לדון לכף זכות

לדון לכף זכות

בתוך ליבו של כל אחד מאיתנו, שוכן בית דין, בית דין הלזה, פוסק בדיני נפשות, במושב צד אחד בלבד, "הו, הנה יעקב", קורא מזכיר בית הדין, "אה, יעקב? הוא סתם בחור, בן בלי בית, לא לומד, בקושי מתפלל, עזוב אותך ממנו..." פוסק בית הדין הפנימי. "שלום תמר" , קורא המזכיר, "אוי, תמר? היא הרי ממש פרחחית, מזלזלת במצוות, חבל, דווקא ממשפחה טובה" פוסק שוב בית הדין. בית הדין הזה, הדן בדיני נפשות, אין לפניו כמעט אפשרויות ערעור, הוא אינו שומע בדרך כלל עדים, אינו חוקר אחר עדויות, פשוט דן, כי הלא "האדם יראה לעינים", ואם הוא או היא נראים כך, סימן שהם כך, לא? * * * שעת לילה מאוחרת, בבית הכנסת העתיק השוכן אי שם בשכונה מרוחקת בקצה העיר, חשוך. נר התמיד מהבהב את הבהובו האחרון, ושם בין ´עמוד´ ל´בימה´, יושב לו בחור, כיפה קטנה ומרדנית לראשו, ראשו שעון על ידיו והוא עצוב. שלש שנים עברו מאז נזרק מהישיבה משום שלא למד, שנים בהם הדרדר מטה מטה, שנים בהם החל לזלזל קמעה קמעה בקיום מצוות מסוימות, שנים בהם התחלפה כיפתו הגדולה בקטנה יותר וזו בקטנה עוד יותר, שנים בהם חליפתו הארוכה התקצרה לחצי ארכה ובסוף נעלמה לגמרי, שנים בהם שערו צימח פרא, מותיר אחריו בלורית בנויה לתפארה. כך הוא נראה כיום, בבוקר, אחרי שהוא קם בקושי, הוא מניח תפלין, ממלמל תפילה קצרה שהולכי דרכים בקושי יוצאים בה ידי חובתם, ויוצא לשגרת יומו. עצוב לו עכשיו, עצוב לו הרבה פעמים, עצוב לו כשהוא רואה את אחיו הצעיר ממנו כשהוא חוזר מלימודו ופניו קורנות מאושר, עצוב לו כשהוא רואה את אמו מתפללת ועל פניה נסוך עושר עליון, עצוב לו, גם הוא היה רוצה להראות כך. כשהוא הולך ברחוב, קולט את מבטיהם של חביריו לישיבה, הוא קורא בהם את הזלזול, כמו יודע על אותו בית דין השוכן בליבם, בית דין שכבר הוציא את פסק דינו עליו לשבט, הוא שונא אותם, פשוט כך! וכי מדוע יזלזלו בו? וכי משום שהם הצליחו, משום שיצרם היה קטן משלו, משום כך יזלזלו בו? וכי משום שראש הישיבה לא זרק אותם מהישיבה משום שהם יצרו איתו קשר טוב, משום כך הם עדיפים עליו? הוא שונא אותם!!! היצר לחש לו "עזוב אותך מהשטויות האלה, יאללה, די, ניסית, לא הצלחת, הצוות סתם התלבש עליך, עזוב, בא נצא לאיזה סרט טוב, עזוב...", והוא הקשיב, הקשיב משום שאף אחד לא אמר אחרת, משום שהוא היה היחיד שעודד אותו במעשיו. והוא הלך אחריו, יודע שאינו רוצה, אך המשיך ללכת, יודע שאינו צודק, אך מתריס נגד כל העולם, נגד ההורים שאינם מבינים לנפשו, שגם הם דנים אותו לכף חובה, נגד המורים שמעולם לא ניסו להבינו, רק דרשו ממנו את מכסת הלימוד