לאן אפשר להגיע עם

AuraMe

New member
לאן אפשר להגיע עם

תואר או שניים בפסיכולוגיה+בלשנות?
או רק עם בלשנות?

פסיכולוגיה ובלשנות

רק עם בלשנות: אפשר להגיע למשל להוראה, מחקר, עריכה לשונית.
פסיכולוגיה ובלשנות ביחד: למשל מחקר בתחום הקוגניטיבי, מחקר על רכישת שפה אצל ילדים וכו'.

AuraMe

New member
באמת אפשר להגיע עם בלשנות לעריכה לשונית?

המון מקורות אומרים לי שזה לא נכון, ושעריכה לשונית לא קשורה ללימודי בלשנות אלא דורשת לימודי לשון ואף ספרות... איך מגיעים ממקצוע אחד לשני?

לגבי עריכה לשונית

תראי, עקרונית זה נכון שאם רוצים להיות עורכים לשוניים עדיף ללמוד לשון ואח"כ יש גם לימודי תעודה בעריכה לשונית.
בלשנות היא מקצוע יותר "מדעי", היא לא עוסקת ב"לתקן" אלא מתארת איך אנשים מדברים בפועל ואיך הם רוכשים שפה.
כך שמהבחינה הזו את צודקת. בפועל, ישנן עבודות שמחפשים בהן אנשים עם נסיון ו/או כישורים בתוכן/הגהה/עריכה, ו/או תואר ראשון במדעי הרוח והחברה ולא בהכרח בוגרי לשון. יש עבודות שאפשר להתקדם בהן עם כישורים ותוך כדי צבירת הניסיון.

כדי לעזור לך, הייתי שואלת אותך את שאלת הבסיס - מה המטרה שלך? האם יש לך מחשבה על מה תרצי לעשות לאחר הלימודים?
או - מדוע חשבת על פסיכולוגיה ועל בלשנות? (אני אגב עשיתי תואר ראשון בבלשנות כחוג נוסף בשביל הכיף, זה היה מעניין מאוד
)

AuraMe

New member
הבנתי, טוב לדעת

בהתחלה חשבתי על פסיכולוגיה או על עריכה לשונית. אני מתעניינת מאוד בנפש האדם ודיברתי עם פסיכולוגית שהסכימה שזה מתאים לי - בעיקר לכיוון של מחקר ולאו דווקא קליני, חינוכי או ארגוני, אבל אין מה לפסול אפשרויות כבר עכשיו. עריכה לשונית עניינה אותי כי אני מאוד אוהבת לכתוב ואת העיסוק בשפה (הייתי מתרגמת בצבא).
ואז הלכתי למכון אבחון מקצועי ושם המליצו לי על מקום ראשון על פסיכוביולוגיה, מקום שני על פסיכולוגיה-לשון עם כיוון אפשרי לפסיכולינגווסטיקה, ומקום שלישי על מדעי המוח. בכלל, ייעדו לי מאוד עתיד מחקרי, אבל בגלל שזה רחוק חשוב לי מאוד לברר על עוד כיוונים אפשריים שאפשר לעשות עם לימודים.
במדעי המוח כמובן, יש רק מחקר (או כמעט רק מחקר), וזה די הרתיע אותי (למרות שזה מעניין בטירוף!) בגלל שהבנתי שזה מערב ניסויים בבעלי חיים. פסיכוביולוגיה הבנתי שגם מתחבר בסופו של דבר למדעי המוח, או למחקר בביולוגיה, ולא מומלץ למי שרוצה להתקבל אחר כך לתואר שני בפסיכולוגיה, כי זה מאוד עמוס.
אז נשארתי עם פסיכולוגיה-לשון - ומה גיליתי? שהפסיכולוגית התעסוקתית במכון הייעוץ הטעתה אותי מעט, והפסיכולינגווסטיקה היא מקצוע שמשלב פסיכולוגיה ובלשנות, לא לשון!
מהמעט שנחשפתי לבלשנות בצבא, גם מקצוע הבלשנות מאוד עניין אותי. בצבא גיליתי שאני אוהבת את הלוגיקה והמתמטיות שמסתתרת מאחורי שפות - במיוחד אם יש בה משהו זר והן לא באות מאותה משפחה של שפות שאתה כבר מכיר. למדתי שם מאפס שפה בתנאי מעבדה, וזה היה שונה בתכלית מלימודי אנגלית בבית הספר, שבעיניי יותר סומכים על אינטואיציה וקליטה באמצעות השמיעה. בצבא למדתי אפילו קצת פונולוגיה במסגרת פרויקט מסוים...
מקצוע הבלשנות לא היה בראש שלי עד עכשיו כי אין אותו בחיפה, אבל כמובן שבחירת הלימודים תשפיע על עיר המגורים שלי, ולא עיר המגורים על בחירת הלימודים.

