לא חבל?

ג רפאל

New member
לא חבל?

בארגז הכחול של נירות למיחזור ברחוב קלישר פינת סוקולוב 1. בשביל מאחורי הבית ארגז מלא בכרכי האנציקלופדיה העברית.
לא חבל?

ג רפאל

New member
וזה מה שחבל. וזה מה שעצוב

אפילו כסמל.
פעם לספר היה משקל תרבותי. ערך. חפץ להתנאות בו.

לי יש ספריה פרטית ענקית המשתרעת עלפני חדרים רבים. פעם חשבתי שזה 'נכס' היום הסתבר לי שזה 'נטל'
כך או כך- כנראה שאמשיך לרכוש ולקרא ספרים עד יומי האחרון [אינשאללה]

איליה40

New member
לי יש גם ספריה ענקית

של כ-5000 ספרים (והמעבר לרעננה היקרה גבה מחיר כבד – אין לספרים האלה חדר, אלה מקומות אכסון מאולתרים). ושאלה האם נטל או נכס, אז גם וגם. מחד ברור שזה נטל. מאידך זה גם נכס, כי המחירים כל הזמן עולים. מה שזמנו קניתי בגרושים כיום עולה מאות ולעיתים אלפי דולרים.

איליה40

New member
סיפור על הבוקר

אין ספק שבעידן הדיגיטאלי ערכם של הספרים יורד והוא נישאר רק בנישות בודדות, כגון החפצים בעלי ערך אוספני. ודווקא כאן העידן הדיגיטאלי כן תומך.
אספר סיפור. בתחילת שנות ה-90 ביריד המכירות של אחת הספריות האוניברסיטאיות רכשתי 14 כרכים של האנציקלופדיה היהודית בשפה הרוסית משנות 1910-1913 במצב שלא נגעו בה ודפיה אפילו לא היו חתוכים ב-400 ₪ כאשר ערכה הביבליופילי היה אז כ-10.000 $ (כי הרי ברוסיה עצמה ספרים מעין אלה היו בזמנו מושמדים, ובטח לא היה ניתן להסיג את כל הכרכים, וכל שכן במצב שכזה). חשבתי - הנה אעשה עסקה מצוינת. אך למרבה הפתעתי לא הצלחתי למכור את האוצר הזה משך שנתיים ובסוף נאלצתי לגללו לאחד הסוחרים באותם 400 ₪ בהם רכשתי.

כיום עם כל אתרי המכירות זה בוודאי לא היה קורה. בכלל כאשר פעם הייתי נכנס למחסני הספרים באזור התחנה המרכזית בת"א היו חושכים עיניי מרוב העושר שהיה שם: למשל ההוצאות הראשונות של ספרי זיגמונד פרויד בגרמנית משנות 1900-1910 היו נמכרים שם לפי משקל, כאשר מגרמניה אז זה היה עולה אלפי דויטשמארק. כי האנשים שהביאו את האוצרות האלה לפלסטינה היו מתים ואילו נכדיהם לא הבינו מה ערכם. כיום בעידן האינטרנט זה לגמרי שונה. וישראל אגב היא אחת היצואניות של ספרי האוספות החשובה בעולם.

ג רפאל

New member
תשובה לעת ערב

נחמד לדעת שעוד יש -ואפילו ברעננה- המתעניינים בספרים.
אישית אני לא מתמצא כלל בעולם הספר הרוסי [אי ידיעת השפה] ומעולם לא קניתי ספר במטרה למכור אותו ולעשות 'סיבוב' של רווח.
בל אני חי את ומתמצא היטב בעולם הספרים הישראלי האירופי והאמריקאי.
אני זוכר את התקופה בה סוחרים מגרמניה היו מגיעים לארץ בעיקר לפני פסח למטרת רכישות ספרים גרמניים מעיזבון 'הייקים' -שהלכו לעולמם ובני הדור השני והשלישי לא מצאו צורך ועניין בספרים הללו. רבים מהם מה שנקרא 'ספרות המהגרים' או ספרים שהושמדו במדורות הגרמנים [היו פוליטיקלי קורקט להגיד נאצים]. גם עידן זה חלף. נגמרו האוצרות בארץ ומצד שני גם האספנים של הקלאסיקה בארצות דוברות הגרמנית הולכים ופוחתים.

