לגוססי

• פותח הנושא taro
  • פורסם בתאריך

taro

New member
למה לרדת ממנו?

כבר ציינתי שיש גיל פטור בגיל 41. עדיין בשנים בהן הם מסוגלים לעבוד ולרכוש ניסיון, אסור להם לעבוד. מה זה משנה שפותרים אותו משירות בגיל 31 עם 6 נפשות לכלכל? אולי גם אם היו פותרים אותו משירות בגיל 90 היית אומרת: נו, עכשיו הוא יכול לעבוד? הדגש הוא על האסור, שכן כל עוד הוא חתום על ההסכם, אסור לו לעבוד. לכי תבדקי את הדו"ח. האיסור הזה רלוונטי על כל חרד שלא שרת בצבא, מכיוון שכשהוא משוחרר מההסכם, כבר מאוחר מדי להתחיל לעבוד וכמעט בלתי אפשרי. הטיעון בדבר הגנת התורה על העם אינו רלוונטי, כשם שהטיעון הפצפיסטי הוא שדרכי שלום מובילות לשלום, ועדיין אני לא רואה מדוע יש לגייס אותם בכפיה.

begone

New member
ההצעה שלך לא מקובלת

"מה דעתכם על ההצעה הבאה: תלמידים בבית הספר הממכלתי יחויבו בלימוד בסיסי של יהדות (לא רק פרקים נבחרים בתנ"ך ההולמים את התפישה הציונית) ותלמידי ישיבות יחויבו בלימוד פרקים נבחרים בהיטוריה ומדעים?" משרד החינוך קובע את התכנים הלימודיים. כל אזרחי המדינה צריכים לקבל חינוך זהה, ללא קשר לזהותם המינית, הגזעית, הלאומית או הדתית. העובדה שבישראל יש זרמים חינוכיים שונים פוגעת בדמוקרטיה הישראלית. אם משפחה כלשהי רוצה שילדיה יקבלו חינוך דתי קיצוני - שיחפשו מדינה אחרת שתעשה את זה. במדינת ישראל אין לזה מקום, כיוון שהמדינה לא צריכה לעסוק בדת. תלמידי ישיבות, לעומת זאת, יוכלו ללמוד מה שהם רוצים, אבל לא יקבלו מימון מן המדינה. בשביל ללכת וללמוד בישיבה, הם יצטרכו להיזרק ממערכת החינוך הממלכתית קודם לכן. אין שום סיבה שאזרח ישראלי לא יקבל חינוך מינימלי בשביל להתמודד כראוי בעולם המודרני. אם הוא רוצה להזיק לעצמו בכוח - שינסה ללמוד בבית ספר ממלכתי ואם ייכשל - שילך לישיבה וינסה ללמוד בעצמו ללא מימון מן המדינה.

taro

New member
ארה"ב לא הייתה היחידה

גם מדינות אירופה במלחמת העולם הראשונה הנהיגו גיוס חובה. אבל כל אותן מדינות העניקו לעם היהודי את הפטור מהגיוס (לפחות לזרמים היותר אורתודוכסים, ולא לאלו שנטמעו בחברה והצהירו על עצמם כבריטים או אמריקאים בני דת משה). כדי לשרת בצבא, יהודי היה צריך להתנדב. החריגות מהקו הזה בקרב העולם שהיה לו שיח עם העולם המערבי הן האימפריה העות´ומנית ורוסיה הצארית, שתיהן גייסו את יהודיהן בכפיה, אולם קשה להגדיר את שתיהן ליברליות, ואני בספק אם הן ממנו ישיבות. גיוס פצפיסטים נבע בעיקר מלאומנות וריאקציונריות, נוכח התפיסה כי לא ייתכן שצרפתי או גרמני, לא יהיו נכונים להגן על מולדתם (מפני המדינה השכנה, מפני הקומוניזם, או כל דבר אחר). לעומת זאת, ההסכמה כי ישנה אפשרות שקיים בתוך המדינה זרם שהינו מספיק גדול כדי שיתחשבו בו, והוא יוצא דופן בתפיסת עולמו, לא פסחה על המדינות הללו. ישראל כן מכירה בצורך הזה, אולם מעצם היותו של הצבא כלי למימוש מטרות אידיאולוגיות (ולא בהכרח בהבט הצבאי-בטחוני שלו, אלא מעצם היותו כור היתוך ובסיס לבניתו של העם היהודי מחדש), הרצון "להתיך" לתוכו את גדולי מתנגדי הציונות כיום, לא עבר. באשר להצעתך - אני בספק אם החילונים יסכימו, והחרדים לבטח לא יסכימו. השאלה היא איזה ערך יש ללימוד מדעים, שבשמו אתה רוצה לכפות על שני מגזרים תכנים שאינם לרוחם?

הערך בלימוד מדעים

הערך בלימוד מדעים הוא יכולתו של האדם של האדם שלמד פיזיקה מתמתיקה מחשבים וכו´ להשתלב כחלק מכח העבודה בעולם המודרני. מעבר לזה נדמה לי שעיקר הבעיה החברתית בין חרדים לחילוניחם נובע מבורות הדדית, רק ע"י שילוב חומר חילוני במערכת החינוך הדתית ושילוב חומר יהודי במערכת החינוך החילונית, תוכל בעיית הבורות להפתר (כמובן שניתן ללמד גישות אלה גם מנקודת מבט ביקורתיות ואין בכך כל רע, בתנאי שלא מותרים על לימוד החומר עצמו).

taro

New member
הקהילות היהודיות התקיימו פעמים רבות

גם מבלי ללמוד מדעים מדוייקים. אני לא חושב שלמידתם היא זו שמצילה את האדם ועוזרת לו להשתלב במעגל העבודה. אם ירצו הציבור החילוני והציבור החרדי ללמוד להכיר זה את רעהו, אזי יש מקום להצעתך. אבל אתה מדבר על כפיה, לפיה שני הציבורים ילמדו חומר הנוגד את תפיסת עולמם.

taro

New member
תיקון שולי

מישהו אמר לי שיפו כן נכללה בתוכנית החלוקה משנת 1947 בשטחי המדינה היהודית.

למעלה