כתבה מעולה על הלחם:

ETZ301

New member
כתבה מעולה על הלחם:

ייקור, הוזלה , סבסוד התערבות על התערבות וועדות על וועדות, וכולם מסביב חוגגים על חשבון הצרכן ו העשירונים התחתונים צורכים רק 30% מהלחם המפוקח ושאר ה70% דווקא מהמוצרים הלא מפוקחים (פיתות לחמניות).

לא יאומן שבמאה ה-21 המדינה קובעת

את מחיר הלחם שנמכר בחנויות. תארו לעצמכם שהיה לכם עסק כלשהו, והמדינה היתה מורה לכם באיזה מחיר למכור את המוצרים שלכם. אם זה לא היה עצוב, זה היה מצחיק. ממש מביך.

Sashka7

New member
נכון, אבל תחשוב על שכבות חלשות

שאם לא היו מפקחים על מוצרים בסיסים, לא היה להן מה לאכול.

ETZ301

New member
סשנקה, תקראי את הכתבה

יש קבוצת מוצרים שלא נמצאים תחת פיקוח הממשלה והם יותר זולים ומהווים 70% מסל הצריכה אותם השכבות המוחלשות מול 30% בלבד שהלחם המפוקח.

Sashka7

New member
הם יותר זולים כי עלות היצור שלהם

יותר זולה. נראה לך שיש חברה כלשהי, במקרה שלנו חברת מזון שתתחיל לייצר מוצרים שיפגעו בהכנסותיה. זה שמדינה מפקחת עליהם, זאת הסיבה לכך שהצרכן מוציא על המוצר סכום כסף נמוך יותר. תראה, עד כמה שכולנו כאן קפיטלסטים ומאמינים בשוק חופשי, אסור להיות קפיטליסטים עיוורים.

ETZ301

New member
רגע, בואי נשאר בדיון שניה

את מסכימה אתי שנכון לעכשיו בשטח יש מוצר מועדף אצל השכבות המוחלשות, שלא ניתן לפיקוח כלל?

vinney

Well-known member
זאת לא הנקודה

הנקודה היא שיש מוצר מינימלי שהמחיר שלו תחת פיקוח. אף אחד לא חייב לקנות אותו, ואני מבין אנשים שמעדיפים פיתות ולחמניות. אבל כשכל אגורה אצלך נחשבת - אתה תחשוב פעמיים אם אתה תקנה חבילה של 5 פיתות, או כיכר לחם אחיד, באותו הכסף כנראה שאותם הנזקקים שמעדיפים פיתות ולחמניות, לא עד כדי כך נזקקים, כי כמות הלחם שיש בלחם אחיד, עולה כפליים כשאתה קונה אותה בצורת פיתות ולחמניות.

jak44

New member
ששקה בשביל לעזןר לחלשים

יש להוריד את המע"מ ב2.5% לפחות ולהחיל מס הכנסה שלילי וכ"(כבר נערך כאן דיון ממצה) ואת הפיקוח על הלחם בכלל להסיר .

vinney

Well-known member
יש להוריד מע"מ ממוצרי מזון בכלל

כמו בארה"ב. מי שיש לו כסף לקנות טלויזית פלזמה שישלם מע"מ של 18%, מי שקונה רק אוכל - לא צריך לשלם שום מע"מ.

tapr

New member
מה זה פה, משטר סטליניסטי?../images/Emo3.gif

רק לקולחוזים אומרים בכמה "למכור"... למדינה אסור להתערב בעקים פרטיים ולהשפיע על רווחיותם. רוצים - שיחלקו לחם. ממילא זה עדיף על קצבאות.

vinney

Well-known member
זה בדיוק מה שעושים

בניגוד לקולחוזניקים, המדינה משלמת את ההפרש בין המחיר לצרכן לבין עלות הייצור למאפיות, ובניגוד לקולחוזניקים, אף אחד לא חייב לייצר לחם אחיד, או כל דבר אחר שהמדינה מכתיבה. חלאס עם השוואות לדברים שאתם לא מכירים.

tapr

New member
אז מדוע אולמרט

העלה את המחירים בטוענה שנפגעת רווחיות המאפיות? אם אכן המצב הוא כפי שאתה מתאר אותו, כנראה שיש כשל\קשר בתקשורת הרחבה ואולמרט שקרן, או שהתבלבלת.

