כתבתי מאמרונצ'יק

כתבתי מאמרונצ'יק

על גבולות הוריים וסבים וסבתות - נושא שעולה גם פה המון.
אשמח מאד לשמוע מה דעתכן:

את לא יכולה שלא לחנך

גילוי נאות: אני לא מנחת הורים, וגם לא מתיימרת להיות כזו. אני אמא טריה, יחסית, בסה"כ יש עלי 15 חודשים של הורות לתאומות.
עוד גילוי נאות: הכותרת מתבססת על אחת הדיברות של ה NLP: אתה לא יכול שלא לתקשר.
זהו, גיליתי, עכשיו אפשר לכתוב את מה שבאתי להגיד.

עוד לפני שהייתי אמא, אני חשופה להמון דיונים ושיחות סלון (וגם חדרים אחרים) באינטרנט ובעולם הפיסי, אודות גבולות בהורות, והתנהגות של אנשים שאינם הורים. בדרך כלל, הדיונים הללו נסובים סביב הסבים, אבל לפעמים גם אנשים אחרים שסובבים את הילדים. גיליתי שלושה דברים:
1. לכל זוג הורים יש גבולות שחשוב לו שישמרו מול הילדים שלו. אצל חלק זה ממתקים, אצל אחרים זה מתנות, אצל עוד הורה זה מסכים... אבל לכו-לם יש גבולות כאלה, שהם שומרים עליהם בבית.
2. לכל הורה יש גם קווים אדומים, הגבולות הכי חשובים. אלה שרוצים שישמרו לא-משנה-מה.
3. כמעט בכל דיון על כך שמישהו (בדרך כלל סבים) עבר את הגבולות ו/או חצה קווים אדומים, תמיד תגיע התגובה שאומרת: שחררי. גם כשמדובר בקווים אדומים, אומרים שחררי.
כמעט תמיד הסיבה היא: סבים לא אמורים להיות דמויות חינוכיות.

כל ההקדמה הארוכה הזו, באה לומר דבר אחד פשוט: אין חיה כזו, דמות שאינה דמות חינוכית. לשמחתנו ולצערנו, ילדינו הקטנים והחמודים לא שואלים אותנו ממי להתחנך. הם מתחנכים מאיך שמתנהגים ומה שעושים פי מליון מכל מה שנגיד, נסביר, ואפילו נבאר. הם רואים את החברים שלהם, ולומדים. הם שומעים אותנו מדברים עם נציגי שירות, ולומדים. הם רואים איפה אנחנו מעלימים עין כשהסבתא עוברת על הגבולות, וגם איפה אנחנו נעמדים על הרגליים האחוריות. מזה, הם לומדים מה באמת חשוב לנו, ומה יכול להתגמש.

הם גם רואים מתי סבתא עושה מאחורי הגב, מתי סבא אומר להם "בוא בכל זאת נעשה XXX, אבל אל תספרו לאמא". כשהם רואים התנהגות כזו, לא משנה כמה לימדתם אותם שגם אם עשו דבר אסור, הם צריכים לבוא לדבר איתכם, הם מפנימים שמאחורי הגב, בסוד ובהסתר, זו דרך התמודדות לגיטימית. הם לומדים את זה, כי לא משנה כמה תספרו להם שסבתא היא לא דמות מחנכת, הם מתחנכים מעצמם. הם לומדים את זה, כי אם השארתם אותם להשגחה של סבא וסבתא, כנראה שאתם סומכים עליהם, וזה אומר שמותר ללמוד מהם.

אז כשאתם רואים פוסט שכועס על כך שהסבים עשו משהו אסור מאחורי הגב, תזכרו שיש פה גם ילד שלמד משהו חדש. ובפעם הבאה שאמא תגיד לו שאסור, הוא ידע שזה בעצם אומר שמותר, רק אסור להתפס. היום הוא בן שלוש, חמוד כזה, שראה אולי סרט מאחורי הגב של אמא, או אכל עוד קוביה של שוקולד. מחר הוא נער בן 15, שהשתכר במסיבה, וכשהוא צריך להתמודד עם לספר להורים, הוא נזכר בשיעור הכי חשוב שהסבים לימדו אותו: להסתיר ולשקר זו דרך התמודדות לגיטימית. לא סתם לגיטימית, לגיטימית וקלה. הכי קלה. ניחוש אחד במה הוא יבחר...