הקבועה, נגד כולם. ובאותו לילה, כמו לילות רבים אחרים, כאשר התגברו עליו שוב רצונותיו הטובים, הוא ישב שם, בבית הכנסת, מהורהר, ליבו מתפלל לאלקיו שיושיעו, הלא הוא כה רוצה להיות טוב יותר, להתקרב אליו יותר, הוא לא בכה, זה לא התאים לו, פחד שמישהו יכנס ויקלוט אותו כך, אבל ליבו שתת דמעות, דמעות דם. * * * הוא באמת השתדל, מידי פעם קיבל על עצמו משהו, איזו החלטה קטנה שתהווה התחלה בחזרתו למסלול בו הוא רוצה לצעוד, אך כאשר היה שוב נתקל באותם מבטי זלזול, באותם מבטים חורצי משפט, באותם מילים מזלזלות המציגות אותו כרוע בהתגלמותו, היה נשבר, מחליט להראות שהוא באמת רע, שהוא עוד יראה להם מהו רע, אחר כך היה מתחרט, מחליט שוב להתחיל וחוזר חלילה. שוב ושוב ראה את הזלזול בעיני אנשים, אם כאשר ישב לומר לפעמים תהלים, אם כאשר לקח פעם ספר ללמוד, והוא נשבע, נשבע ששוב לא ידרוך במקום הארור הזה, ששוב לא יכנס למקום שבו אנשים דנים כך בני אדם, שאם זו דתם, הוא אינו רוצה להיות עמהם! נשבע ולא קיים, כי ידע שאנשים רעים ישנם בכל מקום, ראה פעם באיזה ספר שהאנשים האלה הם פושעים ממש על פי היהדות, אך כאשר היה נתקל בזה שוב, היה שוב נשבע, הוא לא יכנס לשם יותר, בחיים לא!!! * * * לו השבתנו לרגע את אותו בית דין השוכן בנו, לו רק היינו דנים דם על פי ליבו, לו רק היינו מנסים להביט אל הלב פנימה ולא אל החיצוניות, כי אז היינו אנשים טובים יותר, כי אז רשעים קטנים יותר, כי אז היינו גורמים פחות שבועות כאלו. שלא מדעת, שכן אכן כך זה נראה, אחראים אנו לאיבוד חיי אדם, לרצח רוחני של אנשים, שליבם שואף לטוב אך פסיקותינו לגביהם מרחקות אותם, שלא מדעת, מצפונינו נקי, משום שאיננו יודעים מזה אפילו. רבינו לימד אותנו, שלא לדון שום אדם לכף חובה, גם כאשר העינים, הלב והמוח חוברים לקואליציה רחבה להכריע לחובת אדם מסוים, אסור לנו לדונו לכף חובה בשום אופן, אין אנו יודעים על הטוב הצפון בליבו, אין אנו יודעים כמה הוא כמה לעשות רצון בוראו, כמה הוא חפץ באמת להיות טוב, אלא ששאור שבעיסה מעכב. לו רק השכלנו לחזק כל אדם באשר הוא, לו רק השכלנו לקיים עצת רבינו, לטפוח על שכם וללחוש מילה טובה, לא מתוך רחמנות הרסנית, אלא מתוך רצון כן לעזור, מתוך הרגשת שותפות, כי אז היינו מצילים חיים, גורמים לאחינו השבור לזקוף גוו ולהמשיך, אלא שפעמים רבות אנו בוחרים שלא לעשות זאת, ממנים עצמינו לדיינים לדון בני אדם, ממנים עצמינו לשומרי העולם, לכלות ´קוצים´ מן הכרם, קוצים שלמעשה שושנים הם, אלא שאותנו אין זה מענין... הנשכיל לקיים עצת רבנו? הנשכיל לא לרצוח חפים מפשע? הנשכיל? בברכת הצלחה

