כשהgameplan נפגע

מסכים ומוסיף

לכל אחד יש תחום בו הוא מרגיש יותר נוח לעבוד, והוא יעדיף להביא את הקרב לשם. החוכמה היא להביא את הקרב לתחום בו לך יש יתרון על פני יריבך. לרוב אנשי bjj יעדיפו להוריד את הקרב לקרקע כי שם יש להם יכולת עדיפה על פני אנשי עמידה, ואנשי עמידה יעדיפו להכות בעמידה מאשר שיורידו אותם לקרקע. עדיין, כדאי מאוד לדעת את כל תחומי הקרב (עמידה, חביקה, קרקע), כדי שלא תופתע. לא חייבים לדעת הכל בצורה זהה, אבל צריך לדעת מספיק טוב את התחומים בהם אתה חלש יחסית לתחום הדומיננטי שלך כדי להצליח לשרוד עד שתביא את הקרב לתחום בו אתה עדיף על יריבך. לגבי גארד: זו לא עמדה שולטת באמת. כשאתה מחזיק מישהו בגארד, אתה לא ממש מגביל את התנועה שלו (אלא אם אתה תופס אותו בגארד סגור עם הרגליים ומצמיד אותו אליך עם הידיים, אבל אז גם אתה לא יכול לעבוד) כי הוא עקרונית לא אמור להתקשות יותר מדי לעמוד, בטח אם אני משווה את זה לקושי לצאת ולעמוד מסייד או מאונט למשל. זה שתופס את הגארד גם כמובן לא ממש מרותק לקרקע כי למרות שהוא עם הגב לקרקע, הוא עדיין יכול לזוז בחופשיות יחסית עם פלג הגוף העליון, ולייצר הפיכות והכנעות. מה שאני רוצה להגיד זה שגארד הוא לא ממש עמדה שולטת אמיתית, אלא יותר עמדה שאם אתה נמצא עם הגב על הקרקע ויריבך נמצא מעליך, עדיף לך לשאוף לתפוס את היריב שלך בגארד, ומשם להמשיך לעבוד. בזירות המטרה היא להכניע את היריב, או לפחות לצבור נקודות. בעבר סטרייקרים לא ידעו למנוע הורדות לקרקע, וכשהגיעו לקרקע הם התפתו להישאר שם ולהכות, והוכנעו מאוד מהר. כיום זה לא ממש המצב בזירות MMA, כי כולם יודעים לעבוד על הקרקע מספיק טוב או כדי לשרוד עד שהשופט מקים את הקרב חזרה לעמידה, או שהם מצליחים לקום בעצמם (בהנחה כמובן שהם לא מעוניינים להישאר על הקרקע). אי לכך, תפיסה של היריב בגארד היא לא כזו "שוס". אנו רואים היום בזירות גם לוחמים שיושבים בגארד של היריב שלהם, ומכים משם בהצלחה גדולה בלי שהיריב יצליח לתפוס אותם להכנעה או להפיכה. מה אני רוצה להגיד? שזה לגיטימי לקום מגארד ולחזור לעמידה. מה שכן, אם לא הצלחת להכות את היריב מספיק חזק, הוא עלול שוב להוריד אותך לקרקע, והפעם לא להסתפק במשחק מהגארד. רן.

chooselife

New member
אני חושב שאתם מפספסים את השאלה?

(חלקכם) (ואני במקור מBJJ
) לגבי הגיימפלאן- אתה צודק מאוד, שינוי קריטי בה הוא לא פשוט. רוב האומנויות המודרניות מחנכות אותך לחשיבה מאוד רחבה ותוכנית כללית מאוד ולא נוקשה . נניח בBJJ אתה תלמד מצב של MMA ותיצור גיימפלאן מוכון קרקע אך ורק לפני תחרות או טורניר. מול יריב זירה אתה כמובן תיקח בחשבון אלמנטים אחרים. זה המון עניין של תיכנון מראש והכרה של היריב. לדעתי מה שבאמת עושה את ההבדל היא מהירות תגובה+ סט כלים שיש לך כלוחם "שלם". מי שיודע יותר, מוכן יותר לכל מצב, ופחות נדבק לרעיון מוגדר אלא יותר פועל לפי שאיפה כללית יותר (נניח ההבדל בין לרצות בריח מסוים לבין רצון להגיע למצב של מאונט) אתה תראה שמתחילים המון פעמים מבזבזים המו אנרגיה שלנסות לקחת יד מוגנת טוב מידי לבריח- לפעמים הם יאבדו עמדה בשביל זה. חגורות גבוהות יותר- לעולם לא ילחמו על הכנעה אלא פשוט יסדרו לך מצב רע יותר שאליו יטעו אותך לברוח. לברוח מבריח אחד לתוך שני לתוך חניקה, ובאף מצב לא תהיה התעקשות על הדרך- תמיד יש מין באקאפ. כן כן אני יודע, התגובה שלי נגועה ב BJJ אבל באמת ניסיתי להיות כללי ורק לקחת דוגמאות משם!

