לא אוהב את הגן

מירי,

New member
לא אוהב את הגן ../images/Emo10.gif

זו התשובה של בן על כל השאלות כמעט- השבוע הראשון "היה כייף" אבל בכמה ימים האחרונים... ניסיתי לאתר את הסיבה - מה שניראה לי כהכי דומיננטי מהתשובות שלו זה שהוא חוטף! (מכות)... עד לאחרונה בן היה מהגדולים והחזקים , השנה כבר לא ממש (הוא לא מן הקטנים, הוא איפשהוא באמצע) והוא מספר על ילד זה או אחר שמרביץ לו...ואפילו הגננת אומרת שהוא פשוט בא ומדווח לה- לא מחזיר! אני מאוד מרוצה שהוא לא מחזיר ולצערי זה לא שהוא לא מרביץ לפעמים גם ,אבל מכיוון שעד עתה הייתי תמיד האימא של הילד המרביץ ולא המקבל , אני לא ממש יודעת מה להגיד לו!..... רעיונות?

דסי אשר

New member
התופעה של בן- אופיינית לתחילת שנה

ובטח כאשר יש שינוי במבנה ובדינמיקת קבוצת הילדים. אני רואה במשפחתון שלי- איך השתנתה הדינמיקה, משום כניסת ילד אחד בלבד ויציאת אחרת. אבל השינוי לא מביא את השותפים הקטנים, לבוא ולומר לא טוב לנו(קודם כל כי כן חל שינוי לטובה)- כי הם לא יכולים עדיין לדבר. אבל, וזה הדבר העיקרי- הם, ובעצם אחת בלבד, שהייתה "מנהלת המשפחתון" מקבלת לגיטימציה שקשה לה, שפתאום משהו אחר חוטף לה צעצוע, ולא רק היא חוטפת לכולם. צריך להתרגל לשינוי, צריך להכיל את הקושי- לכולנו קשה להתרגל לשינויים. אני לא מעודדת להכות בחזרה. אני מעודדת לבטא שזה לא נעים, שזה כואב. דסי אני עובדת הרבה על הקטע הזה. האם בגן הגננת היא שופט עליון, או היא מלמדת את הילדים איך להתמודד עם קשיים חברתיים כפי שהבן שלך מספר עליהם? הבן בעצם גם אומר, לא נעים לי שמכים אותי, היה הרבה ניותר טוב קודם, שאני הייתי הגדול והחזק. תשמחי שהפסיק להכות... דסי

איך עוזרים לילד? (שוב ארוך...../images/Emo10.gif )

מירי, לדעתי דווקא הנסיונות החוזרים של ההורים לאתר את הסיבה, מקשים על הקליטה. ואסביר. אני רוצה לדבר על על כוחה של השאלה, בעיקר עם ילדים צעירים. בשביל ילד, בשאלה יש תמיד רמז לתשובה. אם שאלו אותי, סימן שיש תשובה, ואני צריך לדעת אותה. לכן מאד מאד נדיר לשמוע מילד (או ממבוגר לא-בשל...) את התשובה: "לא יודע". או "אין הבדל". למשל - אם ישאלו אותו את מי אתה אוהב יותר, אמא או אבא? - (כולנו יודעים כבר שזו שאלה לא הוגנת. אבל למה?) גם אם הוא אוהב את שניהם אותו דבר, בגלל ניסוח השאלה ירגיש מחוייב לבחור. דבר נוסף שמאפיין חשיבה ילדית הוא שהם מנסים לרצות ("ר" בפתח), לענות "נכון". הם רוצים שאחרי התשובה יגידו להם: נכון, כל הכבוד! אם נשאל ילד כמה זה 2+2, והוא יגיד: 3, אנחנו נחייך ונשאל שוב: כמה? מהשאלה החוזרת הוא כבר מבין שהתשובה לא היתה נכונה, והוא ינסה שוב: 5? וכך הלאה, עד שיתן תשובה שאחריה לא נציק לו יותר... לדעתי, חשוב מאד לדובב את הילד ולשמוע "איך בגן". אבל בשלבי הקליטה הראשונים השאלה "למה אינך אוהב את הגן" מרמזת לו שהוא צריך לתת הסבר רציונאלי לרגשותיו. הסבר טוב, שיספק את הוריו. אני טוענת שהתשובה מאד ברורה, אבל קשה מאד להגדרה לילד. ברור שבהתחלה קצת מפחיד ואפילו עצוב ללכת למקום חדש, לשנות הרגלים, להתרגל, וכל זאת - בלי הורה צמוד. הסבר ברמה ובעומק כזה הוא קשה, עד בלתי אפשרי, לילד רך. אבל שאלת - אז הוא ינסה לענות. לכן אני כלל לא בטוחה שהוא באמת סובל מאלימות בגן. אבל כן בטוחה שהוא יודע שאלימות זה "סיבה טובה" לא להיות מרוצה. (וטוב שכך!) הרעיונות שלי עבורך מתמקדות כרגע בסיוע להסתגלות הילד. בהמשך, אם תרצי, אשמח לשוחח על התמודדות עם אלימות (ואוף, יש לי הרבה מה לומר בנושא...
) מה שאני מציעה זה לשנות גישה. א. לא לשאול אם רוצה ללכת לגן (בעצם השאלה, מבחינתו, יש הצעה שאולי ההחלטה אם ללכת או לא, נמצאת בידיו. וזו הטעייה), או אם אוהב את הגן (שוב, שאלה שמטרתה בעצם לקבל חיזוק ואישור מהילד על ההחלטה שההורים עשו. במערכת היחסים הורה-ילד, תפקיד ההורה הוא לחזק ולאשר את ילדו, ולא ההיפך!) ב. כשהילד מביע צער/כאב/התנגדות לגן, להגיב בשיקוף (אני שומעת אותך. אתה אומר שאתה לא אוהב את הגן. - שימי לב למבט המופתע ולהקלה שתחושי אצלו, בתגובה לאמירה כזו...), בקבלה (תודה שאתה מספר לי איך אתה מרגיש. עכשיו אני יודעת שאתה ממש לא אוהב את הגן) ובאישור (זה בסדר גמור להרגיש ככה. ראיתי שגם יוני בכה בבוקר בגן. נדמה לי שגם הוא מרגיש ככה. הרבה ילדים מרגישים ככה בתחילת השנה. גם אני, כשהייתי קטנה, בכיתי לאמא שלי - רק אם זה נכון! לא צריך לשקר) ג. הכי קשה - לעצור כאן! לא להציע דרכים להתמודד, לא "אבל כיף בגן". תאמיני בו שהוא כבר ידע אם כיף בגן או לא. הוא ממש לא צריך שיגידו לו. בכך שעשית את ב., הענקת לו את כל התמיכה שהוא זקוק לה. מכאן יוכל בקלות למצוא את דרכו שלו להתמודד ולהתגבר. לפי מה שאמרת הוא כבר התחיל - הוא נהנה מהפעילויות, והוא פונה לגננת לעזרה. שני סימנים מצויינים ליכולת התמודדות מעולה. מבחינה חינוכית, המסר הכי חשוב שאנו מעבירים לילד, בעשותנו כך, הוא שזה בסדר להיות עצוב. לא צריך מיד לברוח מההרגשה הזו. אני כאן איתך ובשבילך, ואתה תתקדם בקצב המתאים לך. זה בעיני ההיפך מה: אל תבכה, הנה, קח סוכריה, שלא תהייה עצוב. למה? "עצוב" זה רע? או אסור? אם ככה, כל פעם שאני עצוב, זה לא בסדר... אני לא בסדר... אני מאמינה שמי שלא עצוב, גם לא שמח. אין חיים בלי מוות. אין התחלה בלי סוף, ואין שמחה בלי עצב. מקווה שלא עייפתי אותך... ליאת

