כשלון החינוך

כשלון החינוך

אני רוצה להעלות נושא חשוב למדי... רציתי לשמוע את דעתכם, ואולי גם פתרונות/דרכי פעולה/הצעות... למי שלא שם לב, מערכת החינוך במדינת ישראל קורסת לאיטה. מדינת ישראל משקיעה כסף יותר מאשר משקיעים באירופה (באופן יחסי) ומקבלת תוצאות מדאיגות... ככל שמשקיעים יותר כסף, כך המצב מתדרדר... להיות מורה זה חתיכת תיק. זאת עבודה קשה, כפוית טובה... הילדים לא נעשים נחמדים יותר אלא קשים יותר... כל מחזור אלים, חוצפן וולגרי יותר מקודמו (*זאת* לא נקודה לדיון. זאת פשוט עובדה) להיות מורה זה לא רק להעביר את החומר - זה גם לחנך, לדאוג למסגרת, לטפל בעשרות ילדים בשביל להיות *מורה טוב*, כזה שיקדם את התלמידים – ידחף אותם קדימה צריכים עוד כישורים מלבד הבנת החומר והעברתו, צריכים כישורי תקשורת, סובלנות... יותר מזה: צריך אנשים על רמה אלא מה? אנשים על רמה בורחים, ממש בורחים, מהמקצוע הזה... במערכת החינוך, בלי להכליל כמובן, יש שלושה סוגי מורים: א. וותיקים (מהדור הישן), בהם אפשר למצוא באמת מורים על רמה, או שהיו פעם על רמה... אלא שהם סובלים מחוסר התאמה נוראית לדור הזה, פשוט כי הם מבוגרים יותר, לא מדברים באותה שפה, לא מתלבשים באותם בגדים - לא מעודכנים. ב. מורות (נשים) - כיון שהוראה היא מקצוע מתאים למדי לבניית משפחה... השעות נוחות ומתאימות בדיוק... וגם כאן, הרמה יורדת מאוד עם הזמן ג. אנשים עם תחושת "שליחות"... אני לא יודע כמה זה נפוץ אצלכם, אבל בציבור הדתי זה היה נפוץ למדי (עכשיו בשלבי ירידה) - אנשים שרואים בחינוך והוראה ערך חשוב... אם אני אראה מורה שלא מתאים לשלושת הקטגוריות האלו, לדוגמא - אם אני אמצע סטודנט (גבר) צעיר שלומד הוראה, אני ישר אתחיל לחפש מה דפוק אצלו בראש. למה? כי המשכורת נמוכה עד גיחוך (מורים מתביישים להגיד מה המשכורת שלהם. במיוחד צעירים, חסרי וותק, שחלקם צריך לקבל *השלמת הכנסה*) והעבודה קשה בהשוואה למשכורת המטופשת... מי חולה עד כדי כך שירצה להיות מורה עם משכורת כזאת? אגב, שימו לב - המורים הוותיקים סובלים פחות, כי ככל שיש יותר שנות ותק כך עולה המשכורת... אבל מורה צעיר? בשנים הראשונות? מה שקורה הוא שהאוכלוסייה החזקה, הצעירה, האיכותית, בורחת מהמקצוע... ומה עושים חכמי חלם העומדים בנקודות המפתח של המדינה? מעלים את המשכורת? לא! מורידים את הרמה! ככה שספסלי הסמינרים ולימודי ההוראה יישארו מלאים, ואף אחד לא ירגיש... אם אין ביקוש, מורידים את מחיר ההיצע... ארצות הברית מחזיקה את אחת ממערכות החינוך הכושלות בעולם. אין לה בעיה עם זה. יש לה מספיק בתי ספר פרטיים על רמה, לאוכלוסייה החזקה (עם הכסף), אין לה בעיה להחזיק שליש או יותר מהאוכלוסייה שלה עם חינוך והוראה בקרשים, יש לה מספיק אנשים... ההפך, זה טוב לה – ככל שיש פחות אנשים עם רמת לימוד מספקת, יש יותר ידיים עובדות בעבודות פועלים שחורות... לפני כמה שנים החליטה ארצות הברית שיש לה מעט מדי עובדי היי-טק ושהיא צריכה דם חדש – וייבאה 60 אלף עובדי היי טק, 15 אלף איש בשנה, מכל העולם... נתנה להם אזרחות... אבל מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה את המותרות של ארה"ב. אנחנו קטנים מדי, חלשים מדי, מוקפים אויבים. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו ירידה ברמת החינוך וההוראה... הזלזול הזה בחינוך יתנקם בנו, אם לא נפעל עכשיו – הילדים שלנו יסבלו! הייתי רוצה לשמוע את דעתכם ומה אפשר לעשות הנושא הזה הוא א-פוליטי לחלוטין, ואפשר לאחד בו באופן נדיר את נציגי מולדת עם נציגי מרצ, שמאל וימין, דתיים וחילונים יכולים לפעול ביחד... רק צריך איך... מתן

