לגבי הציטוט של הרמב"ם

asaf2000

New member
לגבי הציטוט של הרמב"ם

הרבה פעמים אתם מביאים פה ובפורומים אחרים ציטוט של הרמב"ם לפיו אדם צריך לעבוד ולא להתפרנס רק מהתורה. דבר אחד אני לא מבין, בתור יהודים, אתם לוקחים ציטוטים של הרמב"ם, למה אתם לא מקימים את שאר הדברים שכתובים ברמב"ם, אם זה בגלל שאתם לא מאמינים בדברים שכתובים שם למה אתם טוענים שאתם מבינים משהו ברמב"ם, יותר מבחור ישיבה או רב שלומד כל היום בבית המדרש ומבין קצת יותר ממכם, ואם אתם כן מאמינים למה אתם לא מקיימים את שאר הדברים? זו שאלה אחת. עכשיו לגבי הרמב"ם, אפשר למצוא הרבה ציטוטים של הרמב"ם לגבי לימוד תורה: "הווי מעט עסק ועוסק בתורה", "עשה תורתך קבע ומלאכתך עראי", "ועושה מלאכה בכל יום מעט כדי חייו, אם לא היה לו מה יאכל, ושאר יומו ולילו עוסק בתורה".... כותב השולחן ערוך בסימן קנו, א´, אחרי הלכות תפילת שחרית: "אחר כך ילך לעסקיו שכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עוון, כי העוני יעבירנו על דעת קונו" ואחר כך הוא כותב: "ומכל מקום לא יעשה מלאכתו עיקר אלא עראי, ותורתו קבע, וזה וזה יתקיים בידו. וישא ויתן באמונה, ויזהר מלהזכיר שם שמים לבטלה...וכו´" ובסימן קנה: אחרי שיצא מבית הכנסת ילך לבית המדרש ויקבע עת ללמוד, וצריך שאותו עת יהיה קבוע שלא יעבירנו אף אם הוא סבור להרויח הרבה:.. ואף מי שאינו יודע ללמוד ילך לבית המדרש ושכר הליכה בידו. או יקבע לו מקום וילמוד מעט במה שיודע..." כאן כתוב שגם מי שלא יודע ללמוד ילך לבית המדרש ויקבל על זה שכר. ועכשיו סימו לב, הביאור הלכה אומר מה הכוונה שמי שלא עובד ורק לומד אז התורה שלו בטלה וגוררת עוון, הוא מסביר: "כתבו הספרים, שזה נאמר לכלל העולם, שאין כולם יכולים לזכות לעלות למדרגה רמה זו להיות עסקם רק בתורה לבדה, אבל אנשים יחידים יוכל להמצא בכל עת באופן זה...והקב"ה בוודאי ימציא להם פרנסתם. אז הנה מבואר שיש תמיד יחידים שיכולים לשבת לעסוק בתורה כל היום, הוא מביא שם גם מקורות מהרמב"ם וגם מהגמרא, והחרדים היום שלומדים כל היום הם ממש יחידים לעומת כל היהודים בעולם. אז תעשו לי טובה ואל תחשבו שאתם מבינים ברמב"ם יותר מגדולי הדור, וכשאתם מצוטטים משהו, תשבו קצת לפני זה בבית המדרש עם חברותא ותלמדו מה הכוונה ברמב"ם ולמי הוא מדבר.

oren*

New member
דבר אחד אפשר להגיד גם בלי הרמב"ם

כל מה שכתבת זה קשקושיאדה אחת גדולה. אתה צריך את הרמב"ם בכדי שיגיד לך אם לעבוד או לא לעבוד בנוסף ללימודי התורה? אולי תבדוק אם כתוב ברמב"ם שהנציגים שלכם צריכים ליסוע במכונית וולבו? "וייתקנאו שרי ש"ס בחבריהם החילוניים, ויקחו גמל עם ארבע דלתות וחלונות חשמליים, ויקרא שמו בישראל מכונית וולבו, ויסעו ממקום למקום בניחותא כמלכים על ישראל..." מעניין איך אני לא נזקקתי לסיפורי הרמב"ם בכדי לדעת שאם לא עובדים אין כסף וכבר בגיל 16 נסעתי על אופניים בגשם ושמש הלוהטת לחלק עיתונים תמורת 50 שקל בשבוע. מה הפתרון של הרמב"ם בכדי להשיג כסף חוץ מלהיות תלויים בממשלה וחוקים שהחרדים בלאו הכי לא מאמינים בהם? מה הפתרון של הרמב"ם במקרה שתלמיד ישיבה חי בארה"ב אבל רושם את עצמו כתושב ישראל ומקבל מדי חודש משכורת מלאה על חשבון אזרח ישראלי מובטל ששירת בצבא וחי עם אשתו ושלושת ילדיו בדירת חדר של עמידר? אשמח אם תאיר את עיני, אולי אקח את הזמנתך ברצינות ואבוא לשבת עמך בחברותא בבית המדרש.

asaf2000

New member
אתה מערב דת ומדינה...

