לאן נעלמה 'תנועת ההשכלה'?

אוי כמה שאתה טועה !

זה נכון שעשרות אחוזים אינם זברות, אבל למעלה מ-90% חושבים שאולי עד בטוח יש איזה קבה/אדושם/אלוקים/...

Marie Curie

New member
אוי כמה שאתה צודק!

רוב החילוניים הם בעלי מוח דתי לגמרי. הם פשוט לא מקיימים את רוב המצוות, אבל האמונה התמימה של רבים מהם מושרשת עמוק. ואני לא מדברת רק על אותם יותר מתשעים אחוזים שצמים ביום כיפור משום מה, אלא על כל צורת המחשבה האנטי-רציונאלית, המסדרת רהיטים לפי זרימת הקארמה, הנוהרת אחר הקבלה לעם, המתעסקת בחיים שלאחר המוות, המתפללת למפלצת הספגטי בעת צרה, וכולי וכולי וכולי וכולי וכולי. וגם ההתעסקות האובססיבית והפנאטית באי-קיומו של אלוהים היא דתית בעיניי, כמעט באותה מידה. אין הרבה הגיון קר בעולם. התודעה האנושית, ברובה, היא דתית מעיקרה.

mister xy

New member
מה זה קשור?

פותח השרשור התייחס לתנועת ההשכלה ואתה מדבר על אתאיזם. את העובדה שרוב היהודים הם חילונים אפשר בהחלט לזקוף לזכות ההשכלה, ואילו טענתך על זה שרובם עדיין מאמינים באיזשהו יהוה לא קשורה בכלל להשכלה כי ההשכלה מעולם לא התיימרה לחנך לאתאיזם.

Marie Curie

New member
ההשכלה אמנם לא התיימרה לחנך לאתאיזם, כמובן

וההוכחה הניצחת היא דמויות מפתח מתנועת ההשכלה היהודית שהמירו את דתם לנצרות (מטעמי נוחות לדעתי יותר מאשר מטעמי אמונה). אבל! נכון שרוב היהודים אינם שומרי מצוות ואפשר אולי לזקוף זאת לזכות ההשכלה, אך בערות מחשבתית ושבלוניות בהחלט לא עולות בקנה אחד עם "רוח המשכילים". אמונה ביהוה היא רק דוגמא, ואפילו לא הטובה שבהן, (משום שפשוט אין הוכחה לוגית אמיתית לאי/קיומו.)

mister xy

New member
רוב החילונים כיום הם דור שני או שלישי ויותר

ושאלת קיומו של האל מטרידה אותם פחות מהשלג דאשתקד וזו הסיבה שחלקם מאמינים למחצה לשליש או לרביע. זה ממש לא נובע מבערות מחשבתית.

Marie Curie

New member
תקרא לזה איך שתרצה

אני לא חושבת שיש הרבה אמת מחשבתית באדם שיישאל: "למה אתה צם ביום כיפור?" ויענה: "לא יודע וגם לא מעניין לי את הזנב, אני צם כי ככה".

עץ שתול

New member
מהציבור החילוני לעולם לא יצמח תנועת השכלה

הם יכולים להאמין חופשי באלוהים או בחייזרים אחרים, כל זמן שהאמונה הזאת לא מחייבת אותם במשהו אין לה שום משמעות! הדתיים לעומת זאת, האמונה מחייבת אותם בשמירת מצוות והלכה, ולכן הם גם נאנסים מלעשות דברים מסויימים או מאי היכולת לעבור על ההלכה. תנועת ההשכלה נולדה והשתרשה אצל אלה שהיו כבולים בחבלי הדת והאמונה. ולכן זה שהחילונים מאמינים או לא מאמינים, זה סתם מיתוס חברתי או משפחתי, בדיוק כמו לצום ביום כיפור. חברים! אלו לא בויך סברות... למסקנות אלו הגעתי אחרי שהיו לי הרבה שיחות עם חילונים, על אלוהים ועל זה שהם צמים בכיפור. אין לכם מושג כמה האמונה הזאת של החילונים אי שטחית ורדודה, ברוב המקרים אמונה זו נובעת בעיקר מכך שזה פשוט עושה להם טוב.

