחביב אפשרי של בנה המחונן, ובלבד שזה לא יסיט אותו מיעודו העיקר בחיים (לימוד משפטים בעתיד). - טעמו המוזיקלי של קמרון קרואו הוא כבר עניין ששווה דיסקוס. קומבינציה בלתי אפשרית כמעט של אמריקנה (הנשרים, האחים אולמן, לינרד סקינרד), רוק כבד ורוק איצטדיונים (נוסח לד זפלין, השבת השחורה, בד קומפני), כותבים-יוצרים (בוב דילן, ניל יאנג, ג'קסון בראון, ג'וני מיטשל, אלטון ג'ון), פרוגרים (ג'תרו טאל, יס) וסתם מוזרים (לו ריד, דיוויד בואי). כל אלה מתנקזים ללהקה אחת - המציגה באופן קלישאי אמנם (אך עדיין מקיף למדי) את הפרוטו-טייפ של להקת הרוק בסבנטיס. בעוד שבסרט "זורק" אותנו קרואו למספר רב ובלתי אפשרי של כיוונים, הרי שהערות הבמאי המתלוות לדיסק הבונוס בגרסה ארוכה של הסרט מלמדות אותנו הרבה יותר על האיש, ובהחלט מדובר באיש כלבבי. * בסרט כפי שהוצג בבתי הקולנוע בולטים היוצרים הבאים: - לד זפלין. אלה אוחזים במספר שיא של שירים מתוך הפסקול (חמישה במספר) וניכר שהם הבסיס עליו נשען הסרט. כך גם כל קלישאות הרוק שאובות מחייהם - נוסח חיכוכי האגו הבלתי פוסקים, הפוזה הבלתי נלאית ("תדאג להוציא אותנו טוב בכתבה") ובעיקר האגו המנופח של הכוכבים, כפי שמודגם בקטע השיא של הסרט - צעקותיו של גיטריסט הלהקה "אני אל מוזהב" (I'M A GOLDEN GOD) , כשהוא עומד מסומם על גג בית - מעשה שהוא כולו חיקוי דמותו של רוברט פלאנט. - האחים אולמן. כפי שקרואו מפרט באריכות - עיקר הסרט, שהוא בעצם סרט מסע (וכרגיל המסע הפיזי הוא אלגוריה לסרט מסע רוחני והתבגרות של כל השותפים בו) מבוסס על התלוותו בגיל 15 למסע הופעות של האחים אולמן, מיד לאחר הוצאת אלבום המופת שלהם - BROTHERS AND SISTERS, רגע לאחר מותו של דווין אולמן. למעשה - הסצנות הרבות באוטובוס הלהקה הינן חיקוי מדויק של אותו מסע, כולל האישיות הדו קוטבית - חברית אך חשדנית לעיתים של גרג אולמן. ובכלל, האזנה קפדנית לקמרון קרואו מלמדת עד כמה האחים אולמן היא היא הלהקה הראשונה בליבו. - לינרד סקינרד. אמנם אינה מוזכרת ישירות בסרט - אך איך ניתן להתעלם מסצנת הסערה החשמלית שעובר המטוס, רגע לפני המוות, שבו כל כוכבי הסרט מוצאים את הזמן להטיח לראשונה בחייהם את כל האמת בפרצוף. בהערות לסרט מרחיב קרואו בעניין לינרד סקינרד ומתאר את יחסיו הקרובים (אולי קרובים מדי) עם רוני ואן זאנט המנוח. - הנשרים. הנשרים מוזכרים רק בחטף בסרט - בזמן משחק הקלפים של חברי סטילווטר עם חברי להקת האמבל פאי והנשרים, כאמור. אך חיבתו של קרואו לחבורה של דון הנלי וגלן פריי היא עניין ידוע. למעשה את מהות ה-COOL (והסרט עוסק לא מעט בהגדרה של COOL) מגלם בעיני קרואו לא אחר מאשר גלן פריי מהאיגלס. אותו גלן פריי מככב גם בסרט קודם של קמרון קרואו - "ג'רי מקגוויר).