מחיר הספר - לאחר שאזל- הוא כמחיר כל מוצר ונקבע על סמך היצע וביקוש. אלא נקבעים בין השאר ב'טרנד' באופנה ובביקוש לסוג מסויים של ספרות\ספרים. ובעיקר בארנה בה מתבצע המסחר - מכירה פומבית, [באקראי בין מספר מזדמנים שחפצים בספר ורבים עליו] בחנות במו"מ בין סוחר ורוכש. ככל שהאחד להוט יותר השני ירויח יותר. מקטלוג. מאתר ,מפרטי.
ומה שמאוד קובע הוא מצב הספר. ומשום כך אין הכרח ששני עותקים של אותו ספר יקבלו את אותו המחיר.
ויש כמובן 'תוספות' לערך ולביקוש -מהדורה כריכה סוג נייר איורים היקף המהדורה בית-ההוצאה חתימת המחבר והנושא [כאמור עפי"י רוב אופנתי - אין כמעט ביקוש לספרי דרשות מהמאה ה 18 אפילו אם הם בכריכות עור מלהיבות ועם חתימת הרבראנד שכתבם וליקטם. אבל ימצאו קונים לקלאסיקה יונית ולטינית בלשון המקור במהדורות מראשית הדפוס ועד למאה הי"ט. או לספרים מאויירים.

וכמובן יש לזכור את הפער שבין קניה למכירה. לא תקבל את מחיר הספר אלא רק לעיתים ממש נדירות
בד"כ מקובל באירופה -אצל סוחרים הגונים,חברי התאחדויות, לשלם סביב השליש ממחיר קטלוגי ממוצע של הספר [קל למצוא באינטרנט מחירים לצורך השקלול] אם הספר נדיר ו[או יש לסוחר קונה מייידי המחיר שישלם מוכר יהיה גבוה יותר.
גם במכירה פומבית יש פערים ועמלות לקונה ולמוכר.

אגב אקלימה של רעננה אינו טוב לספרים -בגלל הלחות.

ואחרי הכל . הגשם שירד פגם בספרי האנציקלופדיה שהושלכו.
ואני עוד זוכר את מבטי הקנאה בבעלי הספרים הללו שיכלו להרשות לעצמם את רכישתם.
SIC TRANSIT

איליה40

New member
כמה הערות

מזג האוויר ברעננה כמעט מושלם לשימור הספרים כי הרי הלחות היחסית של 50-80% בממוצע זה בדיוק מה שנדרש (דווקא בנגב למשל התנאים פחות טובים). מה שמטריד זה לא מזג האוויר אלה איכות הבנייה הירודה, במיוחד בשכונה שבחרנו, כאשר קיים חשש מתמיד להצפות. אני גם מאוד חושש מתולעות הספרים למיניהן, למראות שבישראל המפגע נפוץ פחות מאשר באירופה.

הרבה תלוי גם בגיל הספר. הספרים הפגועים ביותר (וגם בד"כ הנדירים) הם משנות 1919-1925, תקופה של שפל כלכלי ואיכות הנייר והכריכה ההתאם. אגב, מה שהכי נדיר ודי יקר אלה הם ספרי הילדים מאותה תקופה. מי שמוצא כאלה יוכל לעשות ביזנס טוב.

ג רפאל

New member
ה'ביזנס הטוב' ממש לא מעניין אותי.

לגבי מזיקי ספרים - הכללים ברורים. אין להכניס הביתה ספר נגוע.
אם 'מוכרחים' את הספר -יש למסור אותו לבעל-מקצוע לחיטוי
אחת לפרק זמן יש להזמין בעל-מקצוע מוסמך להדברה ספציפית לחטא את הספריה שבבית [ורצוי בכלל]
לא נתקלתי הרבה במזיקי ספרים בחו"ל. כמעט בכלל לא. אולי זה בגלל שספרים כאלה מראש לא מגיעים לשוק יד-שנייה\אנטיקואריאט
-לפחות בארצות שאני מכיר.

