לא תרבות עברית ...

אטיוד5

Active member
לא תרבות עברית ...

אחרי חילופי המילים שהתפתחו פה ביממה האחרונה, נזכרתי בתכנית הרדיו של Garrison Keilor המתחיל בתאור הכפר שבו כל הנשים חזקות וכל הגברים חתיכים וכל הילדים מעל לממוצע (של אותו כפר כמובן).

freedom rider

New member
פעם אחת מזכיר ההסתדרות

פעם אחת, מזכיר ההסתדרות, ישראל קיסר, נאם בכנסת, וטען שלא ייתכן שבישראל של שנת 1986 יהיו שכירים שמרוויחים פחות מהשכר הממוצע במשק. צחוק, צחוק, אבל בישראל של 2003 יש ויש שכירים שמרוויחים פחות משכר המינימום.

freedom rider

New member
לא

ממש לא. זה היה באמת. וגם זה שאנשים מקבלים בישראל משכורת מתחת לשכר המינימום זו אמת לאמיתה.

nutmeg

New member
פרידום - או מישהו אחר

שיודע מתמטיקה ויכול להאיר את עיני: איך נקבע השכר הממוצע של המשק? ולמה תמיד הוא נראה לי מופרך (כלומר לא מייצג שום ממוצע) - וזאת בעין בלתי מזויינת אבל כזו שמדברת עם אנשים כל היום.

Idan91

New member
כי שכר ממוצע

זה שטויות. אם רוצים לחשב את השכר במשק באופן שבאמת ישקף את המצב, צריכים לחשב חציון ולא ממוצע. אבל אני לא יודעת מתמטיקה: המספרים מדברים בעד עצמם (46, במקרה הזה).

אטיוד5

Active member
חשבתי פעמיים ...

ובסוף נוכחתי שבעצם לא הבנתי אם נאטמג התכוונה שהממוצע נראה לה גבוה או נמוך מכפי שנדמה לה. מכל מקום, החציון במקרה הזה נמוך מהממוצע.

freedom rider

New member
טוב, אני חיב להתערב

לכל מדד יש יתרונות וחסרונות, כפי שהעירו כאן כבר. הטוב ביותר הוא לראות את כל ההתפלגות, ולא רק ממוצע או חציון שנותנים רק תמונה חלקית, כל אחד מנקודת מבט אחרת. בדרך כלל השכר ממוצע נותן נקודת ייחוס לא רעה לדיון, מה גם שממנו נגזרים הרבה ערכים כלכליים חשובים (למשל, גובה דמי האבטלה, למרות שאת דמי הביטוח משלמים לפי השכר בפועל), אך ישנם גם מדדים כלכליים הנקבעים על פי השכר החציוני, ובינהם קו העוני המוגדר כ-40% מהשכר החציוני. עם זאת, אני סבור שהדיון כאן צריך להיות לא מתמטי אלא ערכי. הבה אשאל אתכם שאלה: האם לדעתכם אדם שעובד במשרה מלאה צריך להשתכר סכום שיעמיד אותו מעל קו העוני? אשמח לשמוע את דעתכם.

עגנון

New member
תרשה לי לתקן אותך

מי שהכנסתו לנפש קטנה מ50% מההכנסה החציונית.

הנה שאלה ערכית

האם עוני הוא מושג קיומי, או הגדרה מתימטית? קו העוני הוא תוצר מאלכותי של כלכלנים, לא? אין לו קשר אמיתי להיות אדם רעב ממש לפת לחם, או חסר אפשרות להשיג ביגוד או קורת גג וחימום בחורף. מן הסתם אנשים עניים יהיו מתחת לקו העוני, אבל האם קו העוני הוא הגבול האמיתי בין עניים ושאר האוכלוסין?

hillelg

New member
בהלכה היהודית

(הופ! הגענו שוב לתרבות עברית...) יש המחלקים בין המושג "עני" למושג "אביון". "עני" הוא אדם שמתחת לקו העוני, ממונית - מתחת ל-200 זוז (מזון ליום שלם). "אביון" הוא אדם שירד מנכסיו, ולגביו - אפילו אם היה רגיל לרכב על סוס, קונים לו סוס שירכב עליו. וישנם דינים החלים על עני, וישנם שחלים על אביון. [נראה, אגב, שהרמב"ם לא מקבל את החילוק הזה.]

