לא מצליחה להירדם

מ י w ה י

New member
אפשר לשאול על סמך מה את אומרת את זה?

כי לפי כל החומר (הלא מועט) שקראתי בנושא זה אמור להיות דווקא ההפך - זו שיטה שאמורה להיות יעילה לטראומות מורכבות/מורחבות/ממושכות, כי ברגע שנעשה עיבוד לטראומה מ"סוג" מסוים, זה משפיע על טראומות דומות וגם על הבנה של דפוסים מסוימים מה שיוצר "שינוי בגישה". במעט השפעה שהייתה אצלי הרגשתי שזה באמת משהו אפשרי וקיים, אבל לצערי אני מקרה מורכב כך שיש עוד על מה לעבוד...
&nbsp
&nbsp

ladybug4NLP

Active member
NLP היא שיטה נהדרת אך אינה קשורה ל-EMID

EMID לפי מה שטוען מי משתמש בזה (שניר כץ) זו איזו נגזרת של שיטה מצויינת אחרת הנקראת IEMT (INYEGRAL EYE MOVEMENT TECHNIQUEשפיתח אנדרו אוסטין, שיטה מדהימה וקצרת מועד והיא אכן משמשת גם לעבודה עם פוסט טראומה.
היא גם הרבה פחות מסובכת מ-EMDR ואפקטיבית בשימוש בשיטה לבד או עם NLP או שיטות דומות.

ladybug4NLP

Active member
ואכן זה פיתוח שיכול להיות מעניין-ואכן זה עדיים בחיתולים

טיפול בטראומה מורכבת ע"י DBT

טראומה מורכבת משפיעה על מישורים רבים של האישיות: המישור הרגשי, ההתנהגותי, התפקודי והבין אישי. ולכן גם הטיפול צריך להתייחס ולשקם מישורים אלה.
אנשים שעברו טראומה מורכבת מגלים קשיים ביכולת לווסת את הרגשות ואת הדחפים, כולל קושי לשלוט בכעס ולעתים דחף לפגיעה עצמית. במקרים רבים (בעיקר כאשר הפגיעה היתה מאנשים אחרים) יש פגיעה ביחסים בין-אישיים ופגיעה בדימוי העצמי ובביטחון העצמי.
לכל הנושאים האלה יש התייחסות וטיפול במסגרת הדיביטי, טיפול שאיננו ממוקד בטראומה, אלא עוסק באדם כולו.
במסגרת הטיפול בדיביטי יש לימוד מיומנויות (במסגרת הטיפול הפרטני, וגם במסגרת קבוצתית) ב4 נושאים החשובים לטפול בנפגעי טראומה מורכבת (במיוחד ה2 הראשונים): עמידות במצוקה, ויסות רגשי, קשיבוּת (התבוננות והכרת המציאות בצורה לא שיפוטית) ואפקטיביות בין-אישית.
רק בשלב מתקדם יותר בטיפול ניתן לשלב טיפולים ממוקדי טראומה (כמו CPT, PE ואחרים) שנועדו להביא להפחתת סימפטומים פוסט טראומטיים ב4 אשכולות הסימפטומים הפוסט טראומטיים: חודרנות, הימנעות, תגובות רגשיות שליליות ועוררות יתר.
יש לציין שאצל רבים הסובלים מטראומה מורכבת מוצאים גם הפרעת אישיות גבולית (גם כיון שיש חפיפה רבה בסימפטומים) שעבורם מלכתחילה גובש הטיפול בדיביטי.

מ י w ה י

New member
אני תוהה אם אנחנו מדברות על אותו הדבר

הבעיה שלי זה קודם כל ריבוי טראומות, לצד העובדה שחלקן היו טראומה ממושכת - וקראתי הרבה מידע על כך שהשיטה כן מתאימה, כשהדוגמה הקלאסית שנותנים במקרים האלו זה ילד מוכה, עם הסבר שלא נדרש לעבוד איתו על כל אירוע שאירע בחייו ועל כל פעם שהוכה בעבר, אלא על מקרים נקודתיים וזה עושה את העבודה. עוד דבר חשוב שצוין ברוב המקורות זה שלא אמורים לעבוד עם EMDR כטכניקה אלא כחלק מטיפול פסיכוטרפיסטי כללי שכולל התייחסות גם לגורמים נוספים - אני מניחה שלזה התכוונת כשכתבת על עבודה מקבילה דרך היחסים עם המטפל. אם מתייחסים לאורך הטיפול, ההבדל העיקרי הוא שאני עוד לא שמעתי על מישהו שטיפול דינמי עזר לו ואחרי שעברתי את זה אני מבינה למה - טיפול דינמי ממה שאני מכירה הוא פשוט לנהל שיחות עם מטפל, לדבר ולדבר ולשלם על זה - אני לא מסוגלת להבין איך השיטה הזאת מסוגלת להוביל לתוצאות כלשהן, בכל מצב שהוא, גם אם המטפל כן מקשיב ומתייחס (וזה לא מובן מאליו, ולא רק מהניסיון שלי).

