לגבי גישת ה - ABA ...

גלירון1

New member
לגבי גישת ה - ABA ...

קראתי אודות הגישה, שהיא מביאה לידי 'אילוף', ולעיתים נוקשה. במה זה בא לידי ביטוי? כיצד הטיפול באמצעות השיטה, יכול להשפיע על כלל המשפחה? וכמו כן האם העלויות הן באמת קטסטרופליות? (אם אני לא עובדת כרגע, האם אוכל לצמצם עלויות)? ואיזה גוף מקצועי ורציני, מומלץ על ידכם לטפל בשיטה? תודה על כל פיסת אינפורמציה...

ABA היא לא שיטת אילוף

אני מאוד פקפקתי ביכולות של השיטה להשפיע על הבן שלי, ילד בתפקוד מאוד נמוך. ובכל זאת, היא שיפרה דברים מאוד מרכזיים ביכולות שלו שלא היו קודם לכן. לימוד מספרים, אותיות, שמות של בני המשפחה, משחק עפ"י תורות, גבולות והתנהגות נכונה. אצלנו היו התנהגויות שלמות שהוכחדו כמו מכות בזמן הטיפול, מכות שהילד נהג לתת לעצמו שלא קיבל מה שרצה, הוא למד לבקש דברים וכדומה. אצלנו הטיפול יוצר קשר עם אחותו שקודם לכן הוא כמעט התעלם ממנה לגמרי יש פעילויות משותפות כמו צביעה משותפת, משחקי כדור, ועוד. אנחנו משלבים גם הרבה מאוד אלמנטים משיטת גרינשפן ואם להיות כנה עושים עכשיו יותר גרינשפן מאשר ABA, ובכלל אני מאמינה גדולה בשילוב שיטות. לגביי העלויות בעיקרון מה שגורף את מרבית הכסף הואהיא המנחה של התוכנית. לנו מחזיקה את התוכנית תראפיסטית מדהימה ומאוד מקצועית וויתרנו (לא מבחינת שיקול כלכלי דווקא) על הנחייה. אני לא יודעת אם זה יכול לעבוד אצלכם, אבל אצלנו זה עבד ועובד. אני לא יודעת מאיזה אזור את אבל אני בטוחה שיכלו להמליץ לך על מנחה טוב/ה ותראפיסטיות. בהצלחה!

רוויטלג

New member
גלירון

שיטת ה ABA מבוססת על מתן חיזוקים להתנהגויות חיוביות על מנת לתת מוטבציה לילד לחזור על אותן התנהגויות. החיזוקים משתנים מילד לילד צריך למצוא את הדברים שהילד אוהב ושבשבילם הוא יהיה מוכן להתאמץ. החיזוקים כוללים, ממתקים למיניהם, צעצועים, דברים כיפים שהוא נהנה מהם. אני די בספק אם להורה יש יכולת נפשית לעמוד באינטנסיביות של העבודה הסזיפית מול הילד. אני חושבת שהורה זה הורה ומטפל זה מטפל ולא כדאי לערבב. כאשר מדובר במספר שעות רב של עבודה עם הילד (תכנית ביתית היא בד"כ 40 שעות) העלות היא יקרה כי מדובר במספר שעות רב. ההשפעה על המשפחה היא בכך שכל הזמן נמצא מישהו בבית שלך ולא כולם יכולים לקבל את זה. כמו בכל דבר זה מאד חשוב למצוא אנשי צוות טובים ומקצועיים, שגם תהיה כימיה איתם, אחרת זה נדון לכשלון. התוצאות בד"כ טובות ורוב ההורים מספרים על התקדמות, אם כי יש כאלה שמספרים על רגרסיה ועל ילדים שבכו וסרבו לשתף פעולה בצורה קיצונית. מבחינת הצבת דרישות לילד, הרי שגם לילד רגיל אנו מציבים דרישות הקשורות לאכילה, לשינה, לגבולות ולמשמעת, לכן אני סבורה שגם כאן הדברים דומים. מהנסיון הלא ארוך שלי - 7 חודשים, זו אכן אופרציה לא פשוטה, שדורשת התארגנות והוצאה כספית גדולה של כ - 10,000 ש"ח לחודש, זו בוודאי לא האלטרנטיבה היחידה, אנחנו באופן אישי מרוצים ורואים התקדמות, אבל אין לדעת אם היינו בוחרים בדרך אחרת אם המצב היה שונה לטובה או לרעה. אני חושבת שבמקום לענות אני משאירה אותך עם יותר סימני שאלה, אבל את שואלת שאלות קשות שאין להם תשובות ברורות וכולנו התמודדנו ומתמודדים איתן, וגם לך לא תהיה ברירה אלא לקבל החלטה בסופו של דבר. בהצלחה

ליייייי

New member
חיפה-איזור בעייתי לABA...