כשמכונת הכתיבה מנסרת את הלילה

- קלישאות רוק'נרול. הסרט מלא בהם, והם הדלק העיקרי המאפשר צפיה כה מהנה בו. אינספור משפטי חוכמה וסתם מוסכמות, שתמיד כיף לשמוע. * רוק הוא עניין לצעירים, ובעיקר למתבגרים. הוא חוויה מעצבת. * קשישים ברוק הם עניין פאטתי (או כפי שמגדיר זאת האמרגן החדש של הלהקה - "נראה לך שמיק ג'אגר ימשיל לקפץ על במות בגיל 50...") * הרוק מת בשנות ה-70. מי שחי ב"גיל הנכון" בשנות ה-70 פספס את רכבת הרוק, או זכה לראות את חרחורי הגסיסה של הרוק. הרוק הפך מאמנות נעלה (נוסח אלבומים כמו פט סאונדס של הביץ' בויס או בלונד על בלונד של בוב דילן, המוצגים ראשונים באוסף התקליטים אותו יורש גיבור הסרט) לתעשייה הנשלטת בידי הכסף. * מבקרי רוק נידונו לחיים אומללים במיוחד - ניצול מתמיד על ידי אנשים תאבי פרסום וניפוח אגו, מעמד תמידי של אאוטסיידר, אויב, הנידון להיות החנון האינטלקטואלי בשולי החברה. * עבודתו של מבקר הרוק הינה כפוית טובה, וכל כולה מעשה להטוטני של ניסיון לשיווי משקל בין הערצה עיוורת וניפוח מתמיד של אגו הכוכבים לבין הצורך לכתוב את האמת הנוקבת – המציגה את כוכבי הרוק כאושף בובות חסרי אישיות, ריקניים כואקום בהתגלמותו. * על שלושה דברים הרוק עומד - אגו, אגו ואגו. כל חבר להקה משוכנע שהוא הכוכב האמיתי הנושא בעול. הזמר - בשל מיקומו בחזית הבמה והגיטריסט המשוכנע בעליונותו המוזיקלית. המתופף והבסיסט לעומת זאת הם יצורים מטומטמים תמידית, הנהנים מהפירורים בלי להבין דבר מהקורה סביבם. * להקות רוק נועדו כדי להתפרק. למעשה מסע הופעות טיפוסי מורכב בעיקר מנסיעה בשדות קנזס, ויכוחים ואיומים על פירוק הלהקה וכמה שניות על הבמה. בין לבין יש, ניחשתם נכון... * סקס * סקס עם גרופיות * עוד קצת סקס * גרופיות הן הדלק המניע של התעשיה – אין כמו זיון עם בת עשרה כדי לייצר אסקפיזם הראוי לכוכב הרוק. * סמים * עדיף קוקאין * אפשר גם סתם מריחואנה. * אבל עדיף קוקאין. * הרס עצמי. * בלי תאונת מטוס (או לפחות כמעט תאונת מטוס) זה "פשוט לא זה". - תרבות השקר הסרט מצטיין ביכולתו לצייר מציאות שהיא כולה בריחה מהמציאות. כוכבי רוק אינם חיים ב"עולם האמיתי", הם אינם מחוייבים לקודים שלו, המעריצות אינן חלק מהעולם האמיתי, האמת לעולם אינה מושמעת בגלוי, אלא רק לנוכח המוות – שהוא הרגע הקרוב ביותר ל"חיים האמיתיים". - הזדהות יכולתו של הסרט לרגש טמונה ביכולתו של קמרון קרואו לספר סיפורים. זהו יומן התבגרות שלו עצמו, הכתוב בכישרון רב ומעניק אינספור סיבות להרגיש טוב. האהבה למוזיקה ניכרת מכל פינה, חובב מוזיקת רוק יתקשה לענוד בפרץ הדמעות שיתקפו אותו לנוכח מתקפת ההגיגים של קרואו, בעיקר כיוון שכל אחד יכול לראות את עצמו ככוכב הסרט. אין מעריץ רוק אמיתי שחייו לא נושקים לחייו של גיבור הסרט לפחות בכמה נקודות, זה כל הקסם. כך יצא שקרואו במניפולציה קולנועית מתוחכמת יצר את סרט המוזיקה ה"קולי" (COOL) ביותר, כשבסיסו דמותו של ה-UNCOOL. כך גם אנו זוכים להצצה נרחבת אל מאחורי הקלעים, התחככות בכוכבי הענק, תוך חווית תחושת שייכות, אף שאיננו אלא צופים מהצד. ככה מוכרים במיליונים. - טוב, יש עוד הרבה מה לספר על הסרט (תנו מבט לרשימת עשרת האלבומים המועדפים על קרואו משנות ה-70, וכן למאמריו המקוריים ממגזין הרולינג סטון, ובעיקר אלו העוסקים באחים אולמן ובלד זפלין) אבל מוטב לראותו, אני מניח. אז תסלחו על לי על כל בליל הדברים (אני מנסה לקרוא ולא מוצא הרבה סדר, ניחא, תסבלו). ככה זה שבמקום לישון אחרי תורנות רואים סרט של קמרון קרואו מדסקס את חייו ואת העדפותיו המוזיקליות. נו, לפחות "פני ליין" (בכיכובה של קייט הדסון) מקסימה להחריד...

pasteran

New member
סרט נחמד

אבל לא הלהיב אותי. אבל באמת אפשר ללמוד על הרוח ואחורי הקלעים של הרוקנרול. שלא לדבר על פסקול מצוין. הולדי, אני מקווה שאתה לא שומע לינרד סקינרד בחדר ניתוח? שלא תעשה איר גיטר עם האזמל... באיזה בית חולים אתה?