"לא תהיה התעקשות על הדרך"

ציטוט נחמד שאהבתי מתוך עמוד עקרונות עבודה נכונה מאתר סמבו:
IT IS A GOOD IDEA UNTIL IT BECOMES A BAD IDEA: a fighter who relies on strength may keep a strong grip because the use of his strength is comforting. He may keep this grip while his opponent moves him into a position where maintaining his grip is actually hurting his balance. The stronger fighter loses because he cannot give up the comfort and security in maintaining his grip. He is undone by his strength. A technique is only good while it is working. The second that it no longer works, the practitioner must switch to the next technique in the series. The ability to do this takes three things: 1. The technical training to execute the techniques 2. The experience with the techniques to know when the technique is or is not working 3. The situational awareness to know what is going on in the fight and around the fight.​

amir_aikido

New member
../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif לשניכם גם באיקידו זו הדרך

אם נסיט לרגע את הדיון מBJJ לאמנויות אחרות, הרי שהעקרונות שדובר עליהם לעיל לעבודה נכונה בהחלט מתקיימים. הרמה הגבוהה ניכרת בכך שהלוחם איננו מחליט על טכניקה מסוימת אלא מייצר מצבים שבהם תהיה הזדמנות לאחת מהרבה טכניקות. אמיר

האמת היא שאני לא מכיר א"ל שדוגלות

בעבודה של 100% ספיגה וכח מול כח בקו ישר, ולא מעדיפה הליכה עם כח היריב, הסטת המכות, עקיפת מכשולים וכדומה.

Zeev Foux

New member
לא הבנתי

אתה מתייחס בתשובתך למונח שאיני מכיר - גיימפלאן (game-plan?). אני מניח שכוונתך היא לתכנית קרב כללית, עליה עוברים לפני הקרב ומבצעים עליה מודלים שונים וכן "מקרים ותגובות" (כמובן בשאיפה להיות מסוגלים להשתנות תוך כדי ביצוע ולהגיב נכון לזרימה של היריב). שאלתי (שנובעת מאי היכרות עם תחום זה) היא - האם ניתן שתהיה גיימפלאן גם ללא "מודיעין" על היריב? אנסה להסביר - כמובן שאחד הכלים העיקריים בקרבות זירה הוא המודיעין על היריב - אוהב בעיטות, תמיד מחפש בריחים על הכתף וכדומה. במקרה כזה ברור שבתכנית הקרב אכלול את הידע שהצטבר על היריב לפני הקרב. השאלה היא האם ישנה תכנית כאשר (מסיבות שונות) אין ידע על היריב. זאב

אני חושב שלכל שיטה יש תוכנית מובנית

לכל שיטה שאינה אקלקטית, ובשיטות אקלטקטיות אני משער שזה נמדד פר מתרגל, יש טווחים נוחים יותר ופחות. אני חושב שחשוב להבין איך השיטה שאתה מתרגל פועלת מבחינה כזו - טווחים, למשל. עבודה מול נסיון לרדת לקרקע זו הדוגמה הכי שחוקה בלקסיקון, אבל גם מתרגל משיטה שעובדת בעיקר על טווחים קצרים שעומד מול מישהו שרגיל לפתוח מרחק ולהרחיק בבעיטות עלול למצוא את עצמו בבעיה. השאלה היא כמה אתה טוב בלכפות את המשחק שלך.

IshMaElf

New member
תיראה פידור נגד קרוקופ...

או פידור נגד צ'ילט, ברור שאתה חייב להיות מוכן להכל, גם אם אתה רגיל לעבוד מטווח קרוב אבל ברגע שאתה מוכן ויודע לצמצם טווחים טוב אז זה הרבה יותר קל לך להיתקרב במיוחד ב MMA. זה לא איגרוף וזה לא קרב קיקבוקסינג, הרבה הרבה יותר קל לתפוס לבנאדם את הרגל בזמן של בעיטה או לתפוס בנאדם בקלינץ' באמצע חילופי מהלומות, מאשר להרחיק בנאדם עם בעיטות של טווח רחוק ולסגת אחורה כל הזמן - זה מאוד מאוד קשה להיות מוצלח בזה אפילו בעשירית מהניסיונות.

crane

New member
המקרה שאתה מתאר הוא בדיוק

ההיפוך הזהה של המקרים שקרו ללוחמי העמידה הראשונים בזירות ה-MMA כשנתקלו בלוחמי קרקע. אני מניח שזו הייתה הפתעה גדולה עבורם כשהיריב משך אותם לקרקע במקום לנסות להשחיל בעיטה טובה. נראה לי שברמה הפרקטית, התמודדות עם מצבים כאלה תעשה יעילה יותר ככל שאדם יצבור ניסיון בעבודה מול שיטות שונות ובמצבים שונים. תוכנית המשחק שלך יכולה להשתבש גם במצבים יותר פרוזאיים- אם אתה רגיל לפתוח מרחק מהיריב שלך ובקרב מסוים אתה מוצא עצמך בחלל קטן וסגור, סביר להניח שתתקשה לעבוד. ברמה היותר "טרנסנדנטלית", אנו הרי עוסקים בהטמעה של עקרונות תנועה ובהבנתם. ברמה גבוהה (מאוד מאוד גבוהה), צריכה להיות אפשרות ליישם את העקרונות האלה תוך הבנה מהירה של המצב החדש, גם אם לא נתקלת בו מעולם (לטונג'ין- מה אם אתה באמצע קרב והיקום מתחיל לדבר אליך דווקא אז? זה לא מבלבל?). בכל מקרה, שמירה על ראש פתוח באימונים וניסיון מתמיד לנתח את הטכניקות וחסרונותיהן תמיד יכול לעזור.

Tonjin

New member
לא יפה Crane

אתה יודע בדיוק על מה ומתי היקום מדבר אלי... הוא יודע בדיוק את מקומו ואיפה הוא עומד ולעולם, אבל לעולם - לא יפריע לי באמצע קרב!

crane

New member
../images/Emo6.gif

למה דווקא אני קיבלתי את היקום חסר הטאקט?

למעלה