אני כבר אומרת לך,לפני שנכנס ליתרונות הגישה ההתנהגותית, שאיזור חיפה "נחלש" ע"י מכון מילמן ורוב (אני סתם כותבת רב לדעתי כל) המטפלים עובדים גרינשפאן. גם גני התקשורת,האלוטפים הם בגישה הרגשית או מקסימום אקלקטיים. קלינאיות תקשורת ומרפאות בעיסוק ששמן הולך לפניהן סירבו לטפל בפיצ בגלל שהוא עובד בגישה זו. מה אם לא יותר ממנהלת התפתחות הילד בכבודה ובעצמה ימחיש את הסלידה מהגישה, היא שאיימה עלי שאם לא נפסיק לאלתר לעבוד בגישה זו לא נקבל שום דבר ממכבי.... מאוד מאוד עצוב והרבה יותר מעצוב-פרימיטיבי... כך שאם בכלל תרצי לעבוד בגישה ההתנהגותית דבר ראשון את שולחת מסר לדני להב שאת מאלו המעוניינים לפתוח אלוטף ABA , עד שדרישה לא תבוא מההורים לא יקרה פה כלום! דבר שני, את נאלצת למצוא מנחה וצוות וכפי שכבר כתבנו לך העלויות הן אדירות. אם את איתי עד פה, אני שוב ממליצה לך לדבר איתי בטלפון, בשמחה גם אפגש איתך, כי ארוך לי מידי לכתוב ואני בטוחה שיש לך מליון שאלות. התמצית בכל זאת- אנחנו עובדים מסודר בערך 4 חודשים, השינוי אדיר,אושר גדול. מי שאומר שהגישה הופכת את הילדים לרובוטים או שאין לו מושג על מה הוא מדבר, או שהוא נתקל במנחה לא מקצועי (צריך מאוד מאוד להזהר) או שפשוט יבוא לראות את פיצ שלי ואז נראה אותו מדבר. אני מבינה אותך מאוד בכל הבילבול שאת נמצאת בו,השאלה מה הן האפשרויות שלכם הכלכליות בתור התחלה ,מה הנטיות,הציפיות,הרצונות ועוד. ולכל הגרינשפאנים- לא אמרתי כלום,לא השמצתי ולא התכוונתי, פשוט קבעתי עובדות על הנעשה באיזור הצפון.

doroniz

New member
מרכז מילמן בחיפה

אתחיל ואצהיר שאינני בקיא בפרטים גם מפני שאינני תושב חיפה מזה כ-6 שנים, וכן עומר בן 10 וחצי ואנחנו כבר אחרי שלב חיפוש הגישה הטיפולית. אנחנו מבוגרי מרכז מילמן והשימוש במינוח "חולש" יוצר קונוטציה שלילית ולא נעימה לאוזן ולעין. עד לפני מספר שנים, כאשר מרכז האלטופים השונים לא היו מרכז מילמן היה מרכז טיפולי יחיד מסוגו במדינת ישראל לטיפול באוטיזם (בילדים ובמשפחות). האלוטף הראשון שהוקם (בתל-מונד) החל את דרכו בליווי ובהנחיה של צוות מרכז מילמן. אחריו הוקמו מרכזי אלוטף שונים ורבים ועדיין הביקוש גובר על ההיצע. נכון, מרכז מילמן מופעל בעיקר עפ"י עקרונות הגישה הגרינשפאית אבל עפ"י למיטב ידיעתי יש נכונות לשלב גישות גם במרכז מילמן. כאמור, אינני בקיא בפרטים ואינני יודע אם וכיצד מתבצע שילוב הגישות במרכז מילמן. לכן, אני חושב שלמרכז מילמן מגיעה קצת יותר קרדיט והערכה על פועלו לאורך שנות פעילותו במרחב חיפה והצפון. שלא תהיינה טעויות - במהלך שנות שהייתנו במרכז מילמן הייתי פעיל במרכז, ובמסגרת זו היו לי תשבחות כמו גם דברי ביקורת. לעניין הגישה ההתהגותית: למיטב ידיעתי אין הבדל מהותי בין חיפה לאזורים אחרים. איתור אנשי מקצוע והקמת תכנית ביתית בין בגישה ההתנהגותית ובין בגישות אחרות מצריך משאבים רבים (כספיים, רגשיים, ארגוניים ועוד). האלטרנטיבה של תכנית ביתית חלקית כהמשך לתכנית במסגרת גן תקשורתי אפשרי ובמידת מה מקל. בכל מקרה, נדרש והכרחי שיתוף פעולה מלא בין כל הגורמים. בהצלחה, דורון.

