להיות אישה בישראל

• פותח הנושא dify
  • פורסם בתאריך

dify

New member
להיות אישה בישראל

בפורום יש רוב נשי מובהק, הייתי רוצה להעלות לדיון נושא שנוגע הנשים- הטרדות ותקיפה מינית.

אני מרגישה שהלחימה הזו מוציאה מאנשים דברים שנחשבים לא פוליטקלי קורקט ועכשיו אפשר להגיד אותם בקול רם ובגאווה גדולה. ושוב, מבלי להכנס לעניין הלחימה עצמו, אני תוהה, כמה זה משנה את תחושת הבטחון שלנו כנשים. גם ביום יום יש שפה שלמה שמקטינה נשים (למשל שרמוטה לעומת דון ז'ואן, על אותו מעשה ממש..) אבל בימים האלו, אני תוהה אם לא נחצו הרבה יותר גבולות, הרבה יותר השתקת נשים (כי מה את מבינה בלחימה בכלל?...) והרבה יותר אלימות ברחובות באופן כללי (ועל הדרך גם כלפי נשים) אני תוהה איך אתן חובות את סביבת החיים הישראלית, את מקומות העבודה, את ההתייחסות בתוך המשפחות, את השירות הצבאי שלכן בעבר ובהווה, את ההליכה ברחוב.

איך חוויתן את זה עד עכשיו והאם אתן מרגישות שינוי באוירה בימים אלו?

יש תנועה שנקראת 1 מתוך 1, שאומרת שכל אישה הוטרדה בחייה על היותה אישה, אתן מתחברות לאמירה הזו? איך משנים את המצב הזה?

1Shir

New member
אני דווקא נוטה להאמין שבתקופה הזו העם יותר

מלוכד. יש יותר סבלנות וסובלנות. לא בטוחה שיש לי הוכחות לזה אבל כך אני מרגישה.

אני דווקא מרגישה שסביבת החיים הישראלית מאוד בטוחה, ובעיקר לנשים.
מבחינת עבודה וצבא לצערי נושא הטרדה מינית משפיע לרעה בכך שהוא גורם לגברים לחשוש להתבטא בחופשיות. רוב הגברים שנתקלתי בהם במקומות כאלה הביעו חשש מכך וזה היה לי מאוד לא נעים. אני הסתדרתי הרבה יותר טוב עם כאלה שלא חששו. נכון שזה הולך לשני הכיוונים ואפשר לספוג ככה מגע לא נעים ומילים לא נעימות אבל אני לא אוהבת את האמירה של "על היותה אישה" כי אישה יכולה להגן על עצמה לא פחות מגבר בעיני. לא מדובר על תקיפה פיזית אלא על ענייני אסרטיביות. גם לי קרו וקרים מקרים בהם אני לא מספיק אסרטיבית להגן על עצמי, אבל לדעתי המטרה היא שאני אפתח אסרטיביות מספקת, ולא שאנשים יחששו לשים יד/לדבר בחופשיות וכו'. אני יודעת שאולי הרבה לא יסכימו איתי אבל בסופו של דבר נראה לי שמדובר בסדר עדיפויות אישי של מחירים ורווחים. לדעתי יש בציבור אווירה/חוקים שגויים בנושא הטרדה מינית (ממה שחוויתי עד כה, אני לא עו"ד ולא מתכוונת להיות).

dify

New member
אני חושבת שאני מבינה מה את אומרת

אני חושבת שחסר לנו בשפה הפרדה בין סוגים שונים של הטרדה, ואני חושבת שזה יוצר בלאגן גדול שמשמש גם נגדנו.

יש הבדל ענק, בעיני, בין מישהי שנאנסת, או נמצאת בסיטואציה תחת מפקד או בוס שהוא מפעיל לחץ ולה אין אופציות (אני מכירה מישהי שפוטרה על "סירוב") לבין מישהי שנאמר לה משפט מיני או מישהו באוטובוס מעיז לגעת בה.

אני מכירה כאלו וכאלו וכאלו.. מכל הסוגים.. בחלק מהם, כמו שאת בעצמך אומרת, ואני לגמרי מסכימה, יש מקום לשאלה מה אנחנו משדרות וכמה אסרטיביות אנחנו. אני חושבת שכל החינוך ל"ילדה טובה" מכוון אותנו לא להיות אסרטיביות ואנחנו משלמות על זה מחיר. תוסיפי לזה את הפחד מהשיפוט מהסביבה, ולא פעם השופטות הן נשים, וזה מה שמתחזק את הכניעות הזו. במקום הזה אני חושבת שנכון לעודד נשים להיות אסקטיביות ולהפסיק לחפש כל הזמן אישורים מבחוץ. אז לא כולם יאהבו אותך, אז מה? ברגע שנפסיק לחיות מתוך חיפוש אישור מבחוץ אנחנו נקרין את זה החוצה גם בתחום הזה (וגם למשל בענייני מעמד מקצועי למשל, או מעמד בתוך הבית, או מול המשפחה המורחבת ועוד ועוד, ברור למה כדאי להקטין נשים, זה משרת את כולם..)