נו, אז מה המסקנה המעשית? אתם בטח שואלים (וגם אם לא, כל הפוסט הזה מיועד להגיע אליה). הנה:
1. תציבו גבולות אחרים בבית ואצל אנשים אחרים. ילדים יודעים יופי להבחין בין מקומות ואנשים, והסבים, הדודים וכו', יעריכו מאד את החופש שתתנו להם.
2. תחליטו מה הקווים הבאמת אדומים שלכם, ותודיעו שהם לא יכולים להחצות.
3. תעשו שאחד מהם יהיה ללכת מאחורי הגב שלכם.
4. אם אתם הסבים, תדונו עם הילדים שלכם בגבולות, תספרו לחברים שהגבולות לא מקובלים עליכם, תחליטו לא לעשות בייבי סיטר אף פעם כדי לא לעמוד במצב שבו תצטרכו להציב גבולות. העיקר, אל תלמדו את הנכדים שלכם שמותר לשקר וללכת מאחורי הגב של ההורים. זה יחזור אליהם כמו בומרנג.
5. אם נכנסתם לפוסט שבו מספרים לכם שהסבים עברו על קווים אדומים ואז ניסו להסתיר, תעצרו ותחשבו: איזה מסר הילד יקבל מזה?
6. בבקשה זכרו: אי אפשר שלא לחנך... גם "לא לחנך" זה לחנך...

יש לי עוד משהו להגיד על "שחררי" הקבוע הזה, אבל זה בפוסט נפרד :)

דעותיכם ודיונים מלמדים ומרחיבי דעת, יתקבלו באהבה בהמשך לרשומה זו...

קצר וקולע

mykal

New member
מסכימה מאוד, עם האמירה

שגם הסבים והסבתות הן דמויות מחנכות.

ואוסיף ואומר, אין בחיי הילד/אדם דמויות או ארועים שאינם מחנכים
ואינם מעצבי אישיות ברמה כזו או אחרת.

גם ההתנגדות לסבא וסבתא על אי שמירת גבולות שלי כהורה--מחנכת את הילד.
ומשדרת יחסים וקשר.

ועוד משהו עקרוני בעיני--
כשאני מסתדרת עם הורי הילד כסבתא, הם לא יראו במעשי
מעשים שומרי גבולות, אפילו אם זה קרה פעם, כי גם בבית כהורים יש ימי משבר וויתור,
וגם כי פעם ב.. איננה עקרונית בשום כיוון.
וגם כי יש מספי אמון שלא אעשה דבר עקרוני ומהותי ללא רשות.
ואז כל הדינמיקה פשוטה וקלה יותר.

במקומות שבהם--יש עוד מטענים שמעיקים--הכל הרבה יותר צריך הגדרות וגבולות ברורים.
אגב--הם יהיו טובים לשני הצדדים..

מסכימה

ובאמת כתבתי ש"אין חיה כזו, דמות שאינה דמות מחנכת".
וכן, כשיש מטעני אמון, אז כל חריגה קטנה נתפסת כהפרת אמון.
אבל כשיש אמון, ואמון נבנה גם מלספר על החריגות, אז הכל נשאר בגבולות הפרופורציה והשכל הישר.

אהבתי את ההבנה

שראשית ילדים יודעים להתאים התנהגות פר המבוגר שהם מולו והמקום שבו הם נמצאים, ושלפיכך אפשר לאפשר להם חוקים גמישים יותר אצל סבא וסבתא (לצורך הדוגמא) אם הבהרה שזה ספציפית אצלם ומדוע.

אגב,איפה אמור להתפרסם המאמר?

restart2

New member
יופי של מאמר

היי

אכן קצר וקולע.
אני הייתי מדגישה את החשיבות של הגבולות.
נתקלת בהמון משפחות המתקשות בהעמדת גבולות.
גבול ברור הוא בטחון לילדים.

בהרבה משפחות המצב הפוך..
יש גבולות בבית-
ובחוץ.. ההורים יוצאים לחופש..
אצל סוכני השינוי- הסבים מותר לכאורה לעשות מה שרוצים..
בקולנוע מותר להשליך על הרצפה..לדוגמא..