אתיש

New member
תודה רבה

אני מפורום שכן ויום יום אני "סובלת" את הבקרים של "לא רוצה לגן" ובאמת חשבתי שלא טוב בגן עד שהופעתי באמצע היום הגן ולהפתעתי ראיתי את הילדה שרה ורוקדת ומשחקת. תודה רבה על התשובה שעזרה לי מאוד.

מירי,

New member
לא עייפת אותי - שימחת אותי!

כי בעצם אנחנו נוהגים פחות או יותר לפי מה שאת מתארת- ילדי כמוני אינם מספרים על איך עבר עליהם היום , אז כדי לדעת עלי לשאול, כשזה פושר התשובה "בסדר" ואני די יודעת שלא יהיה פרוט גם אם אשאל, כשהיה כייף או לא , השאלה הבאה אינה למה? אלא מה עשיתם, בדר"כ יופיעו הפעילויות הדומיננטיות שהישפיעו על התשובה הקודמת - למשל אם היה כייף שיחקנו במשחק מסויים ואם לא היה כיף במקרה שלנו X/Y הירביץ לי... אנחנו לא שואלים אם הוא רוצה ללכת לגן , יש רוטינה של בוקר שמתנהלת איתו כבר 3.5 שנים ,אלא שהיום אני שומעת אותו בוכה אני לא רוצה ללכת לגן (אני בעבודה הוא עם אבא) מה קרה?X מרביץ לי, אז אולי נדבר עם הגננת על זה? ברור שעצוב למי שמרביצים לו , ומותר לו לבכות ומה פתאום סוכריה (אחת עם בעיות אכילה כמו שלי תגיש ממתק כפיתרון?
) אז בכלל לא מציעים להפסיק להיות עצוב מנסים למצוא פתרון למה שגורם לעצב... אז היום אבא כבר היה מוכן להשאר קצת כדי לראות מה קורה (הגננת בד"כ מגיעה אחרי שהוא הולך) אבל בן היגיע לגן ומיד הלך לשחק , ובצהריים אפילו אמר שהיה כייף אבל... וכן! אני אשמח מאוד לשמוע עוד עיצות על איך להתמודד עם אלימות והפעם מהצד של המוכה...

תודה מירי

מאד נעים לקבל פידבק. הערב פתחתי פורום חדש, ואני מותשת ולכן לא יכולה ח=לענות לך לעומק. סליחה. נכנסתירק כדי לראות מה קורה ושמחתי לשמוע שהדברים מסתדרים. אולי מחר, טוב? שלך, ליאת הגיל הרך בבית ובגן

למעלה