חשבתי שאתם נגד הדברים האלה. לא יודע, אני אישית בעד הפרדת הדת מהמדינה... אין שום קשר בין פסקי הלכה לבין השחיתויות שבפוליטיקה. וכן אני צריך את הרמב"ם שיורה לי מה לעשות ואיך לנהוג במצבים שונים. המקרה שתיארת נשמע כמו גניבה, לא יודע מה ההלכה בענין הזה תשאל רב.

oren*

New member
מה זאת אומרת אין קשר?

אתה מביא לי כתובים של הרמב"ם שנותן לך אישור ללמוד תורה כל היום ולא לעבוד, ואני שואל, אם אתה מסתמך על הדברים הללו, מי מממן אותך? ניקח מצב תיאורטי בו כל מדינת ישראל היא בעצם העיר בני ברק, אין חילוניים בכלל - מה ישאר פה? אשמח לקבל תשובה הגיונית חוץ מ"אלוהים ידאג לנו", כבר שמעתי את זה (פיגוע בבר מצווה במאה שערים, ילדה בת עשרה חודשים שמקבלת כדור בראש, בתו של יו"ר המפד"ל נרצחת, כורתים רגליים של שלושה ילדים, הרב עובדיה מבטל דרשה שבועית עקב איום בטחוני וכו...).

asaf2000

New member
זאת אומרת

שהדברים של הרמב"ם לא נאמרו רק על מצב שקיימת מדינה, הם תקפים גם לפני שהייתה מדינה וגם אחרי, לכן אין קשר בין הפוליטיקה של היום לרמב"ם. אני רק כתבתי את ההודעה כנגד אלו שמסתמכים על דברי הרמב"ם ואומרים שיש חובה לעבוד שיראו שהם לא צודקים במאה אחוז. אם מדינת ישראל הייתה בני ברק היה צבא חרדי, הייתה משטרה חרדית, הבתי דין היו חרדים בעלי סמכויות שפיטה גבוהות יותר. יהיו חיים עפ"י ההלכה, מה שלא מתאפשר היום לחרדים במדינה חילונית ולכן זה נראה כאילו הם לא יצליחו לשרוד לבד. אלוקים ידאג לנו זה נקרא "אין סומכים על הנס", אבל במצב של היום שיש יהודים שמשרתים בצבא ומיעוט שלומדים תורה שמגנה על עם ישראל, יש צורך גדול יותר בבחורי ישיבות מאשר בחיילים.

begone

New member
אם מדברים על הרמבם

האם הרמבם יודע להתמודד עם המצב ההלכתי המכונה "השואה"? האם הרמבם יודע להתמודד עם קיומה של מדינת ישראל המודרנית? האם הרמבם יודע להתמודד עם סוגייה משונה ושמה צה"ל, שהוא צבא מודרני במתכונת מערבית? והאם הרמבם יודע להתמודד עם מצב שבו חלק גדול מן המדינה בכלל איננו יהודי דתי? האם הרמבם יודע מה זה DVD או אינטרנט או מטוס אל-על? הרמבם הוא מלומד ספרדי פרימיטיוי שחי בימי הביניים. מי שמסתמך עליו, חוזר לימי הביניים. אם אתה רוצה לחזור לימי הביניים, אז בבקשה תפסיק להשתמש בחשמל, אל תיסע במכוניות ואל תטוס במטוסים, אל תגלוש באינטרנט ואל תעבוד במקום שבו יש מים זורמים. תבנה בית לבנים ותרעה בצאן.

פלסטיק

New member
לדעתי אורן איננו הקב"ה

וגם אני לא הקב"ה לכן אם אתה רוצה כסף מאלוהים לך אליו ואל תבוא אלינו גם הרמבם אמר שהקב"ה ידאג לבודדים ולא למאות אלפים כך שגם אם אתה הולך אליו עצתי לך נהג במתינות וזהירות בבקשה ולא בחזירות כמנהג ש"ס יום טוב

zooti

New member
תגובה

את הציטוטים מהרמב"ם "אנו" לא לוקחים כי אנו חושבים לקיים את כל מה שהוא אמר. "אנו" לוקחים את הציטוטים כדי להראות נקודה מסויימת, שמגובה על פי סמכות רוחנית של דתיים. ותגובה על "יש תמיד יחידים שיכולים לשבת לעסוק בתורה כל היום" - החרדים שלומדים כל היום ולא עובדים הם ממש לא בודדים.

