כתבה מעניינת

וואו! מאמר ממש מעניין ומעורר ה-מ-ו-ן מחשבה

אני אציין רק דבר אחד בהקשר לכל מה שעלה שם: אם למישהו אין שליטה במעשיו כי 'ככה הביולוגיה שלו', זה לא פותר אותו מעונש. במקרה כזה, העונש שלו צריך לא להיות קל יותר, אלה לצמיתות. כלומר: אותי מעניין להגן על החברה. אחד הטיעונים הכי נפוצים במקרי רצח זה 'אי שפיות זמנית'. למה אומרים זמנית? כי אם יגידו שהוא פשוט לא שפוי, הוא לא יכנס לכלא הרגיל אלה לכלא שנקרה מחלקה פסיכיאטרית. ובעוד בכלא רגיל העונש קצוב, במחלקה הפסיכיאטרית ברוב המקרים נשארים לנצח... הרעיון בשני המקרים הוא דומה: אם אדם פוגע בחברה הוא צריך להיות מורחק ממנה. אם לא חושבים שיש סיכוי לשקם אותו ע"י הרתעה בעונש, כי הבעיה שלו נפשית - הוא הולך לטיפול תרופתי כשהוא מורחק מהחברה. אז לא ברור לי למה אותו חוקר רץ לבקש הקלה בעונשם של אלה שיש להם בעיה גנטית. אני יכולה להבין שאומרים: לאדם יש גידול במוח ולכן הוא פדופיל. נוריד את הגידול - הוא יהיה נורמלי. במצב כזה, הגיוני להוריד את הגידול ולהחזיר אותו לחברה. אבל אם הבעיה היא גן או מבנה מוח שאין להם תקנה כזו, מה נותן ההקלה בעונש? לגבי עונש מוות - אני מסכימה שצריך לבטל אותו במיוחד במקרים כאלה, אבל לא רק. ודבר נוסף שעלה לי בקריאה של הכתבה, זה ההשפעה הגדולה של הסביבה והחינוך שאי אפשר להתעלם ממנה. כך שבעצם צריך להבין שוב, שאין דבר כזה 'מולד' על שום תכונה שלנו. מה שמולד הוא רק ~הנטיה~ התוצאה בפועל תהיה תמיד השפעה סביבתית. (וזה גם בהקשר של נטיות מיניות, כמו א-מיניות למשל..)

אבל זה מקשה על הבחירה החופשית, לא?

כי ילד לא בוחר באיזו סביבה הוא ייגדל. כנ"ל לגבי גידול במוח. איך את מסבירה את זה מבחינה רוחית? גידול קטן במוח עושה בן אדם פדופיל. איפה הבחירה החופשית שלו פה?

למה שלא תפרסמי את התשובה להמבורגר

בכללי? גם אני הסתקרנתי מהשאלה הנ"ל . כתבה מעולה! מציגה את שני הצדדים של המטבע.

כי המבורגר למדה איתי דבר או שניים על מדע הרוח

ולכן אני יכולה לדבר איתה במושגים שהיא כבר למבינה. מה שלא נכון לגבי שאר האנשים כאן. בנוסף, אנחנו שוב נכנסים לדיון על רוח ומדע ואין לי עניין להכנס אליו על גבי הפורום. לכן, בתגובה שלי לכתבה התיחסתי לנושא בצורה הפשוטה של הפסיכולוגיה והמדע כמו שכולם מכירים אותם. במיוחד שבמקרה הזה זה די מספיק. מהבחינה הזו אגב, אי אפשר לדבר בכלל על חופש בחירה, כי בסופו של דבר כולנו מושפעים מהגנים שלנו ומהסביבה שלנו, אז אני לא חושבת שיש נקודה שבה אתה יכול לומר: זו לא אשמתו, אין לו בחירה, כי יש לו גידול, כי יש לו מוח. מה שהמשפט הרגיל בודק ואני חושבת שבצדק, זה את היכולת של אדם להבחין בין טוב לרע. אם אדם יודע להבחין בין טוב לרע, הוא אחראי למעשיו. אם הוא לא מסוגל לשלוט בהם, הוא לא יכול לחיות בחברה וזה בכלל לא משנה מה הסיבה בגינה הוא לא יכול לשלוט בהם (העדר חינוך ראוי או גן כזה או אחר או גידול) אם אדם לא מודע למעשיו / לא יודע להבחין בין טוב לרע, הוא למעשה חוה נפש שגם צריך להרחיק מהחברה או לחילופין 'לשמור' עליו ע"י כדורים שימנעו ממנו לעשות פעולות אסורות ו/או ליווי של אנשים וכד'. יכולות להיות הרבה אפשרויות כאן. הנקודה היא שהוא לא יכול לקבל חופש מוחלט כמו אדם רגיל, כל עוד הוא מהווה סכנה לחברה. הערה: כמובן שלא כל חולה נפש מהווה סכנה לחברה. אני מתייחסת כאן לאנשים שפשעו ובמשפט טענו שהם לא היו אחראיים למעשהם מגלל אי-שפיות.

k500

Active member
מנהל
מעניין, בדיוק חשבתי על זה היום ../images/Emo12.gif

לא יודע למה, אבל חשבתי על המילה "אמיגדלה" היום.. מה הסיכוי שזה יקרה?

../images/Emo6.gif

פיתחת קשר טלפתי עם הקוראת הסמויה?

p019

New member
הדגשה קלה על הכתבה

הכתבה די טובה - אבל הרשו לי להדגיש מספר דברים (שצוינו שם ברמה זו או אחרת): לא רק טעונות, מחלות וכדומה משפיעות על המוח. האמת רוב השינויים במוח מתרחשים יום יום מההתרחשויות בחיינו. אז כן, אמיגדלה משפיעה ארבה על אגרסיביות - אבל מה שלא נכתב הוא שלא כל מי שיש לו אמיגדלה לא תקינה יהפוך להיות פושע. זה גם מעוד טלוי בסביבה. בסופו של דבר הגנים והמוח יכולים להראות על נטיה - היום יום והסביבה מעוד חשובים בעיצוב הסופי. כך שגם אם יש למישהו נטיה לפשיעה - העובדה שיש מערכת משפט והאדם יודע שהוא יענש עם יבצע פשע - יכול למנוע ממנו לפשוע. בקשר לp3000 - אני כמובן יעדיף שהשבק ישתמש בEEG וp3000 מאשר בשיטות חקירה אחרות.

דווקא ההשפעה הסביבתית כן צוינה

אחד החוקרים שמוזכרים שם, אמר שהוא עצמו נושא גן מסוים ובכל זאת לא יצא פושע. דברו על ההשפעה הסביבתית וזה משהו שבאמת חשוב לזכור. ולגבי השימוש בחקירות - זה באמת נשמע הרבה יותר יעיל ואנושי.

p019

New member
אמרתי שזו הדגשה - לא הוספה

בחלק הראשון היה נראה לי שלא הדגישו את זה מספיק.

מסכימה אבל דווקא שמה את הדגש ההפוך

נראה לי שההשפעה של הסביבה היא המובנת מאליו ומה שהכתבה באה להראות זה שיש השפעה גם לגנטיקה ולכן שמה על זה את הדגש והזכירה את השפעת הסביבה רק בדרך אגב.

למעלה