ליייייי

New member
דורון-ממש לא התכוונתי לכך!!!

אני ממש מצטערת אם מתוך דברי נשמעה איזו בקורת על מרכז מילמן או על הגישה הריגשית - ממש לא!!!! יותר מכך ,מעולם לא היינו שם ולא ניסינו טיפול כזה (חוץ ממשהו קטן ,שעה בשבוע ,אבל אני ממש לא רוצה להסיק מהטיפול הנ"ל איזה שהן מסקנות). השתמשתי במינוח "חולש" היות ואין כאן אלטרנטיבה אחרת,למעוניינים בכך. וכפי שציינתי,המטפלים,רובם ככולם באזורינו מגיעים משם או מהגישה הטיפולית שלהם. ושוב אין בכך שום אמירה על המקצועיות שלהם או על איכות הטיפול (ואני חייבת לציין שתמיד שמעתי רק דברים טובים !!!), פשוט השאלה היתה על ABA, זה מה שאנחנו עושים וניסיתי להציג את הבעייתיות שבאזורינו. ודורון, יש פה בעייתיות, אם משווים לאיזור המרכז, שם יש אלוטפים בגישה והרבה מאוד מטפלים שעובדים בגישה או פתוחים לה. אז לסיכום - לא התכוונתי ,לא התכוונתי,לא התכוונתי!!!!!!!!

הי גלירון

אני שוב מזכירה שאנחנו רק בתחילת הדרך עם החמוד שלנו, ובגלל זה חשוב לי לענות לך כי הייתי באותו מקום של לבטים וחששות בדיוק כמוך לפני כמה ימים. אנחנו משלבים את הABA והגרינשפאן יחד, אבל אני עונה על שאלתך בנוגע לABA. הבן שלי שבתפקוד גבוה, אבל הרגלי ההתנהגות והלמידה שלו גרועים במקרה הטוב ו/או פשוט לא קיימים. מהעבודה שנעשתה אצלי בבית עד כה נדהמתי מהמנחה שפשוט לא ויתרה לו והושיבה אותו בנחישות אבל בהרבה עדינות, והוא ביצע פעולות שנדהמתי לראות שהוא מסוגל להם. הטיפולים הראשונים לוו בצרחות איימים אבל כשהוא קלט שהמנחה תבוא שוב ושוב ושהיא לא מוותרת ולא נכנעת לצרחות, ושרק עבודה טובה והתנהגות נאותה הן אלה שיביאו אותו לקבלת חיזוקים ופידבקים, מינון הצרחות יורד בהדרגה. מה שהיה לי חשוב שלא יווצר מצב כמו שהמנחה עצמה תיארה לי שילדים שמתנהגים למופת בגן בזכות -ABA מתפרקים לגמרי בבית אני רציתי ליצור עבודה שתהיה משותפת לכולנו, כדי שגם כשאני הולכת איתו לסופר או לבילוי הוא ילמד לא להתפרץ כל 2 דקות לא לפגוע בעצמו או באחרים כשהו מתוסכל וכו'. אין ספק שיש בשיטה משהו נוקשה אבל לדעתי הרבה תלוי במנחה ועוד יותר בילד, אצל ילד כמו שלי שהיכולות גבוהות וההתנהגות היא הצד היותר חלש, השיטה הזו היא פשוט הצלה. לדעתי תקבעי פגישה עם מנחה כזו ותראי איך היא עובדת ורק אז תוכלי להחליט, כי צריך לראות איך השיטה עובדת ואז להחליט. אני קיבלתי קלטת וידאו של מיכאל בן צבי שמסבירה ומדגימה את השיטה וכך החלטתי. אשמח לסייע בכל דבר הרבה הצלחה מחזיקה לכם אצבעות חני

למעלה