voguemaster

New member
בוא ואני אסביר לך את ההבדל

העניין פשוט להפליא. החרדים משתמשים בציטוטיו של הרמב"ם כשזה טוב לאינטרסים שלהם. כלומר, אם יש ציטוטים של הרמב"ם שמאפשרים לא לעבוד ובכל זאת לקבל כסף, ללא ספק ימהרו וישתמשו בהם. ופה נעוצה הבעיה. הבעיה היא שבאופן נוח למדי החרדים מתעלמים מאותם ציטוטים של הרמב"ם שקובעים שמאמין שלא עובד אלא חי על התורה הוא מחלל את השם. פשוט להפליא. אנחנו רוצים להזכיר לחרדים את הצד השני והגורף של המטבע. ואני אתייחס לציטוטים: "ועושה מלאכה בכל יום מעט כדי חייו, אם לא היה לו מה יאכל, ושאר יומו ולילו עוסק בתורה" - בבירור כתוב פה שצריך לעבוד כדי לפרנס את עצמך בכבוד, ובשאר הזמן ללמוד תורה. "אחר כך ילך לעסקיו שכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עוון, כי העוני יעבירנו על דעת קונו" - איך תפרש את הציטוט הזה ? אני רואה שכאן כתוב שצריך מלאכה שכן לימוד תורה ללא עבודה גוררת בטלה. "ומכל מקום לא יעשה מלאכתו עיקר אלא עראי, ותורתו קבע, וזה וזה יתקיים בידו..." שוב, הוא מדבר על עבודה ולימוד תורה במקביל. "אחרי שיצא מבית הכנסת ילך לבית המדרש ויקבע עת ללמוד, וצריך שאותו עת יהיה קבוע שלא יעבירנו אף אם הוא סבור להרויח הרבה:.. ואף מי שאינו יודע ללמוד ילך לבית המדרש ושכר הליכה בידו. או יקבע לו מקום וילמוד מעט במה שיודע..." זה רק פירוש אחד שלך שמי שהולך לבית מדרש אמור לקבל על זה שכר. פה אני רואה שהוא צריך ללכת לבית מדרש אפילו אם הוא יכול לעבוד עוד ולהרוויח עוד. כלומר, בעצם, העבודה צריכה להיות כזו שתספיק לו כדי לחיות, לו ולמשפחתו. וכשאני קורא "ושכר הליכה בידו", אני לא יכול שלא לחשוב על השכר, לא בתור כסף אלא בתור השכר שאתה מקבל מהקב"ה עבור לימודי תורה. עוד שני דברים אני צריך להסביר. 1. החרדים בבירור מעוותים ומפרשים את דבריו של הרמב"ם בכדי לתת צידוקים להתעלקות ההולכת וגדלה שלהם. ועל זה צריך להזכיר להם בכל פעם את הציטוט שאסור לא לעבוד ורק ללמוד תורה. 2. בקשר לעניין היחידים שיקבלו פרנסה כי לא יעלה בידם לעבוד. אז קודם כל, הרמב"ם יוצא מנקודת הנחה שיש יחידים שלא יוכלו גם לעבוד. עכשיו אתה בא ואומר שהחרדים כולם הם יחידים, כי הרי מה אחוז החרדים לעומת כלל היהודים בעולם ?? אתה רק שוכח פרט חשוב מאוד בתרמית ובשקר שלך: אנחנו לא מודדים את אחוז החרדים מתוך כלל היהודים בעולם. אנחנו מודדים אותך ביחס לכלל היהודים במדינה ישראל. ולמה אנחנו עושים את זה כך ? בגלל שהאנשים שמפרנסים אותם הם אזרחי מדינת ישראל, לא אזרחי העולם. תשווה את גודל האוכלוסיה לכלל תושבי המדינה ותקבל שהחרדים הם לא יחידים. כלומר, אל תבאר ותפרש ותיקח רק את הצדדים של המטבע שנוחים לך ולאינטרסים שלך. זאת צביעות. קח את מכלול הדברים ותראה שאין שום הצדקה ללימוד תורה ללא עבודה. כמו שאמרתי, אין אפשרות לסמוך על רב או ידען בתורה שכביכול יודע יותר מאיתנו בציטוטיו של הרמב"ם. הסיבה היא שהם בני אדם בעלי אינטרסים ובבירור יפרשו דברים לטובת האינטרסים שלהם. בנוסף, אנחנו לא רואים שום חוק בציטוטים של הרמב"ם. מאוד נוח שיש לך דמות מאוד משמעותית באמונה שלך שאומרת לך לא לעבוד (או לפחות זה החלק שאתה רואה במה שהיא אמרה), ואנחנו צריכים לקבל את זה בעיניים עצומות. זה לא כך, וכל עוד זה תלוי בנו, זה ישתנה. יש מבין או שצריך להסביר שוב ??

למעלה