בעזרת ה´...

לרכוש את המידה הזאת זה באמת לא דבר קל..כי הרבה יותר קל לשלוט על מעשים מאשר לשלוט על מחשבות. אבל אתה צודק ורבי נחמן כמובן צודק במה שהוא אומר שזו פשוט חובה לדון כל אדם לכף זכות ולהשאיר תמיד לכל אדם פתח להשתנות. כשרבי נחמן הגיע לאומן היו שם כמה אפיקורסים שכל פעם שהיה מגיע רב לעיר היו בודקים ותוהים על קנקנו ולועגים לו. הם עשו זאת גם ששמעו שרבי נחמן הגיע. אך הוא במקום ישר להוציא אותם מביתו הוא החל לדבר איתם ומשך אותם אליו עד שבסוף לא רק שהם חזרו בתשובה אחד מהם הפך גם להיות רב גדול... כל זה לא היה קורה אם ישר היה דן אותם לחובה ומשליך אותם מעליו כמו שאנו עושים כל כך הרבה פעמים... ישר כוח על מה שכתבת..!

מצבו של יעקב איננו כל כך נורא כמו..

שאתה מתאר אותו ברור שחזרה בשאלה תמיד תלווה במשבר רוחני שהרי עוזבים עולם שלם של הווי מסוים לטובת הווי אחר ובלתי מקור.אכן טובה כוונתו של יעקב ברצונו לשמור על קשר מבורך עם המקורות ובשימחה אני מזמינה אותו ועוד מתלבטים כמותו לבית כנסת הרפורמי שלי שבו יש קהילה של יהודים טובים שרוצים לחיות באורח החיים המודרני אולם אינם מוכנים לוותר על שורשיהם הרוחנים. שלך חנה גונן

בלי להיכנס לויכוח..

על הנושא של רפורמים..כי זה לא המקום.. אני חושבת שמצד אחד נכון החברה צריכה לדון אותו לכף זכות ולפתוח לו פתח לחזור. אבל מצד שני זו אשמתו לא פחות מאשמתם. הוא תולה את ההתקדמות שלו בחברה. הוא מאשים אותם בזה שהוא מתדרדר ועושה מעשים רק כדי להוכיח שהוא נגדם. וזה די מזויף. אם הוא היה יושב מברר לעצמו מה הוא באמת רוצה הוא היה מתעלם מכולם ועושה מה שבראש שלו ואם הוא היה רוצה לשמור הוא יכל נגיד לעבור למקום שונה.. כל מה שהוא טוען מדוע הוא מזלזל במצוות זה בעצם נובע מאותו יצר שנקרא "המדמה" שגורם לנו למניעות ומנסה להסיט אותנו מדרכנו. אם הוא היה רוצה להתגבר ל המניעות האלו הוא היה יכל.. אז ככה שנכון..החברה אשמה אבל סה"כ אלו החיים שלו ורק עליו מוטלת האחריות כיצד להשתמש בהם..

אז מה אם הנורמות הדתיות

לא מתאימות ליעקב?זה לא סוף העולם, זה משבר שרוב החוזרים בשאלה יוצאים ממנו מחוזקים ומוצאים את מקומם בעולם החילוני,רובם גם תמיד חוזרים לשורשים ברמות שונות ובשלבים שונים של חייהם. שלך חנה גונן

מה זה לא המקום?

כמו שלכם מותר לדבר על ברסלב אז לי מותר לדבר על דרך האמונה שלי. בוא פעם לבית הכנסת שלנו בליל שבת ותראה מישפחות יושבות יחד ומתפללות בשימחה ובפנים מוארות,אנשים שהיו רחוקים מיהדות, שלא חשבו מימיהם שיפתחו סידור מוצאים אצלנו אהבה וקבלה לכל הזרמים,העדות,הדעות והמינים.בוא תראה הורים מביטים בגאווה בילדיהם בנים ובנות הנושאים ספר תורה ונושקים לה ולומדים טובה תורה מכל סחורה אנשים צעירים יושבים ולומדים תורה בבתי מידרש ואפילו הולכים להיות רבנים כדי להפיץ תורה ולתרום לחברה.כמו שאני לא פסלתי את דרכי ברסלב כי כולנו יהודים כך אל תפסול את דרכי. שלך חנה גונן

חנה--אין פה סטירה לדעתך?

בס"ד זה מאוד מאוד יפה שכולם יושבים "באחדות" בערב שבת קודש ומתפללים... אבל שאלה לי אלייך? האם אנשים אלו הגיעו לשם ב: מונית, אוטו, אופנוע ושאר כלי רכב בשבת קודש? כך שמעתי על בתי כנסיות רפורמים. ואם התעו אותי אני מתנצל. ואם לא התעו אותי אז אני שואל עוד שאלה האם אין פה סטירה ?