עגנון

New member
קו העוני הוא משהו מלאכותי

אם תרצי תקראי לזה המצאה של כלכלנים (היה צריך לקבוע אותו במקום כלשהו)וכמובן, הכל יחסי למדינה שאתה נמצא בה: לא הרי המשכורת החציונית בבנגלדש כהרי המשכורת החציונית בשוויץ, ולא הרי המשכורת החציונית בסנגל כהרי משכורת החציונית בקנדה, וכיוון שהכל יחסי (כפי שאמר ידידנו אלברט) לא ניתן להגדיר עוני במושגי קורת-גג או ביגוד (מה גם שהגדרה מתמטית יותר נוחה). קו העוני עוזר לנו לראות עד כמה האנשים הללו, שנמצאים מתחתיו, רחוקים מאותו אחד שמרוויח את ההכנסה החציונית. בעצם, קו העוני הוא כלי לבדיקת פערים (לצד מדד ג'יני, עקום לורנץ ועוד), היינו, האם משכורות האנשים פזורות כלפי מטה (למעלה, ידוע שהגבול הוא השמים), כאשר רובן בתחתית, או שרובן מרוכזות בסביבות ההכנסה החציונית.

ולכן הצעתי בצד השכר הממוצע גם פרסום

סטיית התקן שיכולה ללמד על ההתפלגות האמיתית של השכר.

nutmeg

New member
שאלה מאוד קשה

אדם שעובד משרה מלאה צריך שיהיה יכול לקיים את עצמו. כשמכמתים קיום זה תמיד נשמע לא טוב.

גרי רשף

New member
הסבר קצר

נניח שיש במשק 5 אנשים שמרוויחים 100,200,300,400,1000. הממוצע של חמשת המספרים הוא 400 (אני בטוח שאפילו עידן יודעת לחשב ממוצע..). מה שקורה זה שאדם אחד מרוויח מעל הממוצע (1000) ושלושה מתחת לממוצע (100,200,300) ולכן נדמה שהממוצע אינו "ממוצע" (למרות שהוא כן). מה שקורה במשק זה שמספר קטן יחסית של בעלי הכנסות גבוהות "מושכים" את הממוצע כלפי מעלה (בדיוק כמו ה-1000 בדוגמה), ולכן רוב האוכלוסיה מרוויח מתחת לממוצע וזה מה שנראה לנטמג משונה. בתור מורה לשעבר אני יכול לספר שבתחום ציוני המבחנים המצב הפוך: רוב התלמידים מקבלים ציונים הגבוהים מהממוצע הכיתתי, מכיוון שתמיד יש 2-3 תלמידים שמקבלים ציונים נמוכים בצורה קיצונית שמורידה את הממוצע הכיתתי באופן משמעותי.

nutmeg

New member
בקיצור

הקצוות מושכים והאמצע תמיד נדפק. טוב שהזכרת לי.

אטיוד5

Active member
אפשר בקיצור, אבל לא ככה ...

רק קצה אחד מושך - העליון. מהצד השני של ההתפלגות קיים מחסום - משכורת מינימום. (ולא משנה כרגע שגם הוא נשבר, הרי תמיד קים מחסום האפס, אף אחד חוץ מיעקב אבינו אולי, לא שילם בשביל הזכות לעבוד). המוני משכורות מצטופפות להן בקרבת שכר מינימום. הקצה הזה בולם, לא מושך. ההתפלגות מוטה - לא סימטרית. ובגלל שהיא מוטה, החציון לא נופל על הממוצע. [אטיוד בשישים מומנטים על מומנטים]

nutmeg

New member
מוט'קה

אתה מוכן להפסיק למשוך את קצוות השמיכה? (תמיד קר מתחת לאפס)

למעלה