כשרות ויום כיפור

boaz10

New member
כשרות ויום כיפור

כדתי לשעבר, שאינו שומר שום מצווה כיום, אני נתקל בהרבה חילוניים ויוצאים בשאלה שמשום מה שני דברים הקשורים בדת נשארים אצלם חזק. האחד הוא אוכל כשר והשני צום ביום כיפור. אולי מישהו יכול להסביר לי למה דוקא שני דברים אלו כל כך טבועים באנשים ? למה לא שמירת שבת ? למה לא נידה ? למה לא דברים נוספים שה"עונש" האמור להיות להם חמור מאלו ? תודה

אולי כי...

אני חושבת שכשרות (במטבח בבית) זה כדי שיהיה נוח לארח את המשפחה. אני לא טורחת כי למשפחתי רבנות לא מספיקה ולבד"ץ ושות אין לי כח ולא משנה מה אעשה הם בסוף לא יאכלו. יש לי אפילו פלטה נפרדת בשבילם כדי לחמם את מה שאני קונה מוכן. כשרות מחוץ לבית... יש כמה דברים שההרגל עושה את שלו. לאחד זה המבורגר עם גבינה ולשני סרטנים ענקיים. מגיל צעיר מחנכים שזה מגעיל... זה כמו שחילוני לא יאכל כלב בתאילנד. בנוגע ליום כיפור, אולי בגלל שזה סוג של סימבול חברתי מקובל למי ש"עושה את המינימום" - צם ביום כיפור - גם אם הוא לא דתי. מן תחושת שותפות כזאתי.

וגם חתונות אורתודוכסיות

אני חושב שניתן לסכם את זה במילה אחת אוכל פעם היינו עם הספר היום עם האוכל בשביל זה אוכל אצלנו זה דבר נורא בסיסי כל שמחה כוללת אוכל יום העצמאות מזמן נהיה יום המנגל על כל אי תנועה מלבלב ואז איך נפגין את רצוננו העז להשתייך למשהו דתי ? נאמץ רק את איסורי האוכל אז בשביל זה רוב החילונים מפגינים את רצונם להזדהות בצומות, איסורי מזון וחגיגות מלוות מזון ואם תשאל חילוני ממוצע לגבי החגים השונים הוא ידע בעיקר לדקלם את מאכלי החג ואולי עוד קצת ליאור שלועס כרגע מסטיק לזכר חודש אלול

למשמעות האוכל

המשמעות הסוציולוגית של האוכל היא - גבולות חברתיים. לשאלה עם מי אנחנו אוכלים, מתי, איפה ומה אוכלים איתו וכמובן לשאלה עם מי אנחנו לא אוכלים, יש המון משמעויות חברתיות. דוגמא קטנה - בדייט ראשון הולכים בדרך-כלל לבית קפה ומקסימום טועמים "משהו קטן". ביום ההולדת של החבר/ה הולכים כבר לסעודת שחיתות במסעדה מפוארת, או מכינים ארוחה מדהימה בבית וכיו"ב. אגב, לדעת פרופ´ פרידמן זאת אחת הסיבות לכך שיש כל-כך הרבה סוגי הכשרים - יש המון אוכלוסיות שפשוט אין להן אינטרס לאכול עם אוכלוסיות אחרות ליד אותו שולחן. אז אוסרים עם הכשרים. לכן גם כל-כך כואב לנו כשהמשפחה שלנו מסרבת לאכול אצלנו, ולכן חלקנו מוכנים לעשות להם ויתורים בנושא - כדי להמשיך להשתייך. זהו, התעייפתי.

וואו, מעניין ../images/Emo45.gif

בקשר ליום כיפור: התחושה של הרבה אנשים, כפי שאני מתרשם, היא שיום כיפור נועד למחוק את כל העבירות שהאדם עשה בשנה שעברה, ולהתחיל דף חדש, אבל בלי שום כוונה של האדם לשנות ממעשיו בשנה הבאה. מה שמכונה במקורות: "אחטא ואשוב". אבל, בעוד שהמשך האימרה הנ"ל היא "אין יוה"כ מכפר", היום יש לגיטימציה מוחלטת ליחס הזה ליו"כ. עצם העובדה שדתיים מצפים גם מחילונים לצום ביו"כ או לפחות לבוא לביה"כ, מעידה על כך. במקרה של יו"כ, הפיכתו ל"חג" לאומי סותרת את היותו "חג" דתי. באמת גם אני נתקל בזה, שאכילה ביו"כ נחשבת לשיא של היציאה בשאלה.

פיני007

New member
גדלתי בירושלים

למשפחה מסורתית. אבי היה נהנה להופיע בשבתות בישורון ככה קצת לפני אדון עולם כדי לפגוש את החברה. אחר כך להתנהל לאט לאט הביתה כשאנו עוצרים לקידוש בכל רחוב. כשהגנו לחגים החלטתי שאני לא הולך ולא משתתף כי נראה לי שהכל כדי לעשות רושם על אחרים. ומאז לא השתתפתי בשום תפילה. את בני הבכור מלתי כדין אך את השני ערכתי בטקס רפורמי כאשר רופא מבצע את המילה. אותו בחור כבר הגיע לבגרות והחליט עם בחרת ליבו להכנס בברית הנישואים - ומה עושה העם? קונה כרטיס לקפריסין ומתחתן נישואין אזרחיים שם ובארץ עורך טקס רפורמי. ככה יאה לנכד של ירושלמי שהתורה והמצוות היו רק תפאורה חיצונית.

