כ או ק

taltalina23

New member
כ או ק

שלום רב
אני פונה כאן בשביל סבתא שלי שמאוד מוטרדת מפני שיש לה שגיאות כתיב רבות כי היא לא יודעת מתי לרשום אותיות שנשמעות דומה. למשל כ ו-ק או א-ה-ע או ח-כ
כמובן שאני צברית ולי זה בא באופן טבעי וקשה לי להסביר מהי החוקיות של הכתיבה. סבתא שלי עלתה לישראל מרוסיה בגיל 30 ודוברת עברית מצויין אבל יש לה שגיאות כתיב רבות והיא ביקשה ממני לבדוק בשבילה אם יש חוקיות שבעזרתה אפשר להימנע מטעויות.

לדוגמא :
לכתוב קריאה
קריעה
כריאה

מציאה
מציעה
וכולי

מקוה שיש פה מישהו שיכול לשפוך קצת אור בנושא :)

אין מנוס מהכרת איות המילים

בימינו שאין בדיבור הבדל בין ביטוי בֿי"ת לוי"ו, חי"ת וכֿ"ף, כּ"ף וקו"ף, טי"ת ותי"ו, אל"ף ועי"ן, שׂי"ן וסמ"ך. אין מנוס מהכרת איות המילים.
אין חוקיות שתוכל לכוון אותך לאיות הנכון. רק קריאה רבה וכתיבה אטית ומוקפדת יכולה להביא לזכירת הכתיב הנכון.
במקרים מסוימים תוכלי להיעזר בהטיות שונות של המילה:
למשל תוכלי לדעת שהמילה "כּתיבה" (ktiva) היא בכ"ף ולא בקו"ף, אם תשימי לב למילה דומה: "לכֿתוב" (lixtov), מכיוון שהכ"ף כאן רפויה (x ולא k) סימן שאינה קוף. אילו המילה הייתה "קתיבה" אז היית צריכה לומר "לקתוב" (liqtov) כי לקו"ף יש רק דרך הגייה אחת (ובדרך זו ניתן להבדיל גם בין חי"ת לכֿף, בֿי"ת ווי"ו).
בין "קריאה" ו"קריעה" תוכלי להבדיל באמצעות ההטייה יִקָּרֵעַ לעומת יִקָּרֵא (yiqare'a לעומת yiqare) כי אל"ף בסוף מילה אינה מבוטאת.
שיטה זו של הטיית המילים היא מוגבלת למדיי, ובכל מקרה היא אינה פשוטה לשימוש מהיר, כך שאיני סבור שהיא תהווה סיוע משמעותי למי שמתקשה באיות באופן גורף, וספק אם סבתך תמצא בה עֵזר. הרוצה להימנע משגיאות איות, צריך להכיר את המילה הכתובה. אין ברירה.

sailor

New member
הגזמת

יש עוד מבטאי ח' ו-ע' (אפילו אחרי שתופיק טובי הלך לעולמו, ולא רק ערבים), מאידך, מי אומר יִקָּרֵעַ? יש תמהונים כאלה?

לא אמרית שאין.

מי שאינו אומר יִקָּרֵעַ אומר יִקָּרַע, איש אינו אומר יקרֵע, ויש בכך בכדי להבחין בין יקָרע ליקָרא. אבל אתה צודק, שדוגמא טובה יותר היא קוֹרֵעַ (לעומת קוֹרֵא) כאן הכול מבטאים את פתח הגנובה (אם כי הרוב אינם מבטאים את העי"ן עצמה).

sailor

New member
אפשר לשנן

אבל עדיף לקרוא הרבה. ככל שקוראים יותר, מכירים יותר את הצורה הויזואלית של המלה הכתובה והשגיאות קופצות לעין.

אפשר אולי להיעזר במילון כיס, ובכל פעם שסבתך

מתלבטת, האם לכתוב כך או אחרת, היא תוכל לפתוח את המילון ולראות מהי דרך הכתיבה הנכונה.
עם הזמן, אני מניח, לפחות דרך הכתיבה הנכונה של המילים הנפוצות תתקבע בזכרונה ובא לציון גואל.

למעלה