במקרה שלי, הדבר היחיד שיצר פגיעה באמון הוא נסיונות עבר לקבל טיפולים מסוגים שונים שהתוצאות שלהם היו בעיקר בזבוז כסף ושום דבר מעבר - הטראומות לא היו מה שגרם לי לפגיעה באמון, ובמובן מסוים חלקן גרמו לתוצאה ההפוכה (למדתי לא לסמוך על עצמי והאמנתי שהצד השני תמיד צודק, כי הגישה הייתה שאני הבאתי את זה על עצמי בגלל חוסר הבנה). גם בנושא של יחסים בינאישיים - אין לי בעיה כזאת ככל הידוע, וזה משהו שאחת המטפלות ניסתה לרכב עליו ולהציג את זה כנקודת חוזקה.

באופן כללי, אני לא חותרת להגיע לריפוי מושלם בזמן קצר וברור לי שזה יקח זמן, אבל מה שהניע אותי היה שלפחות חלק מהטראומות יטופלו, או כמו שאמרתי למטפלת שהציעה שנמקד את הטיפול בכך שאני שונאת את העבודה שלי (אחרי שלא הצליחה לשכנע אותי שאני אוהבת אותה) - אני רוצה בתור התחלה להצליח לישון בלילה ולהיות מסוגלת לעשות עוד דברים חוץ מלהתכתב עם המתנדבים של ער"ן. בעקבות הניסיון האחרון דברים בתחום הזה כן הסתדרו והשתפרו, אבל זה נתקע אחרי שקלטתי שהמטפלת לא באמת הבינה למה באתי אליה ולא זרמה איתי לכיוון של טיפול בטראומות שמטרידות אותי, והזינה טראומות אחרות בעצם זה שהפגינה חוסר קשב והעבירה עלי ביקורת שיפוטית שדיי הפילה אותי.

בשורה התחתונה: מה שאני הבנתי, זה שהעיבוד האמדרי הופך את האירוע הטראומתי למשהו שמרגיש כחסר חשיבות. אחד הדברים שמפריעים לי ביומיום זה שדברים שקרו לפני הרבה שנים שההיגיון שלי אומר לי שהם זניחים ולא אמורים להטריד אותי, מאוד מטרידים אותי ומפריעים לי. במסגרת הטיפול הספקתי לעבד כמה אירועים מייצגים והרגשתי את ההשפעה פרטנית עם "שלוחות", אבל עדיין יש הרבה על מה לעבוד, ובזבזתי כבר המון זמן על כלום.

מ י w ה י

New member
אם הבנתי נכון

השיטה הזאת היא נגזרת של EMDR, שעדיין נמצאת בתחילת דרכה כמו שאמרו.
&nbsp
אשמח לדבר עם אותה מישהי שהשיטה עזרה לה ולשמוע בין היתר מה הוביל אותה לפנות לשיטה - חלק מהעניין זה שאי אפשר להשוות בין אנשים שונים כי כל אחד והסיפור שלו. זה כמו הויכוח שהיה לי עם המטפלת שהתעקשה שאנחנו צריכות לעבוד על ליל הסדר בטענה שמטופלים אחרים שלה מוטרדים מליל הסדר...

טראומה מורכבת לא רק בילדות

טראומה מורכבת היא סוג של טראומה המתרחשת שוב ושוב, טראומה מצטברת.
כשמדובר בטראומה מצטברת בילדות, הדוגמה הבולטת לטראומה מורכבת היא אלימות (פיזית או מינית) מתמשכת המתרחשת בתוך המשפחה.
עם זאת, יש מצבים מצטברים שגורמים לטראומה מורכבת - מחלה כרונית ומכאיבה (כמו כוויות), במצבי מלחמה ממושכת, שבי, עינויים, פליטוּת, וסחר בבני אדם.