DRYICE

New member
יש כמה דברים שאפשר לעשות

בגדול יש בעיה של רמה של מורים, באנגלית אומרים those who can´t do, teach וזאת בעיה. משרד החינוך לא יוכל להתחרות בהיי-טק, מבחינת שכר, אבל הוא כן יכול לתת שכר מכובד. לא חסרים אנשים שרוצים ללמד, אבל יודעים שקרירה כמורה זה להתאמץ לסגור את החודש. כמו כן אפשר לעודד אנשים איכותיים ללכת להוראה בדרכים יותר זולות, למשל לעשות משהוא בדומה לעתודה, אבל בחינוך, משרד החינוך ישלם שכר-לימוד, לסטדונטים מבטיחים שיתחייבו לעבוד בהוראה למשך שלוש שנים לאחר סיום התואר. כך יופיעו לנו די בזול כמות גדולה של מורים צעירים משכילים. כמו כן יש צורך בהתייעלות במשרד החינוך, ראשית מפסיקים לתת תקציבים מגוכחים לש"ס שמערכת החינוך שלה זה גוף מגוכח שמלבד חוסר הפיקוח על התוכן הלימודי, זה גוף שמבזבז כסף בצורה פרועה. התלמידים שם זוכים לכיתות קטנות יותר באופן משמעותי ועושים זאת תוך בזבוז כספים. ע"י השקעה בחינוך ממלכתי אפשר יהיה להשיג כיתות קטנות לכלל האוכלוסיה. כמו כן ישנו עניין התכנים הלימודיים. כבר היום בהרבה נושאים יש גמישות רבה ומשרד החינוך יאשר מגוון נושאי לימוד כנושאים תקפים במקצועות אלו ואחרים, אך הבעיה היא שכמעט תמיד ההחלטה היא של המורה, המורה לספרות מחליט אם נלמד שייקספיר או סופוקלוס ואיזה רומן ללמוד ואילו שירים. המורה להיסטוריה מחליט אילו פרקים לומדים. המורים לכימיה ולפיסיקה מחליטים כל אחד אילו פרקי בחירה יש ללמוד.(גם כן בחירה, בחירה של המורה) החלטות אלו צריכות להיות בידי התלמידים. נציין כי יש מקרים בהם המורה מחליט לבד כי פשוט יש רק נושא אחד שהוא מכיר, כדי לתת בחירה לתלמידים חייבים מורים שמכירים את החומר. וכן יש בעיה של מבחני הבגרות, שמרוקנים אותם מתוכן בשנים האחרונות, רוצים להעלות את אחוז הזכאים, ולצורך כך מורידים את רמת המבחנים במקום להעלות את רמת הידע של התלמידים. התוצאה היא שמדיי שנה מבחני הבגרות נהיים ריקים מתוכן וכלל לא ברור מה מודדים. DRYICE

הצעות טובות, אבל לא הכוונה שלי...

