כשרי ידידות.

shellyland

New member
היית מת!

נץ666

New member
צר לי לאכזב אותך

קומראד אוח נזכר בי ואף התוודה על כך.

נץ666

New member
אתה לא ממש צריך "להתרגש" מעקיצות

ביני לבין שלי, לא אתה העיקר בהן. אני מקווה שאתה מבין את זה.

שרוֹן

New member
מקרה הפוך,

היינו השבוע בחתונה של הבתדודה (שםשם), ואחותי הגדולה והדתיה מאוד באה לשם רק בשביל החופה, והתכוונה ללכת אח"כ להתפלל באוטו עד שנגיע. ממילא היא לא יכולה לאכול את האוכל הכשר-אך-לא-כשר-מספיק, ולא מעניינות אותה כל שמלות הערב החושפניות והבחורים השתויים. טוב, נו, הגזמתי. איך שהגענו, כבר בנשיקות בכניסה עם הדודה והדוד, הדודה לחשה לה שהיא אירגנה לה ארוחה כשרה למהדרין (שלמה מחפוד כמדומני), והיא רק צריכה להגיד למלצרית. מקסים בעיני, אם כי אני כנראה לא הייתי חושבת על זה בכל ההמולה של לארגן חתונה.

לדעתי, אחריות המוזמן לבדוק ../images/Emo20.gif

שהרי המוזמן בחר לשמור מצוות, לא המזמין. אם טרח המזמין לציין בהזמנה מהי רמת הכשרות במקום, הרי שעשה מעבר למה ש"צריך".

אלי ו.

New member
סתם שאלה

אם אני מזמין אותך למסיבה בה אני הולך לצלות עכברים על האש, האם עלי להזהיר אותך מראש? הרי אתה בחרת שלא לאכול עכברים, מדוע שלא תתקשר לברר? בישראל כמחצית הציבור שומר כשרות, כשאתה מזמין ציבור גדול של אנשים למסיבה ראוי להודיע להם אם יש מגבלה מסוימת. אם היינו חיים במקום בו חלק ניכר מהאוכלוסיה היו צמחונים, מן הנימוס היה להודיע מראש אם אתה מזמין אותם לסטקיה.

shellyland

New member
לא מדוייק.

זאת לא שאלה של איזה חלק מהציבור שומר כשרות, אלא של סטנדרטים של אירוע. אם הייתי מזמינה למסיבת יום ההולדת שלי, אולי לא הייתי טורחת לציין. אבל בחתונות, הנוהג המקובל (גם אם ע"פ אילוצי הרבנות) הוא שהאוכל כשר. לכן, אם מישהו חורג מהנוהג הזה, ראוי שיידע.

איני מצפה ממך שתזהיר אותי ../images/Emo20.gif

כשמציעים לי לטעום מאכל שאיני מזהה, אני נוהג לשאול מה זה. אם התשובה אינה משביעה את רצוני, אני מסרב. לא יפריע לי אם מסביבי אוכלים עכברים, או ג'וקים, או מה שזה לא יהיה. מן הנימוס היה להודיע? נכון, אבל לדעתי, יש הבדל בין "מן הראוי" לבין "מן הנימוס".

אלי ו.

New member
אה, אבל במנגל שלי יש רק עכברים

אין לך אפשרות להתעלם מאוכלי העכברים ולהסתפק באורז כי גם באורז יש עכברים מטוגנים, כל מה שתוכל לעשות זה להסתפק בשתיה. אתה מבין? הזמנתי אותך לערב שלם בידיעה מראש שלא תאכל דבר! זה לא ענין של נימוס להודיע, זו גסות רוח וחוסר התחשבות בסיסי לעשות כזה דבר במודע. במקרה של אוח ההנחה היא שזה לא היה במודע אבל אם ידוע לך שיש סיכוי שאנשים שהזמנת לארוחת ערב, מסיבות שונות לא יוכלו להנות מהכיבוד ראוי לפחות להזהיר אותם מראש. הטיעון שלך כאילו "הם בחרו ולכן הם צריכים לשאול" אינו רלבנטי. במחשבה שניה גם הטיעון הכמותי שלי אינו חשוב. מה שחשוב זו הידיעה של המזמינים שהאורחים שלהם לא יוכלו להנות מהארוחה.