מ י w ה י

New member
אוקי, נראה שאנחנו דיי מתכוונות לדברים דומים

הטראומות אצלי משולבות ולא כולן מהבגרות, כשחלק מהעניין אצלי זה שדבר הוביל לדבר - מה שכתבת על ביסוס האישיות והגדרת הזהות - זו אחת הבעיות העיקריות אצלי, וזה משהו שהקפדתי להסביר ולבהיר לכל מטפלת שהגעתי אליה, אבל זה לא כל כך עזר, וברוב המקרים מה שלי הרגיש היה שהן לא באמת מבינות למה הכוונה, למרות שהסברתי את זה בצורה הכי ברורה שאפשר. אני נוהגת לומר שרוב המטפלות שהייתי אצלן פעלו בהתאם לבדיחה על הרופא שממליץ למטופלים שלו לרוץ עירומים בגשם, כי דלקת ריאות הוא יודע לרפא. בתקופות נואשות הסכמתי לבדוק את האופציה לטיפול נגד דלקת ריאות ובלי להתרוצץ בגשם, התוצאות היו שמצאתי את עצמי במצב גרוע יותר מזה של דלקת ריאות.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

שיטת הטיפול ואורכו

להילי שלום,
כתבת דברים חשובים על ההתנסויות שלך, ואני מבקש רק להעיר על תחילת דבריך.
את כותבת:
"במקרה של טראומה מורכבת משך הטיפול יכול להיות דומה לזה של טיפול דינמי כך שאין בעצם שום הבדל"
לדעתי שיטת הטיפול איננה זהה לאורכו.
נכון שטיפול ממוקד הוא בדרך כלל קצר יותר,
אבל טיפול דינמי איננו בהכרח ארוך.
יש שיטות של טיפול דינמי קצר מועד (השיטות של מאן, מאלאן, סיפנאוס, דבאנלו) .
יש טיפולי סיביטי שאינם קצרים - במיוחד כשמדובר בהפרעות קשות כמו OCD או בסיביטי להפרעות אישיות.
דיביטי הוא, למשל, טיפול באורך בינוני (של בין שנה לשנתיים, ולעתים יותר)
טיפול ממושך הוא לא בהכרח טיפול דינמי.
יש לעתים טיפולים שמתארכים שהם בעיקרם טיפולים תמיכתיים-תחזוקתיים, שהם טיפולים לכאורה-דינמיים, אך אינם כאלה.

מ י w ה י

New member
אני לא יודעת הרבה על הפרעת אישיות גבולית

התחברתי פחות או יותר לכל מה שכתבת, אבל יש משהו שאני רוצה לחדד: הבעיה העיקרית אצלי בהגדרת האישיות היא בעיה שהמקור שלה הוא שקיבלתי בתור ילדה וגם בתור בוגרת פידבקים לא מתאימים באופן קבוע ובסיטואציות שגרתיות - אז לא ידעתי למה לצפות ומה תקין ומקובל ומה לא ומצאתי את עצמי לא אחת במצבים שונים כל פעם מצד אחר כשהפידבק היה זהה - האנלוגיה שלי היא של משחק מסירות: אם אני לא תופסת זה אומר שאני דפוקה שלא יודעת לתפוס, ואם הצד השני לא תופס זה אומר שאני דפוקה שלא יודעת למסור.
&nbsp
זה התחיל בבית אבל זה חוזק ע"י דמויות סמכותיות כמו מורות ודמויות נוספות שלא תמיד היו אמורות להיות סמכותיות אבל אני ראיתי בהן כאלו, כי לא הצלחתי לסמוך על השיקול שלי, וזה המשיך גם למקומות אחרים כולל בבגרות, כי אי אפשר לשים סטופ לדברים כאלו.
&nbsp
פסיכיאטר בכיר שהתגלגלתי אליו בזמנו גרם לי להבין שאיך שאני מרגישה זה דבר דיי הגיוני, כי מי שעבר את הדברים שאני עברתי הגיוני מאוד שירגיש ככה, ושזו לא אשמתי. אותו רופא היה זה שאבחן את המצב שלי כפוסט טראומה והסביר לי למה תרופות לא רלוונטיות.