LadyG

New member
לקחת לי את המילים מהפה ערן

סרט נחמד אבל לא מלהיב. בדיוק מה שאני הרגשתי.

Boo9ie

New member
(אין לי כותרת.)

אחד הקטעים היפים בסרט לדעתי, הוא הרגע שבו אחותו הגדולה של הילד מורישה לו את אוסף התקליטים שלה. "תסתכל מתחת למיטה, זה ישחרר אותך", והילד רץ ושולף את התקליטים מתחת למיטה. נחמד לראות את הילד ממשש הפרצופים של ביץ' בויז והמי וכו' וכו'. ואלה הזרעים, כי הוא רצה להגיע לביץ' בויז המון זמן לפני זה, ולא היה לו איך. ובכלל, ולכל חובבי הקיטש שאינו סרט בנות סלאש נעורים, הוא מומלץ ביותר, וחיבבתי אותו בתקופה שבה ראיתי סרטים וגם סתם, זאת המוזיקה שלנו. np - Anglagard - Kung Bore

Miss CB

New member
יפה ניסחת

סרט שמדגים את הקול, בכיכובו של האנ-קול התמידי. אישית אהבתי מאוד את הסרט, אולי זה קטע של צעירים, לא יודעת, זה לא שלקחתי אותו במידת רצינות ששנייה רק לסגידה.. ובכל זאת, טרחתי לצפות בו מספר פעמים, ואעשה זו שוב אם יזדמן לי (יש את זה הרבה בדיגיטלי, כמה נוח), כי זה סרט מצחיק למדי, מדבר על המוסיקה שאני אוהבת, על התקופה המגניבה שלא זכיתי לחיות בה, וכו' וכו, ואחלה פסקול, אז למה לא? ולסיום ציטוט מהסרט שאם אנ'לא טועה מופיע גם בחתימה של נושי היקרה: "They just don't know what it feels like, to love a piece of music so much it hurts..." (או משהו בסגנון).
.

ThePiper

New member
לא סובלת את קייט האדסון P:

אחרי כמה זמן הסרט פשוט נמאס עליי. קיטשי לחלוטין, נורא אמריקאי (אני אישית מעדיפה את הבריטים כפי שאתה יודע=) ובקושי מדבר על עשיית המוזיקה עצמה, יותר על מה שמסביב ואחרי הכל לא היה כלוםםם בלי המוזיקה.

Boo9ie

New member
הוא לא מתיימר להיות משהו אחר.

הוא סרט קיטשי-הוליוודי-להמונים שלדעתי מודע למדי לעצמו, מאת במאי שמתמחה בכך ('ג´רי מגווייר'). אומנם להיות ראש לשועלים זה לא משהו, אבל הוא בהחלט סרט נחמד לאחה"צ חביב לא יותר, אבל גם אף-אחד לא הופך אותו למעבר לכך. (וקייט הדסון חמודה, במובן גירל-נקסט-דור והילד מקסים למדי לדעתי.)

Jam Head

New member
באופן אישי

אני מאוד מאוד לא נהנתי מהסרט הזה. אני חושב שהוא מאוד מטופש וצפוי , והוא מלא מלא בקליאשות רוק כמו שהזכרת בסקירה שלך. תכלס זה סרט מאוד צפוי שבנוי בצורה די טובה אבל אין בו שום דבר באמת מעניין ומלהיב וסרטים מהסוג הזה באמת יש כמו זבל. הסקירה היה אחלה , הסרט לעומתו חלש מאוד. [ מה שכן , אני יכול לציין לטובה את הפסקול של הסרט , שאת רובו חיבר הגיטריסט של להקת פרל ג'ם מייק מקריידי ].

yushii

New member
סרט מצוין!

לפני שבועיים ראיתיו בפעם השלישית, ושיחקתי ב'כמה פעמים מזכירים את X' כשהפעם X = THE WHO (יצא 8, דרך אגב). זה שהוא קיטשי וקלישאתי, זה ברור. לדעתי, ברגע שזה באופן מודע, זה לגיטימי.

אגב המי והסרט הזה.

אחד הקטעים הכי נחמדים זה בהתחלה כשהבחור הצעיר שואל את הסולן מה זה רוק אנרול הווא עונה ש"אפחד לא יכול להגיד מה זה רוקנרול, חוץ מפיט טאונסנד אולי, אבל זה בסדר"

למעלה