vinney

Well-known member
ברור שאולמרט שקרן

זה בלי שום קשר. אבל הסבסוד קבוע, המחיר לצרכן קבוע, העלויות ייצור משתנות, וצריך להתאים את המחיר+סבסוד לעלות הייצור מדי פעם. השאלה היא את מה מעלים, את הסבסוד או את המחיר? אם מעלים את הסבסוד - אני ואתה משלמים על לחם של אחרים יותר, אם מעלים את המחיר - האחרים משלמים על לחם של עצמם יותר, אם לא מעלים לא זה ולא זה - המאפיות משלמות על לחם של אחרים יותר. מה לדעתך הכי צודק? צריך שיהיה מחיר מינימלי שאפשר להיות בטוח שאפשר לקנות אוכל במחיר הזה, אבל אין שום סיבה שהמחיר הזה לא יעלה מדי פעם, בעקבות שאר עליות המחירים במשק. הדלק לבדו עלה במהלך שנה-שנתיים האחרונות ביותר מ7 אחוז, זה בטוח, ומרכיב הדלק די חשוב בעלויות מוצרים בארץ.

למה את מדבר שטויות?

הסיבסוד של הלחם נפסק כבר בסוף שנות השמונים. המדינה לא משלמת גרוש. היא רק מפקחת על המחירים על ידי כך שהיא קובעת למאפיות את המחיר.

vinney

Well-known member
נניח שזה נכון

למרות שאני די בטוח שקיים סבסוד, אבל אין לי הוכחה להראות לך, אז נניח שאתה צודק. איזה חוק מחייב את אנג'ל להפסיד כסף? יש חוק שמחייב את ברגמן לייצר לחם אחיד? יש חוק שמפריע למאפיות לגלגל עלויות של לחם אחיד שלא מכוסות על ידי המחיר בפיקוח, על העוגות והעוגיות והלחמים האחרים שהם מוכרים? אתה יודע בכלל מה זה קלחוז? למה קולחוזניקים מתו מרעב בהמוניהם תוך שהם מגדלים גידולים שלא היו מביישים כל חקלאי מצוי? למה אתם חייבים תמיד לדחוף מושגים שאין לכם שום מושג וחצי מושג מה המשמעות שלהם?

אני לא הייתי זה שהשווה אבל טיבן של

השוואות הוא שהן מוגזמות ונועדו כדי לחדד רעיון מסויים. בשביל שהשוואה תהיה טובה היא צריכה להיות מוגזמת שאם לא כן, בשביל מה צריך אותה בכלל? לענייננו, המאפיות אכן מגלגלות את ההפסדים שלהן מהמוצרים המפוקחים על המוצרים הלא מפוקחים מה שכמובן יותר עיוות בכדאיות ובהעדפות הייצור וכל כלכלן מתחיל יראה לך שדבר זה רק פוגע בתועלת של הציבור, אבל מה שיותר חמור מהפגיעה הכלכלית זו הפגיעה בחופש הפרט וחופש העיסוק. זה פשוט לא יאומן שהמדינה חושבת שהיא יכולה לחייב בעלי עסקים פרטיים למכור מוצר מסויים במחיר שהיא קובעת. זה מדהים שבמדינה מערבית דמוקרטית, וועדה של שרים קובעת את מחירו של מוצר, פשוט בלתי נתפס. נוצר מצב של פוליטיזציה של מחיר הלחם : שר התמ"ת - רוצה להעלות, ש"ס - לא להעלות, האירגונים החברתיים - לא, הליכוד שרוצה להכנס באולמרט - לא, איגוד המאפיות - כן... זו ממש בדיחה. אם זה לא היה כל כך עצוב, היינו צוחקים.

vinney

Well-known member
למדינה יש תפקיד - ליצור רגולציה

כשיש דברים שכל אזרח חייב להשיג, אבל עלותם לאזרח גבוהה מיכולת הקניה של אותו אזרח - זה תפקידה של המדינה לאפשר לו. איך עושים את זה? אחד הדרכים היא לעשות רשימת מוצרים שכל אזרח חייב שיהיה לו ולקבוע מחיר של המוצרים האלה. מי שלא רוצה - שלא ייצר את המוצרים האלה. זה סוג של מס. רוצה למכור את הלחם הכי נמכר? תמכור אותו במחיר שנגיד לך, ואם אתה ממש רוצה - תגלגל הפרשים על אלה שמוכנים לספוג אותם (שזה מה שקורה עכשיו). ברגע שאין מספיק אנשים שמוכנים לספוג את ההפרשים - למדינה אין ברירה והיא מעלה את הרף (שוב - זה מה שקורה עכשיו). זאת כמובן לא הדרך היחידה, אבל זאת הדרך הכי פשוטה, ואני לא חושב שצריך לפסול אותה על הסף. כן כדאי לחשוב על דרכים נוספות (למשל - פטור ממסים לאוכל, פטור ממסים לחנויות בפריפריה, חלוקת תלושי מזון, וכו וכד'), אבל כרגע - זה הדבר היחיד שיש, וחייבים שיהיה משהו.

למעלה