לאף אחד אין מה לומר ...

אלי ו.

New member
דבר על דיבורו

ראשית אני מצוי בציבור החרדי והטענה שאתה מעלה היא חדשה לי. רוב הטענות שאני מכיר הן על "ביטול תורה" ומתייחסות בעיקר למתימטיקה אנגלית ואזרחות. שנית, מורה חרדי באם יאלץ ללמד אבולוציה יכול להציג את התאוריות האלה בקונטקסט המתאים לחרדים, כתאוריות בלבד. בפועל מדובר בחומר שברמת ביה"ס היסודי קל מאוד לדלג עליו ולא בסלע המחלוקת. וכפי שכתבתי קודם, המחלוקת האמיתית היא על עצמאות החינוך החרדי ולא על התכנים.

masorti

New member
אני מתייחס למה שהתרשמתי מהתקשורת...

אם אתה אומר שהבעיה היא עצמאות החינוך ולא התכנים במדעי הטבע, אני מאמין לך.

masorti

New member
חקרתי ובדקתי ודרשתי היטב...

ותראה משהו מעניין שהעליתי מתוך פרוטוקול דיון בועדת המדע של הכנסת על תוכנית הליבה... משה גפני: אני לא יכול היום לריב איתך בגלל שהיית בסדר בנושא של החינוך העצמאי עם העובדים ועם המורים. אני לא יודע להסביר את עצמי טוב, אבל אני מקווה שעם הכישורים שלך תבין אפילו שאני לא מסביר טוב. המציאות הזאת, שבה עוסקים בתוכנית הליבה, רובה ככולה מופנית לציבור החרדי. הרי הבעיה בחינוך החרדי היא לא הבעיה הקריטית, הרוב לומדים את הליבה, החינוך העצמאי ומעיין החינוך התורני לומדים את הליבה, לומדים את המקצועות האלה ואצל הבנות לומדים יותר. למה מטפלים בזה? בגלל שזה השלב הראשון. השלב השני יהיה שיבקשו ממני ללמד את הילד שלי שמוצאו של האדם מהקוף, את הטמטום הזה שלכם. היו"ר אילן שלגי: לא נגיע לזה. משה גפני: נגיע! קודמך אמר שלא נגיע לליבה, הוא היה יותר מתון באנטי-דתיות. החרדים כנראה כן חוששים מכפייה חילונית של לימוד על האבולוציה וכיו"ב.

מדהים.

אז מה שהחרדים חוששים מננו זו בסך הכל הזיה פראנואידית למדי של חבר כנסת בור וגס רוח?

איזה מזל יש לילדים שלך ושלי

שלפחות עמדנו כחומה בצורה על זכות המדע האנושי והישגיו להיות מדווח למוחות צעירים, וטרחנו לעדכן את צאצאינו בכל החדש והמתחדש. הבעיה היותר חמורה היא ילדים שמקבלים את דברי הרבנים כ-אמת מוחלטת, בעוד אתה מנסה ללמד אותם דרכים להטיל ספק, לחשוב לפני שמסכימים להיות מושפעים ו/או לנקוט עמדה. זה יותר מסוכן מללמד צעל המפ]ץ הראשון [אגב, התיאוריה הזו כפי שקראת בעיתונות כבר בבעייה רצינית
]

הבעיה היא בעיקר אנגלית ומתמטיקה

מטרת החינוך "על טהרת הקודש" הוא ליצור אברך ש"תורתו אומנותו" כלומר כזה שלא יוכל להתפרנס בכבוד מחוץ לישיבה ויהיה תלוי לחלוטין ברבניו. בישיבות תיכוניות, למשל, לומדים אנגלית ומתמטיקה ולא אבולוציה ולכן הן שנואות על שלוחי המפלגות החרדיות הרבה יותר מכל מערכת אחרת.

masorti

New member
זו כמובן חשיבה קונספירטיבית חילונית.

הרבנים לא זקוקים לכך שהחרדי לא יידע מתמטיקה כדי להיות מנהיגיו הרוחניים. ויעידו על כך פרופסורים חוזרים בתשובה שמצייתים לרב שלהם כאחרון האנאלפביתים. הסמכות של הרבנים לא נובעת משליטה כלכלית אלא מראייתם כסוג של מקורבים או מתווכים באינטראקציה עם האל.

רבע מעברה

אם הרבנים ניו מסתמכים על פרופסורים חוזרים בתשובה לא היו מפלגותיהם מגרדות את אחוז החסימה. מיהם כל הפרופסורים הללו? פרופ' דורון אורבך (מר דורסל) מהמחלקה לכימיה בבר אילן ו... נו.. את אורבך הזכרנו כבר? אין כאן שום קונספירציה: מעמד פריבילגי תמיד יתנגד לכל שינוי שיקטין את כוחו. הרבנים מתנגדים ללימודים כלליים מאותה סיבה שהמעסיקים מתנגדים להגבלות על קבלני כח אדם ושהחקלאים מתנגדים להקטנת מכסת התיאלנדים. דוקא אתה מעלה תיאוריה כמעט גזענית לפיה הרבנים אינם ככל אדם בעל זכויות יתר אלא מעין קליגולות ההופכים עצמם לאלים בחייהם (אינני חסיד רבנים אבל פרט למר מנחם מנדל שנאורסון שר"י אין דוגמאות לרבנים שניסו להציג עצמם כאלים או "מתווכים באינטראקציה עם האל").

masorti

New member
כבודו שכח את פרופ. ברנובר...

