כתובּה משנת 1919

יעלאיזנ

New member
כתובּה משנת 1919

רק אתמול קראתי בעיון את המדריך לפורומיסט המתחיל וראיתי שארנון היה משתוקק למצוא כתובה משנת 1925. ובכן, אני מצאתי אחת כזאת. לפני פחות משלושה חודשים הגיעו לידינו שני ספרי משפחה כתובים בכתב יד (של סבי ושל אב סבי). הספרים הם עולם בפני עצמו המספרים סיפור משפחתי מעניין (אותי בכל אופן) ומגיעים אחורה עד המאה ה-18. ספרים אלה במידה רבה גרמו לי להתחיל בתחביב הממכר הזה של שורשים משפחתיים. בתוך אחד הספרים נחה לה בנוחות, עטופה בנילון ושמורה היטב, כתובּה עשויה קלף של הורי אבי מ-9/11/1919, ט"ז במרחשון תר"פ. הייתי שמחה לשתף אתכם במראה הכתובה אך גודלה הוירטואלי הוא 300KB(כשהפורום מאפשר צירוף של תמונה בגודל 250KB בלבד). אם יש למישהו עצה כיצד בכל זאת להכניס את התמונה לפורום אשמח לשמוע ולשתף אתכם בשמחתי.

wow1

New member
בוקר טוב יעל, נסי לשנות לסוג קובץ

תמונה אחר, GIF . איל.

א77

New member
אם תהיה לך אפשרות לצלם

עם מצלמה דיגיטלית. באפשרותך [במצלמות טובות] לשפר את התמונה והאיכות ובמידה שהתמונה לא תעלה על 40 KB בערך. אבל גם ללא השיפור מובטחני שזה יהיה קריא. ודרך אגב, דברו בעבר על שימור בכל האפשרויות ובכל הסוגים. אז הנה לכם כתובה ישנה שיעל גילתה בתוך ניילון. אמנם, איננו בטוחים כי הכתובה נמצאת בניילון הרבה זמן. אבל בכל אופן, משהו הוכחה, יש. מה יהיה בעוד 500 שנה עם הכתובה איני יודע. אבל בכ"ז... שבת שלום ומבורך.

יעלאיזנ

New member
תודה על כל העצות../images/Emo51.gif

לקובץ מסוג JPG כבר העברתי והתמונה עדיין גדולה מדי. אנסה לשלוח אותה לארנון בדוא"ל. בקשר לשימור - אני משערת שהכתובה נשמרה היטב בגלל שהיא כתובה על קלף. בדומה לספרי תורה עתיקים שנשמרים הרבה יותר טוב מסתם נייר שנקרע ונאכל ע"י חיות טורפת למיניהן ו/או ע"י שיני הזמן. הנילון הוא כנראה באמת תוספת הרבה יותר מאוחרת.

עכשיו אפשר לראות את הכתובה

פתחתי גלריה חדשה: "חברי הפרום מציגים", ובה כרגע נמצאת הכתובּה של יעלאיזנ. מי שרוצה להציג פריטים הקשורים למחקר הגנאלוגי - מוזמן להעלות אותם בפורום (או אליי בדוא"ל, אם הם גדולים מדי) - ואוסיפם לגלריה. ארנון

א77

New member
רגע רגע

האם היא מכירה קשרי משפחה עם אדלהייט? היה בבעטלען, אם איני טועה, יהודי בשם רבי חיים מרדכי אדלהייט/אדלהייד. אני מדבר על לפני כ90 שנה. ז"א, איני יודע כמה זמן גר שם, אוליי אפילו חמישים שנה ויותר. אבל לי ידוע שלפני 90 שנה התגורר שם. יש לו צאצאים, שאני מכיר. אני משוכנע שמי שאני מכיר זה ממשפחתו, משום שיש שם כבן 42 בשם חיים מרדכי אדלהייט.