עכשיו אני בדיוק בשלב הזה של התחקיר - מה עוד אפשר לעשות עם הפסיכולוגיה והבלשנות, או רק עם הבלשנות, חוץ ממחקר פסיכולינגווסטיקה, ואני מאוד מתקשה למצוא תשובות חד משמעיות...

AuraMe

New member
אגב,

על הביולוגיה חשבתי גם בהתחלה בשילוב עם פסיכולוגיה כי זה היה המקצוע האהוב עליי בבית ספר.
הרבה זמן התלבטתי אם לבחור ביולוגיה או בלשנות כחוג שני, כשבעצם הבחירה היא בין ניסיוני מהתיכון לבין הצבא

מעניין,

3 התחומים שאת מגלה בהם עניין - פסיכולוגיה, ביולוגיה ובלשנות - אכן נלמדים במסגרת מדעי המוח.
אם איני טועה, ניתן לשלב אותם בשנה הראשונה או לבחור מסלול מסויים עם 2 תחומים ולקחת קורסים מעוד תחום,
ולאחר מכן להחליט על המסלול שלך.
לגבי ניסויים בבעלי חיים - אני לא בטוחה שזה קיים בכל המסלולים, תבדקי את זה.

אפשרות נוספת - עופר הזכיר פה קלינאות תקשורת, שמשלבת הן לימודי פסיכולוגיה והן לימודי בלשנות, האם עיסוק בזה יכול לעניין אותך?
אם איני טועה, באוניב' חיפה יש חוג כזה.

ושוב, עצתי לך היא לא להתחיל בלחפש "מה ללמוד" אלא קודם כל לברר מה הכי מושך אותך ומה היית רוצה לעשות, ורק לאחר מכן ובהתאם לבחור מסלול לימודים.למשל, האם את רוצה לעבוד עם אנשים ? ואם כן, איזה קהל? מבוגרים/ילדים/בעלי צרכים מיוחדים/לקויי למידה וכו'..., האם בצוות או באופן עצמאי? איזו סביבת עבודה היית רוצה (לפחות ממה שאת חשה כרגע) וגם מה הכי מושך אותך. מה הכי נוגע לליבך. פחות חשוב מה נאמר לך על מה שיתאים לך ומה אחרים "מייעדים" לך, יותר מה היית רוצה לייעד לעצמך:) לפעמים, בוחרים ללמוד משהו "סתם" כי הוא מעניין, זה לגיטימי בהחלט:) במיוחד אם את הולכת על דו חוגי. אז מקסימום הרווחת עוד ידע מעניין..
וכמובן כדאי מאוד לעשות "תחקיר" על מסלולי הלימודים השונים, השאלות שאת שואלת הן חשובות ולכן ממליצה לך ללכת לפקולטות הרלוונטיות ולברר את כל מה שחשוב לך.

אם יש לך עוד שאלות נשמח לענות.
שבוע טוב

AuraMe

New member
תשובות

דווקא בגלל שחשבתי על העתיד הגעתי לפסיכולוגיה. אם לא, הייתי עדיין שרויה בכאוס של רשימות בלי נגמרות שמכילות את כל מה שמעניין אותי ללמוד: רוב המקצועות ההומניים, מדעי הטבע, ובמקום מסוים אפילו מתמטיקה.

לפחות כרגע, קלינאות לא מעניינת אותי. יכול להיות שמקצועות טיפוליים ידברו אליי בעתיד, ואני שמחה לראות בהם תכנית ב'. אבל אני לא רואה את עצמי כרגע חווה סיפוק ומימוש עצמי מעבודה כזאת. זה בהחלט נחמד ללמוד, אבל לא רואה את עצמי עושה את זה כל יום. יכול להיות שאשתנה בעתיד.
אבא שלי הוא פרופסור באקדמיה, ולאחרונה אני מרגישה מאוד דומה לו בעניין. יש לי צורך בעבודה עם אנשים, בלי ספק, ובצבא החלק האהוב עליי בתפקיד היה לחפוף ולהדריך. מצד שני, זה לא הדבר המרכזי מבחינתי. באקדמיה יש את זה - המחקר, ובצד ההוראה וליווי סטודנטים.
אני בנאדם מאוד מעמיק ויסודי, ויש לי משיכה לחקרנות. חוץ מזה, אני אמנותית, ואוהבת כתיבה, ומחפשת מקומות של ביטוי עצמי בעבודה. לפי דעתי, קריירה אקדמית עשויה לשלב את כל הנטיות שלי. (ואגב, כל הנטיות הללו התבטאו בעבודה שלי בצבא).