והנקודה היתה שגם פרופסור יעריץ את רבו למרות ההשכלה שלו. כמות הפרופסורים הרלוונטיים לא חשובה. שמחתי לקרוא את הפיסקה שלך שאומרת: "מעמד פריבילגי תמיד יתנגד לכל שינוי שיקטין את כוחו. הרבנים מתנגדים ללימודים כלליים מאותה סיבה שהמעסיקים מתנגדים להגבלות על קבלני כח אדם ושהחקלאים מתנגדים להקטנת מכסת התיאלנדים." אכן תובנה עמוקה. רק לא הבנתי למה הדוגמאות שלך עוסקות בפשוטי העם כמו קבלנים וחקלאים, ולא בשופטי בית המשפט העליון ובראשם הגברת בייניש - שמתנגדים לכל שינוי שיקטין את כוחם. זו הרי דוגמא הרי יותר ברורה ומוחצת למעמד פריבילגי שמתנגד להקטנת כוחו. אני לא העליתי שום תיאוריה על רבנים שהופכים את עצמם לאלים. התפישה לפיה הצדיק (או האדמו"ר או כל מינוח שקול שתשתמש בו) מקורב לאל ויש לו כוח להשפיע על החלטותיו - היא תפישה ידועה ומוכרת הן בחסידויות האשכנזיות השונות והן בעדות המזרח. תסע לקבר של רב חשוב לפי בחירתך, ותראה איך המונים באים להשתטח על קברושל הצדיק ולבקש פרוטקציה אצל האל.

sailor

New member
לפי היהדות

האלהת רבנים ואדמורים היא עבודת אלילים לכל דבר, ותמונותיהם המשמשות כמו מקדש בודהיסטי בבית המאמינים הינן עברה על "לא תעשה לך פסל וכל תמונה". וההשתטחות על קברי צדיקים אף היא עבודת אלילים.

masorti

New member
שמחתי לגלות שאתה מוסמך לרבנות ופוסק הלכות.

ואף אחד לא דיבר על האלהה. תקרא שוב את השירשור.

masorti

New member
זה מה שאתה טוען...

אבל בתור אתיאיסט המקפיד להזדהות כ"חופשי", אתה לא בדיוק אובייקטיבי בענין. הכוונה שלי היתה שאני לא טענתי שמדובר האלהה. (אני זה שהעליתי את הטיעון, והיתר התיייחסו לטענה שלי)

אטיוד5

Active member
לא הבנתי את הקשר בין שני משפטיך.

לעניות דעתי, מי שאינו לומד מתמטיקה ואנגלית בתיכון, ולא מתקבל ללמוד באוניברסיטה - סיכוייו למצוא עבודה הולמת לכישוריו, אם בכלל יש לו כישורים ללימודים עיוניים, קטנים מאוד. אתה חושב שלא כך? אז בוא להסתובב במפעל ההיי טק שבו אני עובד ונסה לאמוד את מספר החרדים בו.

מה שאני אמרתי

זה שאין שחר לדברים שלך כאילו המטרה של תמיר היא להדיר את החרדים משוק העבודה- ובקשר להומור, כמו שניחשתי מה שכתבת אינו סאטירה מתוחכמת. האמת היא שאיני יודע אילו אם יש לך חוש הומור.

אטיוד5

Active member
חוששני שיש לך בעיות בהבנת הנקרא

או שלי יש בעיות בכתיבה. ולפירוט - כשכתבתי "מילים טובות" התכוונתי בסגי נהור, בסאטירה. מתוחכמת או לא, זאת כבר שאלה אחרת. לא התכוונתי שהמטרה של תמיר היא להדיר. התכוונתי שהתוצאה תהיה שחרדים לא יוכלו להשתלב בשוק העבודה הנורמטיבי. זהו, מספיק עם הסברת בדיחות לא מצחיקות.

חוששני שיש לך בעיה חמורה

עם זה שהבנתי היטב את דברייך, ועכשיו אתה מבקש להתנער מהם.

sailor

New member
אז תזביר לי

איך זה שהרבה בוגרות אולפנות חרדיות לומדות מחשבים באוניברסיטה ועוסקות בתכנות ובפיתוח מערכות? יש הרבה פחות חרדים שיצאו מהישיבה ולמדו, אבל יש דוגמאות בכל חברות ההיטק המובילות.

למעלה