יעלאיזנ

New member
אדלהייט

לצערי, אם תשים לב, השם אדלהייט בכתובה הוא שמה הפרטי של סבתי ולא שם משפחתה. שם משפחתה היה LOEB (לֵאבּ).

motyka

New member
אדלהייט = אדלאיד=אדלה

בהגייה ידישאית, בהגיה גרמנית וכפי שהשם נהגה בפועל. זה היה גם שמה של אימי ז"ל

א77

New member
אדל...

אדל היתה גם בתו של הבעל שם טוב. וכבר דברנו בעבר שהבעש"ט לקח שמה מהפסוק מימינו א'ש ד'ת ל'מו [דברים לג]. אבל מה שרציתי לומר, זה שאדל או אידל בתירגום לעברית זה עדינה ז"א כשתכירי מישהי ממוצא אשכנזי ששמה עדינה, אז כמעט וודאי שהיא קרויה ע"ש סבתא או מישהי שנקראה אידל.

יעלאיזנ

New member
אדית בעברית

הבת הבכורה שלי נולדה בערב יום השנה לפטירתה של סבתי (זו מהכתובה) ולכן היא נקראת עידית.

א77

New member
שיהיה לך הרבה נחת מבתך

ומכל יוצ"ח. עידית משמעו המובחר, לעומת הזיבורית. בתלמוד מופיעה העידית הרבה. מאיזה סוג נכסים נגבה כתובה, או בעל חוב מנין גובה, או מנכסי יתומים וכו'. כשהנכסים ממויינים לשלושה סוגים: עידית, בינונית וזיבורית. ואם נתת שם עידית לזכר הסבתא, אז כל הכבוד. ועכ"ז, התרגום המילולי של אידל, זה עדינה. בכל אופן, אין שום בעיה בנתינת שם כפי שהחלטת. כבר שמעתי על מישהי שנתנה לבתה החמישית [מסכנה, לא היו לה בנים
] שם אחרי אביה - סב התינוקת שקראו לו שלמה נחום. לתינוקת [שהיום היא כבר אמא לשבעה בערך] קוראים שלומית נחמה... רק, אצרף ציור מרחוב בפרשבורג. והמטיילים המתפלפלים בלימוד, מי הם אם לא... רבי עקיבא איגר והחתם סופר.

א77

New member
יש שם דברים מעניינים

א, ייתכן שהאדלהייט זה כינוי לשם פרטי, אבל זה כינוי דיי מוזר. שם משפחה כזה, קיים. אבל לא נהוג לכתוב שם משפחה בכתובה. הכתב יפה במיוחד, משום מה, אינו מתוייג באותיות שעטנ"ז ג"ץ [שלושה תגי"ן על כל אות]. בנוסח יש דברים מאד מעניינים, אבל אכמ"ל. שבת שלום.

א77

New member
הקלף אמור להשמר יותר טוב מנייר.

אבל הכתב שעל הקלף, במידה ונכתב עם דיו מקובל ונוצה, הרי שזה הרבה פחות עמיד מדיו רגיל הקיים בעטים ומכשירי כתיבה למיניהם. הדיו השחור ההוא, לא תמיד נספג בקלף. והוא הופך להיות גוש שחור הדבוק בצורת אות על הקלף. קוראים לזה "אותיות קופצות". יש חומר שאפשר להתיז או למרוח על קלף כזה. זה מדביק את האות לקלף. אבל הנסיון בחומר זה עדיין לא כ"כ הרבה זמן. יש עוד חומר. שעשוי למקרה שאותיות כבר קפצו. ואז נותרו האותיות על הקלף ככתמים חומים. יש חומר שעשוי להשחיר את אותן אותיות. ולעשותן כצבע הדיו. בכל אופן, שבת שלום, זאבי.

כוכה

New member
אם תוכלי לבוא עם הכתובה למפגש

ולהראות אותה בספריה הלאומית - גם תקבלי כבוד ואנחנו בזכותך... וגם יורו לך בדיוק כיצד לשמור. הם "ה"מומחים בארץ בעניין הזה.

למעלה