עקרונית, אני מסכים בכל לב למה שהצעת (מלבד החינוך של ש"ס, שאני ממש לא בטוח בנוגע לנתונים... מרצ טוענים משהו, ש"ס אומרים אחרת - אבל זה לא הדיון) אבל הכוונה שלי הייתה, מה אני, או אתה, או נוער מרצ, או נוער מולדת או מישהו יכול לעשות מבחינה פרקטית - מלבד לשלוח מכתב לנציב תלונות הציבור...

tali_le

New member
המממ....

כמה דברים: 1. מטה חינוך אחר (כן כן, אני עושה להם פרסומת) - מטה שהוקם ע"י פעילים בנוער מרצ והתרחב מעבר לכך - קיבל אפילו פרסום בעיתונות המקומית ברחבי הארץ (פרצוץ של אודי ויעל על העמוד הראשון של זמן הנגב, לדוגמה)... המטה מנסה לקדם דיון ציבורי על החינוך בישראל... 2. חינוך בלתי פורמלי - עצם קיומן של תנועות כמו נוער מרצ (לא יודעת איך נראה החינוך בנוער מולדת) שהן תנועות שמהוות אלטרנטיבה חינוכית הוא כבר תרומה....

הגינגי

New member
שני דברים

א. בנושא ההערה שלך לגבי הבחירה של המורה ולא של התלמיד: מה הקשר????? אצלי אנחנו בוחרים פרקי בחירה ומתיעצים עם המורה ובנוסף לא צריך לזלזל מבורים שהם הרי אלו שמבינים את החומר יותר טוב מאתנו ויש להם טיפה נסיון. ב. בדבר ההערה שלך לגבי מערכת החינוך של ש"ס: זוכר איך אנחנו נוהגים להגן על פלורליזם ולגדף קסנופוביה? אז הנה דוגמא טובה לשנאת השונה שקיימת אצלנו. כמה קל להטפל על החרדים לובשי השחורים הללו אבל אם תסתכל עליהם כנאשים כמוכה וכמוני תבין שהם לא כאלה רשעים. הם מספקים לצביור מסוים מערכת חינוך שהם רואים אותה כדבר הכי טוב שאפשר לספק לילדיהם. אם במקום לגדף אותם הייתם מציעים מערכת חינוך טובה באמת שיכולה להתחרות עם מערכת החינוך שלהם אולי לא כל כך הרבה ילדים היו בוחרים במערכת החינוך שלהם. ושוב אולי תציעו לשפר במקום להחריב? אולי אם תציעו לחברינו החרדים להוסיף תכנים ריאלים שיעזרו להם בהמשך חייהם מבלי לגרוע בתכני קדושה הם עלולים להסכים. (אפילו הגאון מוילנא היה ידוע כאסטרונום מוכשר ולרבי מלובביץ הייתה הכשרה של מהנדס). יש בעיה במערכת החינוך שלנו והבעיה הכי גדולה שלה היא שאף אחד לא מרוצה ממנה וכולם נהנים לגדף אותה. אולי היא לא כל כך נוראה ואולי כדאי להפסיק להסתכל על השכנים האירופאים האנטישמים שלנו ולהתחיל להיות גאים במה שיש לנו.

בהההה....

אני מסכים איתך שאנחנו נוטים ליפול לקסנופוביה קצת כאשר אנחנו מדברים על חרדים, אבל אני רוצה להאמין שאנחנו שונים מ"שינוי" ושאצלנו התופעה היא פחות נפוצה. בכל מקרה, לגבי "אל המעיין", אינני מעוניין לסגור את מערכת החינוך הזאת, אני מעוניין שכל ילד במערכת החינוך הממלכתית יקבל תקציב זהה לזה שמקבל ילד במערכת החינוך של "אל המעיין". דבר נוסף, נכון, יש להורים ולסביבה זכות לקבוע את חינוך ילדיה, אבל מדינה צריכה לדרוש סטנדרטים אחידים לכל מערכות החינוך שפועלות בתוכה, מה שקורה בינתיים ב"אל המעיין" זה שהפיקוח הוא אפסי אם קיים בכלל... לא מזמן שמעתי על מקרה של בוגרי "אל המעיין" שתבעו את בית הספר שלהם אל זה שלא סיפק להם את הכלים המתאימים כדי להשתלב בשוק העבודה. אם אני זוכר נכון המחוקק הישראלי קבע כי להורים יש זכות לקבוע 20% מתכני החינוך של ילדיהם (או 10%)... חבל שב"אל המעיין" זה יושב על 100%....

