להיות דוד ד'אור

סיפור על גמל שלמה

אחר צהריים אחד, ביושבי בחצר מנזר ניגמפה, אי שם בין מחנה הפליטים מקלוד גאנג' לכפר ההודי באגסונאג (שזה בעברית "המקום של הנחש"), חשתי שכלי טיס עוצמתי מתנגש לי בשיער ונוחת נחיתת אונס על עורפי. צווחתי בשקט, שלחתי יד זריזה אל בינות לתלתלי ראשי ושלפתי משם את גמל השלמה הגדול והמוזר ביותר שראיתי מימיי. הוא היה אפור, גבשושי ונראה כמו רכב משוריין מעופף. עם יבלות קטנטנות. בעודי מתלבטת אם להבהל ממנו או לאו (ברור שמעיכת היצור לא עלתה על הדעת כלל ועל אחת כמה וכמה כשזה מטרים ספורים מחדרו של רינפוצ'ה) הודיע המתורגמן של הלאמה שמדובר בחרק חיובי שמביא מזל. הוא יודע - הוא כל יום עם לאמה רינפוצ'ה. הגמל ואני הבטנו אחד בשני. אני השתוממתי מאפרוריותו והוא התחלחל ממתולתלותי. לפני שנרקמה מערכת יחסים משמעותית ביני לבין המעופף, נאלצתי להצטרף למתורגמן ולאוסטרלי אחד מצונן. אם המתורגמן ואני היינו מטפסים זה על כתפיו של זה, ספק אם היינו מגיעים לגובה אוזניו של האוסטרלי. נראה לי שהגמל (לא, לא אקרא לו שלמה, מקסימום לובסאנג או סונאם. כן, גמל סונאם זה טוב) התייחס לכך בשוויון נפש, אולם לא היתה בידי השהות לברר זאת, כי רינפוצ'ה כבר היה ישוב מול ספריו מוכן לשיר בבאס עמוק אום מאני פהדמה אום. זהו.

קפת

New member
להיות דוד ד'אור

סערה בכוס מים, טוענים מפיצי הסרט שרק. האמנם? בתחילה, ד'אור צחק. אחר כך, לכו תדעו מי טפטף לו שיש פה פוטנציאל ליחסי ציבור (כאילו שאנחנו לא סובלים ממילא מהיפר-דאור-יזציה אחרי כל עסקי האירוויזיון) ואולי אפשר גם לגזור איזה קופון קטן שקונים איתו במכולת... כי פתאום הוא החליט להיעלב. אין לי שום טיעון בעד או נגד ההיעלבות שלו. לכל אדם במשטר דמוקרטי שמורה הזכות לרצות להיעלב. זו זכות בסיסית ומכובדת. אבל האם היא פרקטית? האין ההיעלבות והטררם שעשה ד'אור משרתים דווקא את הדבר ההפוך? לעניות דעתי, טוב היה לו היה שותק. בולע את העקיצה המבזה, יורד למחתרת, מתייפח בחייק אשתו ושוכח מהעניין. היה יוצא גבר-גבר. כי עכשיו, אחרי שזכה לכותרות מייללות, השיג בעצם את המטרה ההפוכה: במו ידיו ועורך דינו כיוון את הזרקור לביטוי "לעשות לו דוד ד'אור". אתם מבינים, שאלמלא יצר את ההיסטריה, אולי הביטוי הזה היה טובע בתוך הסרט. נגוז, נמוג, מתפוגג, כדרכן של מהתלות וולגרית. וההשוואה בין בוביט לד'אור היא אכן וולגרית. חוסר טאקט ממש לא בטוב טעם. אבל כל המהומה הוציאה את הביטוי החוצה, כך שגם מי שלא ירוץ לראות את הגרסה המדובבת - נחשף אליו. עכשיו ישנו את הדיבוב, למרות שמלמעלה מרבע מליון צופים כבר שמעו אותו. אבל הביטוי יזכר - לדראון. ותעשו לי דוד ד'אור אם לא ככה.

למעלה