לא פייר

Athaclena

New member
שאלה לי אליכם

שלום, אני צצתי לבקר והחלטתי שאם אני כבר פה אני אעלה שאלה שחשבתי עליה אתמול: עבד ושפחה - מאיפה הגיע ה"שפחה" הזה? אני לא יכולה לחשוב על שום מילה אחרת שהזכר והנקבה הם משורשים שונים לגמרי... מישהו יודע?

מלים מקראיות

מתאפיינות באחוז ניכר של חסרי דמיון בין מופע הזכר למופע הנקבה, כפי הנראה עקב העובדה שהן הגיעו משפות אחרות בעלות חוקים אחרים חלוטין, וכמו כן עקב חסרונה של האקדמיה העברית ללשון בתקופה ההיא... דוגמאות: חמור ואתון גמל ונאקה אב ואם סב וסבתא

ואת העיקר שכחתי

ברוכה הבאה

במחשבה שניה

אב ואם וכן סב וסבתא הם כן מאותו שורש... פחחחחח קבלי במקומם אדון וגברת, עז ותיש ותור ויונה. הולך?

Athaclena

New member
תודה!

אבל חיות זה לא שורש ממש... עבד זה שורש, יש עבדות, משועבד, כל הבניינים וזה. אבל החיות זה רק שמות של חיות וזהו. אז זה די ייחודי, לא?

אטיוד5

Active member
מן הסתם ...

ופה דווקא מתאים יותר מין הסתם, חחח, עיניינים של זכר ונקבה הולכים טוב עם שמות עצם מן החי ולא עם שום דבר אחר. הזכרת לי את הבדיחה עם האוטובוסה. ולעצם השאלה - אין לי מושג. שאלה טובה.

גנגי

New member
חמור (או אתון) מכך:

יש גם מילים שאין להן צורת זכר בכלל בעברית: זונה, פרוצה, קדשה וכל נגזרותיהן וכן המילה הנקבית האולטימטיבית - פילגש הפינה "רגע של פמיניזם" הוגשה ב(דמי) חסות מכון העיסוי שבפינה ממול

גנגי

New member
ומה עם

חתן וכלה? האם הם כן באים משורש זהה? ואגב, ל"עבד" יש צורת נקבה נוספת, גם היא לא מאותו שורש - אמה. לא בכדי נקראה משחת הכלים ההיא על שמה...

or99

New member
וואלה... דווקא יש...

לֹא-תִהְיֶה קְדֵשָׁה, מִבְּנוֹת יִשְׂרָאֵל; וְלֹא-יִהְיֶה קָדֵשׁ, מִבְּנֵי יִשְׂרָאֵל. (דברים כג יח)

פלפל.

New member
ובמקרים אחרים גוזרים לזכר ע"פ הנקבה

פעם לא היו חתיכים. מה זה חתיך? (ואל תגידו לי משהו שאפשר לחתוך אותו). היו רק חתיכות. בשלב מסויים הילידים גזרו את החתיכה ויצרו את החתיך. כמו שהכוסון הגיע שנים אחרי הכוסית...

גנגי

New member
גזירה שווה

איני יודעת אם כל זכר חתוך גם חתיך, אבל לפחות היוסוף שלו, כמו שאמרו בטוב טעם הדורבנים או הבילויים או המה-שמם (!) חתיך. זכורתני אחת גב' בוביט שבדקה את עניין חתיכותו של היוסוף לעומק, בחדות יתרה. תוצאות מחקרה, אם זכור (!) לי היטב, הניבו מסקנות מכאיבות.

מוגג

New member
כן. אצל בוביט באמת התקיימה

כותרתו של פלפל "גוזרים לזכר ע"פ הנקבה".. ואכמל.

Idan91

New member
למען האמת...

כשהייתי בכיתה ד', בערך, הצצתי במקרה ב"ערב חדש" בערוץ הראשון, ומלמלו שם משהו על המילה החדשה: "זונֶה". פלאשבאק מעומעם, אפשר להתעלם.

אטיוד5

Active member
הזכרת לי ...

כל אברי הגוף שבאים בזוגות הם לשון נקבה. אזן עין ברך רגל יד כולם נקבה. ומה היוצא מהכלל? דווקא שד. לך תבין את העברים האלה. [טוב, גם נחיר]

אטיוד5

Active member
וואלה צודקת

אז נחיר, שד, עפעף. מנגד אני מביא את הכתף שלא ציינתי קודם. תגידי, תרומבו-משהו זה זכר או נקבה?

אטיוד5

Active member
כן ...

גם חשבתי על עכוז, אבל נמנעתי מלחוות עליו דעה כי מעולם לא היה ברור לי אם הוא מייצג את מחצית הישבן או את כולו.

למעלה