תודה
אירית

תודה, אירית

ובהמון משפחות, ההורים דוקא לא יוצאים לחופש, אבל הסבים דורשים את זה... ואז הקושי ענק.

restart2

New member
הכוונה שלי

היי שיר לי שני

הכוונה שלי יוצאים לחופש- חדלים לתפקד כהורים,
מתירים לילדים להתנהג ללא גבולות - ולעמוד על טיבם..
יילדים שבבית לא יעיזו להשחית, ללכלך, להתנהג בפראות..

יוצאים מביתם בליווי ההורים ובמקומות שונים נוהגים בהיפוך
לגבולות המוכרים- אצל הסבים " לכורה הכול מותר..
או שהם יטפלו בילדים..
בקולנוע יש מנקים.. הרי שילמנו כרטיס..
ברכבת/באוטובוס/...

הכוונה שלי שההורים יוצאים לחופש מטפורי...

אושי231

New member
מאמר מצויין. מאוד התחברתי לעניין של

הצבת הגבולות.
אני חושבת שהיום בעידן המודרני, כאשר ההורים בעבודה והרבה פעמים נעזרים בסבים לשמור על הילדים, אז יש צורך בגבולות ברורים מה מותר ומה אסור לעשות.
הרהב פעמים אבי אומר לי שכשאבי ילדים אני אוכל להביא אותם בשעה 7 בבוקר, ללכת לעבודה ולחזור לקחת אותם בערב כשהם רחוצים, שבעים, לבושים, מחותלים וכו'. ולי יש בעיה גדולה עם הגישה הזאת מאחר וראשית, אני לא מביאה ילדים בשביל שההורים שלי יגדלו אותם.
ושנית, אז באמת יהיה לי מאוד קשה להציב גבולות.

mykal

New member
אני לא חושבת שדברי

אביך הם אי שמירה על גבולות.
הם הצעה נדיבה לעזרה.

כאשה צעירה שמתחילה קריירה, וצריכה זמן לכל העינינים הטכניים, הוא בנדיבותו,
מוכן לעזור לך, ולפנות לך זמן--הוא לא קבע הוא הציע.
את יודעת אני עשיתי כך לביתי הגדולה פעמיים בשבוע.
הרגלי הבית כאן תאמו להרגלי הבית של הבת. לא שיניתי כלום.
הילדים נהנו מסבתא שהקדישה להם את הזמן--כי לא עשיתי כלום מלבד להתעסק איתם.
והיא נהנתה מזמן פנוי, ואז ביתרת השבוע היה לה סבלנות וזמן לילדים.

אהה, האמת גם אני נהניתי--אבל היא לא 'הביאה' לי את הילדים.

עד היום יש לפחות יום בשבוע--(שני הגדולים שלה כבר גדולים בת 14 ובן בעוד חודש בן 13)
באים אלינו ו'מתפנקים' וכולנו מאושרים. ומביאים איתם את בן השנתיים.

לעזור ע"פ תיאום אלה בהחלט גבולות.
ומאשר ונהנה מי שיש לו במי להעזר.

אושי231

New member
ברור שמה שהוא אמר זה הצעה נדיבה

לעזרה, בכלל לא ציינתי אחרת. אבא שלי אדם מדהים וכל מה שהוא רוצה זה לעזור לי. אין עליו.
אני רק ציינתי שאני לא מוכנה לסוג העזרה הזה כי אז לי יהיה קשה לקבוע גבולות.

כולם

כשמישהו אחר מגדל לך את הילדים ואת לוקחת אותם רק להשכבה לישון, החינוך, הגבולות ומה שהילדים מוכנים לתת לך תלוי לחלוטין במה שקבלו ממי שנמצא איתם כל היום, מטפל ודואג להם.

mykal

New member
אני חושבת שבהחלט

ניתן להציב את הגבולות שמעונינים בהם כבית.
לדוגמא--הקפדה על זמני אוכל וזמני משחק ושינה.
הקפדה על טיב המזונות וכמותם.
דרך התנהגות ותגובה.

אני גם מניחה, שלא מדובר בכל השבוע ותמיד,
סבא וסבתא יכולים להיות הרבה אבל לא באמת מגדלים נכדים.
אבל אם בשלב ראשון זו אופציה שלא מעכבת את ההתקדמות האישית,
אני היתי שמחה בה מאוד.