ועם זאת, אני חושבת שצריך להיות מסר ברור וחד משמעי שככה לא מדברים ולא שופטים נשים. מסדר שלנו כחברה. כמו שהדגמתי בשפה, לא, לא לגיטימי שקללה זה "זונה" (ובטח לא ג'יגולו.. שיש לו אסוציאציה של בחור נהנתן שחי על חשבון נשים עשירות.. אבל תכלס עושה בדיוק מה שעושה זונה..)
לא לגיטימי ששופטים בחורה על זה שהיא לא "עדינה" מספיק או על איך שהיא מתלבשת וכד'... גבר צריך לדעת שיש גבול למה שלגיטימי להגיד ולעשות, ולא, לא לגיטימי לגשת למישהי זרה ולהעיר לה על החיצוניות שלה (לטוב ולרע) מה שלא זכור לי שכמעט נתקלתי בזה שבחורים עושים לבחורים אחרים ברחוב.

מצד שני יש מעשי פגיעה ממש, ניצול כוח, ואותי הדהים אתמול לקרוא על איזה מישהי שנכנסה לכלא ל3 וחצי שנים על זה שהיא הלכה מכות מחוץ לאיזה פאב (יתכן שהיה מעורב בזה סכין או בקבוק שבור..) אבל אנס פדופיל שפגע בשכנה שלו יום יום במשך 4 שנים קיבל שנה בפנים! איך יתכן שזו הפרופורציה??? איך יתכן שגניבת רכוש או פגיעה בגוף שאינה מינית מקבלת עונש חמור יותר מאשר אונס/מעשה סדום? איך? (ואני לא מדברת על מיקרים שבהם לא ברור מה היה וזה מילה שלה נגד מילה שלו/שלהם, אני מדברת על פדופיליה, גילוי עריות, אונס ברור, לצערי אני מכירה משפטים שכאלו שנגמרו בעונשים מגוחכים!)

ביומיום הנוכחי במציאות הלא קלה שלנו פחות

מרגישה את זה כרגע אבל אחרי ששמעתי מאיזה אבא בגן הקודם: "נו מתי את משריצה איזה ילד?!" אני כבר לא מתפלאת על כלום...

לצערי קרה לי לא פעם שהוטרדתי מינית וזו לא הרגשה נעימה.
היום באוטובוס למשל עברתי בדרכי להתקדם ליציאה לצד גבר דתי.
"הצדיק הגדול" הפנה את הפרצוף שלו לצד השני ואמר לי "לכי מפה!". בהתחלה לא הבנתי מה הוא רוצה ממני ואז הבנתי שלא נעים לו לראות אותי עם גופייה (שמתחתיה הייתה עוד גופיית בסיס כך שלא ראו את החזה שלי או משהו כזה).

אין לי בעיה עם הגבלות דתיות וכו' אבל יש לי בעיה עם שטיפה דתית כזו שהוא הרגיש חובה להעיר לי על זה.

nate2000

New member
לפעמים אני מרגישה שאני חייה בבועה

רוב ניכר מהחברים שלי בכלל לא היו לוחמים, ככה שאף אחד לא משתיק אף אחד ודווקא את החיטוט וההשתקה אני חווה מהמקום שאמור לתת תמיכה אלה המשפחה הקרובה והגרעינית.

מה שכן אני יכולה להגיד שככל שמסתובבים פחות בחוץ ככה גם נחשפים הרבה פחות לכל הגועל שמתרחש. מרגע שהתחלתי להשתמש יותר ויותר ברכב פרטי אני מרגישה שלא מטרידים אותי .סוגרים חלון שמים רדיו בפול ווליום ומזגן וזהו לא מרגישים את העולם בחוץ.