אז אני לא אוכל דבר, ביג דיל ../images/Emo20.gif

אני לא עושה כזה עניין מאוכל. נראה לי שחז"ל, כשניסחו את חוקי הכשרות, לא שיערו את קיומם של אנשים כמוני, שלא מפריע להם אם הכינו אוכל מיוחד בשבילם או לא. למה בדיוק אתה מתכוון כשאתה כותב במודע? האם "במודע" פירושו שהמארחים ישבו בחדר אפלולי ותיכננו איך לבאס את שומרי הכשרות, בעודם מצחקקים צחוק גרגמלי? או שדי בכך שהמארחים ידעו שהם מזמינים שומרי כשרות, ובכל זאת לא טרחו לשנות ממנהגיהם בשל כך? ועוד שאלה: מה אפשר ללמוד מקביעתך, לפיה מחצית מאוכלוסית ישראל שומרים כשרות? האם מישהו שמצהיר על עצמו שומר כשרות כי הוא מסרב לאכול בשר חזיר, אבל יאכל בחומוסיה נטולת אישור כשרות "נספר" אצלך כשומר כשרות?

אלי ו.

New member
במודע משמעו ידיעה

ידעת שהאורחים שהזמנת לארוחה כנראה לא יוכלו לאכול את האוכל ובכל זאת לא הזהרת אותם. אין כאן ענין של רוע לב אלא של חוסר התחשבות בזולת. אדם סביר שמוזמן לארוחת ערב בד"כ אינו אוכל לפני הארוחה, אם יזהירו אותו מראש שאין אוכל עבורו נותנים לו אפשרויות שונות. 1. לא להגיע 2. להגיע לאחר שאכל משהו. 3. להגיע ולהשאר רעב. זה נכון לגבי כשרות, לגבי צמחונות, טבעונות, רגישות ללקטוז, צליאק וכו' ואינו קשור לבחירה. בקשר למידת שמירת הכשרות, אני מסתמך על סקר מב"ת של משרד הבריאות (בקישור, עמוד 40) שם שאלו "האם אתה שומר כשרות תמיד?" (גם בבית וגם מחוצה לו) לצערי אין לי תשובה מוסמכת לשאלה שלך בקשר לרמת הכשרות למרות שאני מתאר לעצמי, כמוך, שהמספר נמוך הרבה יותר. באותו סקר (עמוד 26) %50.1 מהיהודים הגדירו עצמם כחילונים, %33.1 כמסורתיים והשאר כדתיים וחרדים. אני מניח שרוב מי שמגדירים עצמם מסורתיים יאכלו חומוס בחמוסיה ללא הכשר. (אגב, סתם סטטיסטיקה מענינת, 52.7% מהיהודים אמרו שהם שומרי כשרות, מה שאומר ש 1.6% מאלה שהגדירו עצמם חילונים גם שומרים על כשרות תמיד)

אכן חוסר התחשבות ../images/Emo20.gif

אבל יש גוונים שונים של חוסר התחשבות, ואני לא בטוח שכולם מצדיקים שרשור בפורום ושכולם נחשבים גם לגסות רוח (מונח בו השתמשת בהודעה קודמת). לדוגמא, אם השכן שלי מלמעלה משמיע טראנסים בקולי קולות שלא בשעות המנוחה המוגדרות בחוק (או סתם קודח חורים בקירות), זה חוסר התחשבות, אבל הבעיה היא שלי, לא שלו.

מארחים סבירים

ירצו שהאורחים שלהם יהנו מהמסיבה שהכינו, כך שאם החליטו לא לשמור כשרות באירוע (וזו זכותם המלאה) עליהם להודיע על כך מראש או לדאוג לפתרונות לשומרי הכשרות.

Marinette

New member
האנלוגיה לצמחונים היא בהחלט במקום

בחתונה שלי ביררנו מי מהאורחים הם צמחונים, ווידאנו שיהיה לצמחונים מה לאכול.

למעלה