לדר' ויגיליס

ציפלה

New member
לדר' ויגיליס

מה לדעתך גורם למעורבות / לפגיעה בכבד בחולי CF ?

תשובה בנושא מחלת הכבד ב- CF

לדליה שלום, ראשית, השם שלי אמנם קצת מסובך ואת לא מכירה אותי הרבה זמן, אבל אם עוד פעם אחת תטעי ברישום שמי אז................. !!!. ובתשובה לשאלתך: התסמינים הקליניים בכל האברים נובעים מפגיעה במעבר אלקטרוליטים דרך תאי האפיתל, הגורמים לשנוי בצמיגות הריר (ריר סמיך) ולאירועים חוזרים של חסימה ודלקת באבר הפגוע, והמביאים להרס הולך ומתקדם של האבר. בריאות זה בא לידי ביטוי בליחה סמיכה, בכבד זה בה לידי ביטוי בהפרשת מיץ מרה יותר סמיך. יש לציין שבכבד הפגיעה היא רק בתאי המרה ולא בתאי הכבד עצמם (תאי המרה מצפים את צינוריות המרה ומצויים הן בכבד והן מחוצה לו). התרופה "אורסוליט" (שהיא בעצמה חומצת מיץ מרה)הניתנת לחולי הכבד, אמורה (באופן פשטני) "לדלל" את מיץ המרה וע"י כך למנוע את החסימות המתרחשות בדרכי המרה ע"י המיץ הסמיך. למרות שהפגיעה בתאי המרה קיימת ברוב חולי ה- CF, רק 2-5% מהם יגיעו למחלת כבד סופנית המכונה "צירוזיס" (הרס ופיברוזיס של הכבד) ויזדקקו להשתלת כבד.

ציפלה

New member
לדר´ ורררגיליס מדליה אור

בסך הכל נפלה לי ר ולא אות אחרת, והחזרתי לך בעודף למקרה שהטעות תחזור! אני מתה על המלה "דילול" בדומה ל"דילול" הדם ע"י קומדין. אמי למשל בטוחה שהדם של מאד סמיך ושהוא נראה כמו דיסה. ברצינות לעינין אורסוליט. מן הידוע לי השמוש באורסוליט בקהילת רופאי CF שנוי במחלוקת. האם אתה יכול לפרט קצת יותר את פעילותו של האורסוליט, ומה בסיס המחלוקת בקהילה הרפואית שלנו? מודה לך מאד

תשובה בנושא האורסוליט

עם העודף הזה אני כבר מעדיף חוסר ! ולנושא האורסוליט: לאורסוליט מספר מנגנוני פעולה רובם משוערים.על מנת להסביר אותם צריך ידע נרחב על מבנה התא ותהליכים פיזיולוגיים המתרחשים בו ולכן אוותר הפעם על ההסבר. השפעת האורסוליט נבדקה במספר עבודות לא רב בהם נכלל מספר קטן יחסית של חולים. בעבודות אלה הוכח שיפור בתפקוד הכבד ובהפרשת מיצי המרה בעיקר בחולים שלקו במחלה קלה. אין הוכחות שלתרופה אפשרות "לתקן" חלקים בכבד שכבר עברו פיברוזיס. מחברי עבודה אשר רכזה ובדקה באופן סטטיסטי את כל העבודות שפורסמו על האורסוליט ב- CF, הגיעו למסקנה שאין היום מספיק עדויות שיצדיקו שימוש שגרתי של התרופה ב- CF. למרות זאת השימוש בתרופה הוא נרחב. השימוש בתרופה למניעה (לתת תרופה למרות שאין סמני מחלה כדי למנוע את המחלה בעתיד), עדיין לא נבדק.

למעלה