הגינגי

New member
דווקא בנושא הזה

הרי תראו איזה פלא דווקא על המקרה הספיציפי הזה עברתי הרצאה באחד המסינרים המופלאים בנוער מרצ ושוב רב תודות לאביה של מרווה זהר. במקרה הנתון אכן שני אנשים תובעים את מערכת החינוך החרדית על שלא נתנה להם את הכלים להתמודד בחברה שלנו לכן אני מציע לשלב תכנים ריאלים במערכת החינוך החרדית. אבל אם נסתכל על זה הפוך מחר אני גם אוכל לתבוע את מערכת החינוך החילונית על כך שלא נתנה לי את הכלים להסתדר בעולם החרדי זאת במקרה שאחזור בתשובה ולא אוכל להפוך לרב או לשוחט. ולפי מירב דעתי החוק הוא לא מעל לכל ומעל החוק מתייצב לו המוסר וההגיון. לכן לפי דעתי ההורים זכאים לבחור במאת האחוזים את חינוכו של בנם או בתם כל עוד הם דואגים לרווחתו שזה הרי תפקידים במערכת היחסים המשפחתית.

הייתי שמח אם...

מערכת החינוך הממלכתית הייתה מלמדת שיעורי תלמוד ומשנה חובה בחטיבת הביניים ומאפשרת להרחיב את הנושא כבחירה בתיכון... ללא ספק מערכת החינוך הממלכתית לוקה בחסר... כמה דברים: 1. האם לילד אין זכות בחירה לגבי מה הוא רוצה שילמדו אותו ויחנכו אותו? 2. חברה שרוצה לגשר על הפערים בין התת-חברות השונות שיש בה, צריכה לספק איזשהו בסיס אחיד לכל החברות, ואיזשהו פתח לגישור... הייתי שמח עם היו מלמדים אותי קצת תרבות ערבית, והיו מלמדים אותי ערבית כשפה שניה חובה (כמו שעושים עם אנגלית). אי אפשר לתת להורים 100% שליטה במה שהילד שלהם ילמד, ללא ספק יש כאן איזה דואליות שצריך להתמודד איתה, מחד יש צורך לאפשר פלורליזם כמה שיותר מוחלט וחופש להורים ולילד להחליט לגבי חינוכו ולימודיו, מאידך יש צורך ליצור בסיס משותף לכל החברה במדינה ולגשר על פערים תרבותיים. (וכל זה בכלל בלי לציין את הצורך בבסיס משותף חובה לצורכי יצירת כוח עבודה מוכשר ומתאים)

DRYICE

New member
כבר יש אפשרות ללמוד תושב"ע

במסגרת בתי ספר ממלכתיים. יש כמובן ממלכתי דתי בו לומדים לא מעט תושב"ע. אני לא הייתי מתנגד להרחבות בנושאים דתיים. יש בעיה קשה עם להכריח את כולם ללמוד ערבית במידה נמדדת, שכן יש להרבה אנשים בעיה ללמוד שפה שלישית. ודיי מוסכם שחייבים ללמוד אנגלית ועברית. מעבר לעניין של בסיס מוסכם ואפשרות להרחיב, נשאלת השאלה, מי משלם עבור תוספות. שכן ברור כי כל שיפור שנעשה במערכת החינוך תמיד יהיו אלו שלא יספיק להם. אנו רואים פה כמה פתרונות, האחד הפתרון בו אני נקטתי של בית ספר פרטי בפיקוח משרד החינוך שמלשמים לו הרבה כסף בשביל לקבל עוד. השני הפתרון של ש"ס לעשוק את קופת המדינה לקחת כספים ללא כל פרופורציה לנצל אותם באופן בזבזני למדיי בשביל לתת עוד, בו בזמן שחותכים בעיקר ולא מקבלים שום פיקוח נמדד ממשרד החינוך. אני לא סובל מקסנובופיה לגבי חרדים, יש לי בעיה קשה עם התנהלות רשת החינוך של ש"ס. DRYICE

h m m

New member
המצב בבית ספר שלי כנראה עוד טוב:)