ואומר עוד משהו--הוריך גדלו אותך לתפארת, למה נראה לך 'שיקלקלו' אצל ילדיך.

לא יקלקלו.לגמרי לא

אבל הם יהיו ההורים בפועל ולא אני. זה כמו שאקבל לטפל באחייניי. יש להם הורים אחרים שמטפלים בהם על בסיס יומיומי בכל שעות הערות שלהם. אני שם בסך הכל כדי להשכיב אותם.

אני לא מדברת על עזרה של ההורים אלא במקרה הספציפי שהיא תארה שאבא שלה יהיה עם הילדים מ7 בבוקר עד 7 בערב.
איפה בדיוק אני מחנכת אותם?
אני יכולה להציב גבולות בבית שלי כמו שאני עושה היום אפילו בשביל חברים של ביתי שמגיעים לשחק, אצלנו בבית אסור לשחק בכל משחקי הקופסא בבת אחת, או לקחת ספגטי עם רוטב לשטיח בחדר ילדים, אבל כל דבר אחר שיהיה בילדים האלו לא יגיע ממני אלא מההורים שלה שיהיו אלא שמטפלים בהם בלעדית.

מי שמתאים לו להביא ילדים כדי שאחרים יגדלו אותם (וגם אושי ציינה שזה לא מתאים לה) שיעשה זאת, רק שיקח בחשבון שהוא בסך הכל ההורה המוליד. מבחינתי מי שמביא לעולם ילדים עושה את זה בשבילו. כדי שהוא יהנה מהם, כדי שהוא יטפל בהם, כדי שהוא יחנך אותם ויעניק להם. ברור שסבא וסבתא יכולים לעזור, ברור שסבא וסבתא שם כדי להעניק. אבל לא כדי לגדל עבורך את הילדים שלך.

mykal

New member
אני לא חושבת שמדובר

על משהו תמידי.
אלא על עזרה. ועזרה אם יש אמון תינתן בגבולות של מי שנעזר.
מעולם לא המריתי את דעתה או אמירתה של ביתי.
יותר מזה לכגדלו ולו במעט, ודברו--על דברים שהיו אפילו תחום האפור
חייבתי להתקשר ולברר.

אני בהחלט רואה זאת מהמקום של תועלת. אלולא הייתי שם לעזרתה--
לא יכלה להגיע להיות דוקטורנטית. ולעבוד באוניברסיטה.
ואת יודעת מה? גם לא יכול היה להיות לה הילד השלישי--לעבור טיפולים ואח"כ לשכב
שמונה חודשים.
לכן אני הייתי מצפה (לצורך הדיון מאושי כסמל' לא היא עצמה)
שתלמד למצות את הטוב המוצע לה , כי רצון כזה גדול ונתינה ועזרה כזו
אינה מובנת מאליה--וארחיק לכת ואומר--אפילו במחיר איזה ויתור.

אנחנו מדברות על דברים שונים

את עזרת בליתך כשהיתה צריכה את העזרה פעם פה ופעם שם.
הוא הציע לה שבאופן קבוע היא תפתח קריירה והוא יגדל לה את הילדים. וזה ההבדל.

אני לא אומרת שהוא יגדל את הילדים לא טוב או שיציב להם גבולות הפוכים. אני אומרת שהוא יהיה ההורה הפעיל שלהם ולא היא.

אושי231

New member
מבחינת ' עזרה' אין לי בעיה

וברור לי שאצטרך עזרה פה ושם ואז בכיף שהילד יהיה אצל הוריי, הם גם אומרים- נעזור מה שנצטרך. תצטרכי להשאיר אותו שעה ביום? שעה בשבוע? אין שום בעיה אנחנו לרשותך.....
אבל יש לי בעיה מוסרית עם זה להשאיר ילד אצל ההורים והם מגדלים אותו כל היום ואני חוזרת רק בלילה מהעבודה. למרות שבאמת ההורים שלי גידלו אותי מקסים והם מדהימים, אין לי מה להגיד.

אז אני מעדיפה לחכות כמה שנים מעטות, לפתח לעצמי קריירה, לסיים את הלימודים בעז"ה, ואז להביא ילד. אחר כך מה שאני אצטרך עזרה מהוריי הם יעזרו, אבל לא רוצה שיגדלו במקומי.

למעלה