וואוו. ברוך הבא ../images/Emo39.gif

מזל טוב על.. על.. כל האירועים שעברת. מתוך שניים יש לי ילד אחד שמלתי אותו מתוך כניעה מוחלטת. הובסתי. לא עוד. אני לא הולכת למול אף ילד עתידי. זין. וסליחה שאני מעלה את העניין הזה שוב אבל - ככה יאה בתחת שלי. למי איכפת כמה יאה למי? את מי זה מעניין? שיחיה כטוב בעיניו. >ספל חמאה לא בהיריון וכבר על 2 רגליים אחוריות<

פיני007

New member
ועוד משהו...

הצטרפתי להל"ל בתל-אביב וישבתי ערבים בטלפון לקבל את שיחותיכם ההססניות. ואני מאמין שאם עזרתי אפילו לאחד/אחת להחליט הרי לא בזבזתי זמני לריק.

grinberg

New member
כשרות ויום כיפור

כשרות למה לרוץ עד... כדי לאכול לא כשר, הרי הכל פה במדינה כשר. יום כיפור לא ראיתי מה כולם עושים בבית
. אני משתדל לאכול טריפה ביום כיפור - סתתתתםם!!

אני נתקלת באנשים אחרים

כל חיי אמרו לי תמיד שכולם, גם החילונים הגמורים, צמים ביום כיפור, שכולם עומדים בצפירה ביום השאוה וביום הזיכרון. הייתי צעירה והאמנתי. אח"כ גיליתי שיש אוכלוסיות שלמות שלא עומדות בצפירה, אבל, נו טוב, הם כופרים בציניות, אנחנו טובים מהם... בפעם הראשונה שיצאתי לטייל ביום כיפור נסעתי לסופשבוע בסיני. התור הארוך שהיה בסוף הפתיע אותי לחלוטין. כמות האנשים שרצו להכנס לסיני הייתה גדולה מכל מה שיכולתי לשער, גם כמות האנשים (האחרים) שפגשנו בתוך סיני הייתה מעוררת התפעלות. בפעם השנייה שנסעתי הייתי בדייג בצפון, הירדן היה הומה אדם. שטנו עם סירת גומי בכדי לחפש מקום שקט ולא מצאנו. יש צימר בצפון שמציע סופשבוע של טיהור הגוף שברובו לא אוכלים ועוסקים ביוגה ובטיפולים מטיפולים שונים. זה פתוח כל השנה ואני מכירה כמה אנשים שהלכו לשם (אל תשאל אותי למה). מנסיוני אנשים עושים מה שהם רגילים לעשות ומה שנוח להם (זה בד"כ הולך יחד, אם כי לא תמיד). העונש אינו משחק תפקיד. אני חושבת. >ספל חמאה לא מצליחה לעקוב אם כבר אמרה ברוך הבא
<

תגיד לי אתה.

בשביל יום אחד בשנה לא לאכול, כדאי לוותר על כל העבירות במשך כל השנה?? זה היה בצחוק, אבל באמת, אני מכיר יוצא בשאלה, שבסוף התהליך, אחרי שהרבה זמן הוא לא קיים המון מצוות כולל תפילין ותפילה, מרגע שהוא השלים את היציאה הוא התחיל להקפיד להניח תפילין בכל יום. האמת, כבר מזמן רציתי לשאול אתכם, האם זה חשוב להשאיר חוט דק שיקשור אותנו למצוות הדת?

B a m b i

New member
זה קשור לשאלה הפשוטה

למה יצאת . אם אתה יוצא כי אתה לא מאמין בקיום המצוות, אז אין טעם להשאיר מצווה שאותה מבצעים באדיקות, כי אתה לא מאמין בזה, אלא אם אתה רוצה להשאיר את העם וכו´ של דברים מסויימים כמו קידוש ועוד. אבל אם אתה יוצא כי אתה לא רוצה לקיים מצוות אבל אתה מאמין בזה, אז ודאי שכל אחד יש לו את הקו האדום שלו, וזה הדברים שעדיין שומרים אליהם. במבי.

sharkyM

New member
לגבי יום כיפור

אני חושב שגם הלא דתי הממוצע מתייחס ליום זה כאל יום חשבון נפש , ולאו דווקא במובן ה"דתי" הקלאסי. לכן אנשים כאלה חושבים ומרגישים ששמירת הצום תעזור להם בהקשר הזה, מה שלאו דווקא נכון. >שארקים מאז ומתמיד לא הבין את האנשים שעושים קידוש והולכים אח"כ לראות דודו טופז<

MAYA20

New member
המצאתי שיר, או לפחות פזמון של שיר.

הבלדה לחילוני הצם ביום כיפור: פזמון: הוא לא ידע את שמע אבל אותו צמא ליווה אותו לאורך כל הדרך עדין אין לי המשך, אבל כבר יש מנגינה.

למעלה