לגבי מקומות העבודה, יצאתי לשוק העבודה ב 2009 לאחר סיום הלימודים ומאז החלפתי 3 מקומות ולא היה לי ראיון אחד שבו המראיין לא התעניין במצב הבטן ומתי אני מתכננת הרחבת משפחה.... בכל המקרים עניתי תשובה לקונית בסגנון "זה לא רלוונטי ולא עומד על הפרק"... אבל בפנים זה דיי מרגיז אותי. ואני תוהה כמה מקומות עבודה פסלו בזמנו את קורות החיים שלי רק בגלל שאני אישה צעירה ובטח מתכננת ילדים בקרוב.

sweetdreams

New member
אני לא נתקלת בזה בכלל

אני מאמינה שהדברים שתיארת מתרחשים פה ושם, אבל בסביבתי לא יוצא לי להתקל בזה בכלל.

אני גם מזדהה מאוד עם ההודעה של nate, ועם מה שאמרה שקל להשאיר את העולם בחוץ. אני אמנם כמעט ולא משתמשת ברכב פרטי, ורוב הזמן נוסעת באוטובוסים, ולא יוצא לי לחוות שם הטרדות. אני מנומסת לסביבתי, אבל מרוחקת יחסית ולא מחפשת לפתח שיחות לא רצויות עם כל המי ומי.
אני חושבת שאני גם משדרת שאני לא בנאדם שאפשר פשוט לגשת משומקום ולהתחיל לדבר איתו, אז זה פשוט לא קורה לי.
ואנשים חוצפנים, דוגמאת הבחור שהטריד את פרפרי באוטובוס (או במקרה שלי, אחת שהתיישבה לידי וחשבה שזו הזדמנות מצויינת לקדם את העסק שלה ולהתעניין כיצד אני מסירה שיער) - זוכים להתייחסות מתאימה באותו הרגע.

לגבי אנשים מסביב, אלה שכן יוצא לי לדבר איתם - בין אם זה חברים, או אנשים שאני נתקלת בהם באוניברסיטה, או אנשים שאני פוגשת במקומות בילוי שאני יוצאת אליהם, ולפעמים מתפתח שיח - לא יוצא לי שמעריכים פחות את דעתי בגלל שאני אישה.
אני מניחה שזה שילוב של האנשים שאני בוחרת סביבי וגם של האישיות שלי. אבל אני לא רואה מצב סביר שכשאני מדברת אז ישתיקו אותי בגלל שאני אישה. וזה אכן לא קורה.

האמת שהתבאסתי מהתגובה שלך

כי גם אני מרוחקת מהסביבה וחיה ״בעולם שלי״ ואיכשהו בכל זאת עברתי לא מעט הטרדות במרחב הציבורי, אז עכשיו אני תוהה האם אני משדרת משהו ספציפי שמזמין את זה?

nate2000

New member
לפעמים זה עניין של "מזל" להיות במקום הלא נכון

בזמן הלא נכון.

אני יכולה להעיד על עצמי שמירב ההטרדות והפלישה למרחב הפרטי שלי קרו בתחבורה ציבורית וחלק גם תוך כדי השירות הצבאי, מעט במרכזי קניות/קניונים וכו'.

כבר כמעט 5 שנים אני נוהגת ברכב משלי, כמעט ולא הולכת לקניונים בשנה האחרונה אז כמות ההצקות ירדה קרוב ל 90%. והתחושה שלי ב 10 חודשים שאני גרה במודיעין שהעיר הזאת היא סוג של בועה...

גם מירב ההטרדות שאני עברתי

התרחשו בתחבורה ציבורית, וגם אצלי הן הצטמצמו משמעותית ככל שאני והקיום האנושי שם בחוץ ניתקנו קשרים, ובטח אחרי שעברתי למקום שבו אני גרה (ישוב קהילתי קטן, סגור ומגונן) מהעיר.
אבל לא הגבתי לך אלה לסוויטדרימס שכתבה שהיא לא מותקפת בגלל משהו שהיא משדרת...

sweetdreams

New member
צר לי שהתבאסת

הכוונה לא היתה לבאס ובטח שלא לגרום לך לתהות אם את ״מזמינה״ הטרדות (ברור שלא!).
פשוט תיארתי מצב. אני לא באמת יודעת להסביר למה זה כך, אבל זה כך.

Ginger L Honey

New member
גברים ישראלים נוטים יותר לאלימות מילולית.

כמובן, שלא מדובר ברוב, אבל בכל אוכלוסיה יש כמה תפוחים רקובים.