לכל מי שאין לו כח לקרוא סתאם שטויות שאני מספר בשעות בוקר מוקדמות אלה שפשוט ידלג על הפיסקה הראשונה(מומלץ בחום לדלג). תשמע יש לי מורה אחד שעושה את זה מתוך חצי שליחות חצי אין לי מושג למה, כאילו בן אדם צעיר שלומד באוניברסיטה והוא ברמה של מרצה באוניברסיטה, הבעיה היחידה זה שאנחנו מקבלים עבודות שהגשנו שנה אחרי שהגשנו אותם(ואני לא צוחק זה כבר קרה שרק בשנה הבאה לאחר שהגשנו את העבודה קיבלנו אותה) זה גם ככה עם מבחנים. יש לי מורה לאנגלית שכמה שאני שונא אותה היא מלמדת אנגלית ברמה גבוהה ותאמת גם לא נראה לי שממש מלמדת בשביל כסף כי אני יודע במה בעלה עובד:} יש את המורה לספרות שאין לי מושג בכלל איך היא הגיע למקצוע הזה בכלל ואני תמיד מוצא את עצמי מתווכח איתה ומחליף איתה מאמרים עיתונאים בנושא השמאל והימין בארץ ישראל(השלמה). יש לי מורה לכימיה, שהיא גם המחנכת שלי, גם כן לא מבוגרת בכלל ובעלת תואר שני בהנדסת מזון(או משהו כזה) ובכלל החליטה לבוא ללמד מתוך שליחות (ואני דיי בטוח שגרמנו לה להתחרט על היום שהיא עזבה את העבודה שלה בהנדסת מזון והלכה ללמד). וזה ממשיך ככה עם כל המורים שלי חוץ ממתמטיקה שפה יש ממש נפילה בבית ספר שלי. בקיצור הסטטיסטיקה לא משהו עובדת אצלי, אז רק תרשו לי להגיד תודה לכל צוות המורים שהצליח לשרוד את השנה הנוכחית איתנו וחלקם גם את השנה השניה שלהם איתנו;) חחחח. אגב לשרוד שנה ואף שנתיים עם כיתה כמו שלנו זה דבר לא קל, כשחוסמים תדלת עם 4 פחי בטון שמעמידים אחד על השני, כשאנשים משחקים טאקי ושח מט באמצע השעור, כשמצלמים תמורה פתאום במצלמת וידאו וכשכל אחד עושה מה שבא לו זה באמת לא קל, אפילו הזמינו שניפסיכולוגים לכיתה שלנו למספר בפגישות חחח. עכשיו בהתייחסות אמיתית לתוכן ההועה של הבחור מלמעלה, אני חושב שיש בעיה בירידה ברמת החינוך זה אומנם לא מורגש אצלי כי העיר שלי זו עיר צעירה אז המורים גם בד"כ צעירי, אבלאני חושב שגם יש ירידה באיכות של אנשים שבכלל מראש הולכים ללמוד הוראה, ויכולתם לראות את זה כשפעם הלכו ושאלו מורים לעתיד מה זה הכותל וכמעט אף אחד מהם כמעט לא ידע מה זה. לדעתי מה שצריך לעשות הוא לעודד אנשים בעלי השכלה גבוהה לבוא ללמד, תמרצים יותר גדולים לבעלי תארים. בנוסף כדי לקבל רמה טובה של אנשים בהוראה צריךלעשות מבחני סינון לפני קבלה להוראה,לא יודע איך בדיוק יהיה ההרכב שלהם אבל משהו שיוכל לסנן כראוי. בכל אופן אני מסכים שחייבים לעשות משהו בנושא.

h m m

New member
כאילו לא הפסקה הראשונה

אלא כל הקטע הראשון.

למעלה