לא תחונם - דחוף !!!

לא תחונם - דחוף !!!

מטפלת זרה שטיפלה באימי ז"ל במסירות ראויה לציון ואהבה אותה אהבת נפש, אמורה לבקרני בשבת הקרובה. אני מניחה שהיא תצפה ממני לשי לקראת חגאם (כמו שהיה בזמן שאמי חיה). האם זה מותר לפי ההלכה, האם אין כעת עניין של "לא תחונם"? - בעוד אמי בחיים אמרו לי כי לתת מתנה שלאחריה הטיפול הטוב והמסור יושפע לטובה - מותר, אך היום כבר אין לי כלום ממנה - חוץ מזכרון טוב.

David i

New member
מותר ואפילו ראוי ונכון.

בהחלט! הכרת הטוב זו פעולה ראויה, אנושי ומתבקש, ואין לה כל קשר ל"לא תחנם". בהצלחה.

David i

New member
מקורות, בבקשה!

עיין תוספות במס` ע"ז (דף כ` ע"א, ד"ה ר` יהודה וכו`) "דהכא בעכו"ם המכירו מותר מפני שהוא כמוכרו לו". עיין גם רמב"ן (ע"ז י"ג ע"א ד"ה ומסתברא) "לא תתן להם מתנת חינם... במה דברים אמורים בגוי שאינו מכירו... אבל אם היה אוהבו או שכינו הרי זה מותר. [עיין גם ברשב"א, ריטב"א, הרא"ש, והר"ן שכך פסקו]. וכך העלו כל הפוסקים למעשה, דוגמאות: קיצור שלחן ערוך סימן קס"ז סעיף י"א: "אסור ליתן מתנת חינם לא"י שאינו מכירו... אבל אם הוא מכירו לא הוי מתנת חינם שגם הוא ישלם לו גמולו או כבר שילם לו (בעבר! ד.י.) והוי כמכירה". שו"ת חיים ביד, להר` חיים פלאג`י (סימן כב) "לענין לא תחנם... דאם הוא מכירו הו"ל כמוכרו לו דיש לו תשלום גמול על העבר (!) או על העתיד". עיין גם שו"ת עטרת פז (ח"א כרך ג אה"ע סימן ה) ועוד ועוד. עכ"פ מפורש בכל הפוסקים והמשיבים, שמתנה הניתנת מתוך הוקרה והכרת טוב, אינה נקראת מתנת "חינם" אלא תגמול. הוא אשר דברתי, וכך ראוי לעשות! בכבוד רב - דוד.

אכן אסף.

מלבד המקורות. לא תחנם היינו לא לתת מתנת חינם. אך כל נתינה הגורמת משהו חיובי וטוב. הרי שאין זה בגדר מתנת חינם. כשהגוי יודע שמכירים לו טובה על פעלו, הרי נכון שהגוי סיים טיפולו כאן. אך מחר הוא ייפגש עם יהודי אחר, והוא יודע שהוא מתעסק עם יהודים... ועוד משהו. הכרת הטוב כיון שהיא מאד מאד חיובית והיא הכרה בדברים טובים שהגוי עשה. אותה הכרה היא חלק מתשלום. חלק מתגמולים לגוי. וכי מה בין משכורת שהוא מקבל על שעבד בחודש האחרון ובין מתנה על עבודתו הטובה. המתנה דווקא מובאת מאד הרבה כחלק של משכורת. ומי שהתנסה בעבודה עם אותם גויים יודע כי אכן אלו פני הדברים. ואם כבר, אז הנה סיפור על עובדת זרה...

למעלה