בשלוש וחצי שנים שאני בארה"ב לא זכורים לי יותר מידי מקרים של גברים שפנו אליי בדיבור מלוכלך במקומות ציבוריים.
דוגמא קטנה, שאני בטוחה שכל אישה חוותה בישראל
גבר מתחיל איתך בבר/מסיבה/וואטאבר
את אומרת לו מאוד בנימוס שאת תפוסה
בין אם את באמת בזוגיות או שספרת שקר לבן כי לא רצית להגיד לו, "אתה ממש לא הטעם שלי."
את מקבלת תגובה בסגנון
"לכי לכי, יא שרמוטה/זונה/מכוערת, מי מתחיל איתך בכלל?"

וכמה פעמים גבר זר, עמו מעולם לא החלפת מילה זרק לעברך משפט בסגנון "מה הייתי עושה לך.." ועוד חשב שזו מחמאה?

ואם כבר בעניין הפוליטי הנוכחי, היות ואינני נמצאת בארץ אני רואה בעיקר את מלחמת הטוקבקים המלוכלכת. וממש כל תגובה, באמת 100% מתגובות נשים שנראו אפילו טיפה שמאלניות זכו לאיחולים בסגנון
זונה, לכי תזדייני עם ערבים, שערבים יאנסו אותך.

גברים עם דעות שמאלניות זכו לאיחולי מוות מאוד מגוונים, אבל לא ראיתי גבר אחד שאחלו לו אונס..

אולי גברים בארצות אחרות מנומסים יותר,
אבל שוב בהשוואה לפה באמריקה, יש כאן אחוזים הרבה יותר גבוהים של אלימות פיזית מאשר בארץ.
פה בלונג-איילנד יש אנסים, רוצחים ואנסים שהם רוצחים.
כל שבועיים בערך שומעים על גופה מבותרת של אישה שנמצאה איפשהו, או על עוד בחורה נעדרת.
על אונס, על אלימות בתוך המשפחה ועל פשעים "קטנים" כמו שוד מזויין בקושי שומעים אפילו בחדשות המקומיות, כי זה כ"כ נפוץ ולא יוצר כותרות.

מקרים של אלימות פיזית בישראל מרימים את כל המדינה על הרגליים.

אז בשורה התחתונה, למרות שבישראל "זכיתי" להטרדות מילוליות רבות, בכל זאת הרגשתי יותר בטוחה במקומות ציבוריים מאשר אני מרגישה פה.

לצערי, זה לא רק בישראל

בדיוק היום הלכתי ברחוב ומישהו קרא לעברי ״יאמי יאמי״. זה קורה. ואני עוד חיה בעיירה עם ממוצע סוציואקונומי גבוה.

דווקא כשאני בארץ אני פחות נתקלת בזה, אבל אין לי ספק שזה בגלל שרוב הזמן אני עם זוגי או עם קבוצה של אנשים.

ברור שכל אישה הוטרדה בחייה על היותה אישה. למי לא קראו קריאות לא נעימות ברחוב, או נעצו מבטים שאי אפשר לטעות בהם? אין שום ספק בכלל.

אין משנים את המצב, אני לא בטוחה. בחורה אחת מנסה פתרון יצירתי - ללכת ולדבר עם אותם מטרידי רחוב ולהסביר להם שזה לא נעים לנשים. רובם מתנצלים ומי יודע, אולי יחשבו פעמיים לפני שיעשו את זה שוב.
http://www.holesinthenet.co.il/holesinthenet-media-story-38195

לא מבינה

למה צריך להכניס את נושא נשים לתוך מה שקורה עכשיו .. אישית לא רואה קשר כלכך ..

אבל ביום יום (לא כל קשר למצב כיום) הישראלי הוא טיפוס גס רוח וככזה הוא מרשה לעצמו להגיד מה שבראש שלו מבלי לעבור כל סינון זה במיוחד תקף לגבר הישראלי (כן אני מכלילה מאוד) .. הארופאי אולי יחשוב שאת כוסית (למשל) אבל לעולם לא ירשה לעצמו להגיד את זה כל קול רם..

לגבי 1 מתוך 1 לא כלכך מסכימה איתן .. לדעתי הטרדות (כל עוד הן לא עוברות את הגבול) זה אולי לא נעים ודוחה אבל לדעתי לא צריך להגזים עם זה.. כל עוד לא הוקם בית ספר לנימוס ושיחריכו כל גבר ישראלי להרשם לקורס שנתי זה לא הולך להעלם ..

באנגלית ישנו פתגם שהיינו אומרים בבית הספר
sticks and stones may break my bones but names will never harm me
כן שריקות ושמות משפילות סקסיסטיות זה מרגיש דוחה אבל תוך כמה דקות ההרגשה של בחילה עוברת וממשיכים הלאה ביום...
סה טו

למעלה