אל תמהר לשמוח ../images/Emo13.gif
הרשה לי לחלוק עליך, ולו באופן חלקי. לא, אני לא יודע מה הן קביעות האקדמיה (and frankly my dear...), אבל אני יודע איך הדוברים משתמשים בשפה. ניקח את שני המשפטים הבאים: 1. הרכבתי את הפאזל בעצמי. 2. הרכבתי את הפאזל לבד[י]. בכל המשפטים האלה, ובכל ההקשרים, יש פרט מרכזי זהה: "אני הרכבתי פאזל". במשפט 1, נכון בכל הקשר (אלא אם הדברים נאמרו בסרקזם או משהו כזה) ההיגד הבא: א. רוב הפאזל הורכב על-ידי בלבד. ובד"כ, אם לא באה אח"כ הסתייגות ("הרכבתי את הפאזל בעצמי, עם קצת עזרה מרמי") אז נכון גם ההיגד הבא: ב. כל הפאזל הורכב על ידי בלבד. במשפט 2, יש לנו שתי אפשרויות, בהתאם להקשר: I. הרכבתי את הפאזל בהיותי לבד במרחב הפעולה (= איש לא היה לצידי) II. הרכבתי את הפאזל בהיותי לבד בפעולה עצמה (= איש לא עזר לי) (וזאת האפשרות הנפוצה יותר במקרה של משפט כזה) באפשרות II נכון תמיד ההיגד הבא: ג. כל הפאזל הורכב על-ידי קבוצה של פועלים שכללה אותי. ובדרך כלל נכון גם ההיגד הבא: ד. כל הפאזל הורכב על-ידי קבוצה של פועלים שכללה רק אותי. "רגע, רגע," אתה בוודאי שואל - מתי בדיוק נכון היגד ג' אבל לא היגד ד'? הרי הייתי לבד כשהרכבתי את הפאזל, אז מי לעזאזל עזר לי? רוח הקודש? דנידין הרואה ואינו-נראה? אז זהו, שלא. גם במשפט 2, כמו במשפט 1, אפשר להסתייג, אבל תוצאות ההסתייגות שונה: "הרכבתי את הפאזל לבד עם רמי" לא שפה לגמרי תקנית, אבל אנחנו (או אני לפחות) הרי לא מדברים על התקן, אלא על מה שקיים. המשמעות במקרה הזה היא שהקבוצה שהרכיבה את הפאזל בכוחות עצמה כללה לא רק אותי אלא גם את רמי. אבל מלבד השוני שנוצר עקב הסתייגות, איזה עוד הבדל אנחנו יכולים למצוא בין משפט 1 ו-2? לדעתי ההבדל הוא בהתמקדות: כשאני אומר "הרכבתי את הפאזל בעצמי", אני מתמקד בכך שעשיתי את הפעולה בכוחות עצמי - אם תרצה בהישג שלי, שנעשה ללא עזרה (או רק עם מעט עזרה) מבחוץ. כשאני אומר "הרכבתי את הפאזל לבד[י]", אני מתמקד בכך שלא השתתפו עוד אנשים בתהליך הפאזל. זאת יכולה להיות אמירה פולנית ממורמרת על כך שחברי הטובים הבטיחו לי לעזור בהרכבת הפאזל אבל זנחו אותי בשעת האמת, או לומר שבאמת רק אני עשיתי את זה ואף אחד אחר לא השתתף - ולכן המשפט המפורסם "עשיתי את השיעורים לבד!" (אף אחד אחר לא השתתף אפילו בחלק! נשבע לך המורה!) יש עוד כל מיני דקויות שאפשר לחשוב עליהם והן תלויות בהקשר. למשל במקרה הבא: 1. אני מעתיק את התרגילים מהלוח, ואחרי שאני חוזר הביתה אני עושה אותם בעצמי 2. אני מעתיק את התרגילים מהלוח, ואחרי שאני חוזר הביתה אני עושה אותם לבד במשפט 1, התחושה שלי היא שהדובר מדבר על-כך שהוא עושה את התרגילים בכוחות עצמו, כשקודם הם בעצם נפתרו ע"י המורה או ע"י תלמידים אחרים. במשפט 2, לעומת זאת, הוא רומז שהוא פותר אותם לבד (הוא היחיד שמשתתף בהליך הפיתרון) ולא בפורום הרחב של הכיתה. יכול מאוד להיות שהוא פותר אותם לבד בסלון כששני האחים הקטנים שלו רצים ומשתוללים מסביבו, החתול מיילל שיתנו לו אוכל ואמא שלו צועקת עליו מהמטבח שיוריד את הזבל (למרות שבמקרה הזה באמת שכדאי לו לעבור לחדר...) העניין הוא שבעשיה שלו משתתף רק הוא עצמו - ובעיקר, לא משתתפים כל השחקנים שהשתתפו באותה העשייה קודם. כן, ההבדלים האלה קצת דקים, אבל לדעתי זה מה שיש. לא בטוח שהם יציבים לגמרי אצל כל הדוברים - כרגיל, כשמדובר בתחרות בין שתי צורות קרובות מאוד יש הרבה בלאגן.