הכי טוב לשמר נייר בהרי-ירושלים.
רטיבות היא אסון. ואויב.

ספרי ילדים היו תמיד מבוקשים. ובעיקר אלה 'הויקטוריאנים' ובני אותה תקופה בארצות אחרות. ובעצם עד תחילת שנות החמישים
. אך זה בגלל האיורים\הציורים\ וטכניקות ההדפסה והצביעה. ויפי הכריכה.
ספרי ילדים השתמרו פחות מעצם היותם בידי ילדים לא-זהירים כדרך ילדים. בגלל שימוש ממושך שגם להתרפטותם,ובגלל שהמבוגרים נהגו בהם בזלזול [שלא כמו בספרי קודש למשל]
לא ברור לי לאיזה ספרים אתה מתכוון -באיזה שפה ומאיזה ארץ? בשנים האלה היתה עדנה ופריחה לספרים בצרפת איטליה בגרמניה באמריקה ואנגליה
וגם בצ'כוסלובקיה פעלו מאיירים מיוחדים במינם.[חלקם יהודים]

ספרי הילדים של פעם ניתנים להשגה במהדורות חדשות איכותיות וזולות. אך לרא זה מה שמעניין את 'האספן' שרוצה מקור.
לדוגמא כל ספרי פוגני דולק רקהם תוכל למצוא במהדורות פקסימילות זולות. אותם הציורים....ובארץ יש מהדורות חדשות של גוטמן....

במקור ספרי הילדים יצאו בכמה ואריאציות. הדפסה זולה, חיתוכי עץ לא-משהו נייר זול - ספרי ב'פני'
ולצידם ספריTOY כמו שנקראו . מפוארים איכותים צבעונים [ביד ,בסטנסיל
בליטוגרפיה שרק החלה לחדור לשוק בעיקר מגרמניה והחוצה] ואלה היו ונשארו יקרים. כמו שהיו תמיד.

עד עכשיו עוד ניתן להשיג בשווקים במערב אירופה הדפסים וציורים שניתלשו מספרים. והמחיר באמת עולה ככל שהמלאי פוחת.
קונים אותם בעיקר בשביל 'דיקורציה'.

איליה40

New member
סתם לסדר את האוזן

הנה ספר ילדים רוסי בן 12 עמודים שהודפסו ממנו בשנת 1928 לא פחות מ-10,000 עותקים. דהיינו לא מדובר במשהו נדיר במיוחד. המחיר המבוקש הוא כ-4000 $ טבין ותקילין

http://www.biblionne.ru/goods.php?id=3611

אגב, באותה תקופה מי שעסק בספרי הילדים היו אומנים ומשוררים מאוד רציניים, וחלקם הרי לא יכלו לעשות שום דבר אחר מפית המצב הפוליטי. ואכן כל ספר היה אז לא פחות מיצירת אומנות.

חבל שזה לא המצב בימינו אנו. לצערי לא יכולתי להסיג ספרים כאלה לילדיי באלפי דולרים, אך לפחות הם גדלים על קלאסיקה של הסרטים המיוצרים כגון הסדרה Silly Symphony של דיסני משנות ה-30. על הזבל הממוחשב שדוחפים לילדים היום אני מוותר מראש.

ג רפאל

New member
לצערי אני לא קורא רוסית ולא יודע במה מדובר

לבקש אפשר הכל. השאלה מי משלם.
ספרים מאויירים עי באקסט ליסיצקי פסטרנק -מבוקשים גם ב'מערב'
ואני מסכים כל הספרים האלה הם יצירות אמנות של ממש.

ג רפאל

New member
היום עברתי שוב. הארגז היה ריק לגמרי

הספרים בדרך למפעלי מיחזור נייר.
ואני משום מה עצוב

למעלה