אני מבינה אותך
בכוונה דיווחתי על החשדות באופן נייטרלי. כי חדשות זה חשדות - לא מאמרים פובליציסטיים. וממילא לאנשים כאן יכולות להיות דעות לכאן או לכאן, וזה לגיטימי. אני מבינה איך אתה מרגיש. אני זוכרת טוב את ימי נעורי העשוקים, אז הערצתי ללא סייג אחד בשם בוב דילן. לא רק שהאזנתי באדיקות לאלבומיו (אותם 'ייבאתי' מארה"ב, באמצעות סבתא שלי, שנסעה לשם לביקור משפחתי) - היתה לי גם חוברת שהופקה כנראה בארץ באופן פיראטי, עם מילות כל שיריו עד אז (עד Desire כמדומני), וידעתי כמעט את כולם בעל פה. כולל השירים הארוכים. כולל Desolation Row, Chimes of Freedom, מה שתרצה. ההשפעה של שיריו עלי היתה עצומה. ראיתי אותו כמעט כמו נביא, קצת יותר מאשר אדם בשר ודם כמונו - מישהו עם חזון חצי-מיסטי (או ממש מיסטי). זמן לא רב לאחר מכן, התחלתי לקרוא את עתונות המוסיקה האנגלית בצורה מסודרת. אחד הדברים הראשונים שקראתי שם, היתה ביקורת על האלבום החדש שלו, Slow Train Coming (כמדומני שזה היה השם). דרך הביקורת, נודע לי שצימרמן החליט להמיר את דתו, והפך לפונדמטליסט נוצרי. לא שיש לי משהו נגד נצרות או נוצרים, אבל הרעיון שדילן היהודי ינטוש, לכאורה, את מקורותיו לטובת נצרות - ועוד מהזן המיסיונרי - נראה לי כעלבון אישי, כמעט בגידה. טוב, הייתי אז בת 16 בערך.
אבל, התוצאה היתה שבמשך שנים לאחר מכן לא יכולתי לשמוע את שיריו. עד שהתבגרתי, וזה עבר לי (וגם לו זה עבר, אבל זה כבר סיפור אחר).
הנקודה היא - אם יש בכלל נקודה - היא קודם כל לא לראות את האמנים האהובים עלינו כחצי-אלוהים. הם לא. הם בני אדם בשר ודם, ועושים גם טעויות ואף שטויות, לפעמים. לעיתים קרובות, אפילו. ווטרס אינו שונה במובן זה מכל אדם אחר. אולי זה גם עוזר שאני לא ממש "הערצתי" את ווטרס מעולם, ולכן יכולה לראות אותו באופן יותר אובייקטיבי. זה היה הרבה יותר כואב אם, נניח, הייתי מגלה שפיט טאונסנד באמת פדופיל, כפי שחשד בו הסקוטלנד יארד. ספציפית למעשיו הנוכחיים של ווטרס: ראשית, הם תואמים את העמדות אותן הביע והשמיע מזה עשרות שנים. ביקורת על ישראל הוא העביר כבר ב-The Final Cut. לטעמי, גישתו הפוליטית בשיריו היא פשטנית ונאיבית, לעיתים קרובות. מצד שני, אני מבינה את מניעיו: שנאתו למלחמה, בגלל מות אביו, וגישתו ההומניסטית (גם אם אמביוולנטית) כלפי האנושות בכלל. לווטרס אכפת מאנשים, ולא רוצה לראות אותם סובלים. זוהי עמדה ראויה, שגם אני שותפה לה. האם הוא חשב על כל התמונה? האם ניתוחו את המצב במזרח התיכון מתחשב בכל הגורמים, ונותן להם משקל הולם? בזה אני לא בטוחה בכלל. אבל בכך הוא, כאמור, אינו שונה מאנשים רבים אחרים. אני לא רואה את ווטרס כמי ש"בגד" בי או באוהדים ישראלים אחרים שלו, אך אני כן מבינה שמעשיו פוגעים ברגשותיהם של ישראלים רבים, כולל שלי, בגלל שעמדתו נתפשת כחד-צדדית (ואולי היא באמת כזו). אך, בסופו של היום, הוא רק רוג'ר ווטרס, אתה יודע: כותב השירים והיוצר המוכשר. ההוא שדחק את רגליו של חברו הטוב אל מחוץ ללהקה. ההוא שפיטר את הקלידן עמו ניגן כמעט 15 שנה. ההוא שמסרב לדבר עם כמעט כל מי שהיה חברו/שותפו לעבודה ב-38 השנים האחרונות, כולל חברי-ילדות. ההוא שהתחתן והתגרש כבר 3 פעמים. ההוא שכתב שירים על אמא שלו, וטרם התגבר על מות אביו, שאותו בעצם לא הכיר. שווה להתעצבן בגללו?