כת החרדים

כת החרדים

תגידו ממתי-לדעתכם-החרדים הפכו לכת, שמתלבשים שונה וגרים רק בינם לבין עצמם? נראה לי שהשורש כבר התחיל מימי בית שני שהיו "חברים" שאכלו חולין ב"טהרה" והיה אסור להם לאכול עם "עמי הארץ" (לא זוכר את המקור). יש גם את זה (שבת דף קמה עמוד ב) מפני מה תלמידי חכמים שבבבל מצוינין? - לפי שאינן בני תורה. ופירש רש"י מצויינין - מציינין עצמן בלבושים נאים. מצויינין - מקושטין. שאינן בני תורה - כל כך, לכבדם כבני ארץ ישראל מחמת תורתם - מכבדים אותם מחמת לבושיהן, שנראין חשובים. נראה שכבר אז היה נוהג להתלבש בצורה שונה, אבל אולי לא היה זה נפוץ בכל הציבור החרדי אלא רק באלו שנקראו "בני תורה". יש גם את הענין של בת ת"ח לת"ח ולא לע"ה ובזמנם ע"ה היה חילוני. טוב מי שיודע על חומר נוסף בנושא ובעיקר לינקים, שיכתוב.

אני לא בטוחה

שהם היו חרדים או נקראו חרדים או היו אבות אבותיהם של החרדים, אבל, מה אני יודעת? >ספל חמאה נטולת לינק<

צודקת ויודעת בחוש

החרדים, כפי שאנו מכירים אותם, הם תופעה של מאות השנים הבודדות האחרונות. היהדות כידוע קימת אלפי שנה כך שתכל´ס, הסטורית הם ענף די חדש בעסק, למרות שהם טוענים לבעלות גזעית על השורשים. אומרים שתופעת החרדיות ככת, כפי שאנו מכירים אותה בארץ, באה כראקציה לתנועה הציונית שסחפה אחריה צעירים רבים להפוך לחילונים. הפחד מאובדן הבנים הביא להקמת מנגנונים למניעת קשר עם החוץ כמעט בכל הקשר שניתן להעלות על הדעת - חינוך, צבא, נישואין, בילויים, תרבות ה"חומרות" שלא היתה כנראה מוכרת בחו"ל (ילדי סבי ז"ל וסבתי תבדל"א מפולין, הביאו להם חומרות הביתה ממה שלמדו בארץ, וסבי ז"ל היה בן רב העיר כך שהכיר הלכה מקרוב) ועוד. זה לא שלא היתה שונות קודם, אבל פעם לא היתה בעיה לגור בשכנות ולקנות מצרכים באותו שוק ולפטפט ברחובות קריה וללכת למלחמה כדי להגן על המדינה ועוד ועוד...

למעלה