בגלל זה הייתי רוצה ללכת לפסיכולוגיה ולבלשנות ולא ישר לקלינאות תקשורת. הלימודים יעניינו אותי, כמעט בטוח - אבל תכנית א' שלי היא מחקר אקדמי בתחום הפסיכולוגיה או הפסיכולינגווסטיקה, ולשם אני מכוונת.
אבל בגלל שזה כל כך רחוק ומפחיד ובלתי מושג, הייתי רוצה לדעת אם אתחרט באיזשהו שלב אצטרך ללמוד קלינאות תקשורת מהתחלה, החל מתואר ראשון. והייתי רוצה לדעת אם יכולים להיווצר לי קיצורי דרך נוספים לתכניות מגירה.

אני מבינה.

ממה שתארת עכשיו, נשמע שהכיוון שאת חושבת עליו "יושב" עלייך מצויין, את יודעת ומחוברת היטב לרצונות,
ליכולות ולנטיות לבך נכון להיום.
ובעצם מה שקצת עומד עדיין בינך לבין זה הוא אולי איזה שהוא צורך להרגיש יותר בטוחה לגבי העתיד/המשך הדרך.
שזה מאוד מובן טבעי ונפוץ... אני חושבת, שאם את מתחילה בכיוון שמאוד מדבר אלייך, זהו בסיס מצויין לכל מה שתעשי לאחר מכן.
בין אם זה יהיה לימודים לתואר שני או תואר אחר או קורס/לימודי תעודה וכו'. זה לא משנה. ברגע שיש לך תחושה של הכיוון הרצוי לך,
את בונה את היסודות של הבניין שלך.

בקשר לקלינאות תקשורת, עדיף לברר בכל אחד מהמוסדות, אני מתארת לעצמי שיתנו לך פטורים משיעורים מסויימים אך לא משיעורים מעשיים/קליניים; לתואר שני תוכלי להמשיך ישירות אולי אם תלכי גם שם על כיוון מחקרי:) אבל תשאלי במוסדות עצמם, הדברים הם דינאמיים ולכל מוסד יש את המדיניות שלו, וגם כל מקרה בוודאי נדון לגופו.
כיף לקרוא איך את מחברת בין כל הדברים ונשמע שהאינטואיציה שלך מעולה

AuraMe

New member
וואו, ממש תודה

טוב לשמוע את זה. אני מרגישה קצת חיה בסרט עם הנושא של המחקר כי זה עוד כל כך רחוק ובטח דורש הצטיינות יוצאת דופן. אני מניחה שאני לא הכי פרקטית בעולם, אבל כל עוד יש איזשהו היבט פרקטי לנטיות הלב שלי אני מניחה שאני יכולה ללכת עליהם.

אתקשר למוסדות זמן הקרוב. תודה על העזרה!

בכיף, מה שאת עוד יכולה לעשות

זה לשוחח עם אנשי מחקר בתחום הפסיכולינגוויסטיקה/אנשי הוראה ומחקר רלוונטיים - את יכולה לבקש במזכירות החוג (או דרך אבא שלך
).
אפשר לבקש במזכירות בלשנות גם לשוחח עם בוגרים שעוסקים בתחום באופן כלשהו. כך שתהיה לך יותר בהירות (רק זכרי שלכל אחד יש את המסלול שלו ונקודת הראות שלו, ושלאורך הזמן דברים משתנים ומשתכללים בד"כ)..

תשובה

מי שלומד שני תארים בפסיכולוגיה+בלשנות מכוון את עצמו לתחומי מחקר של שפה.
אפשר גם לעבוד כיועץ בתחומי קליניאות תקשורת וכיוצא בזה.

AuraMe

New member
מה זה אומר יועץ? מה ההבדל בין יועץ לקלינאי?

אתה יודע במקרה אם אפשר להגיע אחרי תואר ראשון בפסיכולוגיה ובלשנות ישר לתואר שני קלינאות תקשורת? או שאולי זה מקנה איזה קיצור דרך לתואר ראשון\שני?
בשורה התחתונה הייתי רוצה לדעת אם אחרי שאסיים פסיכולוגיה-בלשנות ואגלה שזה לא בשבילי, אצטרך ללמוד תואר ראשון בהפרעות בתקשורת מההתחלה.

תשובה

אם את לומדת לפסיכולוגיה+בלשנות ברמה אקדמאית, את מכשירה את עצמך יותר למחקר, לא למקצוע.
קלינאות תקשורת היא הכשרה למקצוע ממש.

למעלה