Marie Curie

New member
אמונה תמיד נובעת מכך שזה פשוט עושה טוב

ובעצמך אמרת שההשכלה הגיעה ממקור אחר לגמרי, כך שבאמת החילוניים האלה לא קשורים אליה בכלל. (גם אם עצם היותם כפי שהם הוא תולדה)

היהדות האורתודוכסית

"התחסנה " כנגד ההשכלה ןלמדה את נקודות התורפה של עצמה ששם המשכילים מצאו בקעה להתגדר והוקמה היהדות החרדית על ידי החתם סופר ותלמידיו מאז החרדים הולכים ונסגרים בתוך עצמם ומרחיקים את ילדיהם פיזית ורעיונית מכל דבר שמקרב אותם אל עולם המעשה והמציאות האפשרות היחידה לדעתי להפוך את ההתחלנות יותר המונית היא הפצת חוברות כפירה בתדירות גבוהה בריכוזים החרדיים וחשיפת פניהם האמיתיות של הרבנים והעסקנים אל מול צאן מרעיתם

מוכה עץ

New member
ברירה טבעית

בעולם המערבי נשים נוטות ללקות בפרנויה יותר מגברים. בישראל הפיזור שווה בין שני המינים. אחד התאוריות גורסת שרוב ה"לא פרנואידים" נכחדו בשואה והפרנואידים ברחו מבעוד מועד. גם תנועת ההשכלה השכילה את כל היהודים ברי ההשכלה ומה שנשאר הם יהודים חסרי יכולת "השכלתית" ולכן זו לו תנועה בסדר הגודל שהורגלו אליו לפני השואה מיותר לצין ששני התכונות הם גנטיות......

הסבר יפה

שגם אני חשבתי עליו, היוצא ממנו, שהחזרה בתשובה מביאה גנים לחזרה בשאלה... ואכן, רבים מבניהם של חוזרים בתשובה חוזרים שוב בשאלה...

באמת חשבתי, שיהיו כמה שיותר חוזרים בתשובה

הרי ילדיהם יוצאים בשאלה, ועדיף שיהיו 10 ילדים חילונים, מאשר שתים של הורים חילונים.

moshe010

New member
אני חושב כמוך אבל

כיום כשאנחנו דור שלישי למיסדי החברה החרדית הנתונים השתנו לטובה כיוון שבאוכלוסיה קימות שיחלופים גנטיים וכן תכונות דומננטיות שלא עוברות לחלק גדול של הדור השני ובודאי לא לדור השלישי

מתבי6

New member
זה מה שאתה לא מבין

רוב החרדים לא מאמינים. חלקם בתוך הבית גם מתנהג בדרך שונה מזו הנראית בחוץ. כמובן כל אחד מקפיד על דברים אחרים יותר אבל זה בדיוק כמו שאצל האדם החילוני יש אחד שנושא זה קרוב לליבו ויש שנושא אחר חשוב יותר. פשוט יש קבוצה קטנה שטלתנית וקולנית המנסה לאכוף את דעתה (כשלרוב זה פשוט משתלם לה מכיוון אחר) ויש כאלה שמאמינים להם ויש כאלה שמתנהגים כך כלפי חוץ או מפחד על עצמם או מחשש שלא יקבלו את הילדים למוסדות חינוך.

אופנה ומיצוי

תנועת ההשכלה הגיעה למיצוי ונעלמה, כיום האופנה העולמית היא (לא רק אצל היהודים) חזרה לדת, זה ימשך לדעתי כנראה עוד מספר עשורים לפחות עד שהאופנה תמצה את עצמה ותחזור לחילוניות וחוזר חלילה.

nms24

New member
כי היום אין תחליף אמיתי לדת

תקופת ההשכלה באירופה הייתה גם אביב העמים תקופת המהפכות ועידן הלאומיות. כך שמי שיצא ממסגרת הדת היה יכול להיכנס למסגרת אחרת שתספק לו תמיכה חברתית ונפשית. היום כל מה שהחילוניות מייצגת זה הדוניזם.כך שאין שום תחליף אידיאולוגי אמיתי לדת.

למעלה