כתבה מדהימה בהארץ

כתבה מדהימה בהארץ

שלום לכולם, בהארץ התפרסמה היום כתבה מדהימה, שחושפת מציאה של כתובת מלכותית מימי יהואש מלך יהודה, המתארת את "בדק הבית" שביצע בבית המקדש. ע"פ הכתבה, הבדיקות של הכתובת היו גאולוגיות בלבד, ולא אפיגראפיות (בדיקות המבתססות על החומר הכתוב עצמו), ולכן עדין לא ניתן להתייחס לממצא כאוטנטי באופן ודאי. אם אכן מדובר בממצא אוטנטי, לא ניתן, לדעתי, להפריז בחשיבותו. תהיה זו הפעם הראשונה (עד כמה שידוע לי) שניתן יהיה לראות מוצג ארכיאולוגי חיצוני לתנ"ך שמאשר את קיומו של בית ראשון. מה דעתכם על כך?

masorti

New member
אכן מדהים...

וכידוע אני מתעניין בתקופת המקרא והמזרח הקדום, ולכן - כמו שאמר אלון אוליארצ´יק בשיר הידוע - "קולי נאלם ליבי נרגש, בא למדינה ממצא חדש". אבל יש לתקן שזה לא הממצא הארכיאולוגי הראשון מחוץ לתנ"ך המאשר את קיומו של בית ראשון. היו קודמים, אם כי לא היה ברור מהם בודאות מדעית מוחלטת שמדובר במקדש שלמה שבירושלים. דוגמאות לממצאים כאלה (עם כתובות): א. כלי בצורת רימון שהיה בשימוש בבית-המקדש. ב. חרס המדבר על תרומה של שלושה שקלים לבית המקדש. ג. "אוסטרקון ערד" המזכיר את בית המקדש. להלן לינק_כללי המפרט את הממצאים הקשורים לבית המקדש הראשון. הנה גם לינק על הרימון ששימש בבית-הקדש. מצורפים למטה לינקים על החרס המתאר תרומה למקדש ועל אוסטרקון ערד.

קראתי שמקור הלוח בהר הבית ובלי...

להכנס לפוליטי.... אני לא רוצה לחשוב כמה מממצאים נגרסו בשיפוצים המסיבים שעורכים בני דודנו במקום או מחכים עדין מתחת לאדמה
שלכם חנה גונן

hastings

New member
יש עם הממצא בעיה נוספת

לא קראתי את הכתבה, אלא רק את מה שנאמר כאן. אבל במקרה יצא לי לשוחח עם הפרופ´ גבי ברקאי על הכתובת הזו היום. הוא העיר שיש בעיה נוספת באמינותה ותיארוכה - הכתובת לא נמצאה באתר חפירות. היא הגיעה לידי החוקרים מחנות עתיקות בעיר העתיקה, וככל הנראה נמצאה בחפירות לא חוקיות של אנשי הווקף על הר הבית.

masorti

New member
להזכירך שגם המגילות הגנוזות...

נקנו מסוחרי עתיקות ע"י הארכיאולוג סוקניק. מה שלא הפך אותן אוטומטית לזיוף.

נכון

אתה צודק בנקודה זאת, אבל במקביל נמצאו המון מגילות באזור קומראן שנחפרו על ידי יגאל ידין וחבר מרעיו שיכלו לתת נקודת התייחסות טובה לאמת את המגילות... לפי מה שאני רואה הבעייתיות היא אחרת היות ולא ידוע מה היא נק´ התייחסות סטיגרפית (מאיזו שכבה הוצאה האבן איפה היא היתה ממוקמת וכדו´) ולכן היא בעייתית ועושה בעייה עם התיארוך ומכאן החשד שהיא מזוייפת המשך יום טוב

hastings

New member
אז ככה

א. לא אמרתי שזה מזויף - אמרתי שזה עלול לעורר בעיה לגבי האמינות. ב. לא אני אמרתי, אלא הבאתי דברים בשם אומרם. יש כתבה במעריב שבה תוכל לקרוא קצת יותר על זה, כולל גם התייחסות של אחרים לנושא זה. ג. לגבי המגילות. כפי שהאייל אמר - חלקן נמצאו במקומן. אבל גם לגבי האחרות, אנחנו יודעים בדיוק מנין הן מגיעות, ונערכו מחקרים במערות שבהן הן נמצאו. אין לנו שמץ מושג מאיפה כתובת יהואש הגיעה. ד. בדיקת האותנטיות של כתובת יהואש נעשתה ע"י גיאולוגים, שבדקו את האבן והפטינה שעליה, לא ע"י היסטוריונים, ארכאולוגים, פילולוגים או מומחים לכתובות. יש עוד הרבה עבודה לעשות עליה. ה. כפי שאמרתי מראש - יכול להיות בהחלט שהכתובת מקורית, אבל אי ידיעת המקום והנסיבות שבהם נמצאה מקשה על האישוש.

למעלה