פראזניק

New member
חברים וחברות יקרים ויקרות:))))

ויכוח על הרפורמים, יוביל בהכרח לויכוחים על אמונה. במטרות הפוורם, ביקשנו לא לנהל ויכוחים בנושאי אמונה. מותר לכל אחד לומר את אשר הוא חפץ לומר, אך במקומות המתאימים לדבריו, היות ואין זה פורום "יהדות", אלא פורום "חסידות ברסלב", דומני שתסכימי עימי חנה, כי אין זה המקום לדבר על רפורמים, דתיים, חרדים. לא משום שאיני רוצה לשמוע, אלא משום שאין זה הפורום המתאים. הבה נשמור על כבודם של החברים\ות, ועל מטרת הפורום ולא נעסוק *כאן* בשאלות צדדיות שאינן קשורות לפורום. מסכימים? בוקר טוב:)))

רוחלע19

New member
חנה?

כ"כ התרחקת מהשורשים שלא קלטת המסר של הסיפור? יעקב אינו חושב בכלל על יציאה בשאלה! אמונתו איתנה וחזקה! לבו מלא כיסופים לדבר השם זו הלכה!!! מצבו הרוחני מדכא אותו!! הדבר הכי פוגע שיכולים לומר ליעקב, שמקומו הוא אצל הריפורמים!!! הסיפור הוא תובעני נגד אלו שמוצאים "פסק דין" נגד נשמה גדולה כמו של יעקב שבתוכו פנימה הוא נקרע. הוא רוצה להתקרב לשם, לדעת תורתו. אולם החברה כאילו חסמה אותו. זהו המסר של הסיפור. וזה כאבו הכ"כ זועק של יעקב העורך הראשון של "מעריב" ד"ר עזריאל קרליבך כותב בזכרונתיו: שהוא לא יודע בדיוק מה רצה ממנו הסבא של קלם. (בצעירותו הוא למד בישיבת קלם) אולם דבר אחד הוא יודע, הסבא הוציא ממנו כל הטעם של החיים הגשמיים. לא פעם, הוא כותב, הוא מתעורר בלילה ובנפשו פנימה הוא רוצה לחזור לספסלי הישיבה ... זה בדיוק מצבו של יעקב, בלי הפריקת עול הנלווה בדרכו של קרליבך

חנה???????? ../images/Emo12.gif

כמו יעקב, ישנם עוד רבים, עשרות ומאות אנשים, מכל חוג ומגזר, שעיני זרים פסלום, משום התנהגות חיצונית, או רק משום נטית לב. הסיפור, אינו בא לתאר מצבו של בחור (לצורך הסיפור - יעקב), אלא לתאר אותנו, את אשר מוטל עלינו לתקן בעצמנו. טיפוס נודד אנוכי, ובשיטוטי ראיתי רבות, הן אף בין אחי החילונים סבבתי ובין קהילת החרדים דרכו רגלי, וארא - ואשתומם עד מאד, על כי בדם קר - אף כי בלא כוונת מכוון, נשפך דמם של אנשים כמים, והם - אף לא חטא קל בהם. הן על זאת כאבתי, וזאת בא הסיפור לומר... מדוע, אחי ואחיותי, מדוע כך נרצח בלב נקי, אנשים תמימי דרך? ואף כי מזלם וגורלם לא שפר עליהם, ואף כי דרכם אינה סוגה בשושנים, מדוע נביט עליהם ממגדל השן של הצלחתינו ונלעיג להם בקול? בחורים דוגמת יעקב, כפי שכתבה רוחלע, אינם מחפשים את דרכם אל מחוץ למחנה זה או אחר, את חייהם חפצים הם לחיות, בדרך בה חיים הם - חפצים הם להתקדם, אך לשווא, משום שבחניתות עינהם, רצחום אנשים.