מ י w ה י

New member
ועוד משהו חשוב

זה לא שטיפולים קודמים לא עבדו - זה שטיפולים קודמים לא בוצעו. טיפול דינמי זה לא באמת טיפול, לדבר ולדבר לא מוביל לתוצאות, בעיניי לפחות. CBT ניסיתי לקבל אבל המטפלת לא ביצעה אז מה שהיה היה פשוט טיפול דינמי, שלאחר מכן המטפלת הסבירה אותו בתור "מתן תמיכה".
&nbsp
EMDR לא הצלחתי לקבל חלק מהזמן, אבל כשהוא בוצע הרגשתי השפעה מסוימת, שיתפתי בזה. הבעייתיות נוצרה מסיבות אחרות שכבר הסברתי.

כשמדברים על טראומה מורכבת אני חושב על דיביטי

בעוד שכאשר מדובר בטראומות "פשוטות" אני חושב על טיפולים ממוקדים בטראומה -
SE , EMDR , SE-FR-CBT , CPT , PE

מ י w ה י

New member
זה מעניין מה שכתבת

המקרה שלי מאוד שונה וגם הסימפטומים, אבל זה מאוד מעניין לקרוא.
&nbsp
אצלי זה התחיל הרבה אחרי גיל 5, אני זוכרת מגיל שנתיים וקצת והבעיות התחילו בסביבות גיל 8+-, כשרוב המקרים היו אחרי. אולי זה מה שעושה את ההבדל.

מה שמועיל/יעיל לטראומה מורכבת

לפי הספרות שאני מכיר זה דיביטי
שנבנה בתחילה למטופלות עם נטיה אובדנית
ובהמשך נעשה הטיפול המומלץ להפרעת אישיות גבולית,
שיש לה חפיפה רבה עם טראומה מורכבת.

מ י w ה י

New member
אז אצלי זה לא בדיוק טראומה מורכבת

אולי זה חלק מזה, אבל הסיבה שאני אומרת פוסט טראומה מורחב ולא מורכב זה כי אצלי מדובר בטראומות רבות שלא מאותו מקור.

מ י w ה י

New member
לא מצליחה להירדם

לא מרגישה טוב פיזית, לא יודעת מה נפל עלי פתאום, מקווה שהרופא יתן מענה ולא יפטור את זה בסטרס, מה שכבר עשה לא פעם. הוא לא יודע על הטראומות שלי וטוב שכך, אבל זו נטיה של רופאים לתת את הדיאגנוזה הזאת כשהם לא יודעים לתת מענה לבעיה האמיתית.

אחרי האכזבה מאותה מטפלת ניסיתי לבדוק עוד אופציות, פניתי שוב למרכז ייעוץ לאשה ואחרי שני ניג'וסים חזרו אלי, עברתי חקירה משפילה למדי שהניבה תוצאות בסופו של דבר וקישרו אותי עם מטפלת שאני לא יודעת עדיין מה יהיה איתה, אבל אני מוכנה לנסות, בתקווה שהפעם זה יהיה אחרת, בעיקר כי אני דיי על סף להרים ידיים - בכל המאמרים והדיווחים על השיטה הזאת מדברים על ריפוי מהיר ועל כך שמקרים קשים במיוחד דורשים טיפול של מספר חודשים ולא של שנים, ואני כבר מנסה תקופה ארוכה בהרבה לקבל את הטיפול ולא מצליחה... וגם כשנראה שיש שיפור, הנפילה לא איחרה להגיע.

יש פה מישהו שכן הצליח לקבל טיפול יעיל לפוסט טראומה? טיפול שהועיל לפחות חלקית?

מ י w ה י

New member
אשמח לקבל הסבר

איך נטיות אובדניות והפרעת אישיות גבולית חופפות פוסט טראומה?
&nbsp
ואשמח גם להסבר למה אתה מתכוון כשאתה כותב טראומה מורכבת, כי אני חושבת שהילי מתכוונת לדבר אחר ממה שאני מתכוונת אליו, ואני גם לרוב מסבירה שהפוסט טראומה שלי מורחב ולא שמדובר בטראומה מורכבת - ריבוי אירועים שחלקם הם טראומה ממושכת, וחלקם הם נגזרות ו/או תוצאות של טראומות קודמות.

מ י w ה י

New member
אכן

למרות שכשאני חושבת על זה עכשיו, רק קראתי על דיווחים ותוצאות מחקרים, אני לא מכירה אישית מישהו שיכול להעיד על השיטה, למרות שאני יכולה להעיד שאצלי הייתה השפעה בקטעים המעטים שכן טופלו, אבל זה דיי טיפה בים (כמו לחבוש אצבע פצועה למי שכל הגוף שלו מדמם).

למעלה