בקי יקרה- אחריות
מכיוון, שלצערי, הניסיון מורה שהורים שיכולים לענות לך על שאלתך, אינם משתתפים באופן פעיל בפורום, אני מרשה לעצמי לכתוב לך את דעתי מבלי לחכות לתשובות של הורים. התשובה לשאלה מתי להעביר את האחריות לילד היא ,כמובן, מורכבת ושונה מילד לילד וממשפחה למשפחה. באופן כללי, הורים ואנשי הצוות הרב תחומי מתלבטים תמיד מתי הוא הזמן הנכון. זה, אגב, נכון אפילו בגילאים מבוגרים בהרבה מזה של ילדך. מצד אחד, ברור שהילד יהיה בהמשך בוגר, וככזה יצטרך להיות אחראי על כל המרכיבים בחייו ובכללם הטיפול בעצמו. מאידך, בניגוד לנושאים פשוטים לכאורה ("הכנת שיעורים, התכוננות לבחינות, מתי ללכת לישון וכיו"ב- נושאים שבמשפחות רבות, גם הם הופכים לנושא משמעותי בחילוקי דעות ובריבים בין הורים לילדים), הרי שמה שקשור לטיפול הרפואי טומן בחובו רגשות עזים שמפריעים להחלטה שקולה: איך אפשר למצוא את האיזון בין הרצון שהילד יקח אחריות על המטלות הקשורות לחייו היומיומיים לבין החרדה שהוא יפספס טיפול, לא יקפיד על הטיפול הנדרש, ובכך יפגע בבריאותו. בהתייחסות לשאלה שלך אני שומעת שני קולות מנוגדים: האחד, האמונה ש"התרופות הן האחריות של הילד..." והשנייה " אני מנג´סת לו 10 פעמים ביום". אני מציעה לשלב בין שתי הגישות. לשוחח עם הילד, לבדוק איתו את מחשבותיו סביב ה"ביטחון שלך" לגבי תפקידו. אני מניחה, שאם הוא יכול, לפי הבנתך, להיות אחראי לטיפול בעצמו, הרי שניתן לנהל עמו שיחה משמעותית. אתם יכולים, ביחד, לחשוב על הדרך שאת יכולה לסייע לו לקבל את האחריות, מבלי לנג´ס 10 פעמים. למשל, לקבוע ביחד סדר יום ברור, שהוא יהיה אחראי עליו, ושאת תבקרי אותו במועד שתקבעו מראש. לבחון את הקשיים שהיו כאשר הוא לא עמד בתוכנית, ולבדוק - שוב, הכל ביחד- איך ניתן לשפר. יש משפחות שבהם ההחלטה היא שבכל התחומים האפשריים האחריות היא של הילד, בעוד שבתחום הבריאות, דוחים את העברת האחריות לגיל מאוחר יותר. כל עוד אתם עושים את ההחלטות שלכם בהסכמה משותפת, כל החלטה היא נכונה. חשוב, ששניכם לא תרגישו מתוסכלים, מאוכזבים, כועסים, על התוצאה. אשמח לשמוע תגובתך - וכמוך, אשמח מאוד אם , למרות הפתיח שלי, בכ"ז הורים ימצאו לנכון לשתף אותך-אותנו בניסיונם האישי. אגב, גם בוגרים יכולים לשתף מניסיונם בעבר, וממחשבותיהם ל"תיקון" באמצעות הדור הצעיר.