רפורמים בישראל- הבארות והסברים

את הזרם הרפורמי בישראל יסדו אנשים שלא רצו לותר על הפן הדתי בחייהם ולכן התאגדו לכדי קהילות שמרכז החיים הרוחני שלהן הוא בית הכנסת בו מתקימים התפילות,חגיגות בר המיצוה,סמינרים בנושאי יהדות,חברי הקהילות הרפורמית מחשיבים את המעורבות החברתית ומרבים בפעולות עזרה לנזקקים.אופיה של הרפורמה בישראל שונה מזו שבארצות הברית בכך שנשמרת יותר בקפדנות הזיקה לדת ואין משתמשים במנהגי גוים כמו נגינת עוגב הנהוגה בארצות הברית(שגם אני נגדה) לעומת הרפורמים ישנו הזרם הקונסרבטיבי המקפיד יותר במיצוות ונחשב כשביל אמצע בין רפורמים לאורתודוכסים.האנשים אומנם נוסעים ביום שבת אבל חשוב להם לקיים את המיצוה וזה לפי דעתי מכפר אפילו על השימוש במכונית.לפני שאתם פוסלים לכו לקהילה הרפורמית באזורכם שגם בה יושבים יהודים כשרים, הם יקבלו אותכם בשימחה שכן אצלנו יש מקום לכל הזרמים ביהידות ולעולם לא נאמר ליהודי שאצלנו מלא. אין רפורמי אחד שאני לא מכירה שאיננו מכבד את חסידות ברסלב ואת מידותיה היפות.זכרו כולנו אחים כולנו יהודים, כל אחד בדרכו הצנועה,כולנו מאמינים באל אחד. שלכם חנה גונן

והנה חויה מבית הכנסת הקטן שלנו:

יום הכיפורים,כולנו עומדים שקועים בתפילה,כל אחד עם סידורו מתיחד עם מחשבותיו ביום קדוש זה,ראשי הגברים והנשים מסתתרים מתחת לטליתות שופכים את שיחם לפני הבורא בעוד הרב קורא בקולו החזק ואחריו שליח הציבור וכולנו מתרגשים.אני זו השנה הראשונה לי להתעטף בטלית,קודם לא העזתי חשתי את עצמי צעירה מדי לכבוד הזה שמקרב אותך יותר לאלוהים.הגיע זמן להוציא את ספר התורה,הרב רומז לי כצעירה להתקרב וליטול אותו,בשימחה אני לוקחת את ספר התורה בידי ולא איכפת לי שהוא כבד,מלאת התפעמות והתרוממות רוח אנחנו סובבים בקהל,הכל משתדלים להגיע לספר, לנשק,קוראים ומכוונים את ליבם,הרגשת קדושה ממלאת את האוויר. שלכם חנה גונן

חנה..

אני לא עונה כאן את דעתי..בגלל שאני יודעת שזו לא המטרה של הפורום..וזה יוביל סתם לויכוח שזה לא המקום שלו.. אז בבקשה בואו נשאיר את הויכוח הזה בפורום אחר..טוב?

ללמעלה-אין לי בכלל שום ענין להתוכח

וזאת לא המטרה שלי.אם ברסלב מתפארת בסובלנות לכל הזרמים בעם הרי שזכותי לצפות ממנה שתהיה סובלנית גם לדרכי באמונה,כמו שאני חושבת שיש לי מה ללמוד גם לכם יש מה ללמוד ממני,צריך רק ראש פתוח. שלך חנה גונן

למען הסדר הטוב ואהבת חינם...

הנושא של רפורמים נסגר! כל הודעה שתעסוק או תזכיר את הרפורמים תימחק מיידית! צום קל ושנזכה לראות בבנין בית מקדשניו מתוך אהבת חינם בקרוב אכי"ר

../images/Emo8.gifזה ממש לא איכפת לי עופר

האמת שבליבי לא תמחק לעולם. שלך חנה גונן

שנזכה שנזכה לראות בית מקדשנו

במהרה בימינו אמן אמן ! שנאמר "נקדמה פניו בתודה בזמירות נריע לו" -- ברוך הבא מלך המשיח לעולם ועד !